www.snlp.ro Web analytics

Buget ANP 2019. Drepturi in pericol – partea a II-a

Luand in considerare valorile bugetare la care s-au inchis primele luni din an,  calcululele ANP facute in vederea repartizarii bugetului primit, pe intregul an in curs, indica anumite minusuri cu destul de putine perspective de a fi acoperite inainte sau in lipsa unei rectificari pozitive. Insa sunt luate in calcul si anumite solutii de ameliorare a efectelor bugetului insuficient. Cel mai probabil oricare dintre solutiile posibile trebuie impinse si prin actiuni sindicale. Pe prioritatea asigurarii salariilor in plata pentru toate cele 9 luni ramase din anul 2019, ANP trebuie sa se limiteze totusi la alocatia disponibila si sa imparta mai putin decat are nevoie pentru a fi platite toate drepturile.

La o prima vedere, fondurile care ne lipsesc au o valoare apropiata de cea a fondurilor necesare pentru decontul cheltuielilor de turism si a platii majorarii de 50% pentru misiuni speciale si lucrari de exceptie, fara sa existe nicio legatura anume intre problemele bugetare si aceste drepturi ori altele. Accentuăm faptul ca nu exista vreo prevedere legala care sa pericliteze vreunul dintre drepturile active in prezent. Exista pe de-o parte, probleme bugetare asa cum tocmai am mentionat si pe de alta parte, probleme de interpretare, privitor la cresterea normelor (hrana, echipament). Aceasta ultima tema va face obiectul urmatorului articol pe tema drepturilor. Pentru moment, ramanem la aspectele bugetare.

Pentru a putea intinde pe tot anul subventia bugetara, ANP va amana plata unor drepturi (decont turism si majorare 50%) si totodata va temporiza pe cat posibil alte doua tipuri de cheltuieli respectiv cele cu plata muncii suplimentare si cele cu incadrarile (concursuri si repartitii din scoli – nu exista o decizie concreta privind repartitiile si speram sa nu fie necesara amanarea) pana la completarea bugetului fie prin rectificarea din iulie sau august 2019, fie printr-un mecanism ceva mai complicat care impune o ordonanta de urgenta si multa sustinere de la ministrul justitiei. Stim deci ca nu vor fi probleme cu plata majorarii de 75% pentru munca in zile de sambata, duminica si sarbatori legale insa munca suplimentara se incearca a fi compensata predominant daca nu exclusiv cu timp liber, lucru care stim cu totii ca este imposibil de realizat.

Sa notam un aspect important: la acest moment, toate orele in plus realizate ulterior lunii aprilie 2018 sunt fie compensate, fie platite. Asta nu inseamna ca nu mai exista munca suplimentara de compensat in sistemul penitenciar, pentru ca se rostogoleste din urma, dinainte de luna aprilie 2018 (data de la care a devenit posibila plata), un pachet substantial de ore suplimentare ramase necompensate si care nu pot fi pur si simplu sterse din pontaje. Mai notam faptul ca acordarea de recuperari nu diminueaza acest pachet intrucat recuperarile se aduna la totalul muncii prestate generand alte ore suplimentare. Singurele doua modalitati de a reduce munca suplimentara sunt plata sau reducerea timpului de lucru.

Aceasta ultima modalitate incepe insa sa imbrace forme diferite de abuz. Sub denumirea de „neplanificare in serviciu” salariatii din unele unitati (vorbim in special de operativ, de schimburi) primesc mai mult timp liber in cursul lunii, desi acele zile in care nu sunt planificati ar fi trebuit sa fie poate zile de recuperare, recuperari care insa nu scad pachetul restant, asa cum am explicat. A fi planificat in serviciu astfel incat sa nu acumulezi ore in plus, nu este un lucru rau cat timp se face in mod natural, legal, ca urmare a existentei resurselor umane necesare si nu prin artificii si compromisuri care expun personalul la riscuri nejustificate prin planificarea in misiuni dincolo de limitele normale (un supraveghetor la cate 3 sectii, paza perimetre fara schimbare etc). Din pacate majoritatea cazurilor de „neplanificare in serviciu” reprezinta in realitate fortari care se regasesc in punctele, in misiunile in care oamenii respectivi sunt in mod normal implicati.

Problemele bugetare vor tinde sa amplifice zonele de abuz iar riscurile pentru salariati vor creste. La acest moment SNLP isi stabileste modalitatile de reactie care evident includ proteste dar totodata si alte tipuri de actiuni. Actiunea care induce maximum de stres asupra angajatorilor, asupra sistemului si a tuturor factorilor de decizie, este refuzul in masa, exprimat in scris, de a presta, de a fi planificati in ore suplimentare. Insa retinem ca munca suplimentara prestata in zile de sambata, duminica si de sarbatori legale se plateste prin acordarea unei majorari de 75%, iar bugetul actual prevede aceste fonduri. Prin urmare salariatii pot alege sa nu refuze munca de prestat in aceste zile pentru a nu pierde bani. Totusi, se poate decide un refuz colectiv (sub coordonare si protectie sindicala) de a se presta munca suplimentara a carei plata nu este garantata conform legii, respectiv cea efectuată de luni pana vineri. Ne intereseaza comentariile tuturor pe acest subiect, pentru a stabili cat mai repede un calendar de actiuni pe care sa il punem in practica, foarte probabil pe termen lung.

44 COMMENTS

  1. (editat) –
    AdminȘ nu e greu de citit, macar ultimele articole. Insiruirea unor acuze nefondate la organizatie nu e potrivita in acest caz.

    • (editat) – Admin: nu te blocheaza nimeni. O faci singur prin modul injurios in care te exprimi. Aceasta platforma nu este un spatiu de depozitare a dejectiilor verbale.

  2. La Targsor dacă soliciti un liber nu ți se da chiar dacă avem 300 si ceva de ore suplimentare au luat oamenii de pe schimburi si iau dat la escortă pentru a înființa cat mai multe puncte de lucru si automat nu mai sunt oameni dacă deschizi gura sa le ceri explicații te scot de pe tura si te trimit la punct de lucru..în schimb sunt sectoare precum evidenta deținuți unde sunt 3 oameni peste ce au în ștat si daca ceri un cs. La sfîrșit de luna nu iti dau în schimb te trec ca neplanificat în serviciu cine vor ei…ce facem domnule Teoroc în situația asta..am zis ca am scapat de Stanciu si o sa fie mai bine dar…sa ne spuna domni din anp. mai lăsăm pe porți scris Ministerul Justitiei
    s-au scriem CAP. ; Întreprinderea…

    • Am înțeles ne lăsați singuri sa ne luptăm cu ei ..probabil ca am ramas prea puțini membri de sindicat la Targsor si nu mai contăm …dar am ramas puțini din cauza dumneavoastră pentru ca nu ne-ati susținut…păcat

      • Presupun ca va referiti la alta organizatie, nu? Legat de Targsor, uita-te in istoricul luptei noastre cu acel Stanciu. Legat de actualele probleme, repet: am lasat un mail de contact pentru a primi detalii verificabile. Inca nu am primit nimic. Mereu am incurajat sa se detalieze probleme macar in privat daca nu public. Cum altfel am putea ajuta? Sa ne autosesizam din „nimic”?

        • Pe 10 nu vom lua banii pe ore suplimentare ….financiarul a spus că nu au buget findca nu a semnat ministru nu stiu ce hârtie ce trebuie sa facem sa ne luam si noi amarîtii ăștia de bani la timp si fara scandal.. cand vom lua banii pe orele astea?

          • Si cum facem domnule Teoroc ratele si facturile le plătim tot atunci…spuneați că sunt bani ptr.ore suplimentare dar ca nu sunt îndeajuns ptr . 50% si vaucere. Am pierdut la salariu 700 lei pe ore suplimentare nu stiu ce o sa fac fără bani aceștia ce nu o sa plătesc…urât Cica salarizare sigură!!

          • Suma vehiculata de tine cum ca ai ramane fara ea reprezinta un venit alternant fuctie de nr de ore suplimentare efectuate si necompensate. ȚUratȚ pentru cine ? Este drept ca avem o problema acum cu plata orelor suplimentare insa observ o inclinare a vinovatiei catre reprezentarea sindicala cum ca cineva nu-ti asigura poersonal 700 de lei din ore suplimentare sa-ti platesti ratele si facturile. Ma-ntreb cum cazi pe calcule in lunile in care efectiv nu realizezi ore suplimentare. Intelegm problemele dar nu intelegem anatemele gratuyite.

  3. Gata,(editat),nici un comentariu,nimic???Pai,ne meritam soarta!Nu luati nici o initiativa ,nimic???Ce va urma dupa decont concediu si 50%,neplata chiriei sau transportului???

    • Ne setam actiunile functie de rezultatele la actiunile pe care le-am initiat in sensul asta. Nu evitam nici o clipa sa raspundem in strada daca lucrurile nu se vor plia pe interesui colegilor.

  4. Dumneavoastră vorbiți, vorbiți și iar vorbiți de ce fac ăștia „răi” de la. ANP. De ce nu spuneți și ca orele suplimentare sunt recuperate „cu japca” ij weekenduri doar de „palmasi”, smecherii luând aceste recuperări când vor și doar în cursul săptămânii, ca de, atunci se lucrează pe bani mulți. De ce nu spuneți ca sunt oameni care au peste 30-40 de ore și sunt întrebati de prietenii care fac planificările când vor sa le ia, în timp ce altul cu 8 ore este sunat sa stea acasă și i se dau ore „pe datorie”?! (tlc). De dubluri pe secții sau rezerve la foișoare nici nu poate fi vorba și asta nu de ieri de azi. Și apoi vreți ca ala care este abuzat cu fiecare ocazie, care nu „pupa” nicio sărbătoare ca e băgat în recuperări, sa meargă la proteste alături de smecherii care vin la munca doar când au chef?!
    Hai sa nu ne ascundem după perdea domnule președinte, problemele în unități sunt MULT mai mari și o știți. „o sa vorbim, o sa facem, o sa dregem”. De vorbe s-a cam saturat lumea, de aia nici nu mai ieșim în strada, ca ne-am saturat și de aia cu care ieșim și de faptul ca oricum ieșim de pomana. (editat) puțin, apărem la tv so peste o luna adio decont vacanta, adio 50% și asa mai departe.

    • Iesirile in strada asumate de SNLP nu au insemnat actiuni de pomana. Probabil esti de indeajuns de mult timp in sistem sa realizezi si sa fii sincer cu tine ce am obtinut in urma actiunilor sindicale asumate de SNLP.
      Este evident ca sunt multe probleme si tot atat de multe cu un caracter particular cum e cea legata de planificarea in serviciu, de cum si in ce mod este abordata recuperarea orelor suplimentare care, in unele cazuri, se imparte oamenii in smecheri si fraieri. Lasa-mi mail te rog la snlp.tichilesti@gmail.com despre ce unitate este vorba si lasa-mi si amanunte ce pot fi verificate.
      In general, responsabilul planificarii in serviciu ar trebui sa tina cont de necesitatile fiecarui coleg iar dezechilibrul sa fie creat de situatii particulare. La fel de evident este si faptul ca recuyperarile se acorda pentru stingerea orelor suplimentare si este atributul celor responsabili. Intre cele doua aspecte trebuie si este necesar sa existe un echilibru. Acolo unde vom constata ca lucrurile se indreapta catre abuz, rugam sa fim sesizati cu detalii.

  5. Domnule presedinte pentru cei care iesim la pensie cu data de 01.04.2019 cand se platesc orele suplimentare pentru lunile ianuarie,februarie si martie plus decontul pentru servicile turistice la cei care am depus actele . Va multumesc.

    • In mod normal, la incetarea raporturilor de serviciu prin pensionare, toate drepturile se sting prin plata. La zilele de concediu restant este clar. Cu orele suplimentare o vad la fel de clar. Sa inteleg ca ai efectuat deja concediul de odihna si ai depus documentele pentru decontarea cheltuielilor?

  6. se pare ca MFP a raspuns ca ramane sarcina MJ-ANP daca se actualizeaza sau nu(daca avem bani sau nu) , ce facem in aceasta situatie ? Era sansa nostra sa actualizam norma de echipament…..care e jalnica comparativ cu oricare alta structura
    Asteptam raspunsul dvs !

  7. Ar trebui refuzata si munca din weekend alaturi cu aceea de luni-vineri pentru a avea un impact mai rapid asupra decidentilor, bineinteles sub coordonare sindicala, cu acordul acelor colegi care doresc asta si sunt dispusi sa piarda cateva sute de lei pentru asta.(testati apele in privinta asta) Consultati-va cu liderii de sindicat din fiecare unitate si incepeti demersurile cat mai repede. Concomitent ar trebui facute si proteste in fiecare saptamana(impreuna cu toate sindicatele din sist. penit.-doar avem acum scopuri comune), cu acoperire mediatica la cat mai multe televiziuni si ziare.
    Ar trebui sa cerem prin proteste introducerea unei majorari de 10% pentru solicitare neuropsihica si majorari de 7.5% pentru prerogative de aparare nationala, alaturi de aplicarea cresterii nh si echipament.
    Vedeti rezultatele celor din probatiune sau invatamant care au obtinut cresteri salariale cu eforturi minime, precum si o norma de hrana aplicata unor bugetari, norma care era specifica pana nu demult doar sist. de aparare nat. Deci se poate cu masurile corecte.
    Daca nu ne implicam acum, ramanem de caruta si riscam sa fim la coada salariilor din sistemul bugetar(a se studia soldele si sporurile din mapn din ultimii 10 ani, plafonate datorita lasitatii si servilismului conducerii lor comparativ cu cele din sanatate sau invatamant)

  8. De discutat, tot „discutam „…ne-au „păcălit si mințit ” pe unde ne-au prins…(anul trecut s-au mutat contribuțiile,25% marirea „ciu-ciu”,anul ăsta „mărită, dar înghețată”,din 400 lei,rămâi cu vreo100,” cică asa-i programul care calculează, „fura”…).
    Dacă nu am avea pârghii si soluții, aș mai zice,așa ne lăsăm calcati în picioare … ne meritam soarta!

  9. Mda… se pare ca si sindicatul usor usor intelege ca face ceva miscare sindicala ( de protest ) dar fara finalitate. Asta este opinia mea. Protest in strada … nu mai intereseaza pe nimeni , nu mai ” MISCA ” pe nimeni astfel de manifestari poate ceva comentarii negative din partea opiniei publice, mass media formatori de opinie.
    Cred ca singura modalitate de a fi in rand cu MApN si SRI la cap. drepturi sunt actiunile in forta.
    Actiuni in judecata, proteste in strada, refuz munca suplim. ( impactul ar putea veni din partea turelor, dar avand in vedere ca ei vor fi platiti pt aceste ore suplim. s-ar putea sa nu ii deranjeze prea mult luni-vineri ). Deja se obs prin unitati, cel putin la mine in unitate, curente de gandire gen : bine ca nu ne-a luat. Mai departe intelegi dvs d- le presedinte.
    Pacat. Pacat ca nu suntem uniti precum taximetristii care in 2 zile au obtinut de la guvern ce si-au dorit.
    PACAT.

    • da, dar daca te uiti pe fluturas si in trecut nu mai departe de 2016-2017 cu aceste proteste si alte actiuni sindicale am crescut salariile cu 30% intr-o perioada in care tot sistemul public a stagnat / nu este deloc corect si nici real ce susti

  10. Buna ziua. Am vrea să știm și noi daca popota de la Pnt Focșani este a unității sau ii firmă particulară. In alte penitenciare (am vorbit cu colegi și e sigur!) felul 1 și 2, este 8, 9 maxim 10 lei. La noi 15-20 lei. Daca e firmă e de înțeles adaosul, daca nu e firmă de ce e așa scump?

    • perfect de acord cu dvs. d-le presedinte. in nici un caz nu doresc sa minimalizez rolul dvs sau al sindicatului in beneficiile obtinute in trecut, din contra. nu am decat cuvinte de lauda , dar… in trecut protestele penitenciarelor , manifestarile noastre in strada aveau un cu totul alt impact in presa, tv, etc. acum cand toata Romania protesteaza nu stiu cat si ce vom rezolva si noi alaturi de restul
      am spus doar ca in alt mod putem obtine drepturile noastre de arma din familia ”aparare nationala” drepturi pe care altii le primesc sau sa spunem altfel ” o arma este mai indreptatita decat alta ”
      si cand spun ” in alt mod ” sunt convins ca pricepeti la ce anume ma refer
      inca o data va asigur de respectul meu si increderea pe care mi-ati castigat-o

  11. Buna ziua , dle președinte!sub aceiași protecție sindicala ar trebui formulate rapoarte pentru refuzul supraveghetorilor de a presta seriviciul pe 2,3 secții,sau de a sta in postul de paza fără a fi schimbat 13 ore.multumesc!

    • Ptr. APY MARIUS
      La popota penitenciarului Focsani,
      Meniul zilei de 20.03.2019 suna în felul următor:
      Ciorba de ciolan afumat = 4’50 lei
      Ostropel de pui cu mămăligă = 5,50 lei
      Opțional prăjitură = 4,00 lei (indiferent de sortimentul ales)
      Sunt și zile în care meniul ajunge un pic mai scump…. Spre exemplu pentru ziua de 25.03.2019, se servește la felul doi PĂSTRĂV CU MĂMĂLIGĂ iar prețul pentru o porție este 8,00 lei
      Pentru o ciorba de legume/fasole plătim 2,70 lei
      Un coca cola la 0,5 este la prețul de 2,5 lei
      O apa plata la 2l este la prețul de 2 lei
      Un Sandwich cu salam și cașcaval 1,5 lei
      O salata este la prețul de 1,5 lei

      • Atunci îi o problema la încasare. Se poate verifica. Probabil alea-s preturile dar se cere mai mult. In loc de 10, 75 ni s-au cerut 14/meniu. Iar un sandwich e 3 lei zice.se dublu dar e la valoarea de 1.20 la ce conține…E o problema la popota noastră cu preturile și nu e de acum.

  12. „Sub denumirea de “neplanificare in serviciu” salariatii din unele unitati (vorbim in special de operativ, de schimburi) primesc mai mult timp liber in cursul lunii, desi acele zile in care nu sunt planificati ar fi trebuit sa fie poate zile de recuperare, recuperari care insa nu scad pachetul restant, asa cum am explicat.”NU INTELEG afirmatia dvs,ca salaraiatii de la schimburi primesc mai mult timp liber….mai mult decat cine?Daca exista un FTI ,sa intelegem ca la schimburi acest FTI nu se realizeaza? Sper sa ma lamuriti concret ca sa putem stabili corect si legal acele incalcari ale legii si bineanteles sa fim solidari .in numele dreptatii si adevarului

    • mai mult decat schimbul lui normal de lucru ar genera / tipurile de programe sunt stabilite prin acord colectif si regulament de ordine interiuara / orice modificare trebuie convenita cu sindicatele / daca in loc de 12/24-12/48 se stabileste un program de 12/24-12/72 (adaugandu-se o „neplanificare”) atunci avem o secventa munca-odihna care include mai multa odihna decat este prevazut in norme / nu este interzis dar imbraca o anumnita forma juridica

  13. Ce tari sunteți.sa refuzati munca in cursul săptămânii cand sunt mai multe activități si să veniți sâmbăta si duminica cand e mai lejer si bani mai mulți

    • exact asta vom face / pe scurt – venim daca sau atunci cand suntem platiti

      • Eu zic sa nu mai veniti de loc pentru ca …nu ne pune nimeni sa lucram la penitenciare.
        Mergeti in privat fratilor.

        • si vin privatii sa lucreze-n puscarii? ti se pare ceva rau sa actionezi pentru acordarea drepturilor LEGALE?

    • Domnule presedinte, daca sunt colegi care vor iesi la pensie cu data de 01.04.2019, se vor lua la calcul plata orelor suplimentare pentru lunile ianuarie, februarie si martie? Va multumesc.

      • se iau in calcul lunile in care se efectueaza plata si nu cele in care se presteaza munca / daca in perioada de 6 luni pe care o alegi exista si plati pentru munca suplimentara prestata anterior, aceste sume se iau in calcul

        • Domnule presedinte sunteti sigur ,eu am intrebat la financiar si au spus ca se iau in calcul lunile in care se presteaza munca. Astept raspuns. Va multumesc.

          • dezbaterea a avut loc cu DEA ANP / am avut multiple intrebari pe aceasta speta / argumente pe interpretarea textului de lege exista in privinta variantei care vi s-a comunicat / insa in practica, plata muncii suplimentare, chiar daca este aferenta unei perioade anterioare este inclusa in drepturile lunii in care se realizeaza plata / nu se face o reconstituire a drepturilor din luna in care s-au efectuat orele / prin urmare interpretarea este cea pe care am indicat-o

  14. Cu siguranță trebuie refuzata munca suplimentara. Acum veți decide dvs și liderii în ce modalitate ca astfel sa nu ne fie afectat sporul SDSL. Iar după aceea, ieșit în stradă în fata fiecărui penitenciar pe termen nelimitat.

    • Buna seara. Am si eu o intrebare ,sau mai bine zis o lamurire.
      31.03.2019 este prima zi de pensie.
      Perioada aleasa de 6 luni este Octombrie -Martie.
      Bani din ore suplimentare Februarie Martie unde sunt trecuti?

      • Avand in vedere ca iti incetezi raporturile de serviciu prin pensionare, dpmdv exista prerogative de a-ti fi achitate orele suplimentare efectuate in luna ianuarie, respectiv pe 10 aprilie. In felul asta brutul aferent lunii martie este afectat de plata acestor ore si, evident, intra in ponderea celor 6 luni care include si martie. In schimb, orele suplimentare efectuate in luna februarie si daca nu au fost recuperate in martie si cele din luna martie, va trebui sa-ti fie platite odata cu plata zilelor de concediu restant.

  15. Buna sinteza!

    Domnule președinte, o singura remarca vreau sa fac, Codul muncii e de partea noastră 🙂
    ART. 160
    Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.
    ART. 161
    Salariile se plătesc înaintea oricăror alte obligaţii băneşti ale angajatorilor.

    pe scurt – drepturile se platesc inaintea altor obligatii, deci bani ar fi, trebuie doar sa ne cerem drepturile

  16. Ne puteți spune, dacă deja am depus documente pentru decont servicii turistice încă din luna februarie,ce se întâmplă mai raman valabile?Nu exista cumva un termen pentru decont?În decizia din ianuarie privind salarizarea în anp se spune ca se va deconta în momentul aprobării bugetului de stat.Ce ne puteți spune?

    • atacam subiectul deconturi intr un alt articol / vor fi repartizate sume la unitati chiar daca in proportie mai mica / bugetul pe deconturi nu va fi pe zero / chiar daca depinde mult de rectificare / vom explica

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)