www.snlp.ro Web analytics

Parteneriat SNLP – International Corrections and Prisons Association

Dialog social în Serviciile penitenciare – Calitatea relațiilor de muncă în sistemele penitenciare – 19-22 Martie, 2019 – Cluj-Napoca, Romania

Timp de doua zile, la Cluj, SNLP, în parteneriat cu International Corrections and Prisons Association – ICPA, a găzduit Seminarul Dialog social în Serviciile penitenciare. Cu această ocazie sindicatele reprezentative din sistemele penitenciare din Ungaria, Slovacia, Portugalia, Spania, cu participarea reprezentantului rețelei de organizații sindicale din sistemele penitenciare europene  European Federation of Public Service Unions – EPSU, au analizat situațiile și provocările cu care structurile sindicale din penitenciare se confruntă la nivel național, în încercarea de a identifica aspectele comune în ceea ce privește provocările curente precum și modalitățile de acțiune viitoare.

Problemele legate de lipsa de personal, numărul orelor suplimentare, condițiile de muncă improprii, niveluri de salarizare și criteriile de pensionare, precum și aspectele legate de sănătate și securitate în muncă constituie preocupările curente ale organizațiilor sindicale. Au fost prezentate și analizate diferite abordări în vederea schimbului de bune practici, fiind necesară abordarea rolului lucrătorului de penitenciare în contextul actual și a construirii unei imagini adecvate a profesiei la nivel național.

Abordarea la un nivel superior celui național, a elementelor de politică publică referitoare la penitenciare, a relevat clar necesitatea convergenței eforturilor organizațiilor sindicale din sistemele penitenciare europene, continuarea implicării EPSU și utilizarea expertizei ICPA în  derularea demersurilor viitoare. Intalnirea organizata de SNLP-ICPA la Cluj-Napoca este prima de acest tip pe plan mondial si in mod cert unica in istoria de doua decenii a ICPA, daca luam in considerare un aspect esential si anume alaturarea la aceeasi masa de discutii a unor structuri sindicale de nivel national si european pe de-o parte, iar pe  cealta parte a unei asociatii internationale care focuseaza pe management si pe probleme sistemice. Intalnirea reprezinta startul unei colaborari pe termen lung, colaborare materializata deja prin depunerea unor aplicatii/proiecte in parteneriat.

Adrian Neagoe – vicepresedinte SNLP

7 COMMENTS

 1. Cand vom lua primele masuri in privinta actualizarii normei de hrana si de echipament???
  Concret vorbind!!!

    • Atunci cand actiunile sindicale nu sunt vizate de posibilitatea reala de a pica in derizoriu. Suntem atenti la contextul socio-politic si vizam momentul cel mai oportun. Probabil te-ai obisnuit cu faptul ca SNLP nu se avanta cu capul in gard riscand sa ramana si infipt in acel gard.

     • Sunt si eu curios cand va fi acel context socio-politic oportun pentru ca se pare ca nu sunt intrunite acele conditii desi la nivelul membrilor sunt convins ca s-au cam saturat de atat asteptat pentru a se sincroniza planetele! Avem un statut care hiberneaza ,avem norme neactualizate si un abuz legat de decontul pt turism . Mai trebuie sa ne zica si cand sa luam concediu pentru a-l putea deconta!

 2. Popota Penitenciarului Focșani. Întrebare, azi 26.03.2019 cât trebuia să coste meniul? Am platit 13 lei/ meniu plus 1 leu salata de varza. Atât îi prețul? Am primit altădată răspuns că meniul este 11 lei cel mai scump. Trebuie sa scriem ca să plătim cat trebui? Că altfel văd că suntem furați pe fata zilnic. Unde se duc banii încasați in plus?

  • La nivelul p[enitenciarului trebuie sa functioneze un Comitet de popota. Intereseaza-te cine este presedintele acestui Comitet si cere lamuriri.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)