www.snlp.ro Web analytics

Avem norme pentru legea-cadru

Se confirma faptul ca Ministrul Justitiei a semnat ordinul privind metodologia de aplicare a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017. Nu avem insa si ordinul in sine, asa cum a fost acesta semnat de Tudorel Toader. Aceste norme nu genereaza inca nimic concret in 2018, avand in vedere faptul ca aplicarea efectiva a legii se produce in perioada 2019-2022, insa apar cateva aspecte de interes care sunt asteptate pentru clarificarea unor probleme.

Este vorba despre majorarea de 50% si despre majorarea pentru salariatii din echipele de proiecte (finantari nerambursabile). Dar daca legea se aplica abia din 2019 si tot de atunci normele devin de interes, de ce pentru aceste doua probleme s-a asteptat acest ordin? In urma cu putin timp am explicat opinia noastra cu privire la 50% care poate fi acordat fara alte norme avand in vedere prevederile din legea-cadru care stabilesc salarizarea pentru anul 2018.

Insa. ANP se incurca din nou in structura de aparare. MAI a emis un ordin de tranzitie la inceputul anului, prin care nu a stabilit nimic altceva decat o continuitate a criteriilor de acordare prevazute in ordinele emise anterior. Din punctul nostru de vedere este o inutilitate ca sa nu spunem mai mult. Temeiul unor norme este fie legea veche, fie cea noua. Am avut norme pe legea veche care se aplica in continuare si in 2018 in timp ce legea noua se plica de la anul. Ce alte norme sa mai emiti intre cele doua legi?

Ca sa fie totusi „siguranta si incredere”, internele au emis acel ordin, iar ANP s-a trezit ca nu are unul similar si parca nici nu ar da majorarea fara ceva de la MJ, astfel ca s-a gasit alta solutie si anume aceea a unei dispozitii tranzitorii care sa vizeze anul 2018, si care sa fie inclusa in ordinul cu normele de aplicare a legii-cadru. Ceva similar s-a intamlat si in situatia majorarii pentru proiecte desi acolo problema este chiar ceva mai complicata dar credem ca va fi descurcata tot ca urmare a aprobarii acestui ordin.

In afara de cele doua majorari, ordinul nu aduce alte modificari in salarizarea anului 2018. SNLP a facut propuneri pentru sporul de izolare si avem o confirmare a preluarii acestora cel putin partial. Asteptam publicarea ordinului intrucat suntem convinsi ca de la MJ nu va transpira nimic pana cand ordinul nu va aparea in Monitorul Oficial al Romaniei.

6 COMMENTS

  1. se pare ca acest bonus este un fel de reglaj salarial pt. cei care sunt in afara turelor.tura cu munca si sdsl si restul cu bonus-ul.corect pe linie…

  2. Din comentariul dv.dle.Teoroc rezultă că majorarea de 50% se va acorda și la noi începând cu luna ianuarie .???

  3. Cred MAI preventiv a emis acea dispozitie tranzitorie evitand astfel balbaielile care sunt vizibile la noi.Cineva de acolo probabil ca gandeste adaptat interpretabilitatii legii si a vrut sa evite asta.Bravo lor ca si-au luat masuri si acum au evitat problemele.

  4. Am muncit 6 luni in baza promisiunii unui om care a considerat ca merit acest 50% pentru activitatea depusa.Am apelat la ajutorul colegilor pentru asta si mi-am redus timp de jumatate de an viata de familie aproape de zero.Macar daca aveau bunul simt sa fi spus de la inceputul anului faptul ca nu intentioneza sa-l mai dea,stiam una si buna.Va spun Domnule presedinte ca multa lume nu s-ar grabi sa paraseasca sistemul daca nu s-ar face marlaniile astea.ANP asteapta mura-n gura de la ministru sa acorde un drept ce curge in toate celelailte structuri de la inceputul anului.credeti ca va mai aparea acea dispozitie tranzitorie de care pomeneati? In stadiul asta si in conditiile in care legea e ambigua si cei de la anp pandesc orice oportunitate sa ne faulteze cred ca ar fi o minune.Desi ,va spun drept ,inca pastrez o mica speranta pentru ca am vazut cum v-ati zbatut sa indreptati aplicatia aceea aberanta din luna aprilie la pontaje SDSL.Deci ,or mai fi sanse ,sa-u sa-mi iau gandul?Inca ceva,…ne plangem ca nu suntem respectati,or daca nu ne respectam in primul rand noi de ce avem pretentii la altii?

  5. M as bucura tare mult sa nu se mai dea acest 50%.m am saturat sa vad cum isi impart rudele intre ei acest drept si cei care muncesc cu adevarat nici nu intra in discutie sa primeasca asa ceva.niste bani risipiti.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)