www.snlp.ro Web analytics

Concursurile – ce viitor au? Decizie de neconstitutionalitate

Multi ne intreaba ce se intampla cu concursurile aflate in prezent in derulare sau chiar finalizate (fara numiri aprobate), dupa publicarea Deciziei CCR care elimina, din statut nostru special,  art 31. Am abordat anterior aceasta tema doar din perspectiva efectelordeciziei asupra statutului. Insa, pana sa intram in cea mai arzatoare problema a ultimilor ani – statutul politistului de penitenciare – haideti sa vedem ce efecte va avea decizia CCR asupra concursurilor si care sunt perspectivele.

Citind Comunicatul CCR, observam acest paragraf pe care va propunem sa-l analizam:

În motivarea soluției de admitere pronunțate, Curtea a reţinut că Legea nr.293/2004 reglementează doar modalitățile de încadrare a funcţionarului public cu statut special, condițiile generale de ocupare a funcţiilor de execuţie și de conducere vacante din sistemul administraţiei penitenciare, precum și condiţiile de vechime necesare pentru ocuparea posturilor vacante de conducere. Celelalte aspecte esențiale ale ocupării acestor funcții (aspecte care au fost menționate în jurisprudența Curții Constituționale) – cum sunt tipul probelor de examen/concurs, condiţiile în care candidaţii sunt declaraţi „admişi” şi posibilitatea de contestare – sunt reglementate la nivel infralegal, prin regulament, aprobat prin ordin al ministrului justiției.

Am evidentiat in text cele trei aspecte esentiale cu privire la care CCR considera ca nu trebuie reglementate prin ordin: tipul probelor, conditiile in care se declara admis/respins si contestarea. Deci, este foarte important sa observam faptul ca nu tot ordinul de ministru reprezinta o problema, in acceptiunea CCR. Prin urmare este gresit sa ne gandim ca nu vom mai avea ordin de ministru pe linie de concursuri. Vom avea ordin, asa cum au si politistii, dupa ce au trecut printr-o experienta identica pe linie de neconstitutionalitate. Pentru ca nu se pot reglementa printr-o lege organica supusa analizei si votului parlamentului, toate detaliile procedurale, iar ulterior, pentru orice actualizare a acestor detalii sa fie nevoie de o noua lege.

Dupa publicarea comunicatului CCR, ANP a elaborat si trimis catre MJ o prima varianta de actualizare rapida prin amendament, a proiectului statutului politistului de penitenciare aflat la un pas de adoptare in Camera deputatilor. Nu s-a ajuns inca la un numitor comun ANP/MJ pe modificari, astfel incat sa comporte discutii cu sindicatele, dar urmeaza. Insa suntem liberi sa formulam propuneri de ajustare a dispozitiilor anterioare. Majoritatea propunerilor primite privitor la concursuri, vizeaza posibilitatea contestarii interviului si stabilirea ca regula a subiectelor de tip grila. Treaba cu subiectele nu e de reglementat prin statut insa posibilitatea de a contesta interviul reprezinta o propunere logica desi va prelungi procedura.

Dupa adoptarea noului nostru statut care va include prevederi in conformitate cu decizia  CCR si cu considerentele pe care aceasta se fundamenteaza, se va emite un nou ordin de ministru dar fara cele trei aspecte criticate de curte. Acestea fiind zise, totusi ce se intampla in continuare cu concursurile in derulare sau planificate, dar si cu numirile celor admisi la concursurile incheiate?

In urma discutiilor purtate cu administratia, cel mai probabil, lucrurile se vor intampla asa cum explicam in continuare. Dupa publicarea deciziei CCR procedurile in derulare se suspenda, nu inceteaza, urmand sa se reia din acelasi punct, dupa adoptare a noului statut si eventual a noului OMJ. Dar care va fi cadrul legal care le guverneaza? Cel vechi sau nou? Discutia aceasta a fost purtata si in MAI, in trecutul apropiat. Este posibil ca prin noile norme sa se schimbe anumite cerinte de ocupare a unui post, iar unii dintre concurentii care sunt acum deja in concurs aflat in derulare, sa nu le mai indeplineasca. Insa etapa analizarii dosarelor a trecut.

Concluzia la acest moment este ca, dupa adoptarea noului cadrul legal, concursurile suspendate se vor relua din punctul in care au fost oprite temporar, pe baza normelor in vigoare la data initierii procedurii de concurs, adica normele aflate acum in vigoare. Surprinzator este faptul ca bugetul pe 2019 influenteaza concursurile mai puternic decat statutul si decizia CCR. Speram ca nu si repartitiile din scoli desi exista riscul unei amanari a incadrarilor! Vom explica intr-un alt articol. Mai precis, insuficienta alocatiilor bugetare poate influenta data la care se declanseaza alte proceduri si implicit data la care cei admisi vor fi incadrati.

Ca sa raspundem la o alta intrebare primita, pe masura ce se trimit catre ANP dosarele in vederea numirilor in functii de sef tura si sef sectie, aceste numiri se fac cu rapiditate, insa, in multe situatii, unitatile nu pot trimite inca aceste dosare catre ANP intrucat asteapta certificatul ORNISS.  Publicarea deciziei CCR nu va influenta numirile pe posturi pentru care concursul este finalizat si candidatul este declarat admis.

Pentru viitor, procedurile de concurs pentru ofiter evidenta, de exemplu, nu se declanseaza inainte de a se clarifica situatia bugetara, cu probabilitatea postarii anuntului astfel incat incadrarile sa se faca cat mai spre ultimul trimestru al anului. Dintre posturile pentru care se vor initia totusi proceduri de concurs mentionam o serie de functii din zona economica dar doar din ANP, cum ar fi UIP si urbanism, inginer constructii, economist, ofiter achizitii, precum si sef serviciu achizitii BAGR. Adica posturi de nisa din economicul aparatului central, fara impact bugetar relevant. In rest, procedurile se temporizeaza in relatie stricta cu repartitia bugetului si implicit cu rectificarile preconizate.

19 COMMENTS

  1. Domnule Teoroc,referitor la proiectul de lege inițiat pe Legea 223/2015, art.21, care face referire la modificarea vârstei de pensionare, CES susține menținerea art. 21 in forma actuală,o alta comisie parlamentară a dat aviz negativ la întreg proiectul,ne puteți spune daca va intra la vot în Parlament cu forma inițială as că cea propusă de senatorul Brăiloiu?sau va intra la vot fara articolele criticate de CES și Comisia de munca ?Va multumesc

  2. Domnule Teoroc, ce ne mai puteti spune despre concursurile in derulare, cele de ofiter evidenta detinuti?

  3. Ce vă determina sa excludeti faptul ca pot veni din sursa externa juristi pregatiti profesional, cu facultati absolvite la zi si la vremea lor? Pentru colegii agenti, casierii de hipermarket nu vor reprezenta niciodata o concurenta serioasa…

    Privind posibila suspendare a concursurilor aflate in derulare, potrivit dispoziţiilor art. 147 alin. (4) din Constituţie: „Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere NUMAI PENTRU VIITOR”.

    Interesant de vazut cum vor corobora juristii ANP dispozitiile Curtii cu prevederile constitutionale!

    Alese multumiri, domnule Teoroc, pentru informatiile furnizate!

  4. Buna ziua ,pentru cei care au susținut un examen din sursa externă în luna februarie și au fost admiși pe posturile de agent bucătar , aveți idee când vor fi încadrați?

    • „”din sursa externa juristi pregatiti profesional, cu facultati absolvite la zi si la vremea lor „” acei oameni despre care vorbiti sunt mituri nu exista , daca intradevar este asa ei sunt de mult realizati din pct. de vedere profesional si nu au ce cauta in mocirla aceasta . Care vine aici nu este pregatit sau nu stie ce il asteapta, daca el o sa creada ca o sa se mai numeasca jurist din nou . NU. V-a deveni un fssp cu care se v-a sterge pe picioare toata lumea pentru un salariu egal cu al unui distribuitor de tigari in Bucuresti fara 12 clase .

    • nu am aceasta informatie / tine de parlament / mai intai trebuie sa mai treaca printr o comisie

    • Buna ziua, sunt inscrisa la un concurs organizat de ANP din luna octombrie, am sustinut examenul psihologic, am depus fisa medicala, am achitat taxa de concurs. Suntem deja in luna aprilie si nimeni nu zice nimic. Din cate am inteles problema cu bugetul a fost rezolvata. Aveti idee cand vor incepe probele urmatoare ? Sau daca nu se mai sustin examenele ori au fost suspendate nu este normal sa ne anunte si pe noi cineva? In curand va expira si avizul psihologic …

        • Si su sunt inscris la concurs pt un post de agent din octombrie. Am trecut de psihologic si fisa medicala plus achitare taxa concurs si de atunci nu mai se stie nimic

  5. Bună seara! Dle Teoroc, îmi puteți spune, vă rog, o dată aproximativă a reluării concursurilor, sau cel puțin luna in care preconizați dvs că se pot relua…aprilie, mai? Astfel ne putem programa și noi concediile, ne putem calcula timpul rămas. Vă mulțumesc frumos!

    • Nu putem estima inca / este in functie de data publiscarii noului statut si apoi de emiterea noului ordin de ministru ca act subsecvent / un ordin nu poate fi abrobat mai repede de o luna si jumatate sau chiar doua

  6. Buna ziua,
    Pentru posturile din sectorul medical (ofiter, agent) procedurile de concurs vor continua sau se vor suspenda?

    • Domnule Teoroc speram sa ne informați și pe noi despre data reluării concursurilor când o sa aveți ceva informații ca se pare ca ați rămas singurul care mai poate informa personalul !!! Din partea ANP nimic , nu vedem nimic .. nici măcar o singura adresa de 1 rând … nimic .. nu ca ne așteptăm la ceva , au rămas la mărimea așteptărilor la care au coborât !!

      • Foarte important este sa vedem bugetul si repartizarea lui pe tot anul / apoi vom avea perspectiva clara / ori vedeti toti in media stadiul bugetului / se termina trim 1 din an si nu este inca publicat pentru ca joaca ping pong cu el Dragnea si Iohannis.

  7. Din articolul dvs. domnule Teoroc sa inteleg ca examenul pentru ofiter evidenta nu merge mai departe momentan ? dar celelalte examene merg mai departe ? ce impact bugetar la examenul pe evidenta ca peste 80 la suta din candidati sunt din sursa interna ? ca sa nu mai vorbim de bataia de joc a Anp de a scoate aceste posturi din sursa externa stiind ca la evidenta este nevoie de anumiti oameni cu ceva experienta nu orice casier de la billa sau Kaufland care a memorat ca idiotul Legile pe dinafara si cand vine la munca nu isi mai aduce aminte nimic !

    • nu mai dureaza mult pana avem o imagine clara pe buget / apoi se va trage linie / indiferent ca este de rau sau de bine, este corect sa fim informati

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)