www.snlp.ro Web analytics

Ioana Serban loveste din nou (in colegi). Tinta: sporul de tura

Conform legii-cadru, personalul medical poate opta intre doua sporuri cu regim similar in sensul ca ambele drepturi sunt exceptate de la plafonul maximal de sporuri dar cu impact diferit pe venituri. Este vorba de sporul de noapte si de sporul pentru munca in ture. 25% doar pentru orele de noapte sau 15% la tot salariul. Un salariat de la medical care lucreaza in ture poate primi lunar cu 300-500 lei mai mult daca isi exprima optiunea pentru sporul de tura. Insa… Grinch loveste din nou, furand si acest drept!

Ioana Serban a mai impins o interpretare abracadabrantă care blocheaza si acest drept prevazut simplu, clar si explicit in lege. Prin Adresa nr  42539/DEA/24.07.2018, in raspuns la o solicitare de la Penitenciarul-Spital Dej, Jandarmerita noastra deja celebra, cunoscuta drept Grinch, pe numele de scena, autorizeaza prin semnatura… o noua catastrofa, Grinch fiind specialist in interpretari juridice mai ales in materia muncii in schimburi.

Va prezentam textul legii cu cateva comentarii, precum si textul lui Grinch, prin care un drept legal si usor de acordat este blocat, la pachet cu multe alte drepturi tinute la capac in penitenciarele-spital.

CAPITOLUL II:Reglementări specifice personalului din sănătate, din unităţile de asistenţă medico-socială şi din unităţile de asistenţă socială/servicii sociale

Art. 1

(1) În unităţile sanitare, de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială, unde activitatea se desfăşoară fără întrerupere, în trei ture, personalul care lucrează lunar în toate cele trei ture, precum şi personalul care lucrează în două ture în sistem de 12 cu 24 pot primi, în locul sporului pentru munca prestată în timpul nopţii, prevăzut la art. 20 din prezenta lege, un spor de 15% din salariul de bază pentru orele lucrate în cele trei, respectiv două ture.
(2) Sporul prevăzut la alin. (1) nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor prevăzută la art. 25 din prezenta lege.
Legea prevede un drept pentru activitate fara intrerupere, in 3 sau in 2 ture, raportat la o perioada de 24 de ore. Adica 3 ture de cate 8 ore sau doua ture de cate 12 ore. La noi in sistem programul in ture (pentru medical) este strict cel in 2 ture raportat la o perioada de 24 de ore (12/24-12/48). In mod similar este organizat si programul in spitalele din reteaua MS si in acest sens am contactat conducerea Federatiei SANITAS spre edificare.
Vicepresedintele SANITAS, Razvan Gae, un vechi coleg de miscare sindicala, ne-a confirmat faptul ca pentru programul 12/24-12/48 se acorda fara probleme sporul de tura, fiind un drept consacrat de multi ani in sectorul sanatate, inclusiv prin contracte colective, drept care vizeaza simplu locurile de munca cu activitate care nu poate fi intrerupta si in care se munceste in schimburi. De multe ori, in anumite sectii, din cauze care tin de precaritatea resurselor umane, acest tip de program nu poate fi asigurat cu 4 ture si se ajunge la 3 ture (cum se lucra in trecut si in sistemul penitenciar), dar ca exceptie si fara relevanta in relatie cu norma de drept care prevede sporul. Insa, ia priviti raspunsul Jandarmeritei:

In paragraful extras mai jos, Grinch isi da doctoratul in legislatia muncii, sugerand ca ar exista posibilitatea efectiva, fizica de organizare a muncii in 2 ture de cate 12 ore, raportat la un interval de 24 de ore, adica in frecventa 12/12, acumuland 372 de ore lunar, respectiv 2448 de ore suplimentare anual (!), acoperind practic toata activitatea doar prin doua schimburi. Incredibil dar in anul 2018, un manager de undeva de prin administratia publica centrala, poate gandi asa ceva. Raspunsul e sec – nu lucrati in 2 sau 3 ture ci in 4 deci nu luati sporul.

Citind chiar si pe cant textul legii, observam totusi ca acolo unde norma prevede doua ture, ciclul munca/odihna este totusi 12/24. Adica dupa ce schimbul 1 iese din serviciu, s-ar odihni macar 24 de ore pana ar reveni in serviciu, iar 24 de ore nu prea pot fi acoperite doar cu schimbul 2, nu? Parca ar mai fi nevoie si de schimbul 3, asta daca vrem sa avem activitate continua, mai ales ca o anumita prevedere din Codul muncii chiar obliga la minim 24 de ore liber dupa o tura de 12 ore. Si atunci de ce formuleaza legea-cadru astfel: „care lucrează în două ture în sistem de 12 cu 24„? Pai simplu, pentru ca se ia ca referinta o zi de 24 de ore pe care o umpli la foc continuu fie cu 3 ture de 8 ore fie cu 2 ture de 12 de ore. Cat de greu pare sa intelegi sesnul unei norme? Inca un esec managerial penibil, care se adauga la black-list-ul Jandarmeritei de ANP. Pana vom reusi sa rezolvam cumva si speta asta, sute de oameni pierd multi bani lunar, bani meritati.

8 COMMENTS

  1. Mai are sa-si bata joc de cei de la tura si sa ne FURE efectiv din bani.La puscarie pentru abuzuri repetete cu aceasta inchipuita.

  2. Va rugam faceti ceva. Sporul de 75% pentru SDSL nu se acorda pentru luna august. Adica vin la serviciu la 8 ore sambata conform planificarii, sunt liber luni tot conform planificarii deci nu fac ore suplimentare , si nu se mai acorda sporul de 75%. Luam acest spor de ceva ani, nu s-a abrogat nimic din ce am avut ca drepturi. Aceasta Ioana Serban ne anuleaza drepturile date de lege. Ies la pensie in 2 luni si aceasta perioada imi afecteaza pensia pe viata. O dau in judecata si pe ea si dir adj econ si contabilul care parca sunt batuti in cap. Cititi emailui venit de la MJ, voi cei din economic, va da mura in gura cum sa interpretati legislatia. Cum este posibil.lucrator in financiar sa nu ai capacitatea de intelegere a legislatiei specifice. Veti raspunde personal fiecare cei care nu puneti in aplicare legislatia. Sa vedem cine mai vine sambata la serviciu.
    O luam razna. ANP nu mai are Director general? Facem fiecare ce vrem?

    • DG ANP – misiune Israel / luni isi va asuma reglajul sau intram in dispozitiv

  3. Poate ar trebui ca toți liderii de sindicat din Publisind, în special cei din sistemul penitenciar sa facă plângeri penale împotriva duduiei ăsteia și să o Trimită judecătorii câțiva ani buni după gratii, că poate o să îi vina mintea la cap. Pentru că aici nu este vorba doar de drepturile salariale ale membrilor SNLP ci a tuturor salariaților din Penitenciare care sunt loviți dur de deciziile aberante ale acestei agramate profesional. Va rog luați măsuri pina nu e prea târziu. Baza noastră este în voi, cei care ne reprezentați, iar la nevoie vom și ieși în stradă alături de voi pentru drepturile noastre

  4. Dna aceasta are o frustrare mare, bugetul nu e indestulator pe titlul I iar ca sa acopere neprofesionalismul ei vrea sa taie de peste tot poate micsoreaza diferenta intre estimarile gresite si necesarul real, nu a luat in calcul maririle anuntate de guvern ca alte institutii !!! Dna lasa-ne ca si acum 6-7 ani tot dumneata ai dat sistemul peste cap si alergam dupa alimente intre unitati, tot dumneata te-ai opus acordarii unor drepturi legale privind munca suplimentara sau in zile de sd si sl si n-ai avut dreptate , ati plecat cu coada intre picioare, ati amenintat ca o sa plateasca anumiti oameni ca s-a aplicat legea intr-o alta viziune decat a dta si au trecut zeci de controale singura sifonata fiind dumneata. Dute doamna invartindu-te ca nu avem avem nevoie de neprofesionisti rautaciosi !!!

  5. Pai si federatia celalalta o lauda ca-i profesionista ???!! S-a intors lumea cu fundul in sus !!!

    • o tara libera / fiecare cu viziunea si strategia lui / respectam toate opiniile si pe cat posibil, nu ne dusmanim sindical

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)