www.snlp.ro Web analytics

Jandarmerița bugetară. Ioana Serban mai regizeaza o taiere. Impozit pe medicamente!

Cand primeste de la ministerul coordonator o adresa asumata, privind modul de interpretare corecta a unor prevederi, Ioana Serban isi aminteste ca este ordonator si transmite ferm ca adresa de la MJ care indica obligatia de plata a majorarii de 75% pentru sambete si duminici indiferent de compensarea cu timp liber, este doar o opinie de care domnia sa Grinch, nu va tine cont (s-a intamplat astazi dimineata). Dar cand insasi Jandarmerita Bugetara a ANP, doamna Ioana Serban, isi pune in cap sa blocheze drepturi, atunci cere mestesugit opinii pe unde apuca si le aplica de parca ar fi legi, chiar daca sunt evident pe langa subiect. Doar cand este de taiat! Niciodata de dat! Este cazul impozitarii medicamentelor pentru pensionari.

Jandarmerita noastra anepista a cerut (ea stie cum a pus intrebarea) o opinie Ministerului Finantelor Publice legat de impozitarea medicamentelor. Raspunsul desi razna, indica o evidenta rea intentie prin interpretari juridice ce exced atributiilor semnatarului adresei care va raspunde la fel de penal ca si cel care a intrebat. Raspunsul pe langa al MFP, pe care il vom demonta imediat, aduce, la nivel de intentie, o doza mare de pericol in intreaga structura de aparare, facand colegii din institutiile de forta ale tarii sa-si puna mainile in cap stupefiati de un demers imbecil si pur distructiv.

Ioana Serban loveste in cronici si in bolnavii incurabili, in acei fosti colegi ai nostri care sunt cel mai afectati de boli si de munca grea, de o viata, intr-un sistem care nu menajeaza, loveste in cei care sunt pe moarte si se bucura efectiv transmitand mesaje victorioase de tipul „sa vedem ce mai zice acum X de la sindicat cand va plati impozit pe medicam”. Mai grav de atat, in opinia Jandarmeritei, sute de mii de pensionari din structura de aparare au de dat sume mari de bani inapoi, incepand cu 2010 (16% pana in 2017 si 10% din 2018). In tot acest timp, Ioana Serban se bucura de avantajele structurii beneficiind, pe familie, de medicamente NEIMPOZITATE obtinute de la SRI. Asa cum in aceeasi modalitate beneficiaza de avantaje turistice in locatiile SRI insa refuza propunerile sindicale de incheiere a unor protocoale cu institutiile din structura astfel incat tot poporul din sistemul nostru sa poate avea parte de drepturi similare.

Nu avem adresa la care a raspuns MFP dar va punem la dispozitie interpretarea fortata, facuta efectiv din burta si fara vreo legatura cu cadrul normativ:

Iar acum haideti sa vedem cat de rau intentionat poate fi un demers precum si rezultatul lui, fara sa uitam sa mentionam faptul ca la acest moment doar 4 unitati din sistem (cinste lor!) isi asuma sa nu retina impozit pe medicamentele pensionarilor dar cu aceasta adresa, Jandarmerita intentioneaza sa obtina control total si sa extermine si acest drept. Urmariti putin firul „logic” al raspunsului (mai jos, pe scurt):

  1. intrebarea vizeaza tratamentul fiscal aplicabil drepturilor reprezentand medicamente etc
  2. HG 1996/2004 prevede ca: pensionarii beneficiaza in mod gratuit de medicamente etc / cheltuielile sunt asigurate din Fondul national unic / contributia-coplata se suporta din buget ANP / decontarea contributiei se aproba de ordonator
  3. Codul fiscal defineste veniturile din alte surse  (impozabile)
  4. Codul fiscal include in veniturile din alte surse: venituri, sub forma diferenţelor de preţ pentru anumite bunuri, servicii şi alte drepturi, primite de persoanele fizice pensionari, foşti salariaţi, potrivit clauzelor contractului de muncă sau în baza unor legi speciale;
  5. se mai invoca fara rost HG 1/2016 care preia trunchiat textul susmentionat, din Codul fiscal, scurtand exprimarea prin omiterea sintagmei „diferente de pret”: venituri sub forma anumitor bunuri, servicii şi alte drepturi, primite de persoanele fizice pensionari, foşti salariaţi, şi membrii de familie ai acestora, potrivit clauzelor contractului de muncă sau în baza unor legi speciale;
  6. in final se apreciaza ca sumele decontate pensionarilor (medicamente etc) reprezinta un drept stabilit prin legi speciale;
  7. iar concluzia ar fi ca tot acest drept special (nu numai coplata de exemplu) se considera venit din alta sursa care este impozabil:

De unde pana unde aceasta concluzie? Asa este, putem considera decontul in discutie ca un drept special, stabilit ca fiind gratuit prin statut special (lege organica) si prin HG. Suntem de asemenea de acord ca diferentele de pret pentru anumite bunuri primite de pensionari pot fi considerate venituri din alte surse.

Dar medicamentele gratuite pot fi incluse chiar si cu forta prin astfel de interpretari halucinante, in categoria bunurilor pentru care se obtin diferente de pret ca venituri?! In mod clar nu. Insa Jandarmerita Ioana Serban a triumfat inca o data si se bucura de bomba pe care se gandeste ca o va arunca. Noi o sfatuim sa-si puna o casca de protectie, ceva. Cea mai groasa pe care o gaseste! Pentru ca urmeaza multe alte atacuri similare pe care le vom devoala. Atacuri contra propriilor colegi! Si toate au recul!

S-a obosit Ioana Serban sa citeasca si alte norme fiscale in afara de cele care o preocupa si care orienteaza spre inexistente diferente in bani pentru bunuri? Cum ar fi prevederile care includ in veniturile neimpozabile: ajutoarele pentru procurarea de dispozitive medicale; ajutoarele umanitare, medicale şi sociale; alte asemenea venituri acordate potrivit normelor legale în vigoare. Ori poate a observat Jandarmerita, dispozitiile prin care se stabileste ca „in sensul prevederilor art. 62 lit. n) din Codul fiscal, în această categorie se includ, dar nu sunt limitate:

(8) Veniturile reprezentând avantaje în bani şi/sau în natură prevăzute la art. 62 lit. v) din Codul fiscal, sunt acordate prin legi speciale şi cuprind, printre altele:

a) contravaloarea protezelor acordate gratuit pentru marii mutilaţi şi persoanele care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de muncă, a medicamentelor gratuite, accesului gratuit la sanatorii şi baze de tratament aparţinând Ministerului Sănătăţii, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi altor instituţii potrivit legii;

d) contravaloarea călătoriilor gratuite pe calea ferată, gratuităţile pe mijloacele de transport în comun în mediul urban, a lemnelor de foc sau echivalent cărbuni, a asistenţei medicale gratuite în toate instituţiile medicale civile de stat sau militare şi asigurarea de medicamente gratuite atât în tratamentele ambulatorii, cât şi pe timpul spitalizării, a biletelor de tratament gratuite, în limita posibilităţilor existente, în staţiuni balneoclimaterice, a protezelor, a cârjelor, a ghetelor ortopedice, a fotoliilor rulante, a aparatelor auditive şi implanturilor cardiace, mijloacelor moto şi auto speciale pentru persoanele cu handicap fizic şi altele asemenea, potrivit Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;”

Ne gandim ca pana si aceasta prevedere de baza din HG 1996/2004 (art 1^1) ar trebui sa o ajute pe „colega” noastra care s-a trezit veghind obsesiv la bugetul de stat cu orice pret:

(2) Categoriile de personal prevăzute la art. 1 (activi, sot/sotie, copii, pensionaribeneficiază în mod gratuit de medicamente, după cum urmează:

a) medicamente din Lista cu medicamente de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, a căror contravaloare se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, cu excepţia contribuţiei personale a asiguratului, care se suportă din fondurile prevăzute cu această destinaţie în bugetul angajatorului;
b) medicamentele din Nomenclatorul medicamentelor de uz uman din România, elaborat de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, altele decât cele prevăzute la lit. a), a căror contravaloare se suportă din fondurile prevăzute cu această destinaţie în bugetul angajatorului.

De unde scoate Grinch ca decontul medicamentelor este un venit din diferente de pret pentru bunuri, numai ea stie! Caci daca ar fi, ar trebui impozitat. Dar nu e si nici adresa MFP nu demonstreaza acest lucru, chiar deloc! Desi incearca cumva sa o ajute pe Jandarmerita ca deh, de intrebi finantele daca mai vor niste bani, ce sa spuna? Nu stim in ce context a fost surubarit acest raspuns inept si fara valoare juridica reala, dar ne asumam sa-i dam de cap.

13 COMMENTS

  1. A.N.P.-ul are relatii. A reusit sa primeasca raspuns. Eu am trimis si inregistrat petitie la M.F. cu solicitare punct de vedere pe aceeasi tema 650670/ 27.02.2017 si nu am primit raspuns nici pana in prezent. Oare de ce? Conteaza cine esti sau cum pui problema?

    • Nu contează. Petiția noastră are aproape un an. Făcută in solidar cu Asociatia Pensionarilor din ANP. Dar acum ne apucam de dezgropat totul

  2. Off topic: Calendarul adoptarii statutului fpss il cunoasteti acum dupa incetarea vacantei parlamentare?

    • Sigur. Azi a trecut prin doua comisii pentru avize și marți are termen de rapoarte in comisiile juridică și de apărare

  3. Punctul de vedere al MF e o aberatie magistrala si nu poate fi opozabil ca lege ferenda, niciunui ordonator de credite din sistem. Daca am fi trait intr-o tara civilizata, nu intr-o democratie sud-americana, pensionarii ar fi trebuit sa beneficieze de medicamente gratuite de la farmacia cu care penitenciarul care i-a avut in plata inaintea pensionarii, are contract de furnizare medicamente si la sfarsitul lunii, farmacia sa trimita penitenciarului toate facturile spre decontare. Pe rationamentul inept juridic al MF si decontarea serviciilor turistice pentru angajati, ar trebui sa aiba acelasi regim juridic ca si medicamentele bietilor pensionari. Dar in Romanica nimeni nu raspunde pentru nimic, chiar daca-si bate joc de o generatie intreaga, doar amaratii care platesc pretul nesimtirii altora.

    • Gresit.Daca faci o greseala cat de mica si nu esti in gasca „aia” de exceptionali atunci vei raspunde garantat.

  4. Dragi colegi știți că la civilii bolnavi de cancer, care au concedii medicale cu cod de indemnizație de plata 14 nu li se rețin nici impozitul pe salariu și nici asigurările medicale?! Să nu mă înțelegeți greșit am toată compasiunea pentru acești bolnavi și personal mi se pare firesc că în asemenea situații să beneficieze de o formă de ajutor financiar dar cred că trebuie că și noi să beneficiem de drepturi similare pentru că altfel se cheamă discriminare!!!!

  5. Care sunt cele 4 penitenciare care nu rețin impozit pe medicamente? Oare de azi încolo vor face la fel???

  6. Piloasa de la Olt, aterizata politic in anp trebuie sa stie un aspect, pensionarii beneficiază de asistenta medicală și medicamente in mod gratuit, “gratuit” conform DEX -fără bani. Mai bine i-ați face o plângere penală pentru faptul de anii de zile pensionarii împrumuta anp ul cu bani cumpărând medicamentele . Piloasa a beneficiat de vacante la Mamaia la hotelul Sri, soțul fiind ofițer la DJI Olt .

  7. Problema este ca madam consideră că banii mei, pe care eu îi scot din buzunar la farmacie și ulterior îi recuperez de la penitenciar (nicidecum din buzunarul dânsei) sunt venit. Doamnă dragă, sunt banii mei proveniți din pensia o dată impozitată. Întrebarea mea este dacă ANP, respectiv dna. Șerban are atribuții de a da interpretări cu caracter obligatoriu actelor normative aflate în vigoare și dacă o interpretare personală a unei instituții sau a dânsei produce efecte juridice?
    (vedeți art69 din Legea nr. 24/2000 – Intervențiile legislative pentru clarificarea sensului unor norme legale se realizează printr-un act normativ interpretativ de același nivel cu actul vizat, prin dispoziții interpretative cuprinse într-un nou act normativ sau prin modificarea dispoziției al cărui sens trebuie clarificat.)

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)