www.snlp.ro Web analytics

Vouchere in bani, fara restrictie de locatie

Mai intai ANP o tinea una si buna ca nu se acorda vouchere decat celor cu contract individual de munca. Noi explicam ca suntem indreptatiti sa primim. Apoi ANP a interpretat corect si a trecut la proceduri, dar cu un ochi atent la proiectul de lege pentru aproabarea OUG 90/2017, pentru ca aceasta lege anunta o rasturnare de situatie, partial buna, partial rea, inlocuind voucherele de vacanta cu sume in bani, pentru structura de aparare.

Voucherele ar fi trebuit sa inlocuiasca, in perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018, indemnizatia de vacanta (sau prima de vacanta) prevazuta de Legea-cadru nr. 153/2017. Insa acum si voucherele sunt inlocuite cu bani. Sa vedem ce e bine si ce e rau in noul drept creat. Legea susmentionata, adoptata pentru aprobarea si completarea OUG 90/2017, se află la promulgare, fiind chestiune de timp pana se va publica si va produce efecte.

Spunem ca este un drept nou pentru ca nu mai este vorba nici de indemnizatii, nici de prime si nici de vouchere. Practic suntem exceptati de la prevederile generale si se naste dreptul de a deconta servicii de turism prestate. Observam din prima ca apare o modificare a termenului de aplicabilitate (31.12.2018 in loc de 30.11.2018, adica pe tot parcursul anului) iar aceasta ne semnaleaza intentia legislativului de a continua si dupa 2018 cu acest „decont”.

Apoi mai vedem ca este vorba despre decontarea unor servicii prestate, deci mai intai trebuie sa se realizeze prestatia astfel incat sa fie posibila prezentarea unor documente justificative (metodologia se va stabili prin OMJ). Un voucher de hartie ar fi fost primit inainte de plecarea in concediu, fiind astfel menajat bugetul personal al salariatilor, cu posibilitatea unei mai mari lejeritati in cheltuielile efectuate pe timpul concediului.

Dincolo de problema serviciilor prestate, observam totodata si faptul in ceea ce ne priveste se elimina restrictia de a ne efectua concediile strict in unitatile afiliate programului de vouchere, avand posibilitatea de a merge in vacanta in orice unitate din Romania, iar acesta este cu adevarat un lucru bun. Iar ultimul avantaj cu adevarat important este acela nu mai exista proceduri de achizitie si alte aspecte care sa tergiverseze acordarea dreptului. Nu mai trebuie decat ca Tudorel Toader sa emita rapid un ordin prin care stabilim metodologia de decont. Ce inseamna „rapid” in dialectul lui Tudorel Toader, ne e teama sa anticipam.

1. La articolul 9, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:

„(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), în anul 2018, pentru personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, se decontează serviciile turistice prestate de unităţi aflate pe teritoriul României, efectuate în perioada concediului de odihnă, în limita valorică prevăzută 2 la art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare. Cuantumul sumelor decontate nu se ia în calcul la determinarea limitei prevăzute la art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare.”

6 COMMENTS

  1. Hai sa ne-avem bine !Domne,de sporul de 50%mai stie careva?Se mai da anul asta?Si daca se mai da,cand domne?Ca n-i s-au lungit urechile asteptand la rand de vreo cativa ani si cand sa ne vie si noua randul…nu mai zice nimeni nimic. Toata lumea merge pe burta,….ca rama!!!Dom Tudorache…mata…ai auzit ceva?!cumva?!!

    • Nu auzii!/Cand o sa-ti „vie” si tie randul, poate am sa aud 🙂

  2. In cazul in care achizitionam serviciile turistice acum (pentru a beneficia de reducerile specifice perioadei), vom putea prezenta la decontare aceasta factura? Sau vor fi acceptate doar facturile emise dupa data de promulgare si publicare in MO? Multumesc!

  3. Cand v-ati referit la fraza ” Iar ultimul avantaj cu adevarat important este acela nu mai exista proceduri de achizitie si alte aspecte care sa tergiverseze acordarea dreptului.” la ce v-ati referit mai exact ?

    • Vedeți articolul anterior (link in art). Voucherele indiferent dacă erau pe hartie sau electronice trebuiau achiziționate (direct nu licitație, dat tot ar fi durat / și ar fi costat / se plătește și valoarea acestuia din start firmei emitente și costul hârtiei)

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)