www.snlp.ro Web analytics

Clarificari acordare vouchere 2018. Intalnire ANP-sindicate

Asa cum am anuntat miercuri 28 februarie 2018 a avut loc o intalnire pe tema voucherelor de vacanta. Din start subliniem faptul ca nu mai exista niciun dubiu privind acordarea acestora. Dreptul este practic recunoscut de administratie, exista buget, iar voucherele vor fi acordate. Ramane doar sa stabilim detaliile: forma, modalitatea, perioada. Pentru acest lucru ne-am intalnit miercuri.

A fost studiat si dezbatut cadrul normativ aplicabil precum si variantele posibile. In afara de normele in vigoare la acest moment, care permit optinuea intre voucher pe hartie sau electronic, mai avem in proces legislativ proiectul legii pentru aprobarea OUG 90/2017 care tocmai a trecut din Senat catre Camera Deputatilor cu urmatorul amendament:Prin urmare, daca textul de mai sus va intra in vigoare, lucrurile sunt clare. Observam ca, dincolo de faptul ca in loc de un „tichet” primim 1450 lei, aceste sume se vor acorda ulterior prestarii serviciilor pe baza unor documente (facturi). In timp ce voucherele de hartie se acorda inainte de plecare. Acesta ar fi practic dezavantajul contravalorii in bani. Insa remarcam si faptul ca nu mai exista limitarea la „unitati afiliate” ci este posibila efectuarea vacantei oriunde in Roamania.

Pana la intarea in vigoare a acestui text (estimam ca amendamentul nu va fi respins nici in Camera Deputatilor, intrucat nu are un anumit imapct bugetar decat usor favorabil intrucat nu se mai achita costurile serviciilor de imprimare etc) ramanem cu ce avem, iar dintre cele doua variante existente (hartie/electronic) noi am sustinut voucherelor pe hartie pentru se evita anumite complicatii sau riscuri cu incarcarea cardurilor (voucher electronic) ori posibile dificultati la utilizare.

Astfel, cu un ochi la parlament, ne facem lectiile pentru a castiga timp si ne pregatim de achizitia directa de „vouchere de hartie”. Unitatile vor primi o adresa de informare si eventual consultare (daca sunt observatii). Se va seta o procedura care va cuprinde tipurile de documente decontabile. Unitatile vor gestiona descentralizat situatia urmarind evidenta voucherelor si a utilizarii acestora.

Practic, la finalizarea achizitiei, ANP plateste voucherele si printarea acestora, iar emitentul pune la dispozitie voucherele. Utilizarea partiala sau neutilizarea da dreptul angajatorului sa recupereze banii platiti emitentului voucherelor. Legislatia prevede aceste detalii.

Un aspect interesant este acela ca vooucherele se acorda pana pe 30 nov 2018 dupa care se trece la indemnizatia de vacanta  (daca nu apar alte norme). Dar voucherul este valabil timp de un an de la primire. Deci sa zicem ca primim un voucher pe 30 nov 2018; acesta este valabil pana pe 30 nov 2019. Insa incepand cu 1 dec 2018 avem dreptul si la o indemnizatie de vacanta, iar aceste doua drepturi se intersecteaza, raportandu-se la o perioada de valabilitate dar si la bugetul pe un an calendaristic al institutiilor.

Multe dintre aspectele care acum par neclare se vor clarifica pe masura ce trecem la aplicare efectiva a prevederilor legale. Ne intereseaza eventualele voastre observatii sau propuneri, dar si intrebari, sens in care va incurajam sa ni le transmiteti.

30 COMMENTS

  1. Buna ziua. La asistentii personali angajati din unele primarii nu se dau vouchere de vacanta. De ce ? O zi buna va doresc.

    • tichetele sunt pentru personalul bugetar si se dau in functie de bugetul aprobat si disponibil

  2. Un pensionar bugetar, pensionat in luna mai 2018, deci iesit din sistem, beneficiaza de voucher de vacanta ?
    Va multumesc pentru raspuns.

    • Nu. Decontarea serviciilor turistice presupune sa fii in activitate.

  3. Buna ziua!Spuneti-mi va rog daca beneficiaza de voucher de vacanta si un salariat cu contract de munca intr- o unitate scolara,insa nu este membru de sindicat.Va multumesc!

    • Calitatea de membru sau nemembru de sindicat nu afecteaza acordarea voucherului.

  4. off topic..Domnule presedinte ,sunt agent promotia TG.OCNA septembrie 2016,nu am nicio gradatie. in 2022 ar trebui sa o am pe a 2.a.Din ce am inteles din articolul dumneavoastra ar trebui sa mi se acorde acum cea din 2022 respectviv a 2.a si daca da incepand cu ce data?Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    • am tot explicat / articolele scrise pe aceast atema merita citite / se realizeaza doar un calcul estimativ al salariului conform Legii 153/2017 placand de la salariul de functie 2022 la care se adauga gradatia si majorarea de 7,5% / acest calcul este utilizat doar pentru a se verifica daca ce ai in plata in 2018 ar depasi noul salariu estimat / marea majoritate insa nu depasesc acest plafon / ramane deci o diferenta de incasat intre salariul 2022 si cel in plata / diferenta se imparte in 4 transe anuale – 2019 2020 2021 2022 / nu se acorda nicio gradatie inainte de termen / in cazul tau se estimeaza ca in 2022 vei avea gradatia 2 si asa se face acel calcul al salariului cu care se compara ce ai in plata acum

  5. Domnule presedinte,am si eu o intrebare off topic si imi cer scuze ,referitor la prima sesiune de mutari din acest an,cand se vor discuta cererile de mutare stiind ca sunt blocate momentan datorita reorganizarii statelor de functii pe unitati,sa discutat ceva in acest sens in cadrul sedintei din data de 28.02.2018?Multumesc

    • cat de curand, acum in martie / nu s-a stabilit inca data exacta / anuntam

  6. Domnule Stefan, de luna viitoare o sa fie jale mare prin unitati cand un directorde unitatate va lua salariu cat asistentul medical 8000-9000 iar medicul dublu ca directorul.Insa drama cea mai mare e a agentului care lucreaza non stop cu detinutul nu doar 3-5 min ca asistentul sau doctorul si pleaca acasa cu un salariu de 3 ori maimic ca asistentul si de 5-6 ori ca medicul. Cum au putut sindicatele sa nu protesteze la asa nenorocire si bataie de joc nu se poate explicain cuvinte.Ce o sa le spuneti acestor oameni??? Aceeasi poezieca asa a vrut guvernul?Pai si nu era normal sa se ia atitudine fata de asa tampenii?Atunci noi propunem,sa lucreze asistentii si doctorii pe sectii .

    • asistentii medicali nu au posibilitatea de a opta pentru salarii din sanatate / doar medicii au aceasta optiune prin lege / am mai discutat subiectul / mai avem sau nu nevoie de spitale si cabinete? asta e intrebarea / pentru ca evolutia salariilor din sanatate va atrage in acel domeniu toti medicii si asistentii medicali, daca nu sunt create parghiile pentru a mentine si in alte sisteme acest tip de personal

      • Superb! se promoveaza discriminarea intre angajati! Explicatiile de genul ” daca nu le dam salarii mari pleaca din sistem ” nu sunt ok. Sa plece, vin altii! INCREDIBIL!!!!

        • la fel se simt si cadrele medicale din sistem – discriminate fata de cele din sanatate care au aceeasi pregatire si poate mai putin stres la munca – dar niste salarii mai mari / de unde „vin altii”? / din sanatate? cine mai vine in sistemul nostru pe 1/3 din salariul pe care il poate obtine in sanatate / revenind la intrebare – ne mai trebuie sau nu cele 6 penitenciare-spital si cabinetele din unitati?!?

          • domnule presedinte
            Nu se va putea face nimic pt asistentii medicali sa beneficieze si ei de marirea de la 1 martie ca si civilii. Inseamna ca asistentii medicali din toata structura cde aparare nu beneficiaza.
            Multumesc. Nu sunt asistent medical dar este vorba totusi de colgii nostrii. Puteti sa ii ajutati cumva?

          • se pare ca s-a reglat si aspectul acesta, in mod neasteptat / la nivelul structurii de aparare s-a convenit pe aplicarea unei prevederi din legea-cadru / explicam maine intr-un articol dedicat /

          • Asistenții medicali pot fi ajutati cumva sa beneficieze si ei de majorarea de la 1 martie 2018. As dori un raspuns. Sper sa nu fie sters.
            Mulțumesc

        • Poate pleca oricine din orice sector, in locul oricui vin altii. Diferenta este ca in locul asistentului plecat trebuie sa vina o persoana calificata ca as. medical, acum chiar de la un salariu mai mare la unul mai mic, pe cand in locul unui cadru din paza poate veni orice necalificat cu diploma de bac.

  7. Buna ziua! In legătura cu suma de 500 de lei pentru ajutor de cumpărare locuința se mai aude ceva? Dacă îmi poate Răspunde cineva dar nu din auzite. Ceva concret.Multumesc mult!

    • Nimic concret / asa ministru – asa perspective / abia reusim sa urnim un statut special care era la cheie / nimeni in locul lui nu poate impinge in guvern o HG pt locuinte / TT e ocupat sa o impinga pe Kovesi

    • Atunci poftim draga colegule la alta masa: fara grade profesionale,alt statut,alta lege de pensionare ,daca tot esti asa de pregatit professional!Eu zic sa nu amestecam lucrurile.

    • ,,Anonim”,specialistule care esti ,iar cel cu scoala militara dupa tine e necalificat, nu ai vrea tu sa fi doar asistent si nu fpss, si sa iesi cu o pensie in functie de contributivitate si la 65 de ani???????? Ce zici ,,specialistule”? Corect era sa aleaga:
      1- prefera un salar mai mare si pensie la 65 de ani trece in rezerva si il reangajaza ca civil
      2–ramane la salar mai mic si merge in pensie la 50 de ani ramai in sistem.Punct.

      • Ai dreptate colegu’. Ei vor si „acele salarii” si beneficiile din acest sistem. Si se pare ca primesc!!!! Noi restul ramanem cu munca…

        • Cati dintre cei din paza mai au scoli militare? Eu stiu ca in ultimii 2 ani au fost incadrati direct zeci de agenti care au fost „specializati” cateva luni la locul de munca. Vi se pare aceasta o calificare? Toti asistentii medicali au absolvit si cursuri intensive de 3 luni de paza/supraveghere la SNPAP Targu Ocna si au diploma de agent paza/supraveghere. Asa ca noi avem dubla calificare si ne meritam banutii, fiindca oricand va putem prelua atributiile, pe cand voi niciodata nu le puteti prelua pe ale noastre. Daca vom fi externalizati maine oricare dintre noi poate sa treaca in operativ. Tu, agentule, poti sa treci maine in sectorul medical daca ti se desfiinteaza/externalizeaza postul actual?

    • gigi hent
      Cum sa fie bine cu decontarea la intoarcere bai nene!!!Voi nu va auziti ce spuneti?De unde am eu bani de vacanta?Sa stai sa atarni pe urma pe la financiar sa-ti deconteze banii cheltuiti in vacanta?Stie toata lumea cum e cu decontarile….stai ca nu acuma….stai ca nu mai are bani ministerul finantelor…stai ca se stranga mai multi….nu domne sa se dea un tichet voucher atunci cand soliciti pe cererea de concediu,sau la inceputul anului la toata lumea si faci ce vrei cu el…pleci in concediu,nu pleci…e treaba ta…ti-l valorifici la receptia hotelului unde te cazezi….insa cel mai bine era daca se dadea banu in mana…stiai o treaba…

  8. Eu cred că ar fi m-ai bine cu factură si decontarea la întoarcerea din concediu.

    • Eu cred ca ar fi mai (fara cratima) bine sa mai studiezi putin la gramatica.
      In rest m-ai (cu cratima) convins.
      Ai dreptate!

    • Nu cred este bine. De ce sa adun eu toate hartiile, bonurile, chitantele sa fac maculatura in masina. Poate plec in CO si vreau sa fac un tur de tara si sa dorm 1 noapte la 1 hotel alta noapte la alt hotel. Aste presupune timp pierdut prin receptii cu buletine facturi fiscale etc. Daca ai bon valoric platesti contravaloare ca la casa la cora.
      Cred ca este mai ok cu bonuri. tichete sau orice altceva cu valoare.
      Este opinia mea.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)