www.snlp.ro Web analytics

Efectul „ruleta ruseasca”

Cu discutii aprinse si nervi intinsi la maxim, Legea 169/2017 s-a aplicat. Ingredientul mai picant al aplicarii l-au constituit liberarile eronate. Dorinta disperata a unui ministru al justitiei de a goli rapid puscariile de detinuti coroborata cu indicatii heirupiste ale administratiei, au lasat urme serioase pentru unii colegi. De la comisii de disciplina si sanctiuni la sesizari ale parchetelor, lipsa personalului neinsemand vreo circumstanta atenuanta in acest context.

Toate adresele privind aplicarea Legii 169/2017 contin fraze sau paragrafe in care raspunderea este exclusiv a celor de la evidenta. Cine are timp sa astepte raspunsuri de la instante cand detinutul trebuie liberat in ziua respectiva? Cum n-ar fi de ajuns cele 90 de dosare/angajat (cifra care in penitenciarele cu efectiv mare se dubleaza) se adauga si sarcina zilnica de aplicare a Legii 169/2017 cu operatiunile aferente si gestionarea unui formular pentru comisia de liberare conditionata (munca in plus, rezultat minim).

Desi avem un OMJ 432/2010 care reglementeaza ca evidenta detinutilor este nominala si statistica si se tine atat scriptic cat si informatic, ne bazam mai mult pe creion decat pe programele nefunctionale sau greu de sincronizat, colegii din IT avand aceleasi circumstante atenuante in contextul iutelii de punere in libertate a detinutilor. Aici mai adaugam si procedura de refacere si completare a mai mult de jumatate a raportului pe care-l genereaza programul de evidenta, raport necesar prezentarii comisiei de liberare conditionata. Corecturi pe text in detrimentul focusarii pe situatia juridica.

Procentul de cadre cu vechime mica din sector (de executie si comanda) este peste 50-60%, si cu toate eforturile si buna-credinta depuse, lipsa experientei isi spune cuvantul, aceasta reflectandu-se in greseli. Nici programul de de pregatire profesionala nu ajuta prea mult, sectorul evidenta fiind exclus de la sesiuni dedicate. O convocare pe an inseamna o picatura intr-un ocean. Si stim bine ca, de la convocarea din 2016, am reusit sa rezolvam o speta abia la sfarsitul anului 2017.

Vechimea lucratorilor de evidenta nu este recunoscuta asa cum este cea a grefierilor, desi unii colegi au castigat in instanta aceasta recunoastere a vechimii in domeniul juridic. Un demers a fost initiat de ANP in 2016 dar s-a pierdut undeva pe drum, taind inca o posibilitate de motivare a acestora. La fel ca si confidentialitatea care nu este unitar acordata la nivel de tara. Toate acestea duc la demotivarea colegilor dintr-un intreg sector, activitatea de evidenta devenind neatractiva dar mai ales riscanta. Chiar ne dorim atingerea obiectivelor din adresa de mai jos:

14 COMMENTS

  1. FOARTE BINE PUNCTAT !!! NU EXISTA MOTIVATIE DIN PARTEA PERSONALULUI SA LUCREZE LA EVIDENTA!!! VOLUM MARE DE MUNCA, SALARIU NESATISFACATOR IN COMPARATIE CU UN COLEG DIN FOISOR, STRES RIDICAT, CONSECINTELE CE POT DECURGE DIN COMITEREA UNEI GRESELI (administrative, penale … … … ) ! OARE NE VA BAGA CINEVA IN SEAMA ????????????

  2. Aș dori să-mi spună cineva de la evidență, dacă citește acest comentariu, de ce, în cazul unui deținut amânat la comisia de liberare, o lună, două, etc., termenul de liberare rămâne același, și nu mai devreme ca urmare a scăderii corespunzătoare a zilelor compensatorii. De exemplu, un deținut care trebuia analizat în comisie la 1 martie 2018 a primit trei luni amânare, deci va reintra în comisie la 1 iunie 2018. Dacă beneficiază de scăderea cu 6 zile a pedepsei pentru 30 de zile de detenție înseamnă că ar trebui să intre în comisie mai devreme cu 18 zile, adică pe 12 mai, dar el va intra în comisie tot pe 1 iunie. De ce? Am întâlnit în practică foarte multe asemenea situații.

    • Raspunsul in acest caz trebuie dat celui in cauza doar de cineva de la evidenta. Implicarea celorlalte sectoare in astfel de situatii (intreaba la evidenta si raspund detinutului) nu fac decat sa complice situatia, prin transmiteri eronate de date. Orice cuvant sau virgula in evidenta, fac diferenta.

      • Termenul de amanare stabilit de CLC are in vedere si zilele pe care ppl le pot castiga in perioada amanarii ca urmare a aplicarii prevederilor L169/2017, precum si a zilelor castigate ca urmare a muncii prestate. Reducerea lunara a termenului de reanalizare in CLC ar incalca principiul de lucru judecat. Beneficiul privitor la zilelor considerate ca executate in conditii neconforme se regaseste in reducerea termenului de expirare a pedepsei.

        • ar însemna să se aplice de două ori beneficiul legii, nu? O data când se acordă zilele compensatorii pentru întreaga perioadă de deținere și a adoua oară când se acordă în perioada amânării. Aici nu înțeleg deținuții, dar nici JS nu a știut ce să le spună. Eu am înțeles ce vor să spună însă nu pot intervene în discuție.

    • Simona, in ce calitate intrebi de spui ca in practica ai intalnit multe asemenea situatii?

      • sunt grefier la biroul judercătorului de supraveghere. Deținuții vin în audiență la JS cu asemenea probleme

  3. off topic..despre noile functii si coeficientii din noua lege s.a mai discutat ceva concret la nivelul Anp?Lucrez la punct de lucru ,beneficiez de sporul de studii superioare ,sunt sef escorta,sa ne asteptam la ceva de bine in curand? (cu deosebita stima si respect ).

  4. Oamenii lui Musk, atunci când l-au dat trimis în spațiu pe Starman la volanul mașinii Tesla, au spus ca acesta se va afla în iulie 2020 la o distanta de 110 milioane km de planeta Marte, și asta doar din calcule și simulări, că practică n-au avut cum sa facă. În tot acest timp ANP-ul ne-a recomandat sa ascuțim creioanele pentru ca de baza vor fi calculele manuale, efectuate de lucrătorul de evidență, care poartă și toată răspunderea în cazul unor liberari eronate. Aplicațiile PMSWeb și PMSRC oferă un simplu suport, deși în mod normal ar trebui să fie principalele instrumente de lucru. Din 2014 pana acum am avut doua momente importante în activitatea noastră, punerea în aplicare a noilor coduri și nenorocita de lege 169. Nu au fost decât doua convocări în perioada asta, activitatea desfășurându-se conform unor instrucțiuni neclare și incomplete transmise de la ANP. Datorită pensionărilor din sistem s-a ajuns ca lucratori cu o vechime de cateva luni la evidenta sa fie considerati lucratori de baza, in conditiile in care intr-o perioada asa scurta de timp nu deprinzi toate dedesubturile activității acesteia, care e una deosebit de complexa. Daca identific un lucrator „bun”, unul ce pare a avea potential cum il conving sa vina la evidenta, ce-i ofer? Raspundere cat China, uneori chiar penala, si vreo 500-600 lei mai putin decat in foisor! E drept?
    Saptamana asta, simpla accesare a butonului RECALCULARE din PMSRC mi-a mutat data de inceput a executarii pedepsei unui detinut cu exact 30 de zile mai tarziu, din decembrie 2015 in ianuarie 2016. Ce implicatii poate avea o astfel de eroare nedepistata la timp? Colegii din IT de la ANP mi-au spus ca stiu de problema dar nu i-au gasit si solutia. Pai daca stii de problema si nu ai o solutie, de ce nu anunti in unitati? Macar sa stim unde sa facem ochii mari, pentru ca si noi suntem oameni, si noua ne mai oboseste vederea, si noi avem creierii franjuri, si noi mai avem si griji si nevoi extrajob care ne pot coplesi, suntem oameni! Companiile private au softuri integrate de management care numara si de cate ori a flatulat un angajat, noi ne chinuim cu un amarat de soft de calcul tabelar. Tot respectul pentru cei din IT de la ANP si din unitati, cred ca si ei s-au trezit pusi in fata faptului implinit, dar fara resurse materiale.
    Avem o mare problema la nivel de sistem, o problema de viziune. Si asta a demonstrat-o un fost director de pe la noi, pensionat chiar inainte de nebunia punerii in aplicare a legii 169, care, intr-o discutie libera, a spus textual ”ce-i, ma, asa greu sa aduni niste zile intr-o fisa si sa-i scazi aluia 6 zile din pedeapsa!?”

    • Sunt mai multe situatii cand „da cu virgula” PMSRC, de la sincronizare, pana la calcul eronat al zilelor, sau mutarea datei de incepere a executarii pedepsei. Si daca detinutul se transfera, si nu se primeste baza de date decat peste 2 zile, astea probleme. Sezizam prin articole, dupa ce am facut-o telefonic sau in scris. Din pacate lucrurile se misca greu, noi suntem cu mingea in teren si daca se intampla ceva, evidenta raspunde. Este necesara focusarea pe aceste spete, pt ca nerezolvarea lor se reflecta in analizari eronate in comisia de L.C. sau liberari eronate.

  5. Foarte corect articolul. Si, din pacate, printre putinele despre un sector cu mari carente motivationale.
    Astept cu interes demersurile pentru motivarea lucratorilor care isi desfasoara activitatea la evidenta, lucratori care isi risca liberatatea de cele mai multe ori…mai ales avand in vedere haosul legislativ in care ne zbatem.

    • Acesta este rolul articolelor, vom continua sa sesizam din teren situatiile ce trebuiesc rezolvate. Din pacate sunt multe, si nu simplu de rezolvat, implicand si alte sectoare (IT, juridic). Necesita efort comun si de durata. Important este ca aceste demersuri sa inceapa. Ne dam tot concursul in gasirea solutiilor.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)