www.snlp.ro Web analytics

22 mai 2019: acord sindicate-guvern. O intalnire cu care trecem intr-o noua eră

Intalnirea de astazi a inceput la ora 12,00, si a durat o ora si jumatate. Ministrul Justitiei Ana Birchall a facut echipa in tabara guvernamentala cu Eugen Teodorovici ministrul finantelor publice, Daniela Pescaru secretar de stat MFP (buget), Darius Valcov consilier de stat (aparatul prim-ministrului Romaniei), Ion Popa secretar de stat MJ si Cristian Plesa director general ANP. Despre intalnirea de azi sunt multe de spus si sigur vom mai reveni cu detalii punctuale pe anumite teme. Inainte de orice vom remarca determinarea cu care Ana Birchall a urmarit solutionarea problemelor si inchiderea conflictului. Putem concluziona ca si-a respectat cuvantul dat, cuvant in baza caruia am suspendat protestele, si trebuie sa remarcam ca a reusit sa puna la masa in armonie toate partile trecand chiar peste antagonisme sindicale.

Cand spunem ca trecem intr-o noua era, nu gandim ca de acum nu vor mai exista probleme in penitenciare dar astazi practic am inceput sa reinvatam sa avem incredere. Prea multi ani de plasare a sistemului penitenciar si a problemelor acestui sistem in coada agendei publice, prea multi ani in care am fost invatati sa zgariem si sa muscam doar pentru a impune respectarea legislatiei salariale, ne-au facut sa nu mai credem, sa fim poate mai rai inclusiv intre noi, sa ne impartim in tabere si sa vedem in conflict un mod de viata. Azi parca o raza de speranta a crapat zidul de suspiciune cladit in ani si ne-am trezit la finalul intalnirii, trei organizatii sindicale deseori urcate pe baricade diferite desi in acelasi razboi, uitandu-ne unii la altii si confirmandu-ne din priviri ca Ana Birchall a reusit ceva nou. Si daca asta gandim, asta spunem. Cand este de luptat luptam, cand este de criticat criticam, dar lucrurile bune trebuie recunoscute si incurajate!

Echipa care a reprezentat practic Guvernul Romaniei a venit la intalnire decisa sa isi asume plata integrala a tuturor drepturilor cuvenite personalului din penitenciare, ministrul justitiei explicand in prealabil colegilor din executiv problematica si aratand solutiile propuse. Nu a existat nicio divergenta in cadrul intalnirii ci doar dezbatere pe puncte conform planului de actiune agreat. Fata de planul comun cu ANP/MJ, un singur punct a fost detaliat suplimentar inclusiv din perspectiva impactului bugetar, respectiv necesitatea de finantare a unui numar de 1000 de posturi pentru descarcarea orelor suplimentare necompensate acumulate pana in aprilie 2018, si in general pentru eliminarea fenomenului muncii suplimentare reziduale din sistemul nostru.

Referitor la aspectele bugetare, partea guvernamentala asuma ferm plata cu ocazia rectificarii bugetare, a intregii sume necesare pentru toate drepturile cuvenite personalului, MJ emitand deja un comunicat public in acest sens. Totodata, partea sindicala a primit o adresa scrisa si semnata de ministrul justitiei, de asumare in scris a aspectelor convenite in cadrul intalniri, practic ca si garantie a unei promisiuni facute de guvern. Prezenta la intalnire a ministrului finantelor publice alaturi de consilierul de stat Darius Valcov, care au confirmat clar solutia de plata, ofera garantii certe ca nimic nu mai poate interveni peste ceea ce am convenit astazi. In suma angajata pentru suplimentarea cheltuielilor de personal la rectificarea bugetara care urmeaza (vizibila in adresa semnata de Ana Birchall), pe langa banii pentru ore suplimentare, sunt incluse fonduri pentru deconturi turistice, majorarea de 50% pentru misiuni speciale, plata sentinte, sumele integrale pentru incadrarea la timp a promotiei (312 absolventi), dar si pentru actualizarea normelor de hrana si echipare!

Privitor la plata cu o majorare de 75% a muncii suplimentare prestate in 2019, profitand de prezenta ministrului finantelor publice, am cerut o clarificare si sprijin pentru plati anterioare rectificarii bugetare uzand de o practica intalnita inclusiv la nivelul MJ dar si de identificarea in bugetul ANP a unor sume necheltuite pe primele doua trimestre ale anului. Eugen Teodorovici a explicat ca este intr-adevar o solutie posibila cu girul MFP iar Ana Birchall a dat dispozitie ANP sa vina cu cifre exacte. Daca ceea ce noi avem ca informatie se confirma, aceste sume care vor ramane necheltuite pe primele doua trimestre reprezinta aproximativ jumatate din intreaga suma necesara pentru plata muncii suplimentare in anul 2019. Vom reveni cu detalii ulterior pe aceasta linie insa avem motive sa credem ca se va reusi plata rapida cel putin a unei parti din sumele deja restante.

Referitor la statutul politistului de penitenciare precum si la solutiile de deblocare a concursurilor si evaluarilor, se va constitui un grup de lucru in care ministrul justitiei va invita reprezentanti de la nivelul comisiei juridice din Camera deputatilor, in scopul identificarii unor solutii rapide atat pentru urgentarea adoptarii noului statut cat si pentru iesirea din criza concursurilor si evaluarilor blocate prin decizii de neconstitutionalitate. In cursul intalnirii de astazi au mai fost purtate discutii cu privire la constructia de unitati, evolutia efectivelor de detinuti raportat la personal, achizita serviciilor de blocare semnal GSM dar si alte la alte aspecte cu privire la care vom reveni in articolele ulterioare.

 

16 COMMENTS

 1. D-le Teoroc,daca pica guvernul si vine unul de dreapta ( doamne fereste pt noi ),se va mai respecta ce s-a obtinut recent prin lupta sinndicala cu privire la drepturi?

  • si noi ne punem aceeasi intrebare / daca nu respecta, o luam de la cap / dar sa nu punem raul inainte

 2. Sincer eu am fost prezent la protest și am urlat împreună cu colegii mei dar am o presimțire ca nu vom primi nimic.,deoarece prea repede am cedat.Vrajeala ca la rectificare vom primi toți banii. Nu cred. Atunci ne vor da ceva și ne vor duce cu zăhărelul. Păcat ca ne-am oprit din acțiuni pe baza unor promisiuni deșarte.

  • mai mult decat sa ai confirmare de la teodorovici si practic de la premier prin darius valcov, plus angajament scris de la birchall ca banii se dau, nu stiu ce anume s-ar fi dorit mai exact / tragem sa se faca plati chiar inainte de rectificare / vedem cum vom reusi

 3. Nu trecem in nicaieri, ere sau ce mai visati.E doar o chestie normala sa-ti iei banii pe munca prestata.Si ministra e temporara daca nu ati uitat.Vor veni altii sa ne dea la gioale.

  • da este corect sa ne primim banii / nu am declarat acest rezultat ca pe vreo victorie / insa raportat la o perioada de 15 ani de miscare sindicala in sistem, putem sa vedem anumite repere / sigur ca poate veni oricand un tudorel sau o raluca care sa ne trezeasca din ce visam / dar perspectivele acestea nu ne vor impiedica sa remarcam ceva bun cand apare / pentru ca apare destul de rar

 4. Pentru grefierii care au iesit la pensie mai exista sperante in ceea ce priveste ca pensia sa creasca odata cu salariile? Si daca intradevar se vor acorda vauchere si celor care sunt deja pensionari Multumesc.

  • speranta moare ultima / insa este vorba despre decizie politica si asumare impact / ca si in structura de aparare / de vauchere de vacanta la pensionari nu avem informatii

 5. Wow.parea mea , e, ca tudorel nu i a îndeplinit dorințele preamarelui psd ist si uite asa a fost lăsat si el in pom nedandui buget pt anp, un apendice sensibil al mj. Nu cred în minuni de peste noapte, dar cred în puterea si experienta dlui președinte de sindicat, care , dibace, a reușit să pună pe lista echipamentul si norma de hrană.si argumentez în minuni peste noapte buna voință a interimatului mj de a ne rezolva problemele,pur si simplu nu l mai suporta pe tudorel , iar fostul dg anp a fost o victimă colaterala.multumesc!!!

 6. Dl Teoroc felicitări in primul rând Snlp pentru cele reușite iar in al doilea rând puteți fi mai explicit in ceea ce privește concursurile in derulare !! Se încerca sa se dea un Oug pe statutul actual ? ( ca sa nu mai învățam ca nebunii încontinuu și sa ne relaxam și noi pana in toamna ) .. pe surse se aude ca nu sa agreat acesta idee de Dna ministru !! Puteți confirma ??

  • Soluția cu oug ul are riscuri de neconstituționalitate însă s a practicat / vom dezbate in grupul de lucru care se va constitui

 7. Concret vorbind,slabe sanse pana la adoparea noului statut sa putem relua concursurile,nu?

 8. Legat de ajutorul din partea statului in achiziționarea unei locuințe mai există speranțe?

 9. Gata, s-au rezolvat toate problemele!
  Haideți domnule Teoroc! Lăsați-o încolo!
  Înainte de alegeri, ce-i doare gura să promită?
  Și bani de unde o să ia?
  Aa, știu:
  „de la văgăuni” cum spuneau în Moromeții.

  • Dacă Teodorovici spune ca are bani, care e rațiunea sa susținem noi contrariul!?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)