www.snlp.ro Web analytics

Ziua de 29 iunie are regim de sarbatoare legala!

29Avand in vedere ezitarile in interpretare precum si divergentele de opinie asupra regimului zilei de 29 iunie, precum si luand in considerare urgenta unor clarificari din punct de vedere al calcularii salariilor pentru luna iunie 2012, SNLP a initiat un dialog direct cu MMFPS, Directia legislatia muncii si a obtinut un punct de vedere edificator care stabileste in mod clar ca ziua de 29 iunie are regim similar zilelor de sarbatoare legala. Raspunsul MMFPS a fost transmis catre ANP in sprijinul emiterii unui punct de vedere folositor unitatilor subordonate. Va punem la dispozitie dialogul care va continua si cu alte clarificari in vederea aplicarii corecte a Deciziei 569:  

From: Sindicat SNLP
Sent: Wednesday, July 04, 2012 3:53 PM
To: 
Subject: Stabilire contact MMFPS – PUBLISIND

Catre 

Domnul Eduard Corjescu, MMFPS 

Buna ziua

Urmare convorbirii telefonice va transmit prezentul mesaj cu scopul de a stabili un canal de comunicare semiformal, daca sunteti de acord.  

In functie de dinamica comunicarii pe aceasta cale, putem conveni asupra problemelor care necesita corespondenta oficiala in sensul de a nu genera interferente nedorite intre opiniile asumate prin semnatura de MMFPS si un simplu dialog prin posta electronica. 

Cu stima

Stefan Teoroc

 

În data de 4 iulie 2012, 16:27, Eduard Corjescu 

Catre

Domnul Stefan Teoroc

Presedinte FSASAP PUBLISIND

Buna ziua domnule presedinte,

Referitor la dorinta dumneavoastra de a stabili o cale de comunicare interinstitutionala va asigur pe aceasta cale de intreaga noastra disponibilitate catre dialog si colaborare in toate proiectele initiate de catre MMFPS. Importanta si rolul partenerilor sociali in procesul institutional de dialog social este una dintre prioritatile MMFPS, mai ales prin prisma faptului ca Directia Legislatia Muncii este coordonata de domnul Liviu Marian POP, ministrul delegat pentru parteneri sociali.

Cu consideratie,

Eduard Corjescu / Director Directia Legislatia Muncii MMFPS

 

From: Sindicat SNLP 
Sent: Wednesday, July 04, 2012 5:08 PM
To: Eduard Corjescu
Subject: Re: Stabilire contact MMFPS – PUBLISIND

Buna ziua din nou

Prima intrebare este scurta si concisa si reprezinta o parte dintr-o problema mai ampla asupra careia veti avea ocazia sa va pronuntati in scurt timp avand in vedere ca este in curs de elaborare o corespondenta oficiala in acest sens. Expeditorul va fi Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) iar problematica vizeaza munca in schimburi si compensarea muncii suplimentare, a muncii in zilele de sarbatori legale si in repaus saptamanal. Prin negociere cu sindicatele a fost adoptata recent o decizie in acest domeniu, insa parerile divergente inclusiv in interiorul compartimentelor din ANP obliga la completarea cadrului de interpretare, pentru o aplicare corespunzatoare, in conditii de legalitate.

Explicativ, PUBLISIND incorporeaza in structura sa 4 sindicate din sistemul penitenciar cu un total de 8000 de membri de sindicat. Dintre acestia, aproape jumatate lucreaza in schimburi si prin urmare problemele legate de planificare/pontare/compensare sunt multiple cat timp resursele umane sunt limitate iar legislatia salariala tranzitorie nu permite plata sporurilor.

Intrebarea (desi din punctul meu de vedere raspunsul este absolut previzibil, sunt obligat sa o adresez, dar aleg sa nu completez cu propriile considerente):

Avand in vedere faptul ca in sistemul penitenciar a fost negociata prin contract si acord colectiv o zi libera (29 iunie), „ziua penitenciarelor”, in afara zilelor de sarbatoare legala stabilite prin Codul muncii, apreciati ca regimul acestei zile este similar sau diferit de cel al zilelor de sarbatoare legala?

Cu stima

Stefan Teoroc

  

Buna ziua,

In speta prezentata de dumneavoastra opinia noastra este intemeiata pe prevederile art. 229 alin. (4) din Legea nr.62/2011 in sensul ca “Contractele colective de muncă, încheiate cu respectarea dispoziţiilor legale, constituie legea părţilor” coroborate cu prevederile art. 143 din acelasi act normativ care stipuleaza ca “prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere” in aplicarea art. 139 din Codul Muncii care stabileste zilele de sarbatoare legala.

De asemenea, in conformitate cu dispozitiile Codului Muncii angajatorului ii revine obligatia să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă.

Deci pe cale de consecinta, apreciem ca regimul juridic al zilei libere stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil este similar celui de stabilire a zilelor de sarbatoare legala

Cu consideratie,

Eduard Corjescu / Director Directia Legislatia Muncii MMFPS

 

42 COMMENTS

  1. …..dar doamne ajuta ca oamenii realizeaza la timp marele teatru jucat de actorii principali, iar care nu-si dau seama ori au obligatii, ori le este frica ori sunt prea orbi sa vada realitatea…Oamenii se mai desteapta dle „lider”,pana si cei noi au aflat ce hram porti, du-te si lasa-ne cu siparezul tau cu tot..

  2. ….,nespunandu-le ca este ilegal sa fi dublu afiliat sindical,iar cand au fost persoane in grup care nu au vrut sa semneze au fost foarte neprietenosi. Ceea ce nu stiu dumnelor este ca nu le va iesi pasenta din cate am ineteles, cand pacalesti oamenii nu tine mult.
    Ma intreb oare ce drepturi poate sa apere un fost director EA care arunca hartiile pe jos subalternilor,care uita sa-si plateasca banii imprumutati de la colegi,care a vazut fraude si hotii in orice ,si nu s-au dovedit dar oamenii sufera si acum (contabila sefa pensionata pe caz de boala,cercetata penal, Dumitresc C suspendat etc), membru de vaza al comisiei de disciplina la tentativa de evadare din penitneciar de pe timpul cand dl (editat) era Director si care a pedepsit peste 26 de cadre,oare el are in vintre aceasta inclinatie de reprezentant a 10 oameni sau este un pic sau mai mult frustrat ca este doar instructor paza si se foloseste de copii noi angajati (maxim 1,6 ani de cand sunt incadrati) si de 4-5 apropiati cu promisiuni de la marele manglitor ca va obtine un post de conducere asa cum a fost invatat,iar prietenul fost Siparez, de la informatii clasificate ii tine trene ca un prieten adevarat dar care nu poate trece un psihologic incercand de mai multe ori,asa sindicate incerca (editat) sa faca cu asa capi di tutti capi…

  3. La Severin a fost ieri (editat) in legatura cu vechiul sau coleg de la Craiova ,procurorul de la Severin fost Director EA-VOINEA Sorin,cel mai hulit director dintre cei existenti in istoria SEVERINULUI,care a descoperit fraudele nemaintalnite dar nedovedite si care a bagat vreo 6 oameni in Parchet ,dar care au primit NUP pana la urma cu exceptia personalululi contractual Dumitrescu C care si acum este suspendat,fara plata ,fara serviciu pana la definitivarea dosarului fiind declinat de la Prchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova la parchetul judecatoriei Severin,la Restaurantul Topaz in jurul orelor 19.00 unde au chemat cativa colegi sa le dea cate o bere dar in realitate ia chemat sa semneze un proces verbal de cosntituire a unui sindicat unde numit ca presedinte a fost Voinea S-fost director,vicepresedinte Badea G si Secretar Zaharia Cristi fost siparez,oamenilor nespunandu-le ca ce au semnat este constituirea unui sindicat………….

  4. [quote name=”Alexandru”]Dumnezeu sa il ierte! mi-a fost unul dintre cei mai buni colegi si prieteni!

    nu importa ca exista termeni ca FTL, FTI, ori cum ar dori altcineva sa ii defineasca altcumva! norma este norma si se stie asta! daca tot lucram cu FTI,FTL, ceea ce se intampla acum Decizia ,fosta 407, e de natura sa incurce putin lucrurile. ai spus destul de clar ca >,dar daca te uiti putin la faptul ca TTML = ore lucrate mai putin Cs (dar si exclusiv Csl ori Crs), cu introducerea orelor CS in FTA, va determina un FTI care nu este altceva decat numarul de ore pe care trebuie sa il prestezi pt ca norma sa fie intreaga (exclus CS). cum finantistii iti platesc sporuri pana la valoarea FTI, si cum in FTI nu regasesti „recuperarile” ,astia te vor arde la sporurile pe recuperari. daca fosta decizie,in care stabilea Fti ca si prag pana unde se platesc sporurile de prezenta, du-te tu Vandalule si scoatele din cap decizia 309 a FTL,FTI si pune-le altceva in loc. ca ei vor scris si nu vorbe! Noroc ca la noi sunt fetele de la salarizare pe felie,dar deja in alte unitati a aparut ,,virusul,, asta pe hardurile lor![/quote]
    Am încercat, dar n-am reușit.

  5. Avem site-ul nostru,ti-am zis ca ai sa revii,ai incalcat intelegerea cu stefan,de fapt esti acelasi fin ALECU.
    Efectiv nu rezisti,aspect pe care il anticipam.
    Nu rezisti fara sa comentezi,asta este purul adevar.

  6. Daca esti frustrat de ce nu-ti faci singur un site? Poti face acolo tot ce vrei tu. Lasa-ne pe noi asa cum suntem.
    La buna vedere!

  7. Aveti posibilitatea domnule fin ALECU sa folositi alte site-uri,care folosesc ca arma nedemocratica,atacul la persoana.
    Sa fiu realist,savuram comentariile dumneavoastra pina la un anumit punct.
    Nimeni nu este de neinlocuit pe acest pamint,dar noi va respectam dorinta[cei care mai scriem pe aici]
    Sa va dea domnul sanatate si putere de munca,celelalte vin de la sine.

  8. Te salut si eu. Optiunea de a posta normal iti apartine. Ti-am mai zis.

  9. Domnule Teoroc,
    Daca matale crezi ca nu doresc sa dialoghez normal si constructiv,crede-ma, te inseli amarnic!Decit sa aprecezi dumneata comentariile,asa de unul singur,nu mai bine le postai si vedeam voturile?
    Uite,ca sa nu mai fi suparat si sa te obosesti din cauza mea,pe caldura asta,renunt eu sa mai postez si sa-ti citesc site-ul.
    Te saluta,finu’Alecu.

  10. [b]Alecu, ti-am sters 3 comentarii[/b] care asteptau moderarea. Iar o sa spui ca te cenzurez. Pentru ceilalti utilizatori care pot fi curiosi, ai spus ca nu inteleg limba romana, ai jignit un alt utilizator si i-ai adresat o glumita rautacioasa lui Radu. De toate ne putem lipsi. Vad ca, periodic revii la un registru care se pare ca te prinde mai mult dect cel constructiv. Nu stiu exact ce te-a suparat in postarile mele si nici nu cred ca pretinzi sa-ti fiu la dispozitie zi si noapte in acest spatiu. Nu tin neaparat nici la colaborarea noastra si nici la rautatile pe care le livrezi cu oarecare frecventa. Daca nici pentru tine nu este o placere sa dialoghezi normal cu noi, nu te mai stresa, nu este nici drept, nici obligatie. Sa spunem ca este doar o vocatie. O putem restrictiona si pe aceasta dar nu m-as obosi chiar sa-ti blochez IP-ul. Fa un efort si decide-te.

  11. ptr.finu alecu
    Sunt pre slabut ptr. sfaturi,eventual va puteti adresa unui membru de sindicat cu vechi state de serviciu in cadrul snlp-ului.

  12. ….si adresa nu a mai venit ,29 a ramas invoire platita, fila model de pontaj e dupa adresa,deja se ponteaza diferit chiar in cele doua unitati care isi au sediul in aceiasi curte, decizia o citeste cine vrea, la fel o aplica,daca unul a fost in ziua de 29 liber ca nu ii cadea tura in aceasta zi, nu i se mai aplica diminuarea nici a FTI ,nici a FTL, ….S-A DUS DREQULUI UNITARISMUL,EGALITARISMUL SI FRATERNITATEA dintre oropsitii de pazisti! AMIN!

  13. Dom’Radu’,
    Crede-ma ca nu-mi este frica,ci scirba!
    M-as duce la mare ,da’ n-am bani,mi-as lua o Dacie 1300 ,da’n-am bani,as plati rata ,da’ n-am bani.
    La serviciu-smecheri si legi proaste facute impotriva naturii.
    Ai un sfat bun si ptr mine?

  14. Ce raspuns ?!?! un mesaj tulburator, vad ca nu sunt suficiient de pregatiti sa asculte opiniile altora, o luam ca pe o frustrare si ura, inteligenta-i combatuta cu ura si mesaje de genul;

    [quote name=”Stefan Teoroc”]Condoleante![/quote]

    Trebuie sa fim intelegatori in fata neputintei 😉

  15. ANP-UL a sustinut ca va suplimenta nr. de cadre,iar acum vine cu mentiunea ca promotia de ofiteri si agenti din acest an,vor fi incadrati in luna decembrie,in situatia in care elevii vor termina in luna septembrie,iar noi abia asteptam sa ocupam din posturile vacante.
    In cursul zilei de vineri,discutam cu elevii care acum fac practica prin unitati,nici lor nu le venea sa creada.
    Va dati seama ce-i in sufletul lor,cita pasiune pun in perioada de practica si ce incredere mai au in sistemul penitenciar din tara asta.
    Dar sa nu uitam ca traim in ROMANIA.
    Multi dintre ei spuneau ca au ales gresit,au dat unii dintre ei vrabia din mina cu cea de pe gard.
    Dam bataie pe decizii,discutam zilnic[nu este rau],dar cum pot fi puse in aplicare cind personalul este insuficient.
    Suntem nevoiti sa riscam cu stirea anp-ului,iar cind se produce evenimentul negativ,ni se pun manualele in fata.
    Anp-ului nu-i este teama de reactia personalului,stie sa ne mapuleze,teama vine din partea ppl-ilor,sa nu se razvrateasca.
    Astept reactii din partea colegilor,poate opiniile lor sunt mai utile si constructive.
    Daca nu reactionam,stam cum stam,dar repet-NE ESTE TEAMA-.

  16. Fac un apel catre conducera anp-ului sa gaseasca o modalitate ,de a solutiona problema celor peste 2000 de ore suplimentare care s-au acumulat la sectorul medical.
    S-au facut numeroase demersuri de catre cei din compartimentul vizat,de catre gruparea sindicala,dar nimeni nu spune nimic.
    Este un proces pe rol,care va dura probabil luni daca nu ani de zile.
    Daca solutia va fi favorabila,vor fi platiti la pastele cailor,cum se intimpla cu procesele in ROMANIA.
    Emitem tot felul de decizii privind munca suplimentara,aminam incadrarea celor care termina cursurile,dar in schim nu vrem sa se produca evenimente negativa,vrem ppl-ei scosi la munca[din regimul inchis] sa aducem bani.
    Sa ne spuna cineva si noua,cind va exista un pontaj unitar in sistemul penitenciar,s-au facut nenumarate convocari cu directorii economici[dar cred ca tematica convocarilor] avea tenta de dans tematic.
    Daca aproape 12.000 de angajati acceptam acest lucru,inseamna ca avem o problema-NE ESTE FRICA.
    Cu aceasta frica in sin,facem dezbateri pe tema muncii suplimentare la infinit.
    Singura modalitate de a rezolva problema orelor suplimentare este plata,altfel cu personalul existent se vor acumula in continuare ore de nu mai stim pe unde scoate camasa.
    Daca nu se deblocheaza plata orelor suplimentare,sistemul va avea probleme,pe care le va scapa de sub control,lumea fierbe,mocneste si totusi tace.
    Are si omul o limita,dupa care nimic nu-l mai poate stapini.
    Sa fim realisti si sa recunoastem ca pierderea locului de munca,amenintarile ca vom fi dati pe mina parchetelor,ne face catei care stam cuminti in lesa si mai postam cite ceva,lucru pe care il fac si eu la aceasta ora.
    Doar actiuni radicale bine organizate,mai pot rezolva ceva,altfel cu negocieri si discutii la mese rotunde nu se va rezolva absolut nimic.
    Politica pasilor marunti si siguri reprezinta ptr. noi -UN TRAMVAI NUMIT DORINTA-.

  17. iar ANP-ul nu da invoire platita ! in decizie scrie ca are caracter de invoire platita, adica zi libera platita! si CO, CS, chiar CM-ul este zi libera platita! deci nu are nimic in comun cu 1946/2004. doar cu decizia si acordul! numai ca in acord scrie ca are caracter de zi de sarbatoare legala, in decizie are caracter de invoire platita si…..in sistem se aplica dupa cum vrea fiecare sa inteleaga sau cum stie sa se impuna. unii vor lua compensate pe suplimentare si sarbatoare lucrata,altii doar suplimentare! pt ca acordul cu decizia nu se prea ,,acorda-acordeaza,, , oamenii citesc sit-uri sindicale, anp-iste, acorduri si decizii si asteapta sa vada daca si vor primi drepturile descrise pe acolo! frustrari vor fi intotdeauna, daca vom sta cu fundul intre doua luntrii si nu vom lasa orgoliile personale deoparte pentru a face ceva sa fie si unitar si de durata!

  18. Dumnezeu sa il ierte! mi-a fost unul dintre cei mai buni colegi si prieteni!

    nu importa ca exista termeni ca FTL, FTI, ori cum ar dori altcineva sa ii defineasca altcumva! norma este norma si se stie asta! daca tot lucram cu FTI,FTL, ceea ce se intampla acum Decizia ,fosta 407, e de natura sa incurce putin lucrurile. ai spus destul de clar ca >,dar daca te uiti putin la faptul ca TTML = ore lucrate mai putin Cs (dar si exclusiv Csl ori Crs), cu introducerea orelor CS in FTA, va determina un FTI care nu este altceva decat numarul de ore pe care trebuie sa il prestezi pt ca norma sa fie intreaga (exclus CS). cum finantistii iti platesc sporuri pana la valoarea FTI, si cum in FTI nu regasesti „recuperarile” ,astia te vor arde la sporurile pe recuperari. daca fosta decizie,in care stabilea Fti ca si prag pana unde se platesc sporurile de prezenta, du-te tu Vandalule si scoatele din cap decizia 309 a FTL,FTI si pune-le altceva in loc. ca ei vor scris si nu vorbe! Noroc ca la noi sunt fetele de la salarizare pe felie,dar deja in alte unitati a aparut ,,virusul,, asta pe hardurile lor!

  19. Daca si azia in unitati nu inteleg cum este cu 29 iunie,ori sunt prea batuti in cap ori triesc pe alta lume.Insa din pacate multi sunt batuti in cap.

  20. Stimati concetateni,
    Iata ca niste academicieni au introdus asa de multe simboluri(abrevieri)in D569 de parca ar fi creat un tratat.Tot romanul are o norma lunara legala de timp pe care trebuie s-o presteze ptr a-si incasa leafa.Aceasta norma difera de la caz la caz ,dupa cum romanul lucreaza sau nu luna intreaga.Deci,Ftl si Fti sint aceleasi ptr un angajat.Asa ca ocupati-va de altceva!De exemplu de ce in D569 nu se precizeaza in mod expres ca repausul saptaminal este tot simbata si duminica ,ptr turisti,dar se acorda in alte zile.Daca nu ma credeti ,mai vorbim la anul,cind veti vedea consecintele acestei D569
    Repet ptr toti desteptii:DEA , ANP-ul si unitatile subordonate vor aplica D569 ca si pe407 sau 307(cit o mai fi aia a lui Serban Alexandru)
    Daca sint atitea controverse,e buna D569?
    Va saluta ,controversatul finu’Alecu.

  21. 🙁 Stimati colegi a trecut la cele vesnice un mare om,un mare caracter,un formator de cadre.Cel care a fost si va ramane in sufletul nostru ,,NEA COSTICA,,. In speta ,cei care au trecut pe la scoala din TG.OCNA,poate isi mai amintesc de,, NEA,, COSTICA GHINEA,fost indrumator la scoala de agenti,gospodarul unitatii si ce functie a mai detinut el pe acolo.S-a stins din viata la varsta de 63 ani,DUMNEZEU SA IL AIBA IN PAZA,SI SA II FIE TARANA USOARA. CONDOLEANTE FAMILIEI INDURERATE…

  22. [quote name=”Alexandru”]Vis-a-vis de comentariul anterior, ANP si-a dat singur raspunsul cand a echivalat ziua de 29 ca si invoire platita si nu zi de sarbatoare legala! este platita in luna efectuarii(nu se mai compenseaza CSL), dar orele suplimentare sunt aceleasi pentru ca TTML-FTI (caz invoire platita)este acelasi ca si in cazul tratarii acestei zile ca si zi libera platita TTML-FTL unde apar pe langa orele CS si ore CSL! Ce ii va „speria” mai mult pe finantisti, cuantumul Cs si deja platita ziua de 29 , ori cuantumul CS+CSL reportat in luna urmatoare? ca si in politica, omul uita antecedentele dar se sperie de prezentul evidentiat![/quote]

    Dacă răspunsul ANP-ului spune ă se dă învoire plătită, atunci este cam ilegal, una pntru că 29 e zi lilberă plătită, și a doua, pentru că învoirile plătite se acordă numai în condițiile stabilite de HG 1946/2004

  23. [quote name=”Stefan Teoroc”]Iar te pripesti, desi esti de specialitate. Se scoate direct din Ftl. De fapt, nici nu a fost acolo vreodata. Ca si Craciunul! Salariul se ia complet indiferent de numar de zile lucratoare, dar sporurile – in limita normei. Daca luna va avea astfel 152 de ore, atatea sporuri se acorda. Insa plutoanele vor lucra la fel, sa spunem 176 de ore.

    Daca nu scazi 29 din norma, ce obtii? Diferenta intre 160 (luna cu 20 de zile lucratoare) si 152 (luna cu 19 zile lucratoare) sub forma de sporuri, deci 8 ore si diferenta intre 176 si 160 ca munca suplimentara, deci 16 ore, pentru exemplul nostru, de compensat integral, in urmatoarele 2 luni, cu salariu+sporuri.

    Daca nu calculezi 29 la norma (este incorect sa spun ca scazi), ce obtii? Pierzi in luna in curs 8 ore doar de spor (!) dar castigi pentru luna urmatoare 8 ore de stat acasa pentru care iei salariul complet+sporuri (!), fiind recuperare pentru munca suplimentara care este mai multa cu 8 ore raportat la o norma mai mica. La acestea se adauga celelalte 16 ore in plus totalizand 24. In afara de asta, daca lucrezi pe 29, mai castigi si 12 ore de compensare in plus, dar fara sporuri.

    … [/quote]

    Susținerile tale sunt mai mult sau mai puțin adevărate. Am impresia că vă cam încurcați în FTL-uri și FTI-uri, pe care cei mai mulți de fapt nu le înțeleg. Nici chiar cei din domeniu. Un singur lucru nu vreți să înțelegeți că normalunară, fie ea de 152, 160, 168 sau 176 ore TREBUIE îndeplinită de orice persoană, din muncă efectivă în luna respectivă sau din recuperări, indiferent în ce zile se lucrează sau din ce luna sau zile provin recuperările. Restul este filosofie fără nici o acoperire legală. Ier celor care au inventat formulele pe care vă bateți toată ziua, așa ca să arătăm că avem activitate, spuneți-le să se apuce de altceva, la asta chiar nu se pricep.

  24. Alexandru, aleg din ce-ai spus 2 aspecte importante: raportarea facuta de DEA la finante si drepturile pe timpul cursurilor. Prima este simpla, formularul se poate ajusta cu explicatii, asa cum fac toate institutiile sau firmele care acorda „alte zile libere” de ani si ani de zile; la noi cand apare ceva nou, prima reactie este invariabil „a, la noi nu se poate, este imposibil”.

    Pentru al doilea aspect te rog sa citesti atent solicitarea SNLP si raspunsul ANP la petitia pe formare. Am atins si acest subiect. Nu se modifica nimic la grupa de munca decat in cazul cursurilor de lunga durata, fara a exista prevederi cu adevarat clare. Singurele precizari privind grupele de munca vin dinspre MApN. Nu se poate decat adapta interpretativ, de la caz la caz. Nu se pot incerca modificari normative avand in vedere riscul de reconfigurare a modului de acordare a grupelor de munca, stiut fiind ca toti salariatii sunt acum incadrati la grupa I.

  25. Alecule, eu nu jignesc. Tu insa in comentariul anulat, o faceai. Si cam abundent. Nu stiu si nici nu sunt curios cine este Umbra. Daca-ti aprobam comentariul nu faceam decat sa anulez dezbaterea subiectului si sa deschid o noua cearta inutila intre 2 utilizatori. Nu stiu daca vizualizarea acelui comentariu pe site SNLP ti-ar fi conferit o asa stare de bine incat sa merite toti nervii pe care ni i-am fi facut noi toti urmarind reactiile si ironiile pe care comentariul le-ar fi generat.

  26. Vis-a-vis de comentariul anterior, ANP si-a dat singur raspunsul cand a echivalat ziua de 29 ca si invoire platita si nu zi de sarbatoare legala! este platita in luna efectuarii(nu se mai compenseaza CSL), dar orele suplimentare sunt aceleasi pentru ca TTML-FTI (caz invoire platita)este acelasi ca si in cazul tratarii acestei zile ca si zi libera platita TTML-FTL unde apar pe langa orele CS si ore CSL! Ce ii va „speria” mai mult pe finantisti, cuantumul Cs si deja platita ziua de 29 , ori cuantumul CS+CSL reportat in luna urmatoare? ca si in politica, omul uita antecedentele dar se sperie de prezentul evidentiat!

  27. Daca nu scad 8 ore din norma, oricum orele suplimentare vor avea acelasi cuantum, pentru ca raportarea o voi face la Fti prin diferenta acestuia din TTML,!doar TTML nu se modifica! Intradevar, nu mai apare compensarea pentru ziua de sarbatoare, aceasta fiind platita in norma de 160 ore! de ce sa mai reportez o compensare, sa apara pentru DEA un ” exces” de ore si sa se sperie ca sunt prea multe si sa umble cu calcule pe fituici puse sub nasul directorului general care ar putea sa aiba repercursiuni asupra noii decizii!? la aceasta varianta v-ati gandit cand le-ati explicat domnilor din DEA si DMRU, ca si pentru celelalte zile de sarbatoare, care nu sunt platite ca,daca acestea ar fi tratate ca invoiri platite, apar compensari ale acestora ca si platite in luna in care acestea exista?

  28. Buna dimineata! nu ironizam si nu apostrofam! incercam sa facem sa fie bine pt toata lumea! e ok sa fie zi libera similara zilelor de sarbatoare legala! e ok sa fie si invoire platita! DEA este putin ,,incuiata,, deoarece nici acum nu realizeaza ce e cu serviciul asta de tura! ar trebui sa ii lasam sa isi faca treaba, dar in regim de tura si sa ii vedem atunci cum se impaca cu asta!problema este ,asa cum aratam si in comentariile anterioare, cum vor face cei de la dea raportarile lunare financiare pe contributii cand se vor raporta la 152 ore munca fata de 160 cat sunt pentru toti ceilalti mu(r)/nc/itorii de rand! in rest nu am nicio obiectie sa fie asa cum spun sindicatele/MMFPS, ori ANP! O zi pierduta pentru contributii nu-i bai, dar sa facem in asa fel incat sa nu mai pierdem aceste zile cu asa spuse cursuri organizate in cadrul pregatirii profesionale, unde ti se da un carton de participare ,zis diploma si…..te trec la absente justificate, fara sporuri uneori si ….jos din zilele de vechime! ce naiba fac cu cartonul ala, doar nu il rumega nimeni in afara sistemului, e doar in interesul acestui sistem sa ma aiba competitiv!?

  29. Stimate d-le Presedinte,
    Sinteti suparat si pe „Umbra”, ca nu i-ati raspuns? Ma lasati pe mine s-o fac ,ca eu si-asa sint ala raul,care critica consecvent concurenta.
    Cu respect,pritenul dvs cel mai bun ,finu’Alecu,tipul care se da cunoscator.

  30. Iar te pripesti, desi esti de specialitate. Se scoate direct din Ftl. De fapt, nici nu a fost acolo vreodata. Ca si Craciunul! Salariul se ia complet indiferent de numar de zile lucratoare, dar sporurile – in limita normei. Daca luna va avea astfel 152 de ore, atatea sporuri se acorda. Insa plutoanele vor lucra la fel, sa spunem 176 de ore.

    Daca nu scazi 29 din norma, ce obtii? Diferenta intre 160 (luna cu 20 de zile lucratoare) si 152 (luna cu 19 zile lucratoare) sub forma de sporuri, deci 8 ore si diferenta intre 176 si 160 ca munca suplimentara, deci 16 ore, pentru exemplul nostru, de compensat integral, in urmatoarele 2 luni, cu salariu+sporuri.

    Daca nu calculezi 29 la norma (este incorect sa spun ca scazi), ce obtii? Pierzi in luna in curs 8 ore doar de spor (!) dar castigi pentru luna urmatoare 8 ore de stat acasa pentru care iei salariul complet+sporuri (!), fiind recuperare pentru munca suplimentara care este mai multa cu 8 ore raportat la o norma mai mica. La acestea se adauga celelalte 16 ore in plus totalizand 24. In afara de asta, daca lucrezi pe 29, mai castigi si 12 ore de compensare in plus, dar fara sporuri.

    Deci ce este mai bine, 8 ore de sporuri + 16 de compensat cu drepturi integrale sau 24 de compensat cu drepturi integrale la care se adauga si compensarea zilei de sarbatoare, daca este cazul (evident ca fara sporuri, care nu pot fi acordate de 2 ori)?

    Haide sa incercam sa vedem o data clar! Urmareste-ma atent si inainte de a-mi arunca iar vreo rafala de ironii si apostrofari, intreaba-ma ce am vrut sa spun daca ceva e neclar.

    DEA incearca sa demonstreze un singur lucru si anume ca schimburile operative au un singur drept, acela la compensarea muncii suplimentare! Si a devenit doar o ambitie pentru care se fac calcule mincinoase si vom dovedi in scurt timp si minciunile.

  31. Cum explicati faptul ca ziua de 29 iunie are regim de sarbatoare legala? prin faptul ca este scoasa din FTI, ori din FTL? daca o scoatem doar din Fti ramane invoire platita( cel mai fericit caz, pt ca stau acasa si mi se plateste)! daca e sarbatoare legala, o scoti din FTL si implicit din FTI, si stau acasa pe banii mei! Cum e mai avantajos, cum propuneti dumneavoastra sau cum a decis ANP, prin decizie!? MMPS, are interes sa fie sarbatoare legala, ca nu implica banuti! cu atat mai mult MFP! Dumneavoastra alegeti ce e mai bine pt oameni. dar se pare ca varianta ANP e mai buna!

  32. Domnule Presedinte,
    Tinand cont de toate precedentele creeate referitor la zilele de sarbatoare legala si cele care sunt considerate zile libere platite , in virtutea faptului ca se apropie 15 AUGUST respectuos rog a face toate demersurile catre MJ- ANP sa ne comunice punctul lor de vedere raportat la aceasta zi.
    Nu vreau sa fiu ironic dar de fiecare data din 1 DECEMBRIE si continuand cu celelalte …pana la 29 iunie au fost tot felul de decizii. Poate de aceasta data sa fim mai promti. VA MULTUMESC!

  33. Domnule Presedinte,
    Tratez glumele cu glume.Mi-ati dat un exemplu in care dvs jigniti(din simpatie ptr dvs spun ca glumiti).Ati auzit de multe ori ca secretarul sa vina simbata la serviciu?Prezentati ,in acel exemplu,exceptia la exceptie!Regula este alta ,dom’ PRESEDINTE!Turistii ,amaritii aia care duc in spate 100-150 de de ppl ,aia care n-au aer conditionat,aia care fac pucarie cot la cot cu ppl-ii,aia pe care cade toata munca,aia ,lucreaza simbata si duminica! Ptr astia,ce teorie aveti?Vor avea dreptul ,poate la anul,la un spor de 75%(si altele),sau le-a fost luat?Spuneti ceva,nu taceti!
    Nu jignesc decit pe cei ce ma jignesc si am ca principiu-respecta ca sa fii respectat!
    Cu mult respect,acelasi prieten al dvs si al tuturor ,finu’Alecu

  34. Alecule, ti-am repetat de cateva ori. Te plangi apoi ca nu-ti mai raspund. Iei totul in ras si ignori tot ce spun. Arunci totul in derizoriu si te dai cunoscator.

    Jignesti relaxat si minimalizezi eforturi. Nu ai vrea sa te delegam reprezentant absolut si unic semnatar al tuturor deciziilor importante pentru personal?

    Reiau din respect pentru ceilalti utilizatori: tipurile de compensare diferite nu se exclud ci se cumuleaza. Un salariat din administrativ care munceste o sambata iar in acea sambata pica si o sarbatoare legala, are toate sansele sa obtina o tripla compensare pentru o singura zi, daca din acel motiv ii rezulta si munca in plus. Un salariat din schimb operativ daca lucreaza intr-un dintre zilele stabilite ca repaus si cumuleaza si alte tipuri de munca in aceeasi zi se afla in situatie similara, compenseaza cumulat.

    Vrei sa accepti teoria asta bine, nu, este problema ta daca ti se pare ca avantajam prea mult salariatii. Noi sustinem aceasta interpretare si facem tot posibilul ca ea sa fie sustinuta oficial si de MMFPS. Mai vorbim

  35. Cu repausul saptamanal este o alta problema pe care incercam sa o clarificam / de-ar fi atat de simplu incat noi sindicatele doar sa spunem iar administratia sa faca, poate rezolvam de mult lucrurile / insa este o lupta permanenta, cu pozitii divergente sau chiar ostile cu interpretari eronate si pe scoaterea in prim-plan a unei legalitati care nu exista…

  36. Domnule Presedinte,
    Parca prea ne impiedicam de”cioate”!Mai bine spuneti-ne cevacomplicat,pe care nu-l intelegem toti! De exemplu, de ce a trebuit sa stabileasca „legiuitorul” zilele de repaus saptaminal in contradictie cu Codul muncii?Se doreste ca in sistemul cu doua fete,la anul,turistii sa nu fie platiti cu spor de 75%?Dar daca repausul stabilit de ‘legiuitor” se suprapune peste o zi sfinta ,turistul mai ia si el sporul de 100%?Nu, ca este in repaus…Tare de tot!
    O decizie inutila ,nu-i dau 3 luni,3 saptamini si 3 zile!

  37. de unde dracu sa se respecte legea si sa se acorde liberele pentru cei de la ture… suntem aburiti de ani de zile cu acest aspect, trag de noi ca de niste animale de povara.
    ne tot amagesc cu sambetele si duminicile sau cu cele doua zile de repaus saptamanal.
    tot inventeraza;tsl, psl, fsn, bsn etc.
    doar i nRomania vezi asemenea aberatii.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)