www.snlp.ro Web analytics

Stimati directori: planificati corect, pontati legal!

210492-shift-workSolicitare catre directorul general al ANP:

Va solicitam instructarea directorilor de unitati cu privire la necesitatea respectarii dispozitiilor referitoare la programul de munca, planificarea in serviciu, pontarea si compensarea muncii, precum si la obligativitatea de aplicare a prevederilor Acordului/Contractului colectiv de munca. In speta, un numar de presedinti de filiale SNLP ne-au sesizat cu privire la planificarea personalului care isi desfasoara activitatea in schimburi operative, planificarie efectuata fara respectarea programelor si regulilor negociate in actele colective si stabilite prin regulamente interne.
Din dorinta de a mentine un control asupra numarului de ore suplimentare de munca acumulate de salariati, in unitatile cu deficit mai mare de personal au prins contur practici experimentale sau abuzive care genereaza riscuri in planul legalitatii activitatii de salarizare a personalului impunand declansare de conflicte de munca, identificarea unor litigii de munca sau chiar actiuni sindicale.
Mai precis, se incearca eliminarea timpului suplimentar de munca restant prin acordarea de „recuperari” din timpul liber. Compensarea muncii suplimentare se face cu timp liber corespunzator („recuperarile”). Timpul liber corespunzator nu poate fi acordat personalului decat atunci cand este planificat in serviciu si nu cand se afla in odihna dupa serviciu. Angajatorul nu poate dispune de timpul liber al angajatilor. Compensarea cu timp liber nu poate justifica modificarea automata a programului de lucru sau prin decizie a directorului.

Regulamentele interne si Acordul colectiv stabilesc pentru ture programul de 12/24-12/48. Orice modificare a acestui tip de program se face doar cu avizul sindicatelor conform Acordului colectiv, precum si in limitele regulamentelor. Avem cunostinta de faptul ca in 8 unitati programul este diferit dar a fost stabilit prin regulament si cu consultarea sindicatelor. Prin urmare, schimburile operative in sistemul penitenciar lucreaza dupa doua tipuri de programe: 12/24-12/48 si 4×12/24-48. In cadrul acestor programe, in functie de specificul unitatilor si in principal de gradul de ocupare al schemelor de personal din operativ se introduc variabile si se practica diferite tipuri de planificare care reprezinta devieri de la programul stabilit intrand in categoria unor noi tipuri de program de lucru. 

Nu vom aborda acum problema unitatilor cu personal suficient care nu  efectueaza munca suplimentara avand in vedere posibilitatea unitatii de a acorda timp de odihna mai mult decat era revazut in programul stabilit, desi si acest tip de situatie iese din regula si necesita reglementari suplimentare. Ne vom referi la unitatile in care schimburile operative totalizeaza ore suplimentare care necesita „recuperare”. In practica, se uzeaza deseori gresit de „recuperari” pentru a epuiza stocul de ore suplimentare restante, insa in realitate, daca aceste „recuperari” sunt acordate in timpul de odihna, ar trebui sa fie de natura a conduce la o crestere a numarului de ore de munca prestate in luna respectiva, intrucat se aduna la totalul muncii efectuate. Deci solutia nu prezinta eficienta decat intr-un singur plan si anume cel al termenului de 60 de zile in care se pot compensa orele suplimentare realizandu-se o „restartare” a termenului incepand cu luna in curs si evitand astfel acumularea de restante sau depasirea termenului de 60 de zile. Faptul ca in unele unitati se acorda „recuperari din odihna” si totusi numarul de ore din luna nu creste, sugereaza ca aceste ore nu se aduna la total ceea ce reprezinta un aspect deosebit de grav. 
Avem motive sa credem ca se incearca si o descurajare a salariatilor care „indraznesc” sa ceara recuperare in tura de noapte, „legand” astfel 3 zile libere, (o tura – recuperare urmata de cele 48 de ore de odihna dupa tura de noapte), desi acest lucru nu prezinta relevanta la calculele finale. In mod normal, solutia prin care se poate diminua stocul de ore suplimentare este o planificare cat de judicioasa posibil a personalului si misunilor, acordarea la timp a compensarilor si limitarea numarului de ore suplimentare prin acordare de timp liber suficient. In acest scop programele pot fi flexibilizate cu respectarea regulilor. Apreciem ca „recuperarea din timpul de odihna” nu trebuie sa devina o regula asa cum tinde sa se intample prin influenta intre unitati. Reglementarea urgenta a situatiei poate conduce la evitarea unor procese sau tensiuni inutile. 
Un exemplu recent (nu nominalizam inca unitati) demonstreaza inventarea unui program nou, aplicat „din mers”: 12/24-12/24-8/16-12/24-12/48. Desi algoritmul pare complicat la prima vedere, se traduce simplu: salariatul primeste o „recuperare” in tura de noapte (cu rosu) si ar urma inca 48 de ore libere, conform programului, insa este chemat la serviciu dupa doar 24 de ore de odihna (minimul legal) si presteaza 8 ore de munca cu 16 de odihna (program normal de zi), dupa care reincepe tura normala. In cele 8 ore in care este planificat poate primi recuperare deci practic salariatul nu vine la munca ci doar poate afla ca a fost planificat si ca efectueaza „recuperare”. Acest tip de „recuperare” se practica in general atunci cand salariatul nu-si efectueaza numarul minim de ore compromisul fiind acceptat bilateral in interes comun, insa cand decizia este unilaterala si nu respecta nici regulile, problema este clara si se incadreaza in definitia abuzului. 
Prin prezenta ne exprimam totala disponibilitate de a contribui cu date si propuneri la identificarea unor solutii pentru armonizarea si unificarea modalitatilor de program/planificare/pontaj/compensare la nivel de sistem. 
Cu deosebita consideratie

Stefan Teoroc

Presedinte SNLP
Nr 103/SNLP/04.07.2012

6 COMMENTS

  1. Personal am întâmpinat două probleme cu pontajele:
    -de la contabilul șef al unităților s-a introdus în FTA (Fondul de Timp al Absențelor) și recuperările:FTA=nr.zile lucrătoare în care salariatul se află în oricare din situațiile CO/CM/ÎP/Rx8;ceea ce consider că dă erori de calcul în situația celor care lucrează în schimburi și pot avea situația de a fi în R (Recuperare) într-o zi nelucrătoare dacă așa este planificarea în serviciu a schimbului său?!Formula indicată consider că este corectă doar pentru cei care lucrează la 8 ore și care întotdeauna își iau recuperările în zile lucrătoare.
    -tot pentru lucrătorii de pe schimburi s-au acordat sporurile aferente recuperării,sporul de antenă de exemplu pt. că este un spor de care beneficiază toți angajații unității,doar 8 ore nu 12 și doar în zile lucrătoare,dacă R era într-o zi de sâmbătă sau duminecă mi s-a spus că nu se acordă sporuri în week-end?!Contabilul șef s-a sesizat doar atunci când am spus că eu nu fac așa ceva sub semnătura mea de întocmit pentru că este ilegal și nu vreau să mă acuze colegii că-i fur de bani!!!
    Personal cred că așa numitele C2 (compensări pt. timpul lucrat în sărbători legale fără sporuri) nu se pot acorda întrucât vom ajunge în situașia de supracompensare și salariatul nu-și va efectua norma de timp FTL (8xnr.zile lucrătoare/lună) în luna în care va beneficia de aceste C2.Cred că se vor putea acorda doar C1 în situația în care timpul lucrat în sărbători legale este mai mic sau egal cu timpul suplimentar.

  2. imi pare rau ca trebuie sa iti spun ca am citit bine ceea ce am citit. ,,in practica ar trebui sa genereze mai multe ore suplimentare,, , dar vad stimate domn Trotus ca aceasta practica nu face decat sa incalce dreptul muncii si nu genereaza nimic in plus! este adevarat ca genereaza , dar daca romanul de director ii da liber din liberul lui, chiar ii va recunoaste drepturile reale? ce am spus eu diferit de domn Stefan? doar ca orele suplimentare efectuate in luna in curs sa fie trecute ca Cs la TTML ,in luna in care se compenseaza, sa nu se regaseasca in Fta si sa rezulte un Fti care sa includa si aceste Cs ,in vederea platii sporurilor de prezenta atat ale prezentei efective cat si din recuperari! ori eu nu citesc pana la capat, ori sunteti putin depasit de situatie!

  3. Alexandru, ti-am urmarit comentariile si demonstrezi ambitia de a nu citi pana la capat explicatiile si mai ales punctele de vedere oficiale asa cum este prezentat si acesta privind practica unor directori de a acorda recuperari. Exat la asta s-a referit Stefan si anume la generarea cresterii de ore suplimentare apelandu-se la o astfel de practica….

  4. Poate ca nu am reusit sa imi exprim in scris ,mai intotdeauna , coerent, gandurile! dar stiam ca se va ajunge si aici, ca interpretarea deciziei va permite si astfel de aberatii. ,,Ne vom referi la unitatile in care schimburile operative totalizeaza ore suplimentare care necesita „recuperare”. In practica, se uzeaza deseori gresit de „recuperari” pentru a epuiza stocul de ore suplimentare restante, insa in realitate, daca aceste „recuperari” sunt acordate in timpul de odihna, ar trebui sa fie de natura a conduce la o crestere a numarului de ore de munca prestate in luna respectiva, intrucat se aduna la totalul muncii efectuate,, ! Asa spuneti duvmneavoastra? asa era corect, dar daca va uitati la explicatia ptr TTML din decizie , compensarile pt orele suplimentare nu se mai regasesc acolo! asta va lasa loc de astfel de interpretari. Cs reprezinta in fapt ,,prezenta,, trebuia sa se regaseasca in TTML!

  5. Nu este vorba despre diplomatie. Am abordat conducerea ANP imediat ce am aflat situatia si cazurile care ne-au fost semnalate au fost remediate. Daca mai sunt astfel de inventii, va rugam sa ne sesizati.

  6. Noi gazarii spunum asta demult.Bine ca incepeti sa ne credeti,am aflat ca microbul Virinel se extinde. E foarte grav domnul Stefan. Va rugam ca uneori sa mai lasati putin diplomatia fiti mai incisivi cu DERBEDEII.Succesuri

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)