www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Mai bine mort, decat comunist / Mai rau gardian, decat politist

badge shield black clipartDe ce tot poporul ne denumeste gardieni si de ce majoritatea gardienilor isi doresc sa fie denumiti politisti? Simplu, pentru ca nu exista alta optiune. Doar daca nu cumva exista un singur jurnalist in tara asta care sa accepte ca denumire a unei ocupatii, o grupare de noua cuvinte si sa reuseasca sa o pronunte de doua ori la fel - functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare. Trist ca ajungem sa ne cautam identitatea prin alte curti si o adoptam doar pentru ca nu avem alta... Dar macar sa stim cum stam. De aici si titlul articolului care parafrazeaza un imn celebru in istoria recenta a Romaniei.

In timp ce in Marea Britanie, de exemplu, prison (inchisoare) este un cuvant pastrat peste veacuri, de care nimeni nu se fereste si nu se rusineaza, iar prison officer este o ocupatie plina de prestanta si demnitate, in Romania am alunecat pe langa termenul inchisoare spre penitenciar, desi se executa in continuare pedeapsa cu inchisoarea conform legii si nu cu penitenciarul si am incercat sa eliminam termenul de gardian din dorinta de a inchide in trecut tristele amintiri comuniste ale inchisorilor politice in care detinutii erau dezumanizati doar pentru ca aveau curajul sa aiba convingeri.

Cu gandul de a obtine o noua identitate profesionala si de a defini un sector de activitate important pentru siguranta nationala, am reusit sa pierdem ireversibil denumirea unei ocupatii care a devenit acum un termen jignitor pe care doar noi il percepem astfel si nimeni nu intelege de ce. Acum avem un sistem cu denumire absolut incerta, sistemul administratiei penitenciare, care este insa format nu numai din administratie ci si din unitati, precum si o ocupatie denumita printr-un lant de noua cuvinte. De ce sa mai fim suparati pe jurnalisti cand spun despre noi - gardienii din inchisori

Bun, stim ca ne-am imbolnavit si aproape ca detectam si diagnosticul: fuga de trecut urmata de goana dupa identitateDar ce terapie alegem daca refuzam sa ne resemnam si sa asteptam decesul? Ne-am pus la treaba si dupa sondaje aplicate in sistem am stabilit ca majoritatea ne dorim denumirea de politist de penitenciare. Acest lucru nu se poate realiza decat prin schimbarea statutului nostru special. Prin urmare, au inceput grupurile de lucru si tratativele intre sindicate si ANP/MJ. Ultima schimbare majora s-a produs in 2008 iar cea pe care o tot pregatim trece prin repetate preludii de cativa ani dar fara finalizare. Ultimul proiect dateaza de anul trecut si include denumirea de politist de penitenciare convenita cu MJ si ANP dupa destul de multe tamponari.

Proiectul este finalizat in proportie de 99%, insa restul de 1% reprezinta divergente intre sindicate si MJ/ANP in puncte cheie ale textului. Daca nu va fi posibil un reglaj cat mai aproape de consens, sindicatele nu vor sustine proiectul. Desi ne dorim o noua identitate profesionala, nu suntem dispusi sa sacrificam lucruri foarte importante pentru acest sistem doar de dragul unei denumiri. In prezent modificarea se intentioneaza a fi facuta sub forma de lege avand in vedere amploarea, insa exista si optiunea ordonantei de urgenta daca modificarile ar fi succinte, optiune neacceptata de MJ. 

Ultima intalnire pentru negocierea divergentelor din proiect a fost organizata la sediul ANP pe data de 13 mai 2015 si a beneficiat de participare de la nivel MJ, precum si de prezenta directorului general ANP. Principalul aspect divergent luat in discutie a fost cel referitor la sporurile pentru munca suplimentara, munca in zile de sarbatoare legala, repaus saptamanal si in alte zile libere, o problema deosebit de spinoasa daca este sa tinem cont de faptul ca suntem in situatia de a formula un text care vizeaza inlcuderea unor sporuri de 100% pentru toate tipurile de munca mentionate, text care va fi supus analizei si aprobarii Parlamentului.

Doar problema sporurilor a facut obiectul unor dezbateri si contradictii de peste o ora fara a se reusi o concluzie clara. In prezent, statutul in vigoare include anumite prevederi in acest domeniu, trimitand totodata la legislatia muncii, Codul muncii prevede sporuri minime fara a stabili in clar, legea unitara de salarizare trimite tot catre Codul muncii, iar legislatia salariala tranzitorie anuala suspenda sporul si creeaza un drept nou, respectiv majorarile de 75% care trebuie acordate doar pentru doua dintre tipurile de munca. Greu de facut lumina in acest hatis, cu o prevedere care sa nu devina mai restrictiva decat cadrul existent. Exista cateva variante asupra carora ne vom pronunta la urmatoarea sedinta planificata pe 3 iunie 2015.

In afara discutiei pe sporuri un alt interval de o ora a fost rezervat intentiei MJ de a impune o procedura destul de ampla in planul controalelor pentru identificarea unor boli psihice de care sufera anumiti salariati, boli care pot genera suspendarea/incetarea raportului de serviciu, procedura care in viziunea noastra naste riscul producerii unor abuzuri grave din partea unor manageri mai putin obiectivi. Mai avem neintelegeri si privitor la greva care este un drept pe care noi il vrem mentinut in continuare in statut chiar daca a fost restrictionat prin Legea dialogului social. Daca vom reusi la inceputul lunii iunie sa avem solutii constructive pentru aceste prevederi noi, solutii acceptate deopotriva de sindicate in interesul membrilor reprezentati, precum si de ANP/MJ ca initiatori si principali sustinatori ai proiectului, acesta va putea fi depus la Parlament unde vom intra intr-o noua etapa de emotii si surprize, mai putin controlabile, insa, avand in vedere interesul cert cu care unii parlamentari vor privi statututul nostru, acum.

 

Comentarii  

0 #61 agent de penitenciare 06-06-2015 13:30
Initial d-le Teoroc ati spus ca existau bani dar au fost retrasi de Ministerul Finantelor si vor fi dati in al doilea semestru "#37 Stefan Teoroc 2015-04-09 00:07 Calmez vous Bugetul ANP acoperea teoretic drepturile inclusiv majorari cu o gaurica de 10 zile la salariile din decembrie. Nimic nou pentru ca asa se intampla an de an. Gaurica se astupa la rectificari in functie de executie si incasari la buget.
Insa nu bugetul initial e problema ci trimestrializar ea lui care da totul peste cap
MFP a taiat 40 mil din trim 1-2 si le-a plasat in trim 3-4. Deci nu se pot face platile cum ar trebui, la timp. Reusita pe echipament si cele 4 zile de majorari, desi e vazuta ca praf in ochi are in spate doua mari artificii si multa raspundere pentru cine a semnat."
Apoi ca nu au fost prevazuti bani in buget (ceea ce este adevarat) si ca vor fi dati la rectificare - luna iulie.2015 ... vom trai s-o vedem si pe asta.
Sa nu ne abureasca si sa dea o parte din banii pe haine si sa ne duca iar cu zaharelul pentru sporul de 75%... Nu ca nu as vrea sa primim si banii de haine "mai devreme", insa trebuie sa se tina de cuvant si sa plateasca si sporul restant de 75% pentru sambete, duminici si sarbatori legale lucrate din ianuarie pana in iunie.2015.
Citat
0 #60 Ștefan Teoroc 03-06-2015 00:26
Bucuria asta e mai mult o minune care nu se va putea produce decat cu ocazia rectificarii, daca MJ reuseste sa obtina fondurile necesare. O promisiune in acest sens s-a facut. Vedem ce rezultat vor avea demersurile.
Citat
0 #59 agent politie penit. 03-06-2015 00:12
D-le presedinte,poat e ne faceti bucuria de siua penitenciarelor si luam banii de haine pe 20[5/
Citat
0 #58 Ștefan Teoroc 02-06-2015 19:20
Considerentul ca nu vedem zilnic postari radicale pe site-uri, nu implica pasivitatea unei organizatii. Nu trece o zi fara discutii legate de depturi si in special de majorari. Nu se poate pune problema "uitarii". Sumele sunt bugetate. Doar ca banii fondurile respective au fost mutate dintr-un semestru in altul in luna februarie. Nu uitam ca s-au platit toti banii pe haine inainte de Paste, nu? Asta a trecut asa, ca normala, ca si cum asa se intampla in ultimii 10 ani... :-) Dar in spate au fost niste eforturi si niste presiuni. Mari... Si faptul ca s-a reusit este un semn bun. Din pacate nu s-a putut mai mult, desi ne-am fi dorit niste salariati multumiti si mai putine atacuri la sindicate, caci nu noi am creat situatia!
Citat
0 #57 agent de penitenciare 02-06-2015 18:00
Nu vreau sa fiu inteles gresit, am foarte mare incredere in sindicat, insa nu trebuie sa lasam garda jos... Va felicit pentru intreaga activitate desfasurata pana acum, dar acum mi s-a parut ca ati lasat-o mai moale... Mult succes in continuare!!!
Si "HAI PE EI!"
Citat
0 #56 agent de penitenciare 02-06-2015 17:54
Citez pe Stefan Teoroc:
In postarea din 20 mai citata de tine este o eroare evidenta. In loc de 10 iulie, am scris 10 iunie. Dupa iunie nu urmeaza august, asta este clar. :-) In principiu rectificarea se face pe finalul lunii deci efectul se va simti cel mai sigur la salariul din august. De aceea am dat data de 10 aug ca maximala. Daca va fi posibil mai devreme, vom presa pentru asta.

Regula rectificarilor este iulie si octombrie (sau sfarsitul lui septembrie, conform practicii anterioare). Deja premierul a anuntat ca prima rectificare de anul asta va fi in iulie
www.stiripesurse.ro/.../

Avem asigurari de la MJ si ANP ca nu va fi nicio problema cu platile. Daca vor fi probleme, vom initia proteste. Ce atitudine ar trebui sa aiba sindicatul? Sa ceara rectificarea altfel decat pentru restul tarii si decat spun normele?

Acuzele care ne vizeaza nu isi au rostul. Nu sindicatele au creat contextul si nici nu au control pe buget. Nu putem decat presa si ameninta. Si asta am facut. Pana la momentul la care a deventi clar ca inainte de rectificare nu se poate solutiona.


Dar ei trebuiesc presati si amenintati, pentru ca la rectificare sa nu "uite" de ceea ce au promis... Daca nu se fac presiuni pe ei, "VOR UITA" cu siguranta.
Citat
0 #55 Ștefan Teoroc 02-06-2015 11:03
In postarea din 20 mai citata de tine este o eroare evidenta. In loc de 10 iulie, am scris 10 iunie. Dupa iunie nu urmeaza august, asta este clar. :-) In principiu rectificarea se face pe finalul lunii deci efectul se va simti cel mai sigur la salariul din august. De aceea am dat data de 10 aug ca maximala. Daca va fi posibil mai devreme, vom presa pentru asta.

Regula rectificarilor este iulie si octombrie (sau sfarsitul lui septembrie, conform practicii anterioare). Deja premierul a anuntat ca prima rectificare de anul asta va fi in iulie
www.stiripesurse.ro/.../

Avem asigurari de la MJ si ANP ca nu va fi nicio problema cu platile. Daca vor fi probleme, vom initia proteste. Ce atitudine ar trebui sa aiba sindicatul? Sa ceara rectificarea altfel decat pentru restul tarii si decat spun normele?

Acuzele care ne vizeaza nu isi au rostul. Nu sindicatele au creat contextul si nici nu au control pe buget. Nu putem decat presa si ameninta. Si asta am facut. Pana la momentul la care a deventi clar ca inainte de rectificare nu se poate solutiona.
Citat
0 #54 agent de penitenciare 02-06-2015 10:51
#30 Stefan Teoroc 2015-05-16 15:18
Daca ne mint, ii vom minti si noi... ca ne facem serviciul / putem avea o vara activa / sub ferestrele MJ / dar nu credem ca va fi cazul
#41 Stefan Teoroc 2015-05-20 11:48
In functie de data aprobarii rectificarii bugetare. Nu stim sigur cand se va produce. banii se vor da imediat dupa. Daca rectificarea va fi dupa data de 10 iunie nu consider ca ar trebui asteptat pana pe 10 august pt plata majorarilor cat timp este alocat buget.
#48 Stefan Teoroc 2015-05-24 15:00
Nu ne bagam peste sursele altora
Vor fi doua rectificari, conform legii. Una in iulie (mai spre sfarsit) si una in toamna.
Sunt 3 comentarii ale dvs. la 3 date diferite. In viitorul apropiat prevad alta amanare a platii... Chiar atat de naivi credeti ca suntem??? Sindicatul chiar nu mai are niciun cuvant de spus??? Nu pot sa cred ca nu luati atitudine tinand cont de faptul ca se tergiverseaza plata sporului de 75%!!!
Citat
0 #53 One of us 31-05-2015 00:20
Pai, atunci de ce nu s-ar schimba si numele sindicatului nostru - Sindicatul National al Lucratorilor din Inchisori (prison workers)?
Citat
0 #52 Asclepios 27-05-2015 14:34
Citez pe koby:
am iesit la pensie pe 15 mai,darn n-am luat nici un ban,zile lucrate,echipament,75,decontare medicamente ,nimic,am semnat si plecat dupa 40 ani de munca,halal sistem ,halal tara.

Personal mi s-ar parea corect cam cum se procedeaza la civili sau in strainatate, imi depun dosarul de pensie si lucrez pana imi vine decizia de pensie, adica in mai iau salariu si in iunie pensie.Poate o posibilitate de contestare a calcului pensiei in momentul primirii deciziei?!
Citat
0 #51 finul Alecu 25-05-2015 17:33
D-le Koby
Ma iertati,dar nu inteleg ceva....Nu vi s-a spus ca dvs veti primi pensia dupa 2 luni de la 15 mai?Celelalte restante le primiti la rectificare.... cand va fi ea.Totusi, de ce ati plecat asa repede....40 de ani! Doamne, e o viata a doi oameni(in sistemul asta)! Ziceti ca aveti 40 ani lucrati ...cred ca munciti de la vreo 15 ani!
Citat
0 #50 koby 25-05-2015 09:53
am iesit la pensie pe 15 mai,darn n-am luat nici un ban,zile lucrate,echipam ent,75,decontar e medicamente ,nimic,am semnat si plecat dupa 40 ani de munca,halal sistem ,halal tara.
Citat
0 #49 titi pârnae 24-05-2015 22:48
Domnule presedinte, vă rog mult,am şi eu câteva nelămuriri şi anune:sunt puţin răcit şi nu ştiu ce pastile să iau,aveţi idee de lista pastilelor compensate de guvern şi cam cât ar costa de exemplu o sticluţă cu betamină?..dar dacă nu port ochelari pot deconta şi eu măcar o pereche de lentile de contact? (albastre dacă s-ar putea)...dacă guvernul nu face o rectificare bugetară până pe 29 iulie până la ora 22:30(cel târziu) eu eu cu ce o să mă îmbrac de revelion?... şi dacă tot sunteţi amamabil să-mi răspundeţi la aceste intrebari pertinente dealtfel aveţi cumva idee cam cât este ceasul...de la butelie.Sincevă compătimesc şi vă doresc succes la anti-stres...vo rba aia " mare e grădină ta Doamne,poarta e deschisă, şi unii sar gardul"
Citat
0 #48 Ștefan Teoroc 24-05-2015 15:00
Nu ne bagam peste sursele altora
Vor fi doua rectificari, conform legii. Una in iulie (mai spre sfarsit) si una in toamna
Citat
0 #47 SANDOKAN 23-05-2015 21:46
DL PRESEDINTE ,am auzit ca in iulie NU va fi nici-o rectificare.int rebare:In cazul acesta ce se va intampla cu plata a 75% ptr sambata si duminici?
Citat
0 #46 titi pârnae 21-05-2015 16:00
Probabil din cauza lui Mercur care a intrat în conjuncţie cu Venus,dar să nu vă faceţi probleme la drum de seară,durează doar câteva orologii...vă doresc să fiţi zen domnilor :lol:
Citat
0 #45 Xmann 21-05-2015 10:17
Citez pe Stefan Teoroc:
Imi strici karma. :-)
Sunt obisnuit doar cu atacuri, indiferent ce incerc sa fac.
Acum sunt de-a dreptul bulversat. :-)

Mda...si mie mi-a stricat fengshuiu` :),da` uneori mai trebuie si de-astia,de la Bacau!:):)
Citat
0 #44 bacau 20-05-2015 23:47
eeeee..na. :-) .....singura problema a sistemului care ar trebui pusa pe primul loc ar fi SCHIMBAREA MENTALITATII... .toti stim decat sa ne plangem pe la colturi, dar cand este de discutat "face to face"toata lumea e TACERE....de aceea va apreciez in toate actiunile dumneavoastra.. .toti vrem, dar in schimb nu oferim nimica,mai rau nu facem decat sa intoxicam lumea cu tot felul de zvonuri...asta e...traim in romania....sper am la mai bine...o sera placuta...
Citat
0 #43 Ștefan Teoroc 20-05-2015 23:10
Imi strici karma. :-)
Sunt obisnuit doar cu atacuri, indiferent ce incerc sa fac.
Acum sunt de-a dreptul bulversat. :-)
Citat
0 #42 bacau 20-05-2015 12:19
....d-le Teoroc, am citit aproape toate comentariile si deja mie sila de multi colegi(legat de echipament, spor 75% etc)....nu trebuie sa va supere multe comentarii(atat pot , atat fac).....respec tul meu pentru actiunile dumneavoastra este imens....merget i pe aceeasi linie....cu respect..
Citat
0 #41 Ștefan Teoroc 20-05-2015 11:48
In functie de data aprobarii rectificarii bugetare. Nu stim sigur cand se va produce. banii se vor da imediat dupa. Daca rectificarea va fi dupa data de 10 iunie nu consider ca ar trebui asteptat pana pe 10 august pt plata majorarilor cat timp este alocat buget.
Citat
0 #40 pescarul 20-05-2015 08:15
Dl Teoroc practic cand ar trebui sa luam bani pe sambete si duminici in iulie s-au in august .va multumesc.
Citat
0 #39 Ștefan Teoroc 19-05-2015 23:21
Da Ioane, este posibil
Citat
0 #38 ion 19-05-2015 22:38
Domnule Teoroc este posibil ca anul acesta sa luam bani de echipamet pe anul2015 iar din 2016 sa-i luam lunar in salariu.
Citat
0 #37 mihnea 17-05-2015 19:44
A fost un buget restrans,doar 13 milioane tinuta,asta fara pantofi si ghete :-) Doar scurta costand aproape 500 ron :lol:
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • E4 12.12.2017 08:25
  La noi o sa fie contre ca anp-ul lucreaza la privat si au bonus pentru ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 07:19
  In opionia mea, si am mai spus-o, este o norma care se poate acorda ...

  Read more...

   
 • Agent 12.12.2017 06:39
  La un program atitpic, de luni pana vineri,o zi 8 ore,urmatoarea zi ...

  Read more...

   
 • nick 12.12.2017 06:03
  Cu vreo18 ani in urma aceasta norma de hrana era specifica doar ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 11.12.2017 23:22
  modifica L153/2017 dar nu include ceva relevant in ceea ce ne priveste

  Read more...

Google AdS