www.snlp.ro Web analytics

Statut, ore suplimentare, sprijin cumparare locuinta. Intalnire cu ministrul justitiei

Astazi incepand cu ora 8,00 a avut loc o intalnire cu ministrul justitiei, la care SNLP a fost reprezentat de presedintele organizatiei. SNLP a solicitat aceasta intalnire prin adresa nr 175/07.05.2018.  Subiecte abordate:

Statut special

  • MJ a decis sa sustina la nivel de Guvern si Parlament o lege noua – Statutul Politistului de Penitenciare – si nu o modificare a legii in vigoare. Nu am avut obiectii la acest aspect, important fiind continutul si nu modalitatea de modificare a normelor existente; personalul din penitenciare isi doreste de multi ani modificarea denumirii ocupatiei, insa proiectul a continuat sa treneze desi a fost asumat un parcurs rapid.
  • In linii mari proiectul a fost mentinut in parametrii discutati cu sindicatele, insa a suferit si anumite ajustari punctuale (am solicitat transmiterea proiectului catre partenerii sociali pentru studiul integral).
  • Statutul Politistului de Penitenciare a fost avizat intern (MJ) si a fost transmis pentru avizare externa (MFP etc).
  • Ministrul Justititiei isi exprima speranta ca in cursul saptamanii viitoare (daca se obtin avizele externe), noul nostru statut se va putea dezbate in Guvern in vederea depunerii la Parlament, existand posibilitatea depunerii de amendamente.
  • Statutul va circula rapid in procedura accelerata; urgentarea se va fundamenta pe memorandumul adoptat de Guvern, in vederea respectarii hotararii-pilot CEDO.
  • Una dintre modificarile operate in continut a fost sustinuta ferm la intalnire de dl Tudorel Toader, desi sindicatele au criticat noua prevedere introdusa; este vorba despre mandatul directorilor de unitati care a fost initial stabilit la 4 ani cu posibilitatea reinnoirii fara concurs; ministrul a explicat ca nu exista o astfel de practica in nicio institutie si nu poate sustine in Parlament prevederea in acea forma; MJ va sustine posibilitatea unui nou mandat de 4 ani (nu mai mult de doua mandate in aceeasi unitate), dar cu respectarea normelor privind ocuparea posturilor vacante (concurs); totodata, va fi rezervata (pentru revenire dupa mandat) functia pe care un angajat a vacantat-o pentru a ocupa un post de director.
  • Criticile sindicale au fost orientate pe reducerea drastica a atractivitatii acestor posturi de top management, cu un previzibil efect negativ asupra numarului de candidati interesati dar si asupra stabilitatii actului decizional la nivel de sistem; de la mandat de director „pe viata” la unul de maxim 4+4 ani este totusi o diferenta rezonabila cu atat mai mult cu cat reinnoirea se putea face printr-o procedura anume si nu automat; iar textul initial fusese deja convenit de sindicate cu MJ/ANP; ministrul a ramas la pozitia exprimata.
  • O alta modificare mai putin relevanta este aceea a redenumirii institututiei proprii de studii superioare care se va infiinta prin noul statut, din Institututul de Studii pentru Penitenciare si Probatiune, in Academia de Studii pentru Penitenciare si Probatiune, existand asteptari, in acest sens, de critici dinspre MAI cu privire la termenul „academie”; se urmareste un demers similar cu cel care a dus la infiintarea Academiei de Politie si un nivel similar al institutiilor.

Sprijin cumparare/construire locuinta

  • Acest subiect este legat de primul punct al informarii dar il separam totusi, avand in vedere complexitatea sa.  In partea de drepturi ale salariatilor, Ministrul Justitiei afirma ca nu au fost operate modificari;  au fost apoi dezbatute aspecte legate de un drept statutar foarte relevant pentru personal, respectiv sprijinul care poate fi acordat, o data in cariera, la cumpararea/construirea unei locuinte; discutia a urmarit o corelare cu demersul existent in prezent la nivelul Parlamentului, demers care va duce la modificarea dreptului la decontarea chiriei care poate fi utilizat exacat in aceleasi conditii dar pentru achitarea un credit ipotecar.
  • Astfel, prin proiectul respectiv (aflat in plin proces legislativ) se intentioneaza modificari ale statutelor speciale  in vigoare (politie/penitenciare) care sa permita doar salariatilor care beneficiaza de decontarea chiriei, optiunea de a utiliza procentul maximal de 50% din venitul net pentru plata integrala sau partiala a ratelor creditului; este o gaselnita interesanta de activare a unei parti din dreptul existent din 2002/2004 in ambele statute speciale, drept care reglementeaza sprijinul la cumpararea/construirea unei locuinte; interesanta, pentru ca nu evidentiaza impact bugetar; gaselnita, pentru ca ii vizeaza strict pe cei care au dreptul la chirie (actual 3000 de salariati din penitenciare) nu si pe cei care platesc deja rate ipotecare (posibil 6000 salariati); despre acest proiect vom reveni pe larg in alt articol;
  • Observatiile noastre au vizat necesitatea activarii unui drept corect reglementat, echitabil si aplicabil tuturor celor aflati in situatii similare. Astfel, poate fi prevazuta o suma fixa maximala (ex: 1000 lei net) de care pot beneficia toti cei care au sau vor avea rate la un credit ipotecar, fara sa fie nimeni discriminat. Iar acest demers se afla intr-un stadiu avansat in sistemul nostru, imbracand forma unui proiect de HG care trebuia asumat de MJ. Ministrul a acceptat ca logica si normala propunerea si a mentionat faptul ca, avand pe traseu un proiect al unui nou statut, prevederea susmentionata, in curs de a fi adoptata, trebuie preluata si poate fi ajustata in continutul acestui nou statut al politistului de penitenciare, urmand evident dezbateri in Parlament.

Alte aspecte dezbatute la intalnire:

  • Ore suplimentare (principii pontare/compensare, emitere ordin)
  • Remedii compensatorii, bratari electronice, alte acte normative (efective detinuti, modificare profile unitati)
  • Spatii pentru arhivele MJ (documentele se pastreaza 90 ani)
  • Diverse alte probleme (parteneriat public privat, circuitul intern al produselor de la Pelendava etc)

Continuarea – in articolul urmator

 

17 COMMENTS

  1. (editat). Știu ca nu o sa-mi publicați comentariu dar ăsta este realitatea.
    Admin: Nu se pune problema nepublicarii unor opinii care nu aduc atingere in mod gratuit si neargumentat organizatiei. Dupa cum ai constatat probabil, nu suntem o platforma unde poti balacari cum iti vin cuvintele pe limba. Se pot exprima opinii acide insa, intr-o maniera ce poate fi publicata.

  2. Locuința trebuie cumpărată neaparat in orasul unde lucrezi sau în ce oras Vrei?

  3. aia cu sprijinul pt. locuinte…faceti credit imobiliar…nu stati cu mana intinsa ca la cersit pe podul milogilor.avem totusi o anumita demnitate

  4. Domnule Presedinte , de salariile de 50% nu s-a pomenit nimic?Macar sa stim in ce ape ne scaldam…Cu stima.

  5. Va salut cu respect! Doresc sa va întreb in legătura cu ajutorul in cumpărarea unei locuințe… eu in curând voi face un credit ipotecar pentru cumpărarea unui apartament, și as voi renunța la decontarea chiriei. Voi beneficia de ajutor pe viitor sau nu? Sa aprobat aceasta lege sau este in dezbatere? Mulțumesc mult

      • Credeți ca se va aproba odată și odată și aceasta lege? 1-2 ani? Speram? Sau ne luam gândul 🙂

        • In cat timp aproximati noul statut sa fie dezbatut si intrat in vigoare?

          • speram pana la inceperea vacantei parlamentare / adica in vara aceasta sa avem un nou statut

  6. Nu stiu ce manevre fac aceia care fac, dar parca este o munca de Sisif ajungerea acestui act de capatai, Noul Statut, in Parlament. Domnule Teoroc, va multumim pentru interesul aratat adoptarii Statutului. Putin lume este constienta de necesitatea acestui act normativ care va insemna un nou inceput pentru noi si definirea noastra. Sunt profund dezamagit de ceea ce s-a intamplat pana acum. De exemplu, acum vreo luna, cei de la MJ au trimis spre avizare externa un proiect de Statut si, ce sa vezi?, a picat avizarea la MFP. Cei de la finante ne-au ars un bobarnac, respectiv lui nea Toader, ca, cica, de ce am avea noi nevoie de Institut Penitenciar la Pantelimon cand avem, nu-i asa, Scoala la Tg.Ocna, Scoala la Politie, clase pe la SRI, grupuri de lucru la Sovata, Rodbav si Eforie Sud, etc.etc. Drept pentru care, ne-au pus Statutul in brate. Acum, revine. Numai ca nu a murit, se transforma. Cu procedura de urgenta :). Intre timp, o pasarica ne-a soptit ca a aparut drept neconstitutionala si procedura de concurs proiectata prin OMJ. E nevoie de una noua, in Statut. Va sa zica, urgenta nu mai e la fel de urgenta. Pe la toamna, probabil, dar fara Academie si cu concursuri noi….Rabdare si tutun. Sa speram ca nea Tudorel va insista cu ramanerea in fruntea ministerului si cu urgenta, normal. Sa auzim de bine. Urgent.

  7. Domnule presedinte ar fi bine daca ati putea sa detaliati un pic referitor la reprofilare unitati …
    cred ca ar fi interesant avand in vedere deasarile de la Iasi …

  8. Va multumim din suflet ca orientati atentia acolo unde trebuie in ceea ce priveste sprijinul pentru construirea/cumpararea unei locuinte.
    Este o initiativa care incurajeaza tinerii sa aplece urechea serios la avantajele acestui sistem
    Este de o logica incontestabila inlocuirea platii chiriei pe toata cariera unui functionar, cu cea a platii ratei unui credit ipotecar, care, la sfarsit, te face proprietar pe acel bun.
    Mult succes in continuare!

  9. Nu stiu daca este corect d-le Teoroc…
    Daca am inteles bine se urmareste ca sprijinul pt achizitionare locuinta sa fie acordat celor care deja deconteaza chirie. Adica tot lor. Ceilalti care s-au chinuit cate 15-20 ani sa plateasca rate impreuna cu fam. socri etc, inseamna ca sunt sau au fost fraieri.
    Nu cred ca este CORECT.

    • Pai tocmai aici SNLP accentueaza, dupa cum ai citit in articol, sa nu existe discriminare la acordarea acestui drept, inaintand varianta acordarii unei sume fixe pentru toti care au contractat un credit ipotecar.

  10. Despre OMJ care este la semnat(salarizare,50%,etc.) nu sa discutat??

    • Și dacă acum 10 sau 11 ani am făcut credit de nevoi personale cu ipotecă tot pt.cumpărarea locuinței mai beneficiez de acest ajutor?Adică pot demonstra că am cumpărat casa cu acei bani.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)