www.snlp.ro Web analytics

Se mai intampla si minuni

Astazi, ulterior trimiterii comunicatului de presa de aseara, am inceput dimineata cu telefoane primite de la agentiile de presa si televiziuni.

Am evitat sa fac declaratii foarte precise avand in vedere faptul ca urmau sa se decida exact actiunile SNLP in Adunarea Generala Extraordinara organizata intre orele 8,30 si 9,30 la Penitenciarul Rahova cu delegati ai grupelor SNLP din capitala (total 113 persoane).

In intervalul orar mentionat a avut loc Adunarea Generala SNLP in care s-a facut o informare detaliata participantilor cu privire la situatia existenta, mod de organizare a unor actiuni radicale, consecinte posibile, alte detalii.

Asa cum va informam intr-un mesaj anterior, au fost supuse la vot si aprobate in unanimitate urmatoarele rezolutii:

  1. declansarea grevei
  2. mandatarea BEX SNLP pentru a stabili data/perioada grevei
  3. mandatarea BEX SNLP pentru a stabili tipul grevei

In sedinta au fost discutate si alte aspecte de interes pentru membri fara a se adopta, insa, alte rezolutii.

Procesul-verbal de sedinta se va transmite in cel mai scurt timp liderilor. Tabelul cu semnaturi se pastreaza la sediul SNLP.

Ulterior sedintei, in timp ce secretarul general SNLP s-a indreptat spre sediul ANP unde urmau sa fie discutate organigramele Penitenciarelor Bacau si Braila, subsemnatul impreuna cu Mihaela Neacsu ne-am deplasat la Blocul National Sindical unde am discutat aspectele juridice ale organizarii grevei si am stabilit ca nu se poate face o astfel de actiune inainte de data alegerilor avand in vedere conditiile foarte complexe privind organizarea riguroasa a unei greve care poate expune cu mare usurinta liderii sindicali in cazul in care exista aspecte vulnerabile din punct de vedere juridic. Am primit din partea d-lui Ovidiu Jurca – vicepresedinte BNS un indrumar complet pentru organizarea grevelor.

Tot pe parcursul vizitei la BNS, l-am informat si pe Dumitru Costin, presedintele confederatiei, despre situatia din sistemul penitenciar, iar acesta a stabilit instantaneu un contact telefonic cu Ministerul Finantelor perfectand pe loc o intalnire pentru maine la ora 8,30. MFP va fi reprezentat de secretarul de stat Gherghina in lipsa d-lui Pogea. Din partea sindicala merge subsemnatul si Doru Costin. A fost adresata si o invitatie din partea SNLP catre ANP care a desemnat-o pe d-na Ioana Serban – sefa DEA ANP sa participa la intalnire.

In paralel cu alte demersuri am mentinut un contact permanent cu ANP si MJLC stabilind o intalnire in jurul orei 14,00 la sediul ANP pentru prezentarea situatiilor centralizatoare si a celorlalte materiale solicitate de SNLP precum si discutarea solutiilor posibile.

In cursul intalnirii susmentionate au fost dezbatute datele incluse in materialele prezentate de ANP (se trimit ulterior) detaliindu-se situatia echipamentului. Solicitarea SNLP s-a axat pe plata contravalorii integrale a echipamentului atat pe anul 2008 cat si pe 2009, in timpul discutiilor stabilindu-se informal ca in cazul in care MJLC reuseste o suplimentare a bugetului astfel incat sa se poata plati macar 50% din echipamentul pe 2008, actiunile radicale planificate de SNLP pot fi oprite, urmand continuarea demersurilor pentru obtinerea restului de bani la inceputul anului 2010.

In timpul sedintei de la sediul ANP am fost contactat telefonic de dl Radu Ragea care m-a informat ca in discutiile care au precedat sedinta de Guvern au fost receptionate reactii pozitive privind suplimentarea bugetului ANP, auspiciile fiind bune. Ne-am exprimat speranta ca demersul MJLC va avea succes.

Avand in vedere evolutia situatiei, in relatia cu presa am pastrat o atitudine ponderata anuntand ca data grevei sa va stabili in functie de rezultatul intalnirilor cu MJLC/ANP si al sedintei de Guvern.

Atitudinea ponderata fata de presa a fost o strategie potrivita luand in considerare faptul ca, asa cum deja v-am anuntat, in sedinta de Guvern au fost aprobate, in mod destul de surprinzator, sumele solicitate respectiv 10.000.000 lei. Dl Ragea a afirmat ca un aport considerabil l-a avut discrepanta evidentiata si de SNLP in comunicatul emis, intre MAI si ANP.

Cum spuneam „avem” 13 mil din 17 mil ceea ce inseamna un procent considerabil, cu totul altceva decat 6%. La acest procent s-ar putea adauga, pana la completarea integrala a sumelor, veniturile proprii, la unitatile care au incasari. In urma completarii subventiilor cu veniturile proprii, chiar daca pot aparea diferente intre unitati, acestea vor fi incomparabil mai mici decat in situatia pe care o voi trimite in mesajul urmator – intocmita pe baza veniturilor proprii adaugate la procentul initial de 6% din banii pe echipament (anumite unitati puteau plati doar 35 de lei iar altele – 1400 !!!)

Stefan Teoroc

Presedinte SNLP

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)