Cine desface nodul gordian? Salarizare unitara 2017
Pe data de 13.01.2016 Guvernul Romaniei a publicat Memorandumul cu tema „Constituirea unui grup de lucru care să elaboreze proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”. Imediat dupa publicarea memorandumului au fost transmise adrese partenerilor sociali pentru desemnarea reprezentantilor in grupul de lucru. Etapa de elaborare a proiectului se va derula fara sa se urmeze niciun tipar anume si fara sa se puna accent pe proiectul vehiculat in 2015. Deci o luam de la capat, dar asta nu este neaparat de rau. Odata si odata tot trebuie desfacut nodul.
Confederatiile sindicale au desemnat cate doi reprezentanti in grupul de lucru, iar Blocul National Sindical a numit doi lideri din Federatia PUBLISIND care vor participa la elaborarea proiectului: Mihaela Neacsu primvicepresedinte SNLP si vicepresedinte PUBLISIND in echipa cu Alexandru Cristea presedinte al Sindicatului Managerilor Publici si purtator de cuvant al ANAF. Mai jos – informarea BNS si detalii memorandum:
ANUNT BNS – SALARIZARE UNITARA | |||
|
|||
|
MEMORANDUM cu tema: Constituirea unui grup de lucru care să elaboreze proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice
INIȚIATOR: Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice
MEMORANDUM
În perioada 2010-2015, salarizarea personalului plătit din fonduri publice s-a făcut potrivit prevederilor Legii-cadru nr.330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi ale Legii-cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, care a preluat prevederile Legii-cadru nr.330/2009.
Datorită constrângerilor bugetare, prevederile Legii-cadru nr.284/2010 nu au fost aplicate în totalitate.
Din prevederile Legii-cadru nr.284/2010, se aplică în prezent următoarele:
• Încadrarea personalului pe funcţiile corespunzătoare categoriei, gradului şi treptei profesionale, stabilindu-se clasa de salarizare şi coeficientul de ierarhizare corespunzător acesteia;
• Promovarea personalului plătit din fonduri publice;
• Acordarea gradaţiei corespunzătoare tranşelor de vechime în muncă;
• Modul de acordare a salariilor pentru personalul care gestionează fonduri comunitare nerambursabile;
• Salarizarea personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii;
• Indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică alese de la nivelul administraţiei publice locale se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi în Legea-cadru nr. 284/2010 cu valoarea de referinţă.
Nu au fost aplicate prevederile cu privire la :
• Modul de stabilire a salariilor de bază prin utilizarea coeficienţilor de ierarhizare şi a valorii de referinţă; modul de stabilire a salariilor de bază a rămas cel dinainte de aplicarea Legii-cadru, respectiv cel din luna decembrie 2009;
• Sporurile şi indemnizaţiile se acordă în continuare în cuantumul existent în luna decembrie 2009, fără a fi utilizate prevederile Legii-cadru nr.284/2010.
Actualul sistem de salarizare prezintă următoarele disfuncţionalităţi:
• Sistemul actual are la bază 110 clase de salarizare, din care 24 de clase sunt deja suprapuse ca nivel de salarizare, datorită, în primul rând, creşterii salariului de bază minim brut pe ţară;
• Există niveluri diferite de salarizare pentru aceeaşi funcţie, atât în cadrul aceleiaşi instituţii, cât şi în instituţii diferite;
• Salariile de bază ale unor persoane care au vechime în muncă sunt egale cu cele ale persoanelor nou-angajate, fără vechime în muncă, datorită majorărilor succesive ale salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de la 600 lei cât era în anul 2010 la 1.250 lei cât va fi în anul 2016;
• Salariile de bază ale unor persoane angajate cu studii superioare se situează la acelaşi nivel cu salariile de bază ale persoanelor angajate pe studii medii, datorită majorării salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată;
• Avansarea personalului în gradaţie se face o dată la 5 ani, în funcţie de vechimea în muncă;
• Lipsa unor criterii de performanță ce pot fi avute în vedere la promovarea personalului bugetar şi la stabilirea premiilor individuale pentru rezultate deosebite în activitatea profesională, din fondul de premiere constituit.
În vederea eliminării disfuncţionalităţilor apărute în aplicarea Legii-cadru nr.284/2010, este necesară elaborarea unui nou proiect de lege de salarizare a personalului plătit din fonduri publice.
*
Faţă de cele de mai sus, propunem şi vă rugăm să aprobaţi constituirea unui grup de lucru format din următorii reprezentanţi:
– câte un secretar de stat şi 2-3 persoane din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, al Ministerului Finanţelor Publice, al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, al Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi al Ministerului Justiţiei
– câte 1-2 persoane din cadrul Confederaţiilor Sindicale.
Grupul de lucru va funcţiona sub coordonarea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice care va asigura şi Secretariatul Tehnic.
Şedinţele grupului de lucru vor fi prezidate de doamna Claudia-Ana Costea, ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice.
7 COMMENTS
Comments are closed.
Oare ca si criteriu de performanta poate fi stabilit ca daca la depunere vine hotu`”aschie” si eu il fac in 6 luni sa aiba 70 in biceps?
Atunci merit 50%??
Sau trebuie sa gasesc/antrenez unu` care sa depaseasca la viteza pe 100 m…..ghepardu??
P.S.Mult succes d-nei Neacsu..
Mult succes doamnei Mihaela Neacsu! Este o profesionista desavarsita care cunoaste bine sistemul penitenciar.
acum cu zapezile astea au murit 2 copii.de ce nu demisioneaza cilos?
Bine ar fi sa copiem legea germana si nu am mai avea atatea interese si mizerii balcanice. Nu mai am nici o speranta.
Cum e posibil sa discuti o lege de o asemenea importanta in 90 de minute?
Stimati colegi tehnocratii astia sunt dusi cu pluta, pe ce lume traiesc?
Nu pot sa-mi imaginez acest lucru!
Mergeti in plata Domnului de unde ati venit, voi nu sunteti romani, sunteti vanduti Bancii mondiale si FMI_ului.
Demisia, demisia!
Totul este sa nu pierdem nimic din ce am dobandim pana acum,daca se poate sa castigam cate ceva .
alta fumigena!!! Avem lege de salarizare dar aplicam tranzitorii….oups! nu e bune, facem o noua lege…dar cam ce putem in 90 de min? Decide dna Ministru in timp limitat? Sau o punem de o greva pe 1 februarie? Nu de alta, poate ajutam la luarea deciziilor…