www.snlp.ro Web analytics

Salarizare 2018. Cele 7 gradatii. Nu se pierde nimic!

Sa explicam ce este cu gradatiile acestea care apar din ce in ce mai des in discutie si de ce au pus ele pe jar directiile de specialitate din MJ starnind un concurs de interpretari. Pana la noua lege-cadru gradatiile erau un simplu element salarial corelat cu vechimea (asa cum sunt si in prezent in plata, pana la aplicarea efectiva a noii legi) in timp ce prin Legea 153/2017, gradatiile au fost gandite ca un anumit procent  care se calculeaza si apoi se aduna la salariul de functie, rezultand noul salariu de funtie.

Ultima parte a paragrafului anterior, subliniata, reprezinta o schimbare esentiala a paradigmei, punand gradatiile pe un nivel de importanta mult mai ridicat decat erau anterior, din punct de vedere al efectelor in plan salarial. Conform Legii 153/2017, cele maxim 7 gradatii sunt in procent de 3% din 3 in 3 ani, iar acum la reincadrarile despre care am discutat in articolele anterioare, pentru a se calcula salariul din 2022 conform grilei din Legea 153/2017, se va calcula si adauga gradatia la care vom ajunge in anul 2022, o interpretare fericita a ANP, cum putine am vazut in ultimult timp.

Alternativa ar fi fost sa se ia in calcul gradatia in plata la acest moment dar se va merge totusi pe cea din 2022. Deci, se ia salariul din grila tinand cont si de nomenclator (secret de stat) si se stabileste care este exact salariul de functie (la gradatia zero!) al unui agent cu vechime multa (de exemplu), apoi se va calcula gradatia prin aplicarea succesiva a procentelor. Mai intai calculam gradatia 1 si vedem ce SF rezulta. La acest rezultat aplicam gradatia 2. Si tot asa pana la gradatia 7 daca agentul din exemplu are vechime suficienta pentru aceasta gradatie. Aplicand „gradatie la gradatie”, procentul total final nu va fi de doar 21% (7 gradatii x 3%) ci de aprox 23,5%.

Ne oprim la gradatii fara sa reluam ce alte elemente mai intra in calculul salariului din 2022 care serveste in 2018 doar pentru comparatie in vederea plafonarii in situatiile in care SF in plata ar fi mai mare. La acest calcul al gradatiilor aparea o perturbare a armoniei aparente, intrucat Legea 153/2017 schimba schema de echivalare a vechimii ca civil, dupa intrarea in sistem. Aveti mai jos cele doua scheme, gradatiile ca civil – in vigoare (OG 64/2006 – salarizarea anterioara) si conform Legii 153/2017:

OUG 64/2006

a) 3-5 ani, gradaţia I;
b) 5-10 ani, gradaţia a II-a;
c) 10-15 ani, gradaţia a III-a;
d) 15-20 de ani, gradaţia a IV-a;
e) 20-25 de ani, gradaţia a V-a;
f) peste 25 de ani, gradaţia a VI-a.

Legea 153/2017

a) 3-6 ani, gradaţia I;
b) 6-10 ani, gradaţia a II-a;
c) 10-15 ani, gradaţia a III-a;
d) 15-20 ani, gradaţia a IV-a;
e) 20-25 ani, gradaţia a V-a;
f) peste 25 de ani, gradaţia a VI-a.

Observati diferenta de la lit a) in ambele variante. Ce efect pervers producea aceasta diferenta? In cazul in care la calculul salariului din 2022 se procedeaza la o recompunere a gradatiei ca civil pe noul algoritm, se pierdea o gradatie pentru cei cu vechimea intre 5 si 6 ani. Doar pentru acestia. Pe stil vechi acestia aveau gradatia II, pe stil nou – doar gradatia I. Iar aceasta insemna un prejudiciu la noul calcul salarial. Dar chiar si cei cu o astfel de vechime ca civili, dupa noul calcul, daca la acest moment le rezulta cel putin gradatia 6, este evident ca nu vor suferi niciun prejudiciu intrucat proiectia salariului din 2022 se va face cu gradatia de atunci respectiv cu urmatoarea gradatia dupa 6, adica maximul legal.

Daca insa rezultatul calculului nu este cel putin gradatia 6, din salariul pentru 2022 se pierde o gradatie adica 3%. Explicatia poate parea foarte tehnica dar ne asumam riscul de a pierde rapid multi dintre cititori inainte de a termina articolul pe care il dedicam in special celor interesati. In sistem avem aproximativ 250 de astfel de cazuri. Pentru acestia ne-am mobilizat si am discutat cu directorul general si cu sefii in exercitiu de la resurse si juridic. Exista solutii.

Toate institutiile din sistemul national de aparare au decis ca in aceste cazuri sa ia in calcul gradatia in plata in prezent si sa nu se recompuna gradatiile (pentru cei cu vechime ca civili) conform algoritmului din noua lege, generand acele prejudicii evitabile. Prin urmare, DG ANP a dispus luarea legaturii cu toate institutiile din stractura si daca se va confirma ca exista o interpretare si un mod de lucru unitar, atunci ANP nu va face opinie diferita.

Pana in prezent s-a obtinut confirmarea de la toate institutiile cu o singura exceptie care se rezolva luni. Prin urmare putem spune ca si aceasta situatie este rezolvata in avantajul salariatilor. Efectul aparent minor poate face diferenta intr-o situatie critica in care un SF in plata ar depasi grila din 2022 fara aceasta gradatie, pierderile fiind destul de mari. Iar pentru asta ca si in general pentru orice situatie in care un salariat ar suferi un prejudiciu, merita sa ne batem.

30 COMMENTS

  1. Am 15 ani și 7 luni vechime in muncă !!institutia unde lucrez nu mia acordat gradația 4 chiar dacă ar fi trebuit să beneficiez de această gradație cu 7 luni in urmă!!!intrebarea este::: este legal ceea ce face instituția unde lucrez???

    • In primul nu am inteles daca lucrezi in sistemul penitenciar. Daca esti incadrat din sursa externa, la momentul incadrarii ti s-a stabilit nivelul gradatiei pe legislatia generala. Incepand de la acest nivel, la fiecare 3 ani realizati in sistemul penitenciar primesti inca o gradatie. Deci, calculul este simpluȘ gradatia la incadrarea in sistem + 3 ani activitate in sistem = urmatoarea gradatie. Si. ulterior, la fiecare inca 3 ani inca o gradatie.

  2. Buna ziua,
    Exista posibilitatea ca doi functionari publici angajati ai aceiasi institurii de stat (colegi), cu acelasi grad de vechime( 3), grad principal, clasa I, sa aiba salarii diferite?

    • Da! Orice spor e eprezenta ori absenta motivata de la serviciu influenteaza suma compensatorie care la randu-i influenteaza SF brut.

  3. Dacă la încadrare am avut 5 ani si 9 luni vechime in sistemul civil si mi s-a dat gradatia 1, intrebarea mea este, când voi beneficia de trădări a 2?…după 3 luni cand voi împlini 6 ani in total sau dupa alți 3 ani, luandu-se perioada de la zero? Multumesc!

    • Sunt grile diferite de incadrare pentru gradatie. Ca civil te incadrezi pe o grila, cand devii fpss pe alta grila. ca atare, la incadrare in sistem ai gradatia 1 iar peste 3 ani de la incadrarea in sistem o primesti pe cea de-a doua.

  4. Eu am 7 ani și 11 luni vechime ca civil și 1,5 ani ca soldat, întrebare…. După depunerea actelor doveditoare cu vechimea din civilie, la ce gradație ma încadrez și ce gradație voi avea în 2022?
    Mulțumesc!

  5. Am prins OUG 64/2006, aveam 5 ani si 4 luni m-am incadrat cu gradatia a II a, la 01.11.2018 primesc gradatia a VI a deci la 01.11.2021 primesc gradatia a VII a. Intrebare in 2022 voi fii incadrat cu a VI a sau cu gradatia VII.

  6. Buna seara. Am o intrebare. Am lucrat 2 ani si 5 luni ca funcționar public. Mi-am întrerupt activitatea 1 an si 4 luni. Momentan lucrez de un an la o altă instituție tot ca funcționar public. Intrebarea mea este daca la trecerea la gradatia I se iau si cei 2 ani lucrați anterior sau sunt necesari 3 ani lucrati neîntrerupt?

    • Daca sunteti fpss din sistem Anp, gradatia vi se ia in calcul functie de vechimea totala in munca.

      • Se considera vechime in munca si in specialitate intreaga perioada lucrata. deci gradatia se obtine facand calculul total.

        • La intrarea in sistem, ti se acorda gradatia corespunzatoare ca civil. Ulterior, dupa intrarea in sistem, la fiecare 3 ani mai primesti o gradatie.

  7. Buna seara! Stiu ca e tarziu dar totusi va deranjez cu o intrebare. Am lucrat ca civil 2 ani si 7 luni + 10 ani de armata + 1,7 luni de ani ANP. Din armata am venit cu dovada ca beneficiam de gradatia a IV a . Si ei ma platesc in continuare p gradatia a III a cand mai am putin si ma incadrez la gradayia a V a.

  8. D-nule Teoroc cei care au finalizat facultatea specifica incasarii sporului de studii iar nu primesc nimic? Nu inteleg care e diferenta intre un agent care are facultate si primeste sporul de studii si altul care a terminat si nu primeste nimic. In calitatea d-voastra de presedinte de sindicat cum ar trebui sa procedam? Sa actionam iar in judecata? Sa asteptam punct de vedere din partea Anp-ului? Cum o sa se procedeze cu noile state de functiii? Cei care primesc spor de st. vor primi si spor si vor fi incadrati si pe o functie de ag. cu studii superioare ? Aici o sa se formeze iar o mare discriminare ca de obicei!!!

    • vrea sa stiu daca am dreptul la spor de 15/100 pt scoala speciala ,fiind ingrijitor curatenie

      • va referiti la sporul de 15% pentru studii speciale prevazut pentru fpss?

  9. Am fist astazi 6.02.2018 si am luat acei fluturasi „model” in care ar fi trebuit sa apara acea „crestere” conform noii legi de salarizare, insa in loc de crestere, am -25 de lei. Mentionez ca nu sunt debutant , ci am 3 ani vechime si prima gradatie.

  10. Am 5ani și 9 luni ca civil Am in prezent gradația 4 după rescriere voi primi gradația 3? Este corect?

    • nu / de aceea nici nu vrem sa permitem asta / luni tragem linie / cum ziceam, 90% e rezolvata

  11. La art. 83 al. 1 din anexa VI este stipulat ” prevederile referitoare la contributiile asigurari sociale de stat, ,……. , contributii pentru concedii si indemnizatii de asigurari de sanatate, . . . . . nu se aplica personalului militar, politistilor si fpss…. Ma intreb si va intrebi noi de ce platim cei 35% din salariu lunar brut pentru asig, sociale si de sanatate?

  12. Eu stiam că cele 7 gradatii din 3 în 3 ani erau până acum 6% la f.p.s.s. !
    Acum am văzut că este de 3%!
    Ce știți d-le Teoroc ? Cum au fost până acum ? Greșesc eu ?

    • da asa este dar 3% din „SF cel mic” sa zic asa, adica coeficient x 197,3 lei (VRS) din grad si din merit / una e 6% din max 700 de lei alta 3% din 4500 lei, nu? Plus ca nu se adunau la SF rezultand „noul SF” la care se aplica urmatoarea gradatie / era doar un element distinct ca un spor oarecare care intra in calculul altor drepturi facand parte din baza de calcul a sporurilor procentuale pana in 2017, ca sa duc explicatia pana la capat

      extras din OG 64/2006 (cum este si in prezent, inca)

      Art. 9
      (1)în raport cu timpul servit în calitate de funcţionar public cu statut special în sistemul administraţiei penitenciare, ofiţerii şi agenţii de penitenciare au dreptul la 1-7 gradaţii, care se acordă din 3 în 3 ani. Gradaţiile obţinute până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe se menţin şi după această dată.
      (2)Persoanele nou-încadrate sau reintegrate în rândul funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, rezervişti concentraţi, beneficiază de gradaţii în raport cu vechimea în muncă legal stabilită, după cum urmează:
      a)3-5 ani, gradaţia I;
      b)5-10 ani, gradaţia a II-a;
      c)10-15 ani, gradaţia a III-a;
      d)15-20 de ani, gradaţia a IV-a;
      e)20-25 de ani, gradaţia a V-a;
      f)peste 25 de ani, gradaţia a VI-a.
      (…)
      (5)Fiecare gradaţie reprezintă 6% din salariul pentru funcţia îndeplinită, salariul pentru gradul profesional deţinut, indemnizaţia de conducere şi salariul de merit.

  13. Mulțumiri pt. sprijin si susținere a salariaților. Întrebare in legătură cu articolul cu gradațiile: pe cei cu gradația 5 angajați din sursa externa in anul 2016, care va fi gradația calculata la salariu de funcție corespunzător anului 2022( cumva gradația 7 ??)

    • Daca la momentul calculului adica acum, in feb 2018 ai gradatia 5, gradatia din feb 2022 va fi evident 6 pe noul algoritm (din 3 in 3 ani incepand cu aplicarea legii) / in 2018 calculul se face doar pentru comparatie cu salariul 2022

    • Multumim frumos pentru lămurire , promtitudine , pentru ce ați făcut și ceea ce se faceți pentru noi !

    • salariu de comanda se cheama / cand se va aplica legea intrucat salariul de comanda este un procent din salariul de functie din grilele noi / anul acesta nu / in 2019 vom avea reguli noi / salariile din grile se vor acorda etapizat in 4 felii anuale / ramane de vazut cum se vor aplica toate elementele sistemului de slarizare

  14. Gradatia a 7-a unde e ???a disparut???fac si astia a pdl-ul,taie si anuleaza drepturi salariale si categorii de salarizare???rusine,psd!rusine,anp!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)