www.snlp.ro Web analytics

Risk control. Concediu suplimentar personalizat

risk-controlSindicatele au cerut mai multe zile de concediu pentru salariatii care lucreaza in conditii crescute de risc. SNLP a adresat ANP o solicitare concreta, in acest sens. Legislatia permite maxim 14 zile calendaristice de concediu suplimentar. Ministrul Justitiei a stabilit prin ordin, pentru sistemul penitenciar, 7 zile, fara diferentiere intre categorii de salariati sau rsicuri. Au avut loc sedinte si s-a constituit o comisie. Au fost demarate anumite demersuri si vrem sa fiti la curent cu acestea. In cadrul unui consiliu de conducere ANP, SNLP a explicat exact care sunt motivele solicitarii. ANP a acceptat argumentele si a decis sa isi stabileasca anumite repere in functie de care sa fie creata departajarea. Am cerut ca in niciun caz cele 7 zile de concediu suplimentar stabilite in prezent, sa nu fie diminuate pentru niciun salariat. Ne intereseaza doar cresterea numarului de zile, pentru cei din prima linie.

Prin urmare, DG ANP a transmis in teritoriu o adresa in care anunta o procedura de evaluare a riscurilor, precum si o metoda consacrata de evaluare care se va adapta in functie de particularitati. Rezultatele se vor centraliza si ne vom reintalni cu ANP, avand insa o baza mai clara de discutii. Termenul este stabilit pentru luna noiembrie 2012. Privitor la aceasta evaluare, am intrat intr-un dialog cu ANP privind rolul pe care il poate avea in viitor, pe mai multe planuri, in cazul in care se vor elabora proiecte de norme pentru acordarea sporurilor. Facuta cu atentie, evaluarea poate fi de referinta, dar in egala masura poate aluneca si in derizoriu. Suntem atenti si vom sprijini demersul, pentru un rezultat util.

Documente atasate

 

53 COMMENTS

 1. La mine supraveghetorul de la curtile de plimbare intra si iese din sectie,astfel beneficiaza de 4 ore/zi spor de noxe,exact cum ai specificat si tu importanta este si configuratia locului de detinere.

 2. Pai tocmai pentru ger, caldura mare si ploaie se acorda un spor de 8%. Determinarile pentru spor de praf se fac acolo unde se munceste in mediu inchis, iizolat, etc. Cand se da spor de praf nu se da acest 8% si invers…. Intre un suprav. si cel de la curti (cel putin la mine in unitae) diferenta este de 7% si 12B-ul de care beneficiaza supraveghetorul muncind la schimb. Cam asta e !
  Pana la urma, fiecare locatie cu particularitaile sale.

 3. Tepes,
  Cand spui noxe te referi cumva la praf, la sporul de praf ? Parerea mea ca sporul de praf este caracteristic sectiilor de detinere. Teoretic daca nu si practic, supraveghetorul de la curti nu ar avea ce sa caute pe sectia de detinere. Cel care baga si scoate detinutii la curti este supraveghetorul de pe sectie. Intr-un cadru complet si eficient al desfasurarii acestei activitati s-ar constata urmatoarele:
  – detinutii sunt scosi din camera si numarati de catre supr. sectiei fara ca acestia sa mai aiba acces la camera decat la un imterval de o ora pt satisfacerea nevoilor fiziologice;
  – acestia sunt primiti in zona de acces de catre supr. de la curti, introdusi in curti si numarati de asemeni;
  – pt introducerea lor pe camera, circuitul este invers.
  Ca atare, supr. de la curti nu ar avea acces pe sectie ceea ce ar fi si normal. Ca atare si sporul de praf nu se justifica. In schimb, primeste 8% (spor lucru ext.).

 4. Va multumesc mult celor doi..Sakalul si Tepes.Celor de la c plimbare nu li se acorda spor praf.Avind in vedere ca si ei suporta caldura mare,frigul,gerul si ploaia..doream sa aflu daca un banut mai atenueaza din „suferinte”.Imi cer scuze,comentariul de la 48 era destinat vandalului in totalitate. Oricum,nu-i mai raspund la „glume”.

 5. [quote name=”finul Alecu”]Recrific-este vreun spor ce li se poate acorda celor de la c plimbare,ceva similar celor de la PL?[/quote]
  Daca le acorzi sporul de 8% daca nu ma insel pt escorta exterioara celor de plimbare ar pierde deoarece nu se mai poate acorda cel de noxe,cel putin asa sustin multi,daca li se acorda noxe cer ar fi normal deoarece intra si ies din sectie din ora in ora nu mai poti acorda altceva.

 6. Tu ce crezi? La intrebare nu se raspunde tot cu intrebare!(ptr 45).Statutul este facut prin actele normative.Daca n-ai fi arogant ai observa ca l293 nu contine toate obligatiile prevazute in art3 din RSLD ; deci cei de la operativ mai au …ceva obligatii.(ptr 44) Nu cred ca vrei sa te dai vandal… e doar asa..la fantezie! :-*

 7. Am lasat un comentariu legat de sporuri si felul in cae sunt ele acordate intr-o unitate… De sunt interzise de afisat cu antumurile sporurilor atunci n-o voi mai face….

  Inca o data,
  Curtea de plimbare:
  – spor paza;
  – spor antena;
  – spor lucru ext. ( pe fluturas s-ar putea sa-l regasiti ca spor peric.).

  Nu se ia 12B cat timp nu este prins la schimb;
  Nu se ia spor de noapte de asemeni;
  Functie de determinarile care s-au facut in fiecare unitate, se ia sau nu spor de praf. Spun asta pentru ca sunt diferente intre unitati. Exemplu: intr-o unitate perimetrul ia spor de praf, in altele nu. Valabil si pentru curtile de plimbare cred.

 8. [quote name=”finul Alecu”]Recrific-este vreun spor ce li se poate acorda celor de la c plimbare,ceva similar celor de la PL?[/quote]
  Iau spor de praf și de antenă?

 9. [quote name=”finul Alecu”]Ptr operativ este prevazuta obligativitatea testarii in RSLD;ptr ceilalti ,in ce act normativ se prevede?[/quote]

  Tocmai aici e marea problemă, unii par a vrea să își facă un statut propriu, prin acest RSLD. E puțin egocentrism aici.

 10. Pentru Finul Alecu’

  Se acorda pentru curtile de plimbare urmatoarele:
  1. Sporul de paza si supraveghere: 5%
  2. Sporul de antena: 10%
  3. Spor lucru ext.: 8%

  Aceste sporuri beneficiezi de ele la curtea de plimbare in situatia in care curtile de plimbare nu sunt prevazute a lucra in cadrul unui schimb operativ. Si ma indoiesc ca ar lucra vreun suprav. de la curti pe schimb. Daca da, si ar fi folosit la alte misiuni pe timp de noapte, atunci ar beneficia si de sporul de noapte si de norma 12B. Si, atunci cand este cazul, conform determinarilor, de sporul de praf (15%).

  Ce am prezentat eu mai sus, sunt convins ca nu implica o regula unitara in toate unitatile.

 11. Fata de ceea ce deja se acorda pentru alta misiune de supraveghere, nu ai ce sa mai dai, dimpotriva, in minus, daca lucreaza la 12 ore in regim 12/36, pentru ca nu va lua spor de noapte.

 12. Eu nu vorbesc de momentul devenirii-dobindirii calitatii de fpss,ci momentele post devenire-dobindire,adica pe parcursul activitatii intr-un compartiment(altul decit cele de la sdrp).Comentariul lui asclepios mi-a dat …un imbold la tema asta.Dar nu o lua in seama ca nu e importanta. Mai important ptr mine e sporul ce s-ar putea acorda la curtea de plimbare

 13. Ai bagat 20 de minicomentarii incat a disparut inclusiv comentariul lui Asclepios din prima pagina. Chiar statutul special spune:
  ART. 11
  Pot dobândi calitatea de funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare persoanele care îndeplinesc următoarele condiţii:
  a) au cetăţenia română şi domiciliul în România;
  b) cunosc limba română;
  c) îndeplinesc condiţiile de studii şi vechime prevăzute de lege;
  d) [b]au capacitate deplină de exerciţiu şi sunt apte din punct de vedere medical şi psihologic pentru îndeplinirea funcţiei;[/b]
  e) nu au fost condamnate definitiv pentru săvârşirea de infracţiuni;
  f) îndeplinesc condiţiile specifice postului, inclusiv criteriul de înălţime pentru posturile din sectorul operativ, stabilit prin ordin al ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti;
  g) nu au fost eliberate din motive imputabile sau destituite dintr-o funcţie publică în ultimii 7 ani;
  h) au un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate;
  i) nu au fost agenţi sau colaboratori ai organelor de securitate ca poliţie politică.

 14. Ptr operativ este prevazuta obligativitatea testarii in RSLD;ptr ceilalti ,in ce act normativ se prevede?

 15. Recrific-este vreun spor ce li se poate acorda celor de la c plimbare,ceva similar celor de la PL?

 16. Toate sporurile care se pot da sunt prevazute in OMJ 399/C/2007, ordin care ultraactiveaza in perioada de salarizare tranzitorie 2010-2012 si probabil si in continuare. De spor pentru intemperii, insa, nu am auzit.

 17. Stefane,am o intebare-Ptr cei ce lucreaza la curtea de plimbare s-ar putea da un spor ptr intemperii? Ma gindesc ca omul sta 10-11 ore in soare,frig,il mai ploua….Nu mai vorbim de ger,care e altceva decit frigul…

 18. Nu cumva RSLD a identificat ceva riscuri? Si introduce ceva militarie? Asta cu tinuta (in regula)si cu odihna..am mai intilnit-o undeva…

 19. Totul este perfectibil. Operativul poate reprezenta prioritatea in testare dar niciun salariat nu trebuie exceptat, asa cum ar trebui sa se intample si cu formarea profesionala.

 20. Totusi,RSLD ar vrea sa spuna”,ca acolo, din cauza serviciului sint ceva riscuri…sau ca serviciul e mai riscant…

 21. Apropo, de mesajul lui Asclepios-Ati vazut sau citit ca numai cei de la operativ sint obligati sa se supuna testarii psihologice? De ce ? E ceva risc mai mare? Si de citeori pe an se supun testarii pshilogice? Si daca nu se supun ce se intimpla?si daca nu sint considerati apt ce se intimpla?

 22. Te salutam TOTI, Alecule, numai opreste-te! Esti in ZEN mode? Am vazut din prima salutul. Am sters o parte din ele, pentru ca imi umpli spatiul cu comentarii multiple prin care doar saluti. Daca doresti sa facem o spirala, spune!. Baga si tu un comentariu unic cu [i]dedicatii pentru[/i]:… 🙂

 23. Te salut Vlad! Sper ca din datele furnizate de medicina muncii sa reiasa cauzele bolilor enumerate.Stiu situatii in care o parte din cei afectati ,nu vror sa-si aprofundeze examinarile medicale!Situatia e mai rea decit se crede!

 24. Te salut sakalule! Oi fi eu reincarnarea lui Korintias? Nu cred,ala era mai tare ca mine!Sper sa am ocazia ,dupa mai ulte reincarnari sa fiu precum Korintias!

 25. Domnule miner
  Te salut din departare, pe calea net-lui!Sint deosebit de onorat de atentia pe care mi-o acorzi! S-auzim numai de bine!

 26. Felicitari Sofocle! Esti tare,tine-o tot asa!.Cu stima,mai modestul, finu Alecu!

 27. Apropo de riscuri,dragi colegi ați citit proiectul de constituire a serviciului psihologic pentru cadre?Eu da și îl găsesc extrem de slăbuț,axat excesiv pe testare, testarea care precede angjarea,testarea periodică,testarea la promovarea unui concurs pentru altă funcție.Am impresia că în România testarea psihologică este considerată un panaceu universal, care ar trebui să prevadă viitorul ca un oracol,să-i învețe pe oameni să se adapteze mediului în care lucrează, să îi vindece pe cei traumatizați la serviciu sau în afara serviciului dar în legătură cu acesta?!Foarte puțin despre rolul consilierii psihologice și când se face aceasta,despre felurile consilierii:profilactică,adaptativă și curativă.La acest ultim tip este pomenită doar consilierea pentru debrifingul tulburărilor de comportament și/sau al afecțiunilor psihiatrice?!Păi dacă noi dezvoltăm tulburări de comportament și/sau afecțiuni psihiatrice care este eficiența testării înainte de angajare?!Unde sunt cuantificate riscurile care ne pot face să dezvoltăm asemenea tulburări/afecțiuni din moment ce nu le aveam la angajare?!Nici un cuvânt despre consilierea unui cadru după ce acesta a fost:agresat, amenințat, șantajat, luat ostatic la serviciu sau în legătură cu serviciul său sau un membru al familiei sale tot în legătură cu serviciul său?!Am impresia că se uită pentru ce sistem se creează acest serviciu psihologic,că practicăm politica băgatului capului în nisip, nu vorbim despre situații traumatizante și aceste situații nu există,se volatilizează?!

 28. Ce ai spus despre butoaie ti se potriveste de minune,ori eu am scris alt comentariu in care te-am jignit si nu a fost publicat ori tu esti n…n ca nu poti accepta un alt punct de vedere si sari la gatul omului,prietene linistete-te trage pe nas,fai ceva cat mai poti,foloseste-ti inteligenta pe care sustii ca o ai si canalizeaza-ti eforturile spre sanatatea ta.iti doresc mult succes ,nu o sa-ti mai raspund sub nici-o forma pt. ca nu vreau sa ter supar.Cu stima unul care l-a contrazis pe gica-contra sau pe stie tot.

 29. Asa vorbesc astia de la Anp de riscuri profesionale de parca am lucra la strung. Chiar si determinarile ale acelei institutii parca se adreseaza celor care lucreaz in industrie. La noi imbolnavirile profesionale au o cauza foarte greu de cuantificat si anume stresul. O abordare „mecanicista” nu va rezolva problemele angajatilor de exemplu hipertensiune, diabet, boli cardiovasculare intre care exista o legatura stransa cu stresul.

 30. Prea bine Stefan, dar dupa cum ai observat..Korintias a „murit” de mult timp. 😉
  S-a reformat ca sa spun asa ! 😀

 31. Buna observatia !!!!
  🙂 😀 😆
  Nu sunt unul si aceeasi, asta pot sa-ti confirm
  Dar ai lovit in… profunzimea stilului adoptat in postari

 32. Nea” Alecule, prea seamana stilul dvs cu cel al lui Korintias! O fi coincidenta, sau nu?! 🙄

 33. Pt Alecu,
  Are mare dreptate Sakalul chiar te crezi buricul pamantuluui, toti care au alt punct de vedere decat tine sunt inculti, pr….ti, fraieri, etc.
  Poti folosi si tu un limbaj si un comentariu decent?
  Domnul Teoroc eu unul va solicit sa nu mai postati asemenea comentarii venite din partea domnului Alecu.
  Tu ai dreptul sa stabilesti regulile, subiectele, tu faci totul.
  Noi de ce mai postam domnul Stefan?
  Va rog sa-mi postati si mie acest comentariu conform bunelor practici made in Alecu.

 34. De la situatie la situatie. In general cand sunt cazuri sociale se mai trece peste rigiditatile cazone, chiar daca este sa intervenim pentru asta. Doar sa nu ne intersectam cu alte informatii despre persoana, de natura a-l plasa intr-un anumit loc din alte motive decat cele aparente. Vedem

 35. Iti scriu miine pe privat mai mult.Chestia e ca omul a fost trecut,mai exact a fost repartizat la curtea de plimbare.Problema e ca e sarac si cu situatie familiala grea.Prin aceasta planifcare pierde o suma semnificativa de bani.”Baietii destepti”,vorba cuiva,o fac din rautate.Chestia cealalta e ca ag suprav a fost planificat in perimetru si e alt caz.Ce se poate face in primul caz,ala cu curtea de plimbare?

 36. La „trecerea” de la supraveghere la plimbare e alta poveste. Practic nu se modifica raportul de serviciu ci doar pozitia de activitate ceea ce nu are legatura cu un subiect mai vechi de-al nostru, respectiv indisciplina de stat. In operativ exista flexibilitate avand in vedere ca postul de agent operativ supraveghere se preteaza la multe misiuni de supraveghere. Daca totusi pot ajuta intr-o anumita speta, imi exprim disponibilitatea

 37. Stefane,am o intrebare personala:daca sint ag suprav sectie,pot fi trecut suprav curtea de plimbare fara acceptul meu?

 38. …Si mai spunea cineva ca sint anonim!!!Am facut un brand… si-l voi inregistra!

 39. Stefane,uite ai adus in discutie un subiect nerelevant,acela cu Dumitrascu.Ai scris si tu pe site-ul lui.Ce replici ti-au dat aia doi baieti cu „u”?Aiurea!

 40. Alecule, iti dau dreptate putin. Nu trebuie neaparat sa jignesti direct, poti deduce o injuratura si dintr-o formulare aparent banala. Nu cred ca e cazul lui Sofocle. Oamenii au dreptul sa fie sau sa nu fie de acord iar cand au parerei contrare nu trebuie plesniti. Nota trebuie insa acordata fin, si daca tu tot esti un fel de fin si te mandrsti si cu un fel de coeficient, ar trebui sa ai capacitatea asta. Insa te lasi manat de ceea ce apreciezi tu ca ascund randurile banale sau normale, si te repezi sa faci coercitie cand nu e cazul. Daca ai experimenta mai mult sentimentul de modestie si ponderenta, totul ar putea fi perfect. Nu vreau sa ma repet insa e clar ca sistemul asta dezvolta agresivitatea iar mediul dur de munca ne face mai bataiosi. Cu toate astea suntem colegi prin profesie si chiar frati prin convingeri si apartenenta (inclusiv sindicala) si formam o echipa. Nu vreau sa sune prea pompos dar tin mult la ideea de echipa, colegialitate si sprijin reciproc.

 41. Chiar am discutat candva cu Dumitrascu, pe subiectul Alecu si i-am povestit asta si Alecului. Stiu ca a-ncercat si pe acolo si a fost banat. Si de la noi a primit un ban, temporar. Am revenit apoi asupra decizieim Pe scurt, din ce posteaza, un anumit procent (nu-l voi spune) este util dialogului. Fie ca e injurat mai mult sau mai putin direct, fie ca e contrazis, e clar ca sta mult pe site-ul nostru si il preocupa problemele. Are insa un stil care deranjeaza. Insa… nu este singurul. Cand dispare Alecu, apare berbecu. Si tot asa. Tot timpul vom avea un alec. Sau un berbec. Asa ca… Mai studiem si mai suportam.

 42. Mai Alecule !
  Ia mai du-te mah si lasa tastatura in pace! Nu crezi ca mah ca ai depasit orice limita ? Sofocle a expus si el un punct de vedere. Pe alocuri sunt de acord cu el. Chiar consideri ca esti a un nivel atat de avansat ? Tu chiar consideri orice user a fi prost ?

  Stefan, gata cu asta ! Am coleg care nu posteazadatorita lipsei educatiei acestui individ. Tupeistul asta da peste cap si ultima farama de dialog normal. Si daca ar fi draq vreo inteligenta. Scrie doar pentru a jigni si a denatura dialogul. Sa stii ca Dumitrascu i-a dat flit demult… Neam saturat de bautorul asta de bere !

 43. Prin modul de abordare!Aceeasi ura o vad la multi.Nu i-a convenit subiectul discutiei…nu i-a convenit prioritatea adusa in dezbatere…nicio problema! Nu am pretins nimic! Vino tu cu ceva interesant,primordial!asa.. hai sa-l critic pe fraierul de finu’Alecu, de cind astept sa i-o trag lu’ finu’!Parca am fi „care-pe care”! Un razboi timpit,fraticid!Cu asta ne pierdem viata!Chiar vroiam sa iau o pauza!Uita-te si la sakal!Am sa tac, nu mai scriu nimic!

 44. Dragi concetateni
  In nicio secunda,finu’Alecu,acest personaj care va tine permanent tonusul activ(dupa domnul presedinte..evident) si pe care-l huleste mai tot omul,vrea sa aduca la cunostinta urmatoarele:
  -Finu’ Alecu nu pretinde absolut deloc ca dicutiile sale sint documentate,sau nespus de elaborate.
  -Finu’ Alecu nu pretinde ca a identifcat in buna masura problemele sistemului si solutiile la ele.El isi propune o interactiune umana,fireasca , conexiune si interactivitate. El incurajeaza pe toti angajatii sa intervina in realizarea dezideratelor lor.
  -Finu’ Alecu va propune sa purtati discutii la „obiect” si nu la „subiectul” finu’Alecu.
  Cu multa simpatie,finu’Alecu

 45. Don Sofocle,filozofule,artistule,inteligentule, nu-i asa ca si lu’ matale iti place sa scrii?Nu vreau sa-i cer scuze tastaturii ptr deranj! Mai scrie ca sa-ti pot raspunde!Crede-ma, as dori sa ma obosesc ,dar ce va spune scaunul care ma sustine,ce va spune mousul pe care-l misc,ce vor spune tastele pe care le lovesc cu buricele „de’stelor”,ce vor spune cititorii?Tu poti sa taci..esti mai filozof!
  Uite,ca sa nu fii suparat iti dau un citat…din Sofocle:”Butoaiele goale fac galagie mult”
  PS Daca ai idee despre subiecte,scrie,nu te rusina!Dar..sa fii macar la nivelul incepatori! La buna vedere!
  Domnule Stefan,promit ca nu mai jignesc…decit pe cei ce ma jignesc!Imi publici comentariul? Am promis..

 46. Cred ca ar trebui sa mareasca numarul de zile la toti fara discriminare,daca un agent sau ofiter de la adm va fi solicitata sa efectueze 3-4 misiuni/luna la operativ,va veni la o alarama unde va partcipa la perchezitie ceea ce se intampla in pentienticare de ce concediu va beneficia acest lucrator,diferentiat?un coleg de-al lui de la operativ va sta 25 zile in CO in luna respectiva si va veni la serviciu 5 zile el trebuie sa primeasca mai mult cos decat celalat care a efectuat o saptamana din luna misiuni la opertaiv? 😳

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)