www.snlp.ro Web analytics

Revendicarea unui drept suprimat

strike-action-1-370x229Astazi incepand cu ora 15,30, o delegatie a FSAPAS PUBLISIND se intalneste cu ministrul delegat pentru dialog social din cadrul MMFPSPV, doamna Aurelia Cristea. Printre problemele care vor fi dezbatute se afla si solicitarea SNLP privind redobandirea dreptului de a declara greva, suprimat in mod abuziv in anul 2011 inclusiv prin interventii emanate de la nivel ANP. Mai jos – petitia inaintata prin intermediul federatiei catre ministrul delegat.

Stimata doamna ministru

Va solicitam sprijinul in vederea restabilirii dreptului de a declara greva al functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, restrictionat prin Legea nr. 62/2011.  Precizam faptul ca FSAPAS PUBLISIND include in componenta sa un numar de aproximativ 8000 de salariati din sistemul administratiei penitenciare.

Cadrul situatiei precum si considerentele pe care ne intemeiem solicitarea sunt urmatoarele:

  • In anul 2002 s-a produs demilitarizarea politiei. Politistii au devenit functionari publici cu statut special si au dobandit dreptul de asociere sindicala dar nu si dreptul de a declara greva. Statutul special al politistilor este adoptat prin Legea nr. 360/2002.
  • In anul 2004 are loc demilitarizarea personalului din penitenciare, pe baza unor principii si prevederi similare cu cele aplicabile politistilor. Functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei peniteniare beneficiaza, de la acel moment, de dreptul la asociere sindicala dar fara drept de a declara greva. Statutul special al functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare este adoptat prin Legea nr. 293/2004.
  • In anul 2006 este adoptata o serie de modificari ale Statutului special al functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare. Modificarile au fost introduse prin OUG 47/2006 aprobata prin Legea nr. 55/2007 si includ dreptul la greva dar in anumite conditii speciale avand in vedere specificul domeniului de activitate. Punctul 27 al ordonantei prevede modificarea art. 35 al Legii nr. 293/2004 astfel: „Pentru apărarea intereselor profesionale, economice, sociale şi culturale, funcţionarii publici din sistemul administraţiei penitenciare au dreptul la asociere sindicală sau în alte organizaţii profesionale, dreptul la grevă, precum şi la libertatea întrunirilor, cu condiţia asigurării a cel puţin o treime din activitate şi a garantării drepturilor deţinuţilor şi a siguranţei locurilor de detenţie.”
  • Introducerea dreptului la greva pentru personalul din penitenciare reprezinta o aliniere la Conventiile OIM si la practica Uniunii Europene (in acest sens putem prezenta un material amplu) care permit limitari ale acestui drept prin legi nationale numai in privinta fortelor armate si politiei, penitenciarele nefiind incluse in niciuna dintre aceste categorii. Dreptul se mentine activ si astazi prin Legea nr. 293/2004 republicata (art. 37).
  • In anul 2010 se uzeaza de dreptul la greva fara afectarea sigurantei locurilor de detinere sau a drepturilor detinutilor: protocol sindicate/administratie, reguli stricte, respectarea legii speciale, evitarea oricaror incidente sau a implicarii persoanelor private de libertate, disponibilitate totala din partea sindicatelor privind suspendarea imediata a grevei in caz de evenimente. 
  • In anul 2011 prin Legea dialogului social (Legea nr. 62/2011), functionarii publici cu statut special din penitenciare pierd total dreptul de a declara greva, fiind singura categorie profesionala care a avut anterior acest drept si apoi il pierde in totalitate. 

Legea nr. 62/2011, art. 202:

Nu pot declara grevă: procurorii, judecătorii, personalul militar şi personalul cu statut special din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, al Ministerului Administraţiei şi Internelor, al Ministerului Justiţiei şi din instituţiile şi structurile din subordinea sau coordonarea acestora, inclusiv al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, al Serviciului Român de Informaţii, al Serviciului de Informaţii Externe, al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, personalul angajat de forţele armate străine staţionate pe teritoriul României, precum şi alte categorii de personal cărora li se interzice exercitarea acestui drept prin lege (art. 203-206 prevad alte restrictionari ale dreptului de a declara greva dar numai partiale).

  • Dreptul la greva al personalului cu statut special din sistemul penitenciar este un drept castigat anterior printr-o lege organica si eliminat ulterior printr-o alta lege care nu o modifica expres pe prima. Interdictia creata a fost introdusa in Legea nr. 62/2011 fara informarea si consultarea organizatiilor sindicale. Proiectul Legii nr. 62/2011 pus la dispozitia partenerilor sociali de catre initiator, inclusiv avizarii la nivel Consiliului Economic si Social (structura in cadrul careia FSAPAS PUBLISIND este reprezentata de presedintele federatiei, prin intermediul Blocului National Sindical), nu a inclus aceasta interdictie care a aparut subit in varianta finala a legii asumata de Guvern si transmisa spre publicare. 

 

Avand in vedere considerentele mentionate mai sus, va rugam sa sustineti modificarea Legii nr. 62/2011 prin eliminarea interdictiei de a declansa greva prevazuta pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.

Cu deosebita consideratie,

Stefan TEOROC

Presedinte FSAPAS PUBLISIND

Presedinte Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP)

25 COMMENTS

  1. Inca nu sunt in plan concursuri pe functii de conducere. Neconstitutionalitatea declarata de CCR a OUG 77/2013, a cam incurcat lucrurile dar a si trezit speranta multora dintre cei care si-au pierdut posturile la aplicarea ordonantei. Se fac evaluari ale impactului revenirii la situatia anterioara. Bineinteles evaluarile le face MFP.

  2. Buna ziua, va rog sa-mi comunicati daca au inceput demersurile pentru organizarea examenelor de avansare in functiile de conducere. Multumesc.

  3. BM are imunitate la Severin. Sprijina activitatea judecatorului pt a lua declaratii de la hoti impotriva conducerii. Nimeni nu se atinge de el. E chiar legal ce face? El poate manipula hotii impotriva directorului R. Poate sa-i terorizeze si mai primeste si multumiri.
    Maine poimaine poate primeste si o functie la 8 ore,la evidenta sau Vinjulet

  4. D-le Teoroc ce facem la Severin cu marele (editat) BM. Mai are putin si impreuna cu judecatorul ne terorizeaza toata unitatea. Directorul il menajaza nu stim de ce? Mai nou vrea si (editat). Cel de la prevenire doarme si el.

  5. 😉 😆 😆 😆 Daca ati fi transparenti ma refer la cei de dincolo ati publica absolut tot ce nu aduce injurii etc,dar voi nu o faceti,vorbiti de corectitudine si sunati directorii sa va faca sindicate prin unitati asta fac concurenta SNLP si acum dl D mai face astfel de lucruri impreuna cu conducerea concurentiala SNLP.Nu-mi spuneti mie ca ce se naste din director general nu mananca ofiteri si agenti sa fim seriosi stie lumea cine va creeat, crescut, si va controleaza. 😆 😆 😆 😆 😆

  6. Un comentariu despre sindicate desfiintate de la (editat) dar care nu este publicat acolo asa ca va rog sa-l publicati dvs.”Pai cele enumerate in primul comentariu ale lui Stig mai exista ? La Baia Mare,Jilava, Rahova,etc si cati membrii au, la Giurgiu ce s-a intamplat cine este reprezentativ acum, asa ati dezinformat (ma refer la vechea conducere -editat-) si in legatura cu reprezentativitatea SNLP in unitati acum vreo 2 ani cand s-a schimbat legea sindicatelor si uitati-va pe site-ul SNLP la http://www.snlp.ro/reprezentativitate.html.Pana la urma ar trebui sa va laudati cand ati depasi numarul de 2500 de membri(pe care-l aveti in ultimii 5 ani) cu peste 2000 (care sa fie 80% nesindicalizati).Daca va laudati de ce nu puneti pe blog sindicatele si numarul de membrii asa cum a facut SNLP? Nu trebuie sa va fie frica sau rusine,mergeti inainte liberi in cuget.”

  7. Bursa zvonurilor spune ca J (editat) a fost de Paste la BM la Cerneti. Probabil ca apartamentul abia inchiriat de BM era prea mic pt J.

  8. Vineri noaptea pe la trei BM care era in tura la SEVERIN la chemat din nou pe J (editat). Asta nu vine in timpul normal de lucru cu saptamanile dar are intrevederi in toiul noptii cu BM de 2-3 ore. Interesant e sa aflam cu ce hoti au mai stat de vorba. Poate BM a mai luat pt J declaratii impotriva directorului !!!

  9. Onor ANP, decizia 569 cand va fi modificata, ca sa priceapa si directorii (editat) ( vezi ORADEA ) cum sta treaba cu pontarea orelor suplimentare si compensare cu timp liber. Ca momentan se fac ca PLOUA / aceasta nu exista . . .

  10. Felicitari SNLP pt initiativa,masuri de protest sunt si din pacate uzam foarte putin de ele,mitinguri,proteste,pichetari etc dar cel mai important ramane greva. 😉

  11. Insa la mulkte institutii le-au anulat sau plafonat/blocat si ceva sporuri,ex la profesori si MAI fidelitatea le-a ramas la procentul la care a fost in decembrie 2010 nu a mai crescut proportional cu vechimea si acum unii dintre acestia castiga prin instante iar statul este bun de plata,ar trebui sa plateasca guvernul Boc si cei care au votat legile.

  12. [quote name=”Ionel Cartan”]Lucrurile sunt simple…persoanele condamnate au actiuni in instanta castigate la CEDO, si nu putine ci multe si cu impact bugetar…
    Va raspund eu ca avem SNLP DTS la CEDO URMATOARELE :
    1-Reduceri salariale cu 25% si nerecuperate pt fpss,inregistrat in 2011 cred
    2-Reduceri salariale cu 25% si nerecuperate pt personal contractual civil,inregistrat in 2011 cred
    3-Compensarea chiriei ANL, inregistrat in 2013
    Urmeaza daca pierdem -sporul de studii 25% si premiul anual 2010,aflate in derulare instante Romania.Au fost putini -21 de procese din peste 1000 care au castigat recuperarea reducerilor cu 25% la instantele din Romania, si se vor castiga si mai putine in viitor in Ro,Cedo e utrlima frontiera daca nici acolo inseamna ca nimeni nu mai indreapta lumea,Europa.

  13. Ma intreb ce fel de reintregire a salariilor noastre ni s-a facut daca in 2012 eu am castigat 28001 lei iar in 2013 24166 ?!

  14. Ideea este ca persoanele condamnate au prioritate si sunt protejate tocmai pentru acele actiuni la CEDO castigate! Castigate pe supraaglomerare, conditii de igiena precare…pai daca acea persoana condamnata a castigat procesele pe aceste aspecte atunci…cadrele…paznicii , fpss…gardienii nu lucreaza in aceleasi conditii cu ei? de multe ori un singur agent pe sectie…acel agent are conditii de munca normale daca persoanele condamnate nu au aer suficient si igiena corespunzatoare? poate lucra singur pe sectie? daca i se face rau? isi poate servi masa? ore suplimentare neplatite si nerecuperate face? are drepturi acel agent? ii sunt incalcate? poate castiga la CEDO? …ASTA ERA IDEEA MEA D.LE PRESEDINTE! cu cat vom avea si noi actiuni castigate la CEDO pe aceste drepturi cu atat vom avea de spus un cuvant mai mult!…CU RESPECT!

  15. Nu pot spune ca am verificat 100% daca fpss au procese castigate la CEDO (atat cat am cautat eu nu am gasit nici unul ), dar va pot intreba pe dvs pe aceasta cale…avem? Si nu neaparat castigate , chiar si in derulare…Cat despre procesele castigate de persoanele condamnate si prin care statul roman este obligat sa le dea acestora sume de bani acestea sunt verificate…si sunt multe ( acestia au castigat cumulat peste 600.000 de euro )…Se merge la noi la romani pe principiul gresit ca acel care plange primul acela primeste…Deci sa plangem dupa ce recastigam acest drept suprimat (laudabila initiativa ) dar nu numai, sa completam acest tablou prin actiuni la CEDO privind drepturile personalului de penitenciare.

  16. Lucrurile sunt simple…persoanele condamnate au actiuni in instanta castigate la CEDO, si nu putine ci multe si cu impact bugetar…pai atunci e normal sa li se acorde atentia necesara de la nivel inalt pana la nivelul la care comentati…aratati-mi un proces dus la CEDO de catre fpss…gardieni…paznici…viitorii politisti de penitenciare……nici unul…pai atunci ce pretentii mai avem?…copilul care nu plange mama nu-i da tzatza, nu?…vorbim pe aici cu nume false …comentam cu frica…suntem dezbinati si radem unul de celalalt…dar avem pretentii…vrem sa vina zana buna si sa ne rezolve problemele…nu merge asa!…

  17. D-le presedinte. Teoroc pt ca sunteti reprezentantul nostru in relatia cu cei mari vreau sa va supun atentiei o situatie ,care e pe cale sa degenereze la severin. Dupa plecarea corpului de control de la mj ,judecatorul de supraveghere si (editat) B.M. s-au transformat dintr-o data, in aparatori ai detinutilor. BM, s-a angajat la biroul judecatorului. Cand este de serviciu, in zilele nelucratoare, il cheama pe judecator sa controleze unitatea. In loc sa verifice conditiile de detentie judecatorul are intrevederi private ( de 2-3 ore) cu detinuti problema si pe care ii poate manipula. De mentionat ca si d-l S ii ajuta din umbra.

  18. Vreau sa ridic o problema care nu are neaparat legatura cu teme acestui articol, este vorba despre faptul ca nu se discta cu noi personalul concluziile avizului psihologic acordat fiecaruia.Suntem pusi sa completam niste chestionare psihologice, apoi urmeaza interviul cu psihologul dupa care avizul este clasat la dosarul personal noua ni se comunica ca am primit avizul „APT pentru executarea serviciului”, eventualele observatii de completare facute de catre psiholog, recomandari, etc nu sunt discutate cu noi de catre psihologul care emite acest aviz.De ce?!Mi se pare ca este ca un medic care ar discuta diagnosticul si conduita terapeutica a unui pacient DOAR cu familia si NU cu pacientul , in conditiile in care pacientul este major si in deplinatatea facultatilor sale mintale.Mi se pare ca acest AVIZ PSIHOLOGIC nu este cava menit sa ne fie de ajutor noua ci doar o arma in mana sefilor cand acestia vor sa ne refuze o promovare sau sa justifice o pedeapsa ?!

  19. Sa inteleg ca pentru multi este ceva nou, acest aspect?!
    Formele de protest nu sunt limitate ci doar dreptul la greva ca etapa a conflictului colectiv de munca. Cititi si http://www.snlp.ro/stiri-si-noutati/revista-presei/326-sindicatele-din-penitenciare-au-deranjat-puterea-i-au-pierdut-dreptul-la-grev.html

    Mincule, spune-mi te rog, cand crezi tu ca un sindicat poate declara greva (sa fie oare ceva special in legislatie, in acest domeniu?)? Inca ceva: senzatia ta este ca arma unui protest de 1000 de oameni sub geamurile MJ a fost de ignorat, in 2009 (nu s-a declansat nicio greva atunci)?

  20. ce este sindicatul daca dreptul la greva este suprimat?…. poate o asociatie profesionala care doar mimeaza o contributie la rezolvare problemelor membrilor, a carei capacitate de impunere a unor revendicari este nula, devreme ce nu ai armele cu care sa lupti

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)