www.snlp.ro Web analytics

Bani pentru penitenciare

o-PRISON-MONEY„Guvernul va aloca în perioada următoare, din Fondul de rezervă, sume pentru îmbunătăţirea condiţiilor şi creşterii capacităţii de cazare din penitenciare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă. 

Decizia a fost luată, miercuri, de Guvern, printr-o ordonanţă de urgenţă. Actul normativ stabileşte cadrul legal care va permite alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernlui pentru Ministerul Justiţiei şi finanţarea unor cheltuieli în vederea îmbunătăţirii condiţiilor şi creşterii capacităţii de cazare a sistemului penitenciar.

Calotă a precizat că fondurile vor alocate pentru penitenciare în urma propunerilor venite de la Ministerul de Justiţie. Un document al Ministerului Justiţiei prezentat, în urmă cu o săptămână, de MEDIAFAX relevă că statul cheltuieşte lunar cu întreţinerea unei persoane aflate în închisoare 512 lei, la finele lunii ianuarie în detenţie aflându-se aproape 30.000 de deţinuţi, dar cu un deficit de locuri de cazare de peste 10.000 locuri.

Mai mulţi dintre foştii politicieni încarceraţi în ultima perioadă au reclamat condiţiile precare şi aglomeraţia din închisori la care sunt supuşi ei şi ceilalţi deţinuţi, acuzând că Ministerul Justiţiei nu asigură finanţarea necesară, în condiţiile în care însă nu au insistat pe acest subiect când s-au aflat la guvernare. 

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, că situaţia condiţiilor din penitenciare este în unele cazuri „sub limita demnităţii umane” şi sunt necesare fonduri de aproximativ un miliard de euro pentru a remedia acest lucru, existând demersuri pentru obţinerea de fonduri europene în acest sens. 

Duminică, premierul Victor Ponta a declarat că sistemul penitenciar se confruntă de mult timp cu probleme, motiv pentru care România a şi fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar pentru un program de investiţii în domeniu este necesar să nu se spună că Guvernul vrea să ajute corupţii.”

Sursa – MEDIAFAX

16 COMMENTS

 1. Si totusi,cum justifica limitarea /restrangerea unui drept constitutional sau chiar a unor drepturi? Se poate ataca la CC si declara neconstitutional…

 2. Da, vom tampona si prostia asta dar cu argumente cu adevarat europene nu ca cele invocate de ANP din burta. Am consultat celelalte sisteme din UE si avem aproximativ 10 raspunsuri care indica posibilitatea pastrarii telefoanelor personale in spatii anume destinate in unitate

 3. Referitor la accesul cu telefoane, ..”pastrarea tel mobile in locul de detinere…”,asa interpreteaza cei are au promovat actul normativ,ca nu ai voie sa vii cu telefonul la serviciu si ca nu poate fi dat spre custodiere, intr-un loc special amenajat in PC1,asa cum era pana acum?Pai,aceasta situatie se poate extinde si la persoanele vizitatoare si ppl-i. Probabil ca vor sa reinfiinteze tel publice cu cartela sau macar cu taxa inversa!?

 4. Stefane,
  Ma cunosti destul de bine,merg pina la capat,indiferent de opozitii!Suna foarte interesant viitorul!
  SNLP – Face ordine!

 5. Alea – la meci, nu la protest
  Lista de probleme e lunga, Che
  Sa nu cumva sa crezi ca uitam vreuna
  Acum avem pe rol 6 probleme fierbinti, printre care statut, lentile, acces cu telefoane
  In functie de cum se misca lucrurile, reluam instant actiunile mai agresive
  Pentru noi, protestele nu sunt o activitate de rutina ci una in care daca intram mergem pana la capat
  Iar ANP si MJ stiu asta perfect

 6. Stefan,
  Ai dreptate in legatura cu majorarile salariale,dar acelea se refera doar la cei care ( si perfect meritat! ),lucreaza in sarbatori legale/week-end/sau misiuni speciale.Eu ma refeream la fondul problemei in sensul maririi salariului efectiv pentru tot personalul.
  Nu am nimic cu nimeni,Doamne fereste , sunt colegii nostri si isi merita fiecare banut,dar sunt chestii relative aceste ,hai sa le spun asa,ore suplimentare, care sunt sau nu sunt, nu sunt niste bani pe care sa te poti baza la fel ca un salariu mai mare.Intelegi la ce ma refer. Eu ma gandeam la proteste ,nu bazate pe instinctul de la un moment dat ci,asa cum am si scris in prima postare ,la ceva,cum ai zis si tu,organizat.
  Ca sa fac o paranteza si sa inchei cu hazul de necaz specific romanesc, legat de materialele de protest,poti sa pui la pancarte,bannere si la celelalte materiale niste bete mai de Doamne-ajuta? Ca tare le-as folosi si in alte moduri! 😀

 7. Che Gargara
  Am fost la un pas de protest. Am avut lista de revendicari, ca de fiecare data si tot ca de fiecare data intre aceste revendicari am avut 2 principale – semnarea celor doua ordine cu majorarile salariale. Ambele ordine au fost semnate pana la termenul asumat de MJ in urma anuntarii protestelor. In acel moment, continuarea organizarii protestelor ar fi fost un gest derizoriu si riscant care ne decredibiliza ca organizatie si ne expunea in fata opiniei publice in cazul in care pe fondul protestelor, MJ ar fi aratat presei ordinele semnate prin care se aprobau majorari salariale de 50% si 75%. In continuare SNLP sta cu materialele de protest pregatite, si estimam ca urmeaza noi clinciuri foarte dure cu ANP/MJ. Daca in urmatoarele divergente, revendicarile nu vor fi solutiionate nici nu se pune problema sa nu iesim in strada. Insa totul trebuie sa fie strategic si organizational si nu doar instinctiv altfel aruncam singurul as din maneca si in cazul insuccesului ramanem fara alt armament intrucat greva ne-a fost interzisa prin lege.

 8. Pronostic,
  Multumesc pentru raspunsul la ceea ce am sperat sa fie un dialog.Legat de presa si de posibila ei reactie la cererea de majorari salariale se poate demonstra extrem de simplu ca sunt foarte putini agenti care ajung la valoarea aceea de 3000 de roni prin desecretizarea sau prezentarea fara a da si numele a listelor de salarii.
  Drepturi suspendate,well, care va sa zica sunt dar nu le ai. Se spune de crestere economica peste tot,suntem aproape mai ceva ca Germania :D,dar,noua ni se tot amana repunerea in drepturi.De aia spun ca suntem cam luati de prosti. Ideea cu protestul mi s-a parut buna mai ales din cauza evenimentelor curente, care releva conditiile proaste de detinere si de desfasurare a activitatii salariatilor.
  Daca nu un protest in strada macar unul nipon,cu un tricolor legat de maneca mai ales la adresa celor care ne reprezinta in CSAT si care nu stiu sa ne apere si sa ne redea drepturile.
  Mersi, si oricum, HAI PE EI! 😆

 9. Che Gargara,
  Nemultumirea ta a fost si nemultumirea noastra la momentul cand s-a decis declansarea procedurilor pentru proteste. Pe scurt, in 15 puncte (acestea nefiind singurele) s-a aratat ca avem multe probleme, mai ales legate de personal.

  Ceea ce tu ceri, si anume cresterea salariilor, e o chestiune extrem de sensibila. Nu putem organiza proteste strict pentru acest lucru. In fapt, toate revedencarile noastre din nota de protest conduc si catre cresteri ale veniturilor (exemlu: majorarea de 75%, reaplicarea OMj privind sporul de 50%). Pe lista drepturilor suspendate avem inca prima de vacanta, salariul de merit si inclusiv al 13-lea salariu. Toatea astea sunt drepturi suspendate. Daca am reusi sa se revina la ce aveam acum 6 ani, consider ca ar fi deajuns.

  Asemanarea cu oameni care lucreaza in privat nu cred ca-si are rostul. Este adevarat ca in unele locuri se castiga mai bine decat la noi insa evitam intotdeauna o intrebare cand ne asemanam cu acestia, si anume: „Cat de sensibil este venitul unui salariat in privat atunci cand totul depinde de profit?”. Raspunde singur la aceasta intrebare si vei reusi sa inclini balanta intr-acolo unde te simti confortabil.

  Legat de ceea ce tu iti doresti (un protest pentru marirea salariilor), raspunde la o reactie a presei de genul : „Lucratorii din penitenciare au iesit in strada pentru obtinerea unor cresteri salariale, in contextul in care in prezent, un agent poate atinge un venit de peste 3000 ron.”
  Cata simpatie consideri ca ai obtine din partea societatii civile. Si am fi copii sa nu credem ca marea parte a clasei politice nu se orienteaza dupa impactul pe care-l avem asupra societatii cu astfel de doleante.

  Eu zic sa fim putin mai inteligenti si sa ne creem parghiile acordarii drepturilor ce ne revin prin lege la momentul de fata. Si sa cream deasemeni parghiile revenirii la drepturile suspendate.

 10. Salut!Nu am gasit un alt topic in care sa imi exprim niste nemultumiri, asa ca l-am ales pe acesta.
  Tot se vorbeste despre bani de imbunatatirea conditiilor de detinere,dar,asa cum am amintitt intr-o alta postare,la angajati se mai gandeste cineva? Stefan,nu crezi ca ar trebui sa ne gandim la un protest organizat in care sa cerem conditii mai bune si pentru noi? Salarii mai mari? Ma uit in jurul meu ,la grupul meu de prieteni, de exemplu. Cand m-am angajat aici,eram invidiat ,macar din perspectiva salariului. Acum am ajuns sa castig mai putin decat un angajat al unei oarecare firme obscure de distributie de nustiuce-uri. Bani legali,pe carte de munca! Nu putem face greva,din cate am intelea, dar cred ca ar trebui sa incepi unele discutii pe tema oportunitatii unui amplu protest legat de conditiile de salarizare din ce in ce mai proaste.Sa vedem cati sunt de acord cu aceasta propunere. Stiu,exista interdictii legate de bani,dar si aceste interdictii se pot revizui la presiunea manifestatiilor. Anaf-ul ,de exemplu,pregateste majorari de salarii angajatilor,ei nu sunt oare bugetari? Chiar in halul asta am ajuns,ultima roata la caruta? Hai sa incepem cu o solicitare scrisa la care sa ne dea un raspuns,negativ bineintelea, si apoi sa gandim o serie de proteste. Se cumpara masini de 30 000 de euro ( Skoda Superb ) Dustere full option de 18 000 mii de euro,masini Ford la Divizia Canina ( MCV-ul de la Dacia era nasol) dar pentru noi nu sunt bani.Cand o sa se termine o data cu bataia asta de joc? Hai la proteste ca m-am (ne-am ) saturat de starea asta. Tichete de vacanta nu,sporurile acordate in sila si multe altele. Lor,un sincer HUO!Noua, un mare HAI PE EI!
  Astept un raspuns si un topic nou pe tema asta,nu se mai poate,crede-ma!

 11. Nici nu stiu cui sa-i multumesc! ANP-ului? Guvernului? Sindicatelor? DNA-ului? :-*

 12. Ati vazut unde sunt bani din taierile salariale la nenorociti astia de parlamentari sa aiba parte de iei la bulau.

 13. Mama lor de ordine. Zici ca ne-au dublat salariile nu ca ar fi trebuit sa fie emise de 3 luni. Tentativa de sistem…

 14. Au publicat OMJ 821/C/12.05.2015 cu majorarea pentru desfasurarea activitatilor sambata si duminica si OMJ 820/C/12.03.2015 pentru lucrari de exceptie.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)