www.snlp.ro Web analytics

Proiectul de OUG a iesit la iveala. Pensiile o iau in jos

amanintare cu bomba hudenodara

UPDATE 1 (31.07.2017 ora 21,30): Ministrul Muncii informeaza public ca modificarile vor produce efect cu 15 septembrie 2017, asigurand cu privire la faptul ca ordonanta urmeaza sa includa un text in acest sens.

Ca guvernul in exercitiu vrea sa umble la pensiile speciale (inclusiv militare), nu mai aveam niciun dubiu, dar parca ceea ce vedem astazi este prea mult: maxim 65% dintr-o baza de calcul modificata radical, cu penalizare pentru fiecare an, in cazul in care nu se indeplineste vechimea minima.

Sambata care tocmai a trecut a avut loc o intalnire a institutiilor din structura de aparare pe marginea proiectului de OUG (atasat mai jos) iar astazi actul a fost transmis spre avizare urgenta de catre MJ, deci cel mai probabil se intra la urgenta cu el sedinta de guvern de miercuri. Adoptarea este astfel iminenta.

In plus, constienti de posibilul exod care s-ar inregistra in cursul acestor zile, pana la adoptarea ordonantei, din perspectiva valului de cereri care s-ar putea nregistra, se include la finalul proiectului o prevedere perversa care impune ca regula, aplicarea normelor in vigoare la data deschiderii dreptului de pensie (adica al emiterii deciziei) si nu la data depunerii cererii.

DISPOZIȚII FINALE

Cererile înregistrate şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei legi se soluţionează conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii şi asigurări sociale.

UPDATE 2 – Adaugam cateva precizari, si totodata eliminam din articol paragraful in care interpretarea dispozitiei de mai sus este descrisa ca fiind strict nefavorabila. In urma unor discutii aprofundate atat cu lucratori de resurse umane, cat si cu avocati, precum si din studiul unor acte emise cu ocazia pensionarii unor salariati putem concluziona cu urmatoarea interpretare: deschiderea drepturilor de pensie se produce incepand cu data de la care se solicita incetarea raporturilor de serviciu (solicitare pe baza careia unitatea emite o decizie); ulterior, in decizia propriu-zisa de admitere a cererii de pensionare se stabilesc drepturile de pensie.

Prin urmare daca mai exista salariati care indeplinesc conditiile de pensionare si doresc sa depuna cerere, solicitarea de incetare a raportului de serviciu trebuie sa fie cu o data anterioara viitoarei ordonante de urgenta despre care se aude ca va fi aprobata miercuri. Intelegem ca unii salariati au depus cerere anterior dar au solicitat incetarea raporturilor de serviciu incepand cu 15 august (de ex). Recomandam modificarea acestor solicitari!

Ulterior publicarii modificarilor in Monitorul Oficial al Romaniei, acestea produc efecte de indata (spre deosebire de ordonanta simpla de guvern care se aplica la 3 zile dupa publicare). Daca nu cumva noul act va include anumite prevederi privind aplicarea, pe care nu le vedem in actualul proiect.

Extrase din proiect

ART. VII Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 556 din 27 iulie 2015 se modifică după cum urmează:

 

  ART. 28 se modifică și va avea următorul cuprins:

   “(1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor lunare de funcție, de gradație și solda de comandă, după caz /salariilor de funcție, de gradul profesional deținut, de gradație si salariul de comandă, după caz, din 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) – c).

Alin. (3) se abrogă și următoarele alineate se renumerotează

Art. 29 – (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:

  1. a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prevăzută la art. 28;
  2. b) se abrogă

(2) De pensie de serviciu beneficiază şi militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în condiţiile legii, cu o vechime cumulată de până la 25 de ani, cuantumul pensiei fiind diminuat cu 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28 pentru fiecare an care lipseşte din această vechime.

    ART. 30 se abrogă

Proiectul integral – varianta in lucru la data de astazi

Captura de ecran din 2017.07.31 la 10.54.47

37 COMMENTS

  1. Pentru POLITISTUL DE PENITENCIARE (?????) Din cauza unora care gandesc ca tine si a unei legi proaste se intampla acum sa suferim toti. Daca nu intra in calcul acest blestemat de sal de merit de 50% pt exceptionali si nu se ingramadeau in toate felurile sa lucreze pt sporul de 75% toti beneficiam de pensii aproximativ egale si de bun simt. S-au ingramagit si s-au zbatut, mai ales ai mari cu grade si functii , sa ia tot ce se poate si acum suportam toti consecintele. 2500-3000 e aproape corect, dar daca se calculeaza la ce scrie acum in ordonanta iese mult mai putin si devine tragic. O seara buna, daca mai puteti dormi linistiti ! Ne-au ciuruit !

  2. ciocoi – asta am zis si noi / data incetarii raportului de serviciu este data de la care inceteaza si drepturile (exceptie functiile de conducere care impun predarea functiei)

  3. Daca nu se mai iau in calcul sporurile de 75%,50 % si celelalte(specific,spor ANP,etc),la ce pensie vom ajunge,la 2500-3000???pacat,acesti pesedisti sunt la fel de ticalosi ca guvernarea Boc! 😕

  4. [quote name=”Ștefan Teoroc”]teoretic, in interpretarea noastra, data deschiderii drepturilor de pensie poate fi considerata data cu care se solicita incetarea raportului de serviciu prin pensionare, solicitare pe baza careia unitatea emite o decizie / insa exista si riscul de a se interpreta cu data decizie de pensionare – decizie in care exista o formulare de tipul „se deschid drepturile de pensie” / pana la publicarea modificarilor in monitor, sunt in vigoare actualele prevederi ale L223[/quote]Bună seara,
    Data deschiderii dreptului la pensie este ziua următoare încetării plății soldei/salariului (ieșirii la pensie), nu data emiterii deciziei. Decizia se poate emite după 30 zile după ieșirea la pensie.

  5. [quote name=”Ștefan Teoroc”]da / vezi textul din articol si proiect care detaliaza baza de calcul / pericolul nu este in salariul de functie[/quote]
    astia chiar vor sa crapam pe sectii? hai ca 50% era pentru pupincuristi, dar sa pierzi festivele si pericolul, ar injumatati pensiile. Cine se pensioneaza azi va avea dublu fata de cine se pensioneaza saptamana viitoare. Si atunci sa nu iesim in strada, sa nu blocam activitatea???

  6. da / vezi textul din articol si proiect care detaliaza baza de calcul / pericolul nu este in salariul de functie

  7. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Toate sporurile se gasesc in salariul de functie sub forma sumelor compensatorii. Cu o singura exceptie: sporul de pericol ANP de 30%. De asemenea au fost scoase din baza de calcul majorarile (75% si 50%)[/quote]

    Adica pe langa 75% si 50% se pierde si sporul de pericol ANP de 30% ??? Ma scuzati, dar atatea postari si atata zapaceala ca nu mai inteleg.

  8. [quote name=”Praf in ochi”]Confirmare Tariceanu si MM, ca salariiile din MAI , cresc cu 10 %- motivul ,alinierea salariilor din MAI cu apararea – o gaselnita frumoasa[/quote]
    [quote name=”Praf in ochi”]Confirmare Tariceanu si MM, ca salariiile din MAI , cresc cu 10 %- motivul ,alinierea salariilor din MAI cu apararea – o gaselnita frumoasa[/quote]
    Daca-i aliniaza cu MApN, le coboara salariile. Habar n-au ce vorbesc…
    Noi n-am avut sporuri salariale de 30, 70, 50% , numai 10% de radiatii. Mergeți fratilor la pensie cat indepliniti conditiile ca va aliniaza ca la noi.
    PS: majorarea de 15 % de aplica la sfb care la un adjutant e de 550 lei

  9. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Toate sporurile se gasesc in salariul de functie sub forma sumelor compensatorii. Cu o singura exceptie: sporul de pericol ANP de 30%. De asemenea au fost scoase din baza de calcul majorarile (75% si 50%)[/quote]

    Dar OMM se mai i-a in calcul? Care ar fi procentul?

  10. Toate sporurile se gasesc in salariul de functie sub forma sumelor compensatorii. Cu o singura exceptie: sporul de pericol ANP de 30%. De asemenea au fost scoase din baza de calcul majorarile (75% si 50%)

  11. Sporul DGP, de noapte, praf, supraveghere, pericol, armament, 10% sau 25% se mai iau in calcul?

  12. [quote name=”Ștefan Teoroc”]teoretic, in interpretarea noastra, data deschiderii drepturilor de pensie poate fi considerata data cu care se solicita incetarea raportului de serviciu prin pensionare, solicitare pe baza careia unitatea emite o decizie / insa exista si riscul de a se interpreta cu data decizie de pensionare – decizie in care exista o formulare de tipul „se deschid drepturile de pensie” / pana la publicarea modificarilor in monitor, sunt in vigoare actualele prevederi ale L223[/quote]

    Domnule Ștefan Teoroc, va mulțumesc pentru operativitatea si transparentă dovedita si prin faptul ca sunteți prima si singura entitate care ați diseminat draft-ul OUG.
    Am onoarea sa va salut!

  13. Un pensionar cu omm1 avea 102% din baza de calcul!Această ordonanță fascistă abrogă art 29,lit b(la 65% se adaugă 1% ptr fiecare an ce depășește 25 ani vechime cumulata),adică cel cu peste 25 ani în sistem va ieși cu 88,8% din baza de calcul!!!

  14. teoretic, in interpretarea noastra, data deschiderii drepturilor de pensie poate fi considerata data cu care se solicita incetarea raportului de serviciu prin pensionare, solicitare pe baza careia unitatea emite o decizie / insa exista si riscul de a se interpreta cu data decizie de pensionare – decizie in care exista o formulare de tipul „se deschid drepturile de pensie” / pana la publicarea modificarilor in monitor, sunt in vigoare actualele prevederi ale L223

  15. Domnul Stefan, daca gresesc va rog sa ma corectati.

    „Deschiserea dreptului de pensie se refera la verificarea conditiilor de vechime si varsta pe care pensionarul trebuie sa le indeplineasca potrivit legii in vigoare la data depunerii cererii de pensionare”

    Asta inseamna ca la data de 31 Iulie, cand am depus cererea de pensionare, este in vigoare Legea nr.223/2015.
    Corect?

  16. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Pai legislativu e n sesiune, ca l-au convocat / special pentru a putea da OUG / altfel trebuia sa mearga pe OG si nu erau abilitati / se pricep la de astea[/quote]
    Regula e vacanta,exceptia e sesiunea de lucru extraordinara. Ca sa poata da ordonanta de urgenta in momentul de fata,trebuie sa fie ceva ce nu suporta amanare pt a fi facut pe cale normala de legislativ. Sunt curios ce motivare fac. Care este urgenta?

  17. La art 28 nu mai sunt luate in calcul veniturile brute realizate, se reduce aproape la jumatate baza de calcul din care se ia apoi 65%. Vor scadea la jumatate pensiile.
    Mai aveam un an si ieseam, nu este normal ce se intampla isi bat joc de noi mincinosii.
    Ministrul apararii zicea acum 2 zile ca nu se modifica baza de calcul. Jos cu mincinosii astia ordinari

  18. Haideti sa terminam cu vrajeala si cu ironiile ! Va rog sa ne informati domnule Teoroc (ATUNCI CAND STITI SI DV.) despre: 1) Cum ramane cu varsta de pensionare. 2) Daca la MAI se mareste salariul cu 10%(la tot sistemul,nu doar la jandarmi si pompieri),sindicatul SNLP are de gand sa faca ceva in sensul acesta pentru sindicalistii lui? 3) Pe viitor,asta insemnand urmatorii 2-3-5 ani,angajatii din Penitenciare vor avea pensiile calculate la nivelul celor actuale de 85% plus sporuri,sau deja este decis de guvernanti plafonul de 65% plus sporuri,iar noi ,cei ce vom iesi in pensie in urmatorii ani,vom fi iarasi generatia de sacrificiu a tarii? Raspundeti-ne va rugam cand stiti mai multe informatii concrete!Si vrem de asemenea si solutii din partea Dv.Solutii reconciliante….sau…razboinice daca se impune!Sindicalistii sunt cu Dv. si va sustin!Produceti doar SCANTEIA!!!

  19. Confirmare Tariceanu si MM, ca salariiile din MAI , cresc cu 10 %- motivul ,alinierea salariilor din MAI cu apararea – o gaselnita frumoasa

  20. Pai legislativu e n sesiune, ca l-au convocat / special pentru a putea da OUG / altfel trebuia sa mearga pe OG si nu erau abilitati / se pricep la de astea

  21. [quote name=”Asclepios”]Intreb in situatia in care acest OUG este adoptat in aceasta formula ce posibilitati exista de a lupta cu ea?!Cum si unde poate fi contestata?![/quote]
    Pe neconstitutionalitate… Fiind vacanta legislativa,trebuie justificata emiterea de urgenta si cazul exceptional al ordonantei. Mai exact in situatii extraordinare caror reglementare nu poate fi amanata. In cazul de fata, de ce nu poate fi amanata pana la reintrarea legislativului in sesiune de lucru? Care este urgenta?

  22. cea mai corecta solutie este pensiile peste un anumit plafon sa fie impozitate,ccr a spus ca nu se pot atinge de pensiile obtinute pe baza contributivitatii,astea miltare pot fi impozitate cu 25% de ex ce depaseste 10.000 lei,dar ei acum lovesc crunt in cei cu viitoare pensii de 3-4.000 de lei,una e sa scazi o pensie de la 4000 la 3000 si alta de la 20.000 la 15.000 ,oricum ala cu 15.000 e barosan cu pensia aia nesimtita

  23. nu stiu ce vedeti voi dar daca vreti sa pun un clip cu ce fac acum poate o sa terminati cu „statul” asta / azi am pus mana pe proiect / si l am pus la dispozitie / azi ii vedem pentru prima oara enormitatile / azi ne organizam / ne mitraliaza telefoanele si vizitele potentialilor pensionari si intrebarile presei / ne consultam liderii / setam pasii de urmat / nu e un singur creier care decide si care mai si executa singur comenzile / apoi trebuie pus pe hartie / indiferent de decizie / protestele se notifica conform legii (daca vor sa adopte actul miercuri nu avem timp sa autorizam un miting pana atunci) / refuzul muncii suplimentare este un act unilateral al salariatului sub cel mult coordonare sindicala / luam in calcul toate variantele cat mai rapid posibil

    Iar afirmatia cu salariul de merit este fortata / luni de zile am tras pentru acel drept si am demarat proteste cand a fost evident ca nu vom reusi sa-l obtinem altfel

  24. De ce sa stam din nou pana in ultima clipa ca la merit domnule Stefan.Trebuie actionat imediat.

  25. Buna ziua. Daca forma finala ramane asa se pare ca pensiile vor fii si mai mici deoarece ” Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor lunare de funcție, de gradație și solda de comandă, după caz /salariilor de funcție, de gradul profesional deținut, de gradație si salariul de comandă, după caz,din 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) – c).” si nu media pe 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate. CORECT?

  26. De ce nu iesim in strada? Este incredibil ce vor sa faca! Cererile nesolutionate pana la data de 15 septembrie se vor analiza conform noii ordonante! Ar trebui sa iesim cu totii in strada si cei de la politie, militarii, jandarmii! Nu va mai dori nimeni sa stea sau sa vina in acest sistem care nu iti mai ofera prea multe avantaje! Salariile au crescut in toate domeniile mult mai accelerat decat la noi. Daca ni se ia si acest singur beneficiu chiar nu are rost sa mai stam in acest sistem! Rugam sindicatele sa faca demersuri urgente pentru iesirea in strada si oprirea acestei hotii!

  27. Este vremea surprizelor. Vedem si noi ce spune ministra Dan. Nu stim daca e stapana pe afirmatiile ei cel putin in planul pensiilor. Noi tocmai am postat proiectul transmis la MJ! Daca vor fi majorate salariile politistilor pe langa cele de la aparare si nu vom fi prinsi in text, se va intampla ce s-a intamplat cand au incercat asta cu salariul de merit

  28. Scuzati acest off topic.
    Politistii vor beneficia de o majorare de 10% la salariu. A anuntat astazi ministrul de interne.
    Se va aplica si la noi aceasta marire?

  29. Intreb in situatia in care acest OUG este adoptat in aceasta formula ce posibilitati exista de a lupta cu ea?!Cum si unde poate fi contestata?!

  30. Inteleg ca trebuie facut ceva cu pensii speciale de 33000 RON sau care chiar depasesc aceasta suma dar de ce nu se poate si in situatia pensiilor speciale sa se instituie un plafon ca si la indemnizatiile mamelor pentru cresterea copiilor?! Un asemenea plafon ar afecta DOAR pensiile enorme si clar obtinute in urma unor artificii contabilicesti facute special in scopul de a creste pensia in progresie geometrica.

  31. Intelegem ca este rau ca informam in timp real?
    Ati mai vazut in alta parte acest proiect la acest moment!? Cititi atent textul.Nu indemnam la iesire. Poate fi o capcana. Fiecare decide

  32. Asta înseamnă că nu se mai calculează din brutul realizat lunar că până acum?.Până in 15 sept.este valabilă actuala lege aflată în vigoare.Oferiti detalii concrete.

  33. Bravo în loc sa ieșim în strada pentru a opri aceasta mârșăvie stăm și publicam articole și îndemnam colegi sa iasă la pensie pana ce nu este prea târziu. Nu înțeleg de ce nu ieșim în strada acum.Refuzarea orelor suplimentare și blocat sistemul sa vedeți Cum se sucesc și nu mai schimba nici o lege.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)