www.snlp.ro Web analytics

Politist batut. Un compromis provocat de indolenta

Intr-un articol anterior ne-am lamurit cu modul in care am ajuns sa fim doar o moneda de schimb in tranzactiile de interes social a unor oameni politici. Ne-am luat gandul de la initiative de bun simt a pionilor politici prin intermediul carora sa ne fie conturata imaginea pe care o meritam in angrenajul sistemului de siguranta publica. Initiativa ramane la noi, la cei care ne confruntam zilnic cu ipocrizia si tavalugul de etichete cu rol de a ne vulnerabiliza actiunile in interesul sigurantei publice.

Pe fondul acestei realitati, devenim nu doar victime colaterale ci si tinte ale detinutilor, detinuti din ce in ce mai incurajati de un sistem national de valori subrezit si pe alocuri cangrenos. Cu pumni si picioare-n cap, cu bata si prin sugrumare, acestea ajung sa reprezinte modul prin care detinutii tind sa interactioneze cu politistii de penitenciare. Cazul colegului de la Centrul Educativ Buzias, agresat in mod brutal, a fost mediatizat subsecvent ca interes actiunii de evadare. Ca doar evadarea suna mai spectaculos si implica vibratii neuronale mai acute in perceptia publica decat agresarea unui politist.

Ne alimentam frustrarile si incercam disperati sa scoatem la iveala cauzele care duc la astfel de tragedii. Cu cat ne alimentam mai mult aceste ambitii, cu atat o mana de interesati de functii contraataca si impun masuri care mai de care mai daunatoare pentru personal. La Centrul Educativ Buzias se vrea reintegrare sociala a detinutului, se vrea reinsertia intr-un climat normal al societatii nsa, se mai vrea ceva. Se vrea ca politistii de penitenciare sa faca compromisuri zilnice si asumarea potentialului rol de victima in activitatile prestate cu detinuti. Si de ce sa nu spunem ca se vrea cat timp au trecut ani de cand trambitam pe la comenduire despre vulnerabilitati?

De la minore si majore la minori si majori, la CE Buzias gasim de toate. Gasim garduri imprejmuitoare de lemn ca de, asa cere norma, gasim activitati organizate cu orice risc pentru siguranta politistului si mai gasim un interes administrativ legat de teama efectuarii orelor suplimentare de catre politisti. Teama ca factorul administrativ nu s-ar incadra in buget pentru a plati aceste ore determina decizii de folosire a politistilor intr-un numar restrans la activitatile de supraveghere, insotire sau escortare a detinutilor. Politistul de la Buzias nu a fost batut de catre detinuti doar pentru ca au vrut sa evadeze. A fosty batut pentru ca au putut si au profitat de singuratea politstului in cadrul sectiei.

Nu vom cere nicioadat mila publica si nici nu ne plangem ca am ales sa muncim intr-un mediu aparte, intr-un mediu in care autodegradarea pandeste la orice pas prin ungherele puscariilor. De la cei cu functii publice vom cere fara incetare sa fim respectati iar drepturile sa fie drepturi acordabile, nu himere legislative. De la ceialalti care nu inteleg ca folosirea abuziva a politistilor in activitate le vulnerabilizeaza integritatea fizica si mentala, vom actiona sindicaliceste in modul care ne-a asigurat respectul printre membri.

8 COMMENTS

 1. Off topic: Propunere: Alegi sa iti cumperi o locuinta si sa beneficiezi de compensatia ratei lunare. Problema e ca totul e frumos dar peste doi ani te poti trezi cu o nenorocire si sa mostenesti garsoniera parintilor tai sau o casa la tara mai aproape de locul de munca si nu mai beneficiezi de acest drept. Propun ca mostenirile sa fie exceptate de la „dobandirea pe orice cale” iar formularea ordinului sa fie ” dobandirea pe orice cale cu exceptia mostenirilor”. ganditi-va bine in ce situatii se poate ajunge.

  • Domnule Teoroc,

   Are dreptate colegul cu cele afirmate,daca noi sau sotia primeste o mostenire net inferioara cu locuinta pt care am optat pt plata ratelor pierdem acest drept de la sine.
   Nu putem scoate sintagma mostenire din proiect sau macar sa pierzi dreptul daca primesti o mostenire superioara locuintei pe care o ai?
   Credeti ca ar fi posibil?

   • Notiunile de inferior si superior sunt relative. Ceea ce pare inferior pentru mine poate fi superior pentru tine si invers. Practic, nu poti delimita si nici nu poti constitui spre exemplu, o comisie care sa decida daca este inferior sau superior ce detii sau ce primesti mostenire.

    • Te poti raporta la suprafata,daca pt familia ta iti cumperi un apartament de 70mp si tu primesti mostenire o garsoniera de 23mp automat pierzi dreptul…..cred ca suprafata inferioara a imobilului mostenit ar trebui sa nu atraga pierderea dreptului.
     Nu puteti propune acest aspect?
     Eu cred ca este logic si va fi intalnit ceea ce am precizat mai sus.

 2. Draga dle Teoroc

  Nu stiu cine a facut cale 2 regulamente(privind siguranta locurilor de detinere) care s-au succedat cronologic in ultimii 15 ani. Poate nu stiti nici dvs. Ce stiu eu este ca l-au avut ca sursa de inspiratie sau izvor( de drept ori mai putin drept)pe cel din perioada de dinainte de anii’90.Ori,era altceva atunci,adica legea era lege,hotul era hot si militianul se bucura de autoritatea conferita de lege. Ce avem de 20 de ani incoace? Legi neclare care se schimba des si pe care nu apuci sa le inveti ca trebuie sa le uiti repede si o crasalipsa de autoritate. Si noi facem parte din acel „stat”de drept(din ala paralel inca nu). Ideea este ca regula de baza ar fi fost ca indiferent de sectie, ca e zi sau noapte,trebuie sa fie cel putin doi angajati in acel loc. Pe de alta parte toleranta fata de abaterile disciplinare,lipsa de profesionalism sau in cel mai bun caz un profesionalism mediocru,la toate nivelele,lipsa exigentei si a harului pentru aceasta meserie,la care se adauga inevitabil CORUPTIA,cumetriile,fratiile,curvareala…etc ne-au adus in situatia asta. De ce ne suparam? Poate ati auzit de detinuti care se lauda ca si-au facut case prin inselaciuni din inchisoare.Ar putea anp-ul sau politia sa ne spuna cu aproximatie cifrele acestea? Eu cred ca este a doua sau a treia cale de imbogatire ilicita dupa traficul de persoane pentru jegurile din tara..Poate este exagerat putin dar nu suntem departe de Columbia.Nici ca nivel de trai sau civilizatie.
  Toate cele bune!

 3. Aveți vreo informație despre înființarea de echipe operative în toate penitenciarele? Multumesc

  • In afara de cele specializate, cele operative constituite la nivelul unitatii ad-hoc cu oamenii aflati in serviciu au insemnat fix…o pierdere de timp, in conditiile in care ar fi trebuit sa desprinzi un om dintr-un post de paza spre exemplu pentru a constitui echipa cand la tura respectiva nu exista nici macar schimbator. Asa, ca pregatire fizica, seminariile au insemnat poate putin mai mult. Insa si deranjul inacest caz s-a dovedit a fi cam degeaba. In treaba asta nu poti inventa tot \felul de strutocamile. Este o opinie personala.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)