www.snlp.ro Web analytics

Penitenciarele-spital fara bani de salarii. Evolutia situatiei

In cursul zilei de astazi am continuat sa primesc mesaje de la o parte dintre penitenciarele-spital privind intarzierea in plata salariilor, situatie pe care directorii unitatilor respective au gestionat-o in mod diferit in functie de buget dar si de capacitatea de asumare a raspunderii. Este vorba despre decizia de a plati partial personalul din veniturile proprii incasate de la CASAOPSNAJ, pana la data remedierii situatiei prin rectificarea bugetara.

Fata de ultima situatie pe care am comunicat-o vineri lucrurile s-au schimbat in oarecare masura si continua sa evolueze. Situatia din Spitalul Rahova este se pare, cea mai stabila, salariatii primind astazi salariul doar fara norma de hrana, iar 16 dintre membrii SNLP (pe baza solicitarilor) beneficiind si de sustinere (sub forma de imprumut) din partea filialei (500 lei). Urmeaza ca stabilitate Spitalul Jilava care beneficiaza de fonduri ce acopera o proportie consistenta din salariu, avand in vedere si ultimele incasari de la CASAOPSNAJ (nu am cifrele exacte, fiind viramente directe in conturile unitatilor, fara implicarea ANP) si nu exista impedimente din punct de vedere al asumarii platii. Spitalele DEJ si Poarta Alba sunt intr-o situatie relativ asemanatoare cu Jilava iar la Spital Tg Ocna s-a trimis un ajutor din partea Spitalului Rahova pentru a atinge un nivel rezonabil al platii partiale. De la Spitalul Colibasi s-a receptionat astazi o situatie ambigua, unitatea avand un fond destul de mare dar ezitand sa faca platile cu toate ca a fost transmis un semnal informal de la nivel ANP catre directorii de spitale iar cadrul legal permite acest lucru in limita a 70% din venituri procent care in situatii speciale poate fi flexibilizat avand in vedere dinamica fondurilor care se incaseaza de la CASAOPSNAJ. Vom relua maine problema Spitalului Colibasi spre solutionare. Ca stire de ultima ora, luand act de situatia de la Colibasi si de reticenta privind plata partiala a banilor, DEA ANP si-a asumat o adresa catre unitati exact in privinta asta, adresa care urmeaza sa fie semnata de conducerea ANP si trimisa in unitati.

Rectificarea bugetara urmeaza a se decide miercuri, dupa toate probabilitatile si tot dupa toate probabilitatile aceasta va fi negativa, insa acest aspect nu genereaza riscul ca salariatii din spitale sa ramana cu salariile incomplete, din urmatorul motiv: chiar daca rectificarea nu va fi la nivelul solicitat ci chiar sub acesta, cu ocazia rectificarii (fiind interzis in alt moment) se pot efectua operatiuni financiare de natura a solutiona problemele existente la capitolul cheltuieli de personal (salariile personalului din penitenciarele-spital). Prin urmare, imediat ulterior rectificarii bugetare, indiferent cum va fi aceasta, situatia se va stabiliza total, salariile urmand sa fie platite integral.

Din dorinta de a avea o imagine cat mai clara a fenomenului si cauzelor sale (pentru evitarea pe viitor a unor astfel de situatii), dar si cu scopul de a ajuta la adoptarea unor masuri imediate, am inceput o serie de discutii separate cu directiile de specialitate din ANP si cu conducerea ANP pe subiectul spitalelor. Astfel, astazi am discutat cu Directia Medicala, apoi cu directorul general ANP, iar in final am reluat discutiile cu Directia Economica.

In discutiile purtate au aparut mai multe variante de cauze posibile ale situatiei si acestea plasau responsabilitatea situatiei fie pe DEA care nu ar fi solicitat sumele integrale pentru salariile din spitale, fie pe MF care are o divergenta cu CASAOPSNAJ, si o problema cu bugetul partajat si cu veniturile proprii obtinute de spitale, fie pe Directia Medicala si directorii de spitale care nu ar eficientiza activitatea spitalelor si nu ar pune accent pe plata salariilor din veniturile proprii, proportia utilizata in prezent in acest scop fiind mult sub plafonul maxim permis de 70% (media este undeva intre 20% si 30% – putem detalia daca exista obiectii).

Cert este ca salariatii din spitale se situeaza undeva la mijloc intr-un mare razboi intre MFP, MS si CASAOPSNAJ (in cazul nostru) pe de-o parte, cu pozitii principale, dar si MJ si ANP pe alta parte, cu roluri secundare. Din punct de vedere social dar si sindical situatia este deranjanta si nu avem de gand sa asteptam ca aceasta sa se repete. Intentionam sa provocam o intalnire la nivel ANP, sub coordonarea directorului general, cu participare DEA si DM pentru a avea cel putin o opinie clara a ANP privind situatia creata si sa avem garantia unor demersuri asumate pentru evitarea pe viitor. Constatam o fragmentare a comunicarii intre directiile ANP desi nu acesta este in mod necesar motivul principal al problemei cu salariile.

Practic MFP are in mod evident o politica de diminuare a implicarii bugetului de stat in zona de spitale incercand o fortare a implicarii caselor de asigurari de sanatate prin suplimentarea bugetelor alocate de acestea catre spitale si prin fortarea directorilor de spitale (prin intermediul ordonatorilor care nu vor mai primi sumele solicitate de la bugetul de stat) sa utilizeze cat mai mult din veniturile proprii pe cheltuieli cu salariile astfel incat presiunea pe bugetul de stat sa se micsoreze. Prin adresa trimisa de DEA in unitati ca urmare a situatiei din spitale, s-a transmis ca sursa principala de finantare a spitalelor sunt veniturile proprii iar acest lucru a deranjat si nu a fost acceptat de zona medicala, insa legislatia are o formulare destul de concludenta in acest sens (citam):

 

L 95/2006 cu modificarile si completarile ulterioare – legea reformei in sanatate publica

ART. 189^1

(1) Veniturile realizate de unităţile sanitare publice în baza contractelor de servicii medicale încheiate cu casele de asigurări de sănătate nu pot fi utilizate pentru:

c) acoperirea cheltuielilor de personal peste limita maximă prevăzută la art. 197 alin. (2).

ART. 190

(1) Spitalele publice din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi ale ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, (…), primesc, în completare, sume de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, care vor fi utilizate numai pentru destinaţiile pentru care au fost alocate,

ART. 197

(2) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, cheltuielile aferente drepturilor de personal stabilite potrivit alin. (1) reprezintă maximum 70% din sumele decontate de casele de asigurări de sănătate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru serviciile medicale furnizate, precum şi din sumele asigurate din bugetul Ministerului Sănătăţii cu această destinaţie.

Prin urmare, intr-adevar, bugetul de stat doar completeaza veniturile proprii, iar din venituri pot fi platite cu prioritate salariile personalului daca s-ar tinde spre plafonul maxim admis de lege, respectiv 70%. Totalul salariilor personalului din spitale, conform statisticilor, nu se situeaza peste acest plafon, deci ar putea fi acoperite integral din banii de la CASAOPSNAJ (fara grad, gradatie, norma de hrana, echipament – conform legii) daca ar reprezenta o prioritate pentru cheltuirea veniturilor realizate. Avand in vedere insa faptul ca media plafonului utilizat in acest sens este undeva la 30%, putem sa acceptam ca prioritatile intr-un spital nu par a fi salariile si putem intelege si importanta cheltuielilor cu medicamentele sau cu alte destinatii importante. Astfel, se asteapta destul de multe de la bugetul de stat care pare sa fie din ce in ce mai putin dispus sa intervina, iar acest lucru ar trebui sa dea de gandit directorilor de spitale pentru cei afectati vor fi salariatii dintre acestia facand parte si directorii.

Putem afirma ca situatia creeata nu este rezultatul unui experiment sau a unei erori. Am incercat sa ne edificam in acest sens si am solicitat documente. S-au prezentat solicitarile de buget la rectificarea din august 2011 precum si bugetul aprobat de MFP (varianta originala, transmisa ANP). A fost ceruta toata suma necesara pentru salarii dar au fost primiti – zero lei! Prin urmare rectificarea anterioara a fost primul branci primit, ca sa spunem asa. Cu banii pe care spitalele ii mai aveau prin buget si cu veniturile realizate, salariile au mers bine pana la luna octombrie. Lipsa bugetului a fortat spitalele sa implice mai multi bani de la CASAOPSNAJ, astfel incat la salariile din octombrie se va observa o implicare mai mare a veniturilor proprii in plata salariului, media fiind undeva la 50%. Planul tuturor era reglarea totala a situatiei la rectificarea din luna octombrie. Aceasta a fost plasata insa, din ratiuni care ne depasesc, in luna noiembrie si acest lucru a fost suficient pentru ca sistemul penitenciar sa se confrunte pentru prima data cu situatia in care nu poate plati decat partial remuneratiile pentru 1000 de salariati din spitale. Apreciem evenimentul ca fiind unul cu impact deosebit de negativ asupra intregului sistem si ne exprimam totala sustinere pentru membrii nostri de sindicat care sunt nevoiti sa faca fata acestei situatii.

Maine reluam monitorizarea situatiei platilor partiale si rugam presedintii filialelor SNLP din spitale sa ne tina la curent cu evolutia acestui demers pentru a putea interveni in sprijin.

19 COMMENTS

  1. de ce nu isi spune fiecare necazul aici ? va e frica ?!! de cine ?!! eu zic sa ne aratam nemultumirile fara teama , mai rau de atat oricum nu se poate

  2. imi poate spune cineva care este rolul ANP-ului in viata noastra ? sunt cativa acolo la ANP..toti alesi pe spranceana , trasi ca prin …sa-i spune’m inel . mai ales dansele 😉 . am ajuns intr-o vara la ANP , de fapt la pompieri unde e chiria grasa . eram „citat’ pentru o cauza nobila , nu mai retin ce ppl am ranit far sa stiu .Ce mi-au vazut ochisorii….pana m-au bagat in seama :)).eheee fata mosului si fata babaei !! multi lucratori acolo la ANP , majoritatea ofiteri cu lefe grase . veneau domnitele pe la niste ore sarite bine de 8 si toate ca la plaja , slapi si fuste scurte .. io am crezut ca se duc la strand si am gresit intrarea . banuiesc ca erau toate super scolite si pregatite , una mai acatarii ca alta .. cati bani se duc la ANP si care e menirea lor ?!! cine poate sa ma lamureasca ?

  3. [quote name=”rhaziel”]rog ca cei abilitatzi sa ia atitudine dom’le !! scandalos ce afirmatzii face domnul Vali . sa fie sanctzionat , sa-l puna cineva jos si sa-l……. pana’l ia cu leshin ,nu e prima abatere. a mai fost el luat la intrebari si tras „de” raspundere,acum ceva vreme de catre mai marii ANP , paremi’se shi bagat in comisia de disciplina al onorabilului locash unde ishi desfashoara activitatea , pt indrazneala si folosirea resurselor institutzie in interes personal si in timpul programului ( a emis ceva pareri personale catre mai marii tzarii cu privire la lovelele distribuite pe spranceana la noi in marele sistem ANP) mare jale si indignare , ca si-a dat cu presupusul si a folosit mari resurse cand a trimis mailul cu pricina . SA I SE IMPUTE MAILUL !!! cat despre program…….. era omul in pauza de masa domnilor 😆 dar faptul ca spitalele nu si-au primit salariile nu este ceva grav , e asha ceva..treaca mearga de la ANP , ca doar nu ne ardem noi artishti intre noi :-* sa ne spuna un expert de la ANP cat mai costa un mail sa stim cat are de dat .[/quote]

    Doare adevarul? ….. rusine sa va fie …. daca pana vineri nu primim banii voi termina toate resursele si voi ramane in unitate ca sa imi dea sa mananc, sa imi dea produse de igiena, sa imi creeze conditii de a trai, etc…..asa ca la persoanele private de libertate….toate controalele de fond si de la drepturile omului care ne-au calcat nu ne-a intrebat si pe noi daca avem vreo nemultumire

  4. vor ramane fara case!majoritatea au datorii in banci?ce le da de mancare copiilor?daca ambii parinti lucreaza in acelasi sistem?cu ce vor plati facturile,vor sta fara apa fara curent…rasculati-va oameni buni,sa iesim in strada,nu mai se poate indura atata saracie!
    😥

  5. cu siguranta ca mamicile si taticii nu sunt importanti .. dar daca era un ppl pedofil cu peste 300 de reclamatii impotriva militianului de rand toate neintemeiate si mai emitea una de dragul recordului sa faca el 301.. .ehe cum aparea brusc si inopinat pe nepusa masa armata de cercetasi anpei sa verifice cele reclamate. daca nu gasesc bob de adevar in ce a reclamat ppl-ul , gasesc ei ceva ,trimit apoi o adresa cu critici si ceva decizii care sa incurajeze infractionalitatea , asta asha ca tot au facut drumul degeaba , platit din buzunarele unora de jos in lantul trofic . asa ca nu au ei timp si nici jena de mamici , tatici , copii…

  6. rog ca cei abilitatzi sa ia atitudine dom’le !! scandalos ce afirmatzii face domnul Vali . sa fie sanctzionat , sa-l puna cineva jos si sa-l……. pana’l ia cu leshin ,nu e prima abatere. a mai fost el luat la intrebari si tras „de” raspundere,acum ceva vreme de catre mai marii ANP , paremi’se shi bagat in comisia de disciplina al onorabilului locash unde ishi desfashoara activitatea , pt indrazneala si folosirea resurselor institutzie in interes personal si in timpul programului ( a emis ceva pareri personale catre mai marii tzarii cu privire la lovelele distribuite pe spranceana la noi in marele sistem ANP) mare jale si indignare , ca si-a dat cu presupusul si a folosit mari resurse cand a trimis mailul cu pricina . SA I SE IMPUTE MAILUL !!! cat despre program…….. era omul in pauza de masa domnilor 😆 dar faptul ca spitalele nu si-au primit salariile nu este ceva grav , e asha ceva..treaca mearga de la ANP , ca doar nu ne ardem noi artishti intre noi :-* sa ne spuna un expert de la ANP cat mai costa un mail sa stim cat are de dat .

  7. Aha, deci daca avem presedinti si vicepresedinti de filiale, inseamna ca nu va puteti deranja sa raspundeti intrebarii? Noi, care crestem copiii, nu suntem la munca, sa ne informam prin liderii de sindicat… Iar ei ne-ar spune ce stiu de mai sus, de la voi…De-asta va intrebam… Oricum, si cei care muncesc in penitenciarele spital au presedinti si vicepresedinti de filiale, si totusi va deranjati sa dezbateti problema…Probabil ca mamicile si taticii care asteapta indemnizatiile nu sunt atat de importanti… M-ati dezamagit, fara nici un dubiu. Si va mai platesc si cotizatie…

  8. Amu, sa ne spuna dl Bala, cel plin de initiativa (sanctiuni si masuri conform prevederilor legale)cand greseste enoriasul de rand …..cum indreapta lipsa salariilor la spitale si ce dispune sa nu se mai repete situatia.
    PS: Speram ca dl Bala si vinovatii sa platesca penalitatile la bancute din salariile dumnealor babane si primite la timp.

  9. Poate ne da dl Bala niste banuti ca tot e mare jupan „pa Ieuropa la puscarii „, sa ne platim si noi bancutele si „Krucii”, daca tot nu ia masuri impotriva celor raspunzatori de lipsa salariilor la spitale. :-*

  10. Despre indemnizatiile de crestere si ingrijire copil ce stiti? Nici acestea nu au fost platite.

  11. Aveti presedinti si vicepresedinti de filiale care va pot raspunde la intrebarea dumneavoastra.

  12. Din pacate, observ ca nu aminteste nimeni de faptul ca nu s-au virat banii nici pentru mamicile aflate in concediu de ingrijire copil.

  13. O intrebare concreta: cu exceptia lunii octombrie, cand procentul de venituri realizate utilizat pentru salarii a fost cred de peste 60% la Colibasi (am explicat de ce), care este media de implicare a veniturilor in plata salariilor? Incearca sa aflii acest lucru.

    Este destul de relevant si este un subiect de avut in vedere. Stiu sigur ca dupa patania asta, toti directorii vor fi mai atenti la prioritizarea cheltuielilor din venituri. Unii dintre ei au recunoscut deschis acest lucru. Traditia este de miscare mai libera cu bbanii din venituri, avand in vedere ca salariile oricum se asigura din buget.

    Poate trebuie sa ne gandim putin si la lejeritatea cu care se elibereaza uneori retete pentru detinuti (fara intentia de a generaliza ori de a-mi asuma abilitati sau competente pe care nu le am), precum si la alte aspecte sau decizii plasate in zona de management si nu numai.

    In realitate, nu s-a intamplat cam nimic nou fata de ultimii ani. Procedura MF e clasica. Singurul lucru neasteptat este amanarea rectificarii.

    Daca aceasta s-ar fi produs la termenul stabilit, nu se intampla nimic, totul parea perfect. Doar ca nu era chiar asa, dar fara lipsa motivatiei, fara presiunea evenimentelor, nu se aflau aceste lucruri care puteau rabufni oricand.

    In tot raul este si un strop de bine. Am vazut ca nu suntem invulnerabili, am vazut ca trebuie sa fim toti mult mai atenti la situatia spitalelor, inclusiv noi sindicatele.

  14. si inca ceva; in ultimele doua luni s-au acordat drepturile salariale cam ilegal; cu stirea ANP s-au distribuit fonduri pentru cheltuieli de personal de la penitenciarele arondate – de la cheltuieli cu buniri si servicii la cheltuieli de personal; suna cam a deturnare de fonduri de doua ori; odata de la penit arondate la noi, odata de la bunuri servicii la personal; si-a asumat raspunderea conducerea unitatii; acum cand putea sa faca si ANP-ul acelasi lucru adica sa aloce fonduri de la bunuri si servicii la chelt de personal, nu au avut curaj; sa le fie rusine tuturor, factorilor de decizie din ANP.

  15. Nu am stiut de viramentul facut ieri de Casa OPSNAJ de aproximativ 100, 100 si ceva lei; luasem in calcul cei 80 000 lei ai penitenciarelor arondate care de fapt nu sunt ai nostri; deci pana la urma am cam avut dreptate.

  16. Dar exista cea de sindicat 🙂 iar organizarea interna este problema de statut
    Informatia cu banii este putin eronata
    Suma se pare ca a crescut substantial cu ultimele incasari de la CASAOPSNAJ

  17. la Penit Sp colibasi, din ce stiu eu ar fi in jur de 80 000 lei disponibili in momentul de fata, adica undeva la 550, 00 lei de angajat.
    PS: in lege sindicatelor si cea a dialogului social nu exista sintagma de ,,filiala”.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)