www.snlp.ro Web analytics

Parteneriat versus conflict

Dincolo de ceea ce se intampla in sectorul bugetar si in special in institutiile publice din sistemul de aparare nationala, putem indrazni sa spunem ca in Ministerul Justitiei se contureaza, in ultimele doua luni, o imagine relativ noua. Atentia acordata, in general, sindicatelor, aplecarea spre comunicare, consultare si dialog, disponibilitatea pentru intalniri periodice cu sindicatele, speram ca toate sa nu fie simptome tranzitorii, dar oricum, profitam din plin de aceasta perioada, pentru a regla cat mai multe dintre problemele de sistem.

Daca luarea in serios a partenerilor sociali la nivel de MJ ar fi inceput in urma cu aproximativ 10 zile, am fi pus inclinarea brusca spre dialog pe seama protestelor si a sarcinilor guvernamentale de mentinere a unei stari bune de spirit. Dar trebuie sa fim sinceri si sa recunoastem ca de peste doua luni, MJ s-a decis sa confere sindicatelor un alt statut nascut din tranzitia de la adversitate spre parteneriat.

Pe scurt, in perioda de timp la care facem referinta stim cu siguranta cel putin un lucru: nivelul de transparenta a crescut exponential. Sindicatele sunt invitate peste tot, sunt consultate, se tine cont de observatiile lor, primesc documentele la timp, se pot implica real. Aceasta stare de fapt a culminat astazi cu invitarea sindicatelor la sedinta unei noi importante comisii pe cale sa prinda contur.

In scurt timp Ministrul Justitiei va emite un ordin prin care va stabili componenta unui grup de lucru format din reprezentanti de varf din MJ si ANP, cu participare sindicala, grup care va lua in considerare un set de 8 obiective principale propuse de MJ, va analiza situatiile urmand sa identifice cele mai bune solutii pentru atingerea obiectivelor intr-un termen rezonabil, termen care se va stabili in functie de fiecare problema. Termenul general de finalizare a activitatii comisiei este trimestrul III – 2012, respectiv luna septembire, dar nu este un termen rigid. Reprezentarea MJ in comisie este de nivel subsecretar de stat/consilier, iar ANP participa cu directori de directii sau supleanti.

Cele 8 obiective sunt:

 1. Stabilizarea resurselor umane (calendarul concursurilor va fi comprimat, ordinul a fost primit astazi la ANP)
 2. Rationalizarea resurselor financiare (cu accent pe acordarea tuturor drepturilor/sporurilor legale)
 3. Cresterea veniturilor proprii (preluarea magazinelor de unitate, de catre ANP)
 4. Imbunatatirea situatiei detinutilor minori si tineri
 5. Imbunatatirea conditiilor de detentie (cu efecte pozitive si in planul conditiilor de munca)
 6. Reintegrarea sociala a detinutilor si fostilor detinuti
 7. Adaptarea la cresterea populatiei penitenciare

Obiectivele enumerate, sunt dezvoltate in oarecare masura in cadrul sedintei si se stabilesc anumite reguli. Comisia va avea intalniri bilunare, prima urmand sa se desfasoare joi 2 februarie 2012, ora 12,00, la sediul MJ. Pana la acea data, ANP isi va structura pe directii de specialitate un plan de lucru care se va discuta in sedinta. Se vor imparti directiile pe obiective si se va lucra interactiv si liber urmand ca rezultatele sa se regaseasca in referate care se inainteaza ministrului. Sindicatele vor participa activ la intalniri, fara ingradiri sau secretizari.

***

 

La finalul intalnirii de astazi a urmat o discutie intre liderii sindicali si dl consilier Dobrica, ocazie cu care au fost facute clarificari cu privire la cateva aspecte de interes pentru personal.

 • Acordarea integrala a salariilor la penitenciarele-spital – reprezinta o prioritate atat pentru sindicate cat si pentru MJ/ANP. Dl consilier a explicat ca se afla in dialog cu MF pentru obtinerea unui punct de vedere clar privind interpretarea art 19 din Legea nr 95/2006, pentru posibilitatea de a se acoperi din bugetul de stat fondurile necesare.
 • Sporul de fidelitate pentru anul 2011 si in continuare – urmeaza a se lua o decizie in acest sens, punctele de vedere relevate in corespundenta dintre MJ si MMFPS fiind favorabile acordarii. Este in curs de realizare o situatie privind impactul financiar pentru a se stabili daca bugetul existent poate suporta acordarea sporului. Sindicatele sustin ca impactul nu este semnificativ. Mizam pe acordarea cat mai rapida a sporului pentru cei in situatia carora au intervenit modificari.
 • Compensarea zilelor de sarbatoare legala pentru schimburile operative – vineri 26 ian sau luni 30 ian, va avea loc o discutie intre sindicate si directorul general ANP pentru clarificarea problemei si adoptarea unei decizii in acest sens.

17 COMMENTS

 1. Toate bilanturile care au loc in unitati,sunt trase la indigo.
  Se dau cifre,se fac estimari,strategii dar lipsa de personal generaza multe neajunsuri.
  Se promit tot felul de imbunatatiri,de catre cei care vin de la ANP ptr. bilanturi,dar cu certitudine nu se va face nimic.
  Nu am vazut pina acum oameni care sa se imbete cu apa rece,asa ca………….
  S-ar parea ca cei de la MJ stiu cum stau lucrurile in sistem,dar se lovesc de profesionistii… din MARIA GHICULEASA.

 2. Daca cei de la MAI nu au probleme privind calitatea uniformei si marimea acesteia, ANP-ul poate apela la aceasi sau aceleasi firme care a(au) confectionat tinuta pentru politisti.

 3. Nu mai asteptati uniforma in anul 2012 ca nu se va intampla o minune.La bilantul unitatii d/l Serpe nu mi-a dat raspuns la aceasta intrebare,a spus ca e inca in lucru procedura ca sa spun asa,… s-a gasit ceva material mai bun,… se discuta pentru acea procedura de luare a masurii pentru fiecare lucrator in unitati,…sa vedem daca au bani dati de Ministerul Finantelor,… sa se tina efectiv licitatia cu firmele care se vor inscrie…. bla bla bla….
  Stefan ai dreptate cu verificarile la Laromex pentru vechea uniforma ca au iesit diferente eu spun extraordinar de mici, dar de ce?
  Tot eu dau raspunsul, pentru ca Dumitrascu si Macovei au avut grija sa intocmeasca ei un caiet de sarcini special care nu avea legatura absolut deloc cu marimile inscrise pe etichetele tinutelor militare.
  Nu se intreaba nimeni de ce s-a pensionat asa peste noapte fostul director BAGR care-si castigase functia prin concurs cu maxim 1 an inainte de pensionarea lui suspecta?
  Aici sta raspunsul, si asa cum spune Nicu Cucu, dumitrascu stieeeeeeeeeeee!

 4. Singura structura cu care ne putem compara este MAI si acolo nu stim de probleme cu calitatea tinutei sau cu masurile.

 5. Cu măsurile am rezolvato ,acum sa mai vina și uniforma.
  Oare la celelalte structuri de apărare nu se mai cumpăra uniforma pana nu se termina ,,celebru” stoc?

 6. Piratule, nu sunt sigur ca ai inteles. Nu am spus ca se comanda [b]de la[/b] Quelle ci ca se gandeste o metoda de obtinere a masurilor exacte de echipament dupa un model asemanator cu cel practicat de nemti. Bineinteles ca echipamentul se va fabrica in Romania.

  Oare ca sa nu mai incurajez parvenitismul si nonvaloarea, va trebui sa mai triez din comentarii? Eu ma gandeam sa le postez pe toate… 😉

 7. Pentru jackpiratul:
  Se pare ca tu ai ceva cu liderii in general si in niciun caz nu doresti a-ti exprima opiniile punctual fata de un subiect.

  Mergi pe o premisa aiurea aducand in discutie „jafurile de la Quelle”. Intrebare : ai folosit in viata ta un produs de la acest Quelle ? Eu nu afirm ca ar fi cel mai tare de pe piata si ca ar fi de ignorat piata romaneasca dar parca prea te avanti intr-un speach total lipsit de concret, ambiguitatea celor spuse de tine fiind doar vorbe aruncate la adresa unuia sau altuia fara a PROPUNE O SOLUTIE in contra-partida…

  Cu totii suntem de acord ca ar trebui sa avem o tinuta decenta dar ca sa ajuti cu ceva ar trebui sa ai si solutii. Gaseste tu un producator roman care sa concureze cu cele mai bune costuri de productie din piata si prezinta-te totodata la liderul tau de sindicat, care o fi ala, pentru a inainta propunerea ta la centru….

 8. Cred ca ar trebui consultat domnul Sorin Dumitrascu.
  Are competenta in domeniu.

 9. Modelul este in regula ce poate fi preluat de la nemti…Ideea e, cine il va confectiona ? Parerea mea e ca la firma producatoare este cheia. Aceasta va trebuis a fie una serioasa si direct interesata. Bineinteles si cu ajutorul celor ce vor pune in practica achizitia printr-un control riguros asupra calitatii si eventualelor deficiente.

  Raman la parerea mea ca un reprezentant al acelei societati castigatoare de licitatie se poate deplasa in teritoriu pentru a identifica marimile salariatilor.

  Desi pare cam greoaie procedura asta, este cu mult mai eficienta decat masura trimisa de salariat. Fiecare societate lucreaza dupa un tipar prorpiu pentru fiecare masura in parte. Au fost nenumarate cazurile in care aceeasi marime la un pantalon cumparat din comert nu s-a potrivit cu una confectionata direct la producator.

  Pe de alta parte, va trebui sa alegem si intre a primi bani si a avea un echipament decent. Daca optam pentru ultima varianta atunci se poate rezolva prin emiterea acelor carduri valorice valabile numai la producator…discutia aici ar fi mai ampla….

 10. Ce naiba,d-le Teoroc,luam toate jafurile de pe Quelle???Nu mai au vanzare nemtii si ni le vara pe gat?Jalnic!Avem fabrici romanesti de confectii,calitative…de ce dracu’nu sunt lasate sa produca?de ce nu luati atitudine?de ce incurajati parvenitismul si non-valoarea? :sigh:

 11. Nu ne implicam? Pana si analize de laborator am cerut. Am comparat buletinele de analize de la Laromex cu datele din caietul de sarcini, plecand de la calitatea proasta a echipamentului actual. In mod ciudat, diferentele au fost nesemnificative.(ne-am asteptat la mult mai multa componenta sintetica in material). Atat de proasta incat nu se reuseste descarcarea stocului nici la 5 ani dupa achizitie. Am tot explicat asta. Se asteapta absolventii sa-i incarce cu rebuturi de tinuta facuta dupa masuri chinezesti. Se va achizitiona si un nou echipament dar deosebit de important este sistemul de masurare pentru a reusi sa avem o tinuta potrivita si eleganta. S-a conceput un proiect pe modelul nemtilor de la Quelle (actual Quick24). Nu stiu daca va functiona la noi dar poate ca e o idee buna.
  http://www.quick24.ro/ro/q4r/home/beratung/masstabellen_herren/index.html?EMBPERL_UID=:d6a7bc832b7739be46935c1cea00a2a3

 12. De ce NIMIC?chiar nu se poate face o uniforma?si fostii gardieni ne rad in nas,vis-a-vis de tentativa de uniforma de kk a anp!E INADMISIBIL,DE CE NU VA IMPLICATI?nu se vrea sau nu se poate??? 😡

 13. Apreciez subtilitatea dar n-am inteles intrebarea. Daca te referi la uniforma noua, inca nimic.

 14. Disponibilitatea M.J. este suspecta ,au simtit ca se strange latul. Cand erau pe cai mari nici nu stateau la discutii.
  Sa nu uitam ca lupul parul si-l schimba dar naravul ,ba.

 15. Despre uniforma nimic?
  Propunerea cu preluarea magazinelor din unități este de necesitate mare,sper sa scăpam de acești,, patroni”.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)