www.snlp.ro Web analytics

Sporuri pentru conditii deosebit de periculoase – TBC, HIV/SIDA, tulburari psihice grave (max 100%)

Taking Risks With MoneyDe ceva timp negociem modificarile la OMJ 3544/2012 (sporul pentru conditii deosebit de periculoase), unica opera a Monei Pivniceru in sistemul nostru. A reusit sa faca zob cel mai important spor din penitenciare si anume cel pentru TBC si HIV/SIDA. Cu sintagmele activitati directe si contact direct ne batem capul de 4 ani iar comisiile din unitati nu au ajus la o practica unitara.

Prin urmare am presat MJ sa accepte necesitatea unor modificari si la acest moment avem un angajament. Vedem daca il vor duce si la capat. Intrucat proiectul are impact bugetar. Si nu unul mic. Ieri a avut loc o noua sedinta in procesul de modificare a ordinului si va punem la dispozitie mai jos varianta pe care o avem la acest moment. Mai este nevoie de o singura intalnire inainte de a fi lansat la MJ.

Se flexibilizeaza mult conditiile de acordare astfel incat sa nu mai socotim minutele de activitate directa la un supraveghetor care supravegheaza acel bolnav non stop si in mod direct, fara niciun dubiu. Sunt prinse escortele inclusiv soferii (toti cei care au atributii in misiunea respectiva), cei de la transport detinuti etc. Am incercat sa eliminam toate sincopele in interpretare.

In plus, foarte important este faptul ca MJ declara ca este dispus sa-si asume emiterea unui ordin prin care se reglementeaza un spor nou, care nu a fost acordat nici inainte de anul 2010. Este vorba despre sporul de 100% pentru activitati cu persoanele private de libertate care au tulburari psihice grave. Acest nou spor se va introduce in OMJ 3544/2012 fiind aferent unor conditii deosebit de periculoase de munca. Va invitam la studiu si la trimitere de observatii!

click pe imagine pentru proiectul integral

Captura de ecran din 2016.06.28 la 19.59.39

 

 

20 COMMENTS

 1. La articolul cu acordarea sporului pentru sectiile de pneumoftiziologie ar trebui inclusa si Chirurgia toracica. Macar inclusa la parte cu acordarea sporului pentru timpul efectiv lucrat cu pacienti cu TBC.

 2. [quote name=”Mircea the Old Man”]Si totusi unde este Anexa aia?
  Cine(concret) si pe ce baza caror criterii a stabilit care sunt „Tulburarile psihice grave”?
  Poate o ….comisie formata din reputai medici psihiatrii????[/quote]
  reputati….

 3. In studiul de impact privind o eventuala plata a unui spor pentru munca cu detinutii bolnavi psihici sunt incluse doar 9 coduri de boala din cele mai grave dar foarte rar puse de catre medicii psihiatrii:schizofrenie, dementele, tulburarea bipolara,etc. Nu sunt cuprinse tulburarile de personalitate si epilepsia care sunt intalnite la aproximativ 98% dintre detinutii bolnavi psihici, la noi in unitate avem in medie 160 de detinuti care iau regulat o data sau de doua ori pe zi tratament psihotrop, mai sunt altii diagnosticati cu afectiuni psihice si condamnati cu art.109 CP ( fostul atr.113) dar care rdfuza sa ia tratamentul si doar 12 detinuti incadrati la acele 9 diagnostice, culmea nici unul dintre cei care ne creeaza cele mai mari probleme, nici unul dintre fei care se taie de ajungem saptamanal la urgente cu ei….

 4. [quote name=”Mircea the Old Man”]Si totusi unde este Anexa aia?
  Cine(concret) si pe ce baza caror criterii a stabilit care sunt „Tulburarile psihice grave”?
  Poate o ….comisie formata din reputai medici psihiatrii????[/quote]
  din reputatul ANP 😆

 5. Si totusi unde este Anexa aia?
  Cine(concret) si pe ce baza caror criterii a stabilit care sunt „Tulburarile psihice grave”?
  Poate o ….comisie formata din reputai medici psihiatrii????

 6. [b]#11 dorel[/b] – Conform proiectului, „Prin persoană privată de libertate cu afecţiuni psihice grave se înţelege
  persoana cu tulburări psihice care se încadrează în codurile de boală din Anexa la prezentul ordin.”
  Tot conform acestui proiect, lucrul permanent cu aceste ppl este remunerat cu un spor de 100%, lucrul fractionat cu un spor de 75%.

  Din punctul meu de vedere, avand in custodie o ppl care este inregistrata cu un cod de boala regasit in anexa ce va fi atasata acestui Ordin, beneficiarii acestui spor vor fi toti cei care supravegheaza permanent (o alta sintagma „dureroasa” pentru noi) sau interactioneaza fractionat din timpul de munca cu acestea.
  [b]
  #12 Mircea the Old Man [/b]- vor face subiectul acei detinuti diagnosticati cu o boala al carui cod se va regasi in anexa atasata acestui Ordin.
  Comisiile din unitati nu vor avea niciun motiv sa solicite ANP punct de vedere cat timp reiese clar din acest Ordin ca vor fi remunerati cu cele doua sporuri lucratorii care-si desfasoara activitatea permanent sau fractionat cu aceste persoane. Notiunea de „a-ti desfasura activitatea” reprezinta insasi functia in care esti planificat a executa serviciul. Fiin planificat ca supraveghteor pe o sectie care custodiaza astfel de detinuti, este evident faptul ca activitatea ta este permanenta si va fi remunerata cu un spor de 100%.
  O discutie mai aplicata poate avea loc in dreptul identificarii activitatilor fractionate. Spre exemplu, un supraveghetor de la curtile de plimbare face obiectul acordarii unui astfel de spor, dpmdv doar daca la activitatea de plimbare participa astfel de detinuti. Unde si cum se consemneaza acest aspect care sa adevereasca participarea acestor detinuti la activitatea de plimbare…etc.

 7. -de psihici cine are grija? daca se fac sectii speciale pt ei, cum ii tii? o camera de nebuni? supraveghetorul de pe sectia respectiva cum se descurca cu nebunii?
  -daca alt detinut are grija de nebun, ce primeste in schimb? nimeni nu sta degeaba cu asa ceva in camera … din cate stiam eu, insotitorii primeau zile castig doar daca insotitul avea grad 1 de handicap, ori nebunii, majoritatea nu au certificate de handicap, si oricum procedura e indelungata, pana se obtine certificatul, ce faci cu nebunul?
  – si aceste probleme ar trebui discutate … pt ca pe sectii e jale

 8. [quote name=”Dan”]Pe tortionari i-au condamnat dupa zeci de ani . Cum ramane cu sporul TBC neacordat intre anii 1990 – 2001?[/quote]
  Ai si ceva concret colegu`???
  Unde? Cand?,Cum?Baza legala?
  Sindicatul va poate ajuta,da` veniti si voi cu ceva concret….Cine trebuia sa beneficieze de spor,in ce perioada,pentru care motiv,cine l-a „faultat”,etc..

 9. Revin si insist 😆
  D-le presedinte ,poate ca ar trebui dezbatut mai amanuntit proiectul de ordin inainte de a fi pus in practica,pentru ca altfel riscam sa apara interpretari diferite si aplicare neunitara a acestuia(depinde cat de servil este juristul din unitate,si stiu ce spun!!!).
  Un detinut cu oligofrenie ,diagnosticat ,de psihiatru ,are o tulburare psihica GRAVA sau nu?Poate este doar retardat,dar cuminte!! 😆
  Comisiile din unitati-chiar daca au in componenta un medic-nu cred ca sunt intotdeauna in masura sa stabileasca daca un spor trebuie sau nu acordat.Sunt eterogene si nu neaparat specializarea si competenta le caracterizeaza!! 😉
  Si atunci cerem „punct de vedere” de la ANP….pe de-oparte nu ne mai chinuim noi(adica,comisia din unitate),si pe de alta fugim de raspundere ,ca deh`!, e sport national si e pacat sa nu-l practicam….

 10. Dle Stefan astept raspuns la speta referitoare la sporul de 100% pt supraveghetorii care au in custodie detinuti cu grave probleme psihice si urmeaza si un tratament corespunzator.Nu lucrez la un spital penitenciar ci la unul cu regim semideschis.Multumesc.

 11. Pe tortionari i-au condamnat dupa zeci de ani . Cum ramane cu sporul TBC neacordat intre anii 1990 – 2001?

 12. Întrebare:ziua lucrătorilor de penitenciare reprezintă si ziua sefilor si conducătorilor acestora??

 13. Revin cu o intrebare:unul/una care-si bate cuie in cap,inghite tacamuri 😀 sau isi coase botu`,poate fi considerat ca avand afectiuni psihice grave???
  Nu mai zic de cei care „se taie”,asta-i ceva banal….
  P.S.Daca cei cu bubucapu`o sa fie transferati in spitale,atunci colegii nostri supraveghere/medical/educatie ar merita un spor de200%!!!
  Ca nu-i usor sa lucrezi cu infractori (aparent)sanatosi la mansarda,cu atat mai putin cu afectatii psihic!!!

 14. Mai nou este acum in comisia de disciplina dl B M pt ca nu a facut calificativele la schimbul sau primind obiectivele si fisele de evaluare (stie ca nu mai avem ordin pe comisii de disciplina) ,un pensionar de la Dr Tr Severin condamnat pt introducere ob interzise pune pe pagina sa de facebook doc despre implicatii periculoase ale altor doi ofiteri printre care si B M ,ce sa mai zic asta e moralitatea si dreptatea in unitatea aceasta ,acesta acuza anumite persoane de infractiuni, tainuri si jocuri murdare. https://www.facebook.com/marian.badea.568/posts/954750057974892

 15. dl. B M de la Penitenciarul Dr Tr Severin,speculeaza orice sa denigreze pe dl Lapuste DASDRP care este ok (din punctul majoratitii de vedere) pe alte site-uri de scandal. 😆

 16. In proiectul de lege apare cuvintele „activitati fractionate ” . Unde este diferența? Sistemul de contorizare este acelasi, comisiile de acordare al sporurilor sunt aceleiasi ca si pînă acum sau poate am citit eu pe langa rânduri.

 17. D-le presedinte,iertare-mi cer anticipat, daca gresec….
  Sporul pentru activitati cu persoane private de libertate, dar „posesoare” 😉 de afectiuni psihice, e doar….. vrajeala(exprimare academica de penitenciar!!! 😀 )….
  La fel a fost si cu sporul de TBC.Pana n-a fost vorba sa fie dati bani personalului care desfasura activitati cu bolnavii tbc-isti, erau pline toate penitenciarele de astfel de bolnavi.
  Insa cand a fost vorba de bani,foarte repede au fost transferati TOTI la spital Jilava….
  Cel putin asta am aflat de la colegii de la medical,in scurtul rastimp pe care l-am avut pentru „documentare”de la aparitia proiectului de OMJ…

 18. Daca sint supravevhetor pe o sectie unde am in custodie detinuti care sufera de grave probleme pshice luind in acelasi timp tratament corespunzator pot primi acel spor de 100% pt munca cu aceste persoane.Astept raspuns

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)