Ministerul injustitiei – tratament discriminator si ignorarea petitiilor. Sporurile pentru concediu
Catre Ministrul Justitiei (nr. 538/SNLP/25.04.2016): Prin petitia SNLP nr. 506/01.03.2016, inregistrata la MJ cu nr. 19986/01.03.2016, am sesizat Ministerul Justitiei cu privire la acordarea defectuoasa a unor drepturi de natura salariala personalului din sistemul penitenciar si am solicitat sprijinul ordonatorului principal de credite pentru solutionarea problemei, punand la dispozitie corespondenta derulata anterior precum si o serie de argumente legale.
Avand in vedere faptul ca pana la data prezentei, SNLP a nu a primit niciun raspuns la petitia adresata, depasindu-se astfel cu mai mult de trei saptamani termenul maxim de raspuns prevazut de legislatia in vigoare (30 de zile) va solicitam sa ne informati cu privire la masurile care vor fi adoptate impotriva celor care se fac vinovati de aceasta abatere, conform art. 15 din OG nr 27/2002 si art 21 din Legea nr 544/2001.
Indiferent de masurile care vor fi stabilite si in legatura cu care va rugam sa ne informati, precizam ca SNLP nu este interesat de sanctionarea unor functionari din structura MJ, mai presus de solutionarea unei probleme a salariatilor din penitenciare, sesizate ordonatorului principal in mod legal, motivat si documentat.
Functionarii cu statut special din cadrul MJ (aparat propriu) sunt salarizati, in lipsa altui act normativ aplicabil, in baza Legii nr. 293/2004 republicata, care reglementeaza statutul functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, fara a retine in sarcina lor vreo obligatie prevazuta de legea mentionata ci beneficiind doar de drepturi specifice sistemului penitenciar.
In plus, echipamentul prevazut de Legea nr. 293/2016 a fost acordat in cazul categoriei de salariati susmentionate, permanent si la zi, sub forma de bani, fara a se astepta materializarea unor restante, asa cum s-a intamplat in sistemul penitenciar pana in anul 2016.
Solicitarea SNLP este decenta si legitima, urmarind nimic altceva decat aplicarea unitara a legislatiei muncii la nivelul MJ ca si coordonator. Avand confirmarea scrisa a faptului ca MJ, in privinta salariatilor din aparatul propriu, pune in aplicare prevederile care reglementeaza modul de calcul a indemnizatiei de concediu, prin acordarea tuturor drepturilor inclusiv a sporurilor pentru conditii de munca care nu sunt considerate sporuri permanente, SNLP a cerut un tratament identic si pentru personalul din penitenciare.
Putem intelege necesitatea extractiei unor drepturi prevazute pentru personalul din penitenciare si acordarea acestora unor salariati din MJ (contravaloare echipament, spor de pana la 30% etc), in totala absenta a riscurilor specifice statutului special, insa nu intelegem tratamentul discriminatoriu al salariatilor din penitenciare in privinta unor drepturi care ar trebui tratate unitar.
La aproape 60 de zile de la solicitarea anterioara care se constituie ca singura adresa inaintata MJ de catre SNLP pe mandatul ministrului justitiei in exercitiu, revenim cu solicitarea noastra si solicitam masuri legale pentru intarzierea raspunsului precum si o pozitie oficiala a MJ cu privire la problema expusa, intrucat am incetat sa mai speram ca poate fi solutionata.
Stimata doamna ministru, intelegem ca SNLP este o organizatie care supara insa trebuie sa ne credeti ca nu facem nimic altceva decat sa ne respectam atributiile statutare, ca nu avem nici cea mai mica intentie de a deforma realitatea, de a produce sufocare birocratica sau procesuala si ca a nu actiona in directia protectiei drepturilor membrilor nostri nu este pentru noi o optiune.
Cu deosebita consideratie
Stefan TEOROC
Presedinte SNLP/PUBLISIND
2 COMMENTS
Comments are closed.
Poate se deranjeaza cu un raspuns …..de aceasta data
O sa petitionam sub geamurile MJ,ca e aproape de parlament!!!!