www.snlp.ro Web analytics

Micul sistem, marea structura si sporul pentru studii superioare

25-offerDesi pentru noi sistemul penitenciar este cel mai important, in structura de aparare nationala suntem departe de a face legea. La propriu. Legislatia cu efecte in plan salarial sau al pensiilor nu a primit un aport considerabil din zona noastra. Fraiele sunt tinute de greii din SRI, MApN si MAI. In anul 2009, inainte de aplicarea legislatiei unitare, MJ a interzis ANP sa mai introduca in buget fonduri pentru salariul de merit. Degeaba au protestat sindicatele cu privire la aceasta decizie. 

MAI nu s-a grabit asa tare. Prin urmare, desi salariul de merit a disparut dupa sfarsitul anului 2008 din sistemul penitenciar, in MAI, o treime din personal (si mari si mici, nu numai sefi) beneficiaza si in continuare de salariu de merit si prime de 50% (unii chiar cumulat) cum i-a prins data de 31 decembrie 2009, data in functie de care a fost stabilita suma compensatorie cu caracter tranzitoriu.

Neavand in buget sume pentru astfel de drepturi, data de tranzitie nu ne-a prins cu nimic si am intrat in noua era cu buzunarele goale. Poate nici ce se intampla la politie nu este in regula, intrucat de salariu de merit beneficiaza aceleasi persoane care l-au avut pe 31 dec 2009.

In timp scurt pierderile salariale au fost progresive. Prime, premii (inclusiv premiul anual), spor confidentialitate, spor fidelitate, spor studii superioare, etc. Cine nu le-a avut in salariu la 31 decembrie 2009, pa! Cu greu, in urma cu putin timp reusiram sa convingem MJ ca acordarea sporului de fidelitate si confidentialitate este legala, evitand discriminarile intre salariati care lucreaza in aceleasi conditii si invocand un anumit articol din legislatia salariala tranzitorie.

Un singur spor a ramas in coada de peste si anume sporul de 25% pentru studii superioare. Sindicatele nu au fortat nota prea tare din teama de a nu expune fidelitatea si confidentialitatea castigate cu greu. Pana la data de 31 dec 2009 salariatii care obtineau o licenta in domeniul in care lucrau, beneficiau de un spor la salariul de baza. Cine a intrat cu sporul acesta in 2010 a mers in continuare cu el, cine a obtinut diploma dupa 1 ian 2010 nu l-a mai putut primi nemaifiind prevazut in legislatie. Noi insa suntem de parere ca sporul se poate acorda in aceleasi conditii in care se acorda fidelitatea si confidentialitatea, baza fiind urmatoarea:

L 283/2011

ART. 2

    În anul 2012, pentru personalul nou-încadrat pe funcţii, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, precum şi pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte, salarizarea se face la nivelul de salarizare în plată pentru funcţiile similare din instituţia/autoritatea publică în care acesta este încadrat.

 

OG 64/2006

Nota

 4. Agenţii de penitenciare, absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior, cu diplomă de licenţă, beneficiază de un spor de 25% din salariul de funcţie dacă îşi desfăşoară activitatea în domenii corespunzătoare studiilor absolvite, stabilite prin ordin al ministrului justiţiei.
 
OMJ 399/C/2007

30.3. Sporul prevăzut la pct. 4 din Notă se acordă în baza deciziei emise în acest sens. Sporul se acordă doar acelor persoane care îşi desfăşoară activitatea în domeniul studiilor absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, emisă de instituţii acreditate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Domeniile de activitate şi specializările pentru care se acordă sporul sunt următoarele:

Nr. crt.

DOMENIUL DE ACTIVITATE

SPECIALIZAREA

1.

Siguranţa deţinerii şi regim penitenciar

Jurist, psiholog, educaţie fizică şi sport

2.

Management resurse umane

Jurist, economist, educaţie fizică şi sport

3.

Financiar

Economist

4.

Logistică

Jurist, inginer, arhitect, medic veterinar, economist

5.

Medico-sanitar

Medic, farmacist, laborant, chimist

6.

Reintegrare socială

Psiholog, sociolog, asistent social, psihopedagog, inginer, jurist, educaţie fizică şi sport

7.

Tehnologia informaţiei

Informatician, cibernetician, matematician, automatist, inginer

8.

Juridic

Jurist

9.

Secretariat

Jurist, economist, filologie, limbi străine

10.

Cooperare internaţională

Jurist, limbi străine, economist

11.

Prevenirea criminalităţii

Jurist, psiholog

12.

Inspecţie penitenciară

Jurist, economist, medic veterinar, psiholog, sociolog, asistent social, medic, inginer.

UPDATE: comentariu Stefan Teoroc

O clarificare:

 

Cu riscul de a ma repeta si ca urmare a comentariilor postate, reamintesc faptul ca acest spor a disparut din legislatia in vigoare. La fel ca sporurile pentru fidelitate si confidentialitate. Putem spune ca a fost intr-un fel inlocuit prin introducerea functiilor de agenti cu studii superioare care vor fi ocupate pe principiul necesitatii institutiei.

 

Articolul ridica o problema tehnica. Legislatia salariala este INGHETATA la nivelul anului 2009. Vechile norme ultraactiveaza. Adica se aplica desi sunt abrogate prin norme noi, insa cele noi sunt suspendate.

 

Prin urmare daca astazi aplicam normele din 2009 de ce doar o parte dntre cei care se incadreaza in prevederile mentionate in articol, beneficiaza de drepturi? Cand legislatia noua se va aplica, atunci va fi o alta poveste.

 

Dar atat de putine drepturi speciale au mai ramas incat parca este ciudat sa ne resemnam cu neplata primei de 50% cat timp este prevazuta in legislatie, la fel si cu acest spor de 25%, pe principii de genul „oricum beneficiaza doar smecherii”. Sta in puterea noastra sa impunem acordarea corecta.

 

Pentru edificare, cititi punctul de vedere al MJ emis la momentul in care SNLP presa pe emiterea unor norme pentru aplicarea legii-cadru privind salarizarea. Il voi adauga articolului ca si update, la fel ca acest comentariu.

Document atasat:

67 COMMENTS

 1. Radu – ai postat la un articol din noiembrie anul trecut/
  Venitul este pe unde l-ai identificat chiar tu, in jurul limitei maxime pe care ai dat-o chiar tu. Cu ultimele majorari si cu norma de hrana.

 2. Buna ziua,ma numesc Radu.Sper sa nu deranjez pe nimeni cu acest post.Intentionez sa ma inscriu pentru a sustine examen de admitere la Scoala de la Tg Ocna.Rog respectuos pe aceasta cale daca exista pe forum un agent care a terminat de curand si nu numai aceasta scoala si care doreste sa-mi dea niste detalii.Ma intereseaza urmatoarele aspecte:
  -care este procedura de repartizare pe post dupa terminarea scolii?
  -in cazul in care o persoana care locuieste in Craiova sa zicem este repartizat in alta zona a tarii,alt penitenciar, exista vreo facilitate pentru chirie(decontare,subventionare) din partea Institutiei?
  -care este salariul unui Agent de penitenciar debutant dupa incadrarea in functie?(nu ma intereseaza exact,insa as vrea sa stiu o valoare,sa zicem intre 1200-1600 de ex)
  -exista in timp posibilitati de promovare la grad superior,evident daca iti vezi de treaba si ai rezultate bune,la acestea adaugand si studii superioare de profil(Drept,Informatica,Psihologie etc)?
  Totodata daca cineva doreste sa faca anumite precizari,sa-mi dea un sfat le primesc cu interes si recunostinta.
  Va multumesc tuturor.

 3. Ce intelegi prin demersuri concrete Xman?
  Plecand de la premisa ca acest spor nu mai este reglementat de legislatie?

 4. Din cate vad eu,unii dintre cei care posteaza pe site, sunt preocupati mai mult sa critice comentariile celorlalti, decat sa fie constructivi in a-i sustine si pe cei care se considera nedreptatiti, mai ales ca acestia chiar au dreptate.Cred ca ar trebui sa incercati sa va stapaniti reactiile distructive si sa intelegeti ca unii dintre cei care care isi exprima parerile, doleantele, gasesc acest site calea cea mai scurta de a comunica cu sefii sindicatului in mod direct,prin intermediul comentariilor si o fac pentru ca au si ei anumite nemultumiri.Nu exista moralitate, vizavi de acordarea acestui spor de studii doar unora si chiar daca cei care au facut greseli de exprimare nu au gasit cea mai corecta modalitate de a transmite ce gandesc, trebuie sa fim cu totii mai intelegatori,ingaduitori. Uneori creati impresia ca va aflati in randul celor care beneficiati de acest spor si avand,,sacii in caruta” acum doar criticati.Cred ca foarte multi membrii de sindicat ,agenti care se afla in aceasta situatie, asteapta rezolvarea acestei probleme si isi pun toata speranta in sindicat si in conducatorii acestuia.Multi dintre cei pe care ii cunosc si care se afla in situatia celor care au terminat o facultate dupa taierile salariale si nu beneficiaza de acest spor, au afirmat ca se vor retrage din sindicat daca nu se vor face demersuri concrete dupa alegerile parlamentare,pentru rezolvarea favorabila a acestei probleme si acordarea acestuia tuturor.

 5. Domnule Sakalule, te rog sa-l scuzi pe Ardeleanu, pretentii are destul de mari pentru acordarea sporului de studii, dar pentru limba romana nu a avut bunul simt sa o invete, deh… la facultatea lui( facuta la Casa de cultura) , este prea destept…

 6. Nu contest faptul ca unii ar avea castig de cauza intr-o instanta cu privire la acest spor insa mare parte dintre aceste procese s-ar pierde tinand cont de modul la care se raporteaza salarizarea. Ar putea fi comparabila situatia cu procesele demarate privind reducerea cu 25% unde totusi existau elemente temeinice de sustinere a cauzei.

  Poate ca cele mentionate de Ardeleanul ar avea sustenabilitate privind lucrurile pe fondul lor insa aceasta pretentie trebuie sustinuta si de o dovada a educatiei individului, macar din punct de vedere a folosirii limbii romane…

  Apropos Ardelene : care ar fi reglementarile legislative de care ai putea sa beneficiezi in sustinerea cauzei privind acordarea acestui spor ?
  Intreb doar, de unele lucruri m-as putea folosi si eu pentru o corecta informare a celor care doresc un demers in instanta…

 7. Domnule Stefan, propune te rog ca pentru sporul de studii sa se dea examen. Nu-i de ajuns sa inveti 100 de intrebari pe derost, sa termini o facultate obscura la casa de cultura si apoi sa vii cu pretentii de spor de studii. Ce face in plus unul cu o facultate XO fata de unul care a facut un curs de 45 de zile ? Pretentii avem toti, spor de studii, spor de TBC, chirii umflate, transport si fel de fel de sporuri inventate, directori cu decontari pentru ochelari de 38 milioane lei vechi, chiar ne-am pus toti pe furat ? Adevaratii militari nu mai au astfel de pretentii…, la noi sa furam cat de mult se poate. Rusine.

 8. Abia ce a fost semnat ordinul cu componenta Comisiei mixte / urmeaza o prima sedinta pe 27 nov / apoi, altele / intentionam sa introducem pe lista Comisiei si o dezbatere privind acest spor / opinia mea personala este ca la acest moment sunt foarte putine sanse ca MJ sa accepte pur si simplu plata sporului cu atat mai mult cu cat nici MAI nu-l acorda / prin urmare, daca este sa estimez concret, asa cum imi ceri, as zice ca singura sansa clara ar fi instanta de judecata / pe data de 31 dec 2012 se implinesc 3 ani de la abrogarea sporului / procesul poate fi pus pe rol atat prin organizatiile sindicale (teritorial, nu la nivel national) / cat si individual

 9. Domnule Teoroc ,va rog sa ne spune-ti concret,ce demersuri ati facut pentru acordarea acestui spor de studii superioare,deoarece sunt destui aceea care sunt nedreptatiti de aceasta situatie in care unii primesc si altii nu dupa situatia create dupa taierea salariilor.Ce respuns ati primit si sa ni le afisati si noua pentru a le vedea toti cei interesati si a stii exact cum sta treaba .Va rog respectuos sa ne spune-ti concret ce demersuri se pot face si daca vor fi facute,pentru a intra in normalitate.Eu nu ma leg de capra vecinului cum scriau si alti colegi, ci pentru normalizarea acestui aspect trebuie facute toate demersurile necesare catre cei abilitati,conducere ANP,MJ,Ministru,chiar govern.Cei care sau pregatit pe banii lor obtinand si o licenta,nu e normal ca sa indeplineasca mai multe functii ,chiar unele care in mod normal sunt angajati ofiteri si sa nu beneficieze de acest spor si altii care stau in foisor(imi cer scuze dar nu vreau sa supar acesti colegi)etc.si nu au raspundere mare sa beneficieze de el.Este clar ca este o nedreptate mare care poate fi reparata pentru ca toti am venit in acest sistem pentru un salar decent si daca ne-am mai chinuit sa facem o facultate ,tinand cont de dificultatile intampinate de reducerile salariale,rate,inflexibilitatea de a lucra ceva pe langa,e normal ca macar sa beneficiezi de un spor de studii la fel ca si ceilalti.

 10. Și eu care credeam că scopul este un dialog constructiv și o bună informare ?!

 11. Personal nu doresc ca, ceea ce comentez sa se incadreze intr-un foc incrucisat al balacarelilor distorsionand tema articolelor.

  Am incercat pe cat posibil sa contracarez ideea si nu persoana. Daca excesul de orgoliu nu a lasat loc de o interpretare de bun simt atunci imi retrag toate cele afirmate si voi mai incerca sa particip la un dialog atunci cand vor disparea din comentarii mistocarelile, ironiile ieftine si efectiv bataia de joc din partea unora care si-au facut un obicei din asta.

 12. Pe vremea emiterii lui 399, Asclepios, notiunea de consultare avea o alta conotatie…

  Sa nu ai remuscari ca ai provocat tu ceva, este suficient ca oricine sa posteze orice si este imediat luat in focul incrucisat 🙂

  Daca nu posteaza nimeni, se incruciseaza focul oricum, doar asta e tot farmecul, sa ne balacarim non-stop

 13. Sincer nu a fost în intenția mea de a declanșa o dispută ci un dialog,cred că ascult sfaturile, chiar și criticile, chiar dacă atunci când mi se spun nu-mi cade bine la orgoliu, întotdeauna analizez criticile care mi se aduc și încerc să corectez greșelile.Deasemenea încerc să fiu un membru de sindicat implicat dar nu întotdeauna îmi iese,undeva între capitală și unitatea noastră dialogul nu funcționează prea bine în afara netului și de multe ori acest dialog de pe net este bruiat de tot felul de paraziți.Cel mai probabil nu am găsit eu formula potrivită,voi mai căuta.Celebrul deja 399 a fost emis în vremuri în care eu nu eram chiar prieten cu netul și deci chiar dacă au fost consultați membrii de sindicat eu am aflat despre acest ordin doar când m-am lovit de celebrele fracții neglijate la plata orelor suplimentare.Am să perseverez în ambele relații și cu netul și cu sindicatul pentru că eu vreau cu adevărat să fiu informat și îmi pasă cu adevărat de colegii mei de breaslă.

 14. 😀 😀 😀 Domnule Stefan, ma bucur ca am reusit sa aduc pacea si armonia intre preabeli!!cosii finu` si sha-calu`(un fel de Crapu` si Menumorut`-varianta …ieftina)!
  Pariez ca o sa avem parte de-acum numai de idei marete exprimate academic,intr-u propasirea noastra a tuturor !!!
  Ba` da voi n-ati inteles ca apreciam un om ale carui postari au fost tot timpul de bun simt si la subiect….si bineinteles se gasesc citiva sa-i dea la …”gioale”, ca deh! nimeni nu poate fi mai tare-n clanta si …idei decat alde finu` si hoitaru!
  Exista si o parte pozitiva in democratie,mai ales dupa legalizarea… avortului ,altfel mama astora fiind mereu gravida, ar fi fost …VAE (editat) NOSTRUM!!!!

 15. Si iata cum atunci cand apare un al treilea inca si mai acid, inutil de acid, primii doi pare sa aiba pentru prima data pareri comune… 😀 😀 😀

 16. Domnule Jxmann
  Eram ingrijorat de pauza pe care a-i luat-o!
  Ti-ai gasit doctor stomatolog?Ai facut gingivita si ai nevoie de o lucrare la gingie numita rezectie apicala?Nu seringile inteapa..ci acul introdus in locul unde nu patrunde soarele! 😉 .N-ai goagal la tara?Asa se explica mirosul pestilential…Vorbeste cu toti dintii sa integ de ce ai nevoie…Si inca un sfat–nu zimbi cu gura larg deschisa..! 😉

 17. Asclepios,
  Fata de ce iti recomanda Xmann, observand ca sfaturi nu este in stare sa dea, opinia mea e ca un dialog nu implica numai sfaturi asa cum sugereaza acest (editat) in exprimare si cu intentii vadite pe procese de intentie pentru fiecare utilizator.
  Daca acest individ nu poate nici macar asculta niste sfaturi, atunci consider ca proverbul vechi romanesc io se potriveste de minune. Aici prezentam opinii Asclepios si multe dintre acestea pot fi in defavoarea opiniilor exprimate de partea adversa. Cu putina educatie de care Xmann nu prea da dovada, se poate intelege de la sine ca dialogul intre doi oameni implica si situatii de acest gen, ce ar trebui gestionate in limitele unui rationament de bun simt.

  Tot ce incearca sa insinueze acest individ Xmann, cum ca parerea unora nu ar conta, nu este decat o afirmatie iresponsabila. Cel putin din punct de vedere a obtinerii opiniilor membrilor de sindicat, SNLP a facut dovada ca isi face treaba in sensul in care a fost constituit si functioneaza. Conteaza doar sa te implici chiar daca uneori ai senzatia ca nu ai fi ascultat. Perseverenta trateaza sentimentul de plafonare, amice Asclepios…..

 18. Domnule Asclepios , o recomandare (ca de sfaturi nu duceti lipsa, si oricum nu sunt in masura sa va dau…..)
  NU luati in seama cele spuse/scrise de finul si alti sakali !!
  Sunteti intr-adevar „minoritari’ si parerea voastra conteaza mai putin…..Asta nu inseamna ca trebuie sa depuneti armele(in cazul dvs…seringile,care inteapa ale drac` 😆 )
  Orice supraveghetor poate sa dea o aspirina (fie el absolvent!!! 😛 de facultate la X si O sau chiar ….finul Alecu un posibil brav conducator de …schimb!!!-care intra pe ‘goagal’ si gaseste imediat si boala si tratamentul…
  Imi place ce scrieti si pareti chiar interesat de ceea ce se intampla cu colegiii dvs. de „breasla” spre deosebire de o multime de….fini care nu-si doresc altceva decat sa participe la…. inmormantarea caprelor vecinilor!!!

 19. [quote name=”finul Alecu”]Stimate doctore Asclepios
  Poate am facut o confuzie intre competente si abilitati?Se pare ca dvs aveti prejudecati ca eu am prejudecati…Va rog ,mai citi o data comentariul meu la nr 25..ca sa avem ce discuta..Inca va mai respect..fara prejudecati.[/quote]
  Conform autorizației de practica profesiei de asistent medical în România avem și competența de a face mult mai multe decât a pune plosca și a face injecții i.m. sai i.v.Putem administra tratament simptomatic,adică să dăm un medicament care să scadă febra dar care nu tratează cauza.Avem deasemenea competența de a instala diferite sonde:gastrice,urinare,etc;avem și competențe pentru unele manevre de mică chirurgie.

 20. Stimate doctore Asclepios
  Poate am facut o confuzie intre competente si abilitati?Se pare ca dvs aveti prejudecati ca eu am prejudecati…Va rog ,mai citi o data comentariul meu la nr 25..ca sa avem ce discuta..Inca va mai respect..fara prejudecati.

 21. Asclepios,
  Teaba asta cu consultatul … nu priep deloc cum puteti afirma lucruri de genul asta, cum ca nu v-ar baga nimeni in seama. Atunci cand sindicatul intreprinde anumite demersuri, sunt implicati toti membrii sai indiferent daca sunt asistenti sau alta categorie de personal. Acum nu te gandi ca aceasta consultare se face individual catre fiecare membru in parte… Si ma indoiesc ca la momentul la care a aparut acest ordin, nu s-r fi pus problema consultarilor. Ideea este…cati dintre anagajati, membri de sindicat, au facut propuneri ?

  Fara a ma considera diferit de ceilalti insa in ce ma priveste depun eforturi pentru a informa oamenii cu privire la orice modificare intervenita prin sistem. Problema e ca, de multe ori, oamenii nu se vor a fi informati. Cateodata le esti chiar antipatic cand incerci sa faci un efort din acest punct de vedere. Insa atunci cand sunt la inghesuiala striga cat ii tin gurile si au si pretentii deosebite din partea sinidcatului. Fara implicarea fiecaruia dintre noi, nu stiu daca putem evolua intr-un sens pozitiv. Si cand te gandesti ca tocmai prin actiunea oamenilor se identifica si forta unui sindicat…ce sa ma spun ? Asa idealisti cum sunt unii dintre noi, inercam continuu sa credem in treaba asta sindicala pentru oameni….

 22. [quote name=”finul Alecu”]Domnule asistent Asclepios
  Referitor la abilitati..e mullt de vorbit.Si cind mergi pe drum trebuie sa ai „ceva” ca sa nu te impiedici! Eu cred ca cersetoria imbraca mai multe forme in Romania.Dupa ce veti lucra ca supraveghetor ..mai vorbim despre abilitati sau diz….abilitati..Si eu cred multe..ca un asistent cu scoala postliceala ar putea pune un diagnostic,ar putea sutura o plaga superficiala sau ar putea face manevre de mica chirurgie,gen incizii de furuncule.etc Poate invata prea mult numai ptr a face injectii intradermice,IM sau IV sau a pune un bazinet sau o plosca.Poate acolo vorbim mai mult despre abilitati si pregatirea psihologica pre si post operatorie,convalescenta..etc S-auzim numai de bine ..ca de sporuri stie ….sakakalul[/quote]
  Din păcate finule ești plin de prejudecăți în ceea ce privește meseria de asistent medical, noi asistenții nu doar că avem abilitățile necesare de a sutura o plagă superficială sau de a inciza un furuncul ,ci de foarte multe ori o facem, iar în cele mai multe din situațiile în care nu o facem este din cauză că nu avem dotările necesare pentru asta (instrumentele necesare,posibilitatea sterilizării lor,consumabilele neceare)?!În penitenciar de cele mai multe ori a asculta un p.p.l. aprins și a i te adresa într-un mod care îl liniștește face mai mult decât ai administra un pumn de pastile sau o injecție.Unui bolnav cronic nou diagnosticat cu o afecțiune pentru care trebuie toată viața să urmeze un anume regim de viață nu este suficient să-i administrezi tratamentul prescris de medic, ci trebuie să-i explici pe înțelesul lui ce regim de viață trebuie să urmeze de acum încolo,adică și după eliberare.

 23. [quote name=”Sakalul”]Asclepios,
  Imi pare rau dar chiar nu am observat comentariul in care imi adresai acea intrebare. Sa fiu cat mai scurt cu putinta…Cand am facut referire la acel rol „fix’ al asistentului, am luat in considerare strict atributiile acestuia fata de detinut si anume tratarea in consecinta a eventualelor probleme medicale fara a include aici si nevoia consilierii psihologice. Tu ai argumentat indeajunns de bine de ce un supraveghetor se preteaza lua acest spor, pentru ca are psihologia terminata. Nu cred ca mai este nevoie sa mai vin si eu cu multe alte motive.

  Cert este faptul ca Ioan are dreptate. Trebuia inca dinaintea aparitiei omj 399 sa se transeze in mod concret, poate chiar mai aprofundat, legatura dintre atributiile fisei postului in raport cu necesitatea unor cunostinte cumulate intr-o anumita institutie de invatamant.

  Propunerea insa ca sumele afectate pentru 25% sa fie atribuite altor lucruri nu cred ca ar fi putut fi realizabil cat timp acei bani aveau o directie bine definita intr-o solicitare de buget spre exemplu.[/quote]
  Adevărat trebuia argumentat mai bine înainte de a emite acel celebru deja Ordin 399 ,dar din cauză că noi cei de la medical reprezentăm o minoritate între FPSS din ANP, nu prea suntem consultați nici măcar atunci când se iau sau se pregătesc măsuri care ne privesc?!

 24. Mai Alecule, desi nu vreau sa ma urc pe vreun piedestal, afla ca sunt mai inteligent ca tine. Si Parazitii iti poate confirma aasta chiar si prin intermdiul unei melodii.

  Faza e ca refuzi dialogul de bun simt si e pierzi in procese de intentie gratuite. Dupa cum observi si singur, inca nu ai raspuns la nisteintrebari foarte simple.

  Si daca ai probleme in a intelege ce este un paragraf, te pot ajuta. Nu de alta, dar la cum le amesteci tu, e posibil sa nu se priceapa nimic Oricum nu stiu cate se pricep….Macar e bine ca tu crezi asta…

 25. Domnule asistent Asclepios
  Referitor la abilitati..e mullt de vorbit.Si cind mergi pe drum trebuie sa ai „ceva” ca sa nu te impiedici! Eu cred ca cersetoria imbraca mai multe forme in Romania.Dupa ce veti lucra ca supraveghetor ..mai vorbim despre abilitati sau diz….abilitati..Si eu cred multe..ca un asistent cu scoala postliceala ar putea pune un diagnostic,ar putea sutura o plaga superficiala sau ar putea face manevre de mica chirurgie,gen incizii de furuncule.etc Poate invata prea mult numai ptr a face injectii intradermice,IM sau IV sau a pune un bazinet sau o plosca.Poate acolo vorbim mai mult despre abilitati si pregatirea psihologica pre si post operatorie,convalescenta..etc S-auzim numai de bine ..ca de sporuri stie ….sakakalul

 26. Sakalule desi ai dorit sa ma iei, ai „apucat-o” rau de tot!
  N-o lasa si tine-o tot asa!Galatene, chiar crezi ca esti inteligent?

 27. Domnule Nitu Vasile

  Desi va declarati iubitor de fineturi, de data asta, din pacate nu v-a reusit. Cand am afirmat cele cu referire la consilierea unui detinut am indus ideea felului dumneavoastra de a va castiga un soi de respect in fata acestuia, si daca sunteti un supraveghetor dibace ati fi realizat la ce ma refer. Insa, pentru a nu lasa lucrurile suspendate si pentru a nu fi interpretate in mod eronat, va aduc din nou la cunostinta ca un detinut catalogheaza supraveghetorul de la primele cuvinte ce-i ies pe gura, alta treaba neavand acesta decat sa caute subtilitati ce i-ar putea folosi in relatia cu dumneavoastra.

  A nu se face confuzie asupra termenului „relatie” folosit anterior. Pe de alta parte, presupun ca sunteti de acord ca rigidizarea unei astfel de relatii nu este tocmai buna in contextul in care va doriti a fi un profesionist. Aceasta „relatie” intre suprav. si detinut trebuie mentinuta constant la nivelul la care suprav. se ridica intodeauna deasupra detinutlui dand dovada de o educatie psihologica, si nu numai, mai abitira. Mai pe sleau spus, fara o astfel de relatie, nu veti dobandi niciodata un sifon de calitate. 😉

  In concluzie, subiectul facand referire la sporul ce se acorda pentru niste cunostinte cumulate intr-o institutie de invatamant si care au legatura cu munca prestata, merita a fi abordat prin toate prismele. Si ma bucur ca exista pareri diferite. In felul asta se consolideaza niste argumente pro sau contra.

  Bine punctat de catre Stefan cu privire la existenta acestui spor care, in fapt, conform noilor reglementari nu mai exista. In contextul asta presupun ca scad sansele si unui eventual proces.

 28. domnule Sakalul , calc peste invataturile parintilor mei care mi-au spus sa nu vorbesc cu persoane necunoscute si va raspund pt ca sunt un fan al aluziilor dv , fine .
  daca va foloseati ,, materia prima ,, – element ce mie imi lipseste dupa spusele dv – in aprofundarea consemnelor din unitatea dv , atunci aflati ca unora dintre noi le este interzis in mod expres sa intretina discutii personale cu ppl .daca un coleg din perimetru , de acolo de sus de pe gard , lamureste un ppl despre situatia juridica , ar da dovada de o lipsa crasa de profesionalism si sunt indulgent cand spun asta . m-a refer doar la cei din operativ . singurii care o mai dau la intors sunt supraveghetorii cu toate ca sfatul meu este sa-si tina gura indiferent de starea de pregatire pentru ca – si aici va raspund la chestia cu detinutii documentati si precoci 😀 -, da, am intalnit si astfel de oameni . erau directori de banca , doctori , preoti dar credeti-ma ca nu am simtit nici o clipa frustrarea .
  ma opresc aici cu comentariul deoarece dl Teoroc a transat subiectul articolului iar eu mi-am spus opinia pentru viitor . multumesc .

 29. O clarificare:
  Cu riscul de a ma repeta si ca urmare a comentariilor postate, reamintesc faptul ca acest spor a disparut din legislatia in vigoare. La fel ca sporurile pentru fidelitate si confidentialitate. Putem spune ca a fost intr-un fel inlocuit prin introducerea functiilor de agenti cu studii superioare care vor fi ocupate pe principiul necesitatii institutiei.

  Articolul ridica o problema tehnica. Legislatia salariala este INGHETATA la nivelul anului 2009. Vechile norme ultraactiveaza. Adica se aplica desi sunt abrogate prin norme noi, insa cele noi sunt suspendate.

  Prin urmare daca astazi aplicam normele din 2009 de ce doar o parte dntre cei care se incadreaza in prevederile mentionate in articol, beneficiaza de drepturi? Cand legislatia noua se va aplica, atunci va fi o alta poveste.

  Dar atat de putine drepturi speciale au mai ramas incat parca este ciudat sa ne resemnam cu neplata primei de 50% cat timp este prevazuta in legislatie, la fel si cu acest spor de 25%, pe principii de genul „oricum beneficiaza doar smecherii”. Sta in puterea noastra sa impunem acordarea corecta.

  Pentru edificare, cititi punctul de vedere al MJ emis la momentul in care SNLP presa pe emiterea unor norme pentru aplicarea legii-cadru privind salarizarea. Il voi adauga articolului ca si update, la fel ca acest comentariu.

 30. Asclepios,
  Imi pare rau dar chiar nu am observat comentariul in care imi adresai acea intrebare. Sa fiu cat mai scurt cu putinta…Cand am facut referire la acel rol „fix’ al asistentului, am luat in considerare strict atributiile acestuia fata de detinut si anume tratarea in consecinta a eventualelor probleme medicale fara a include aici si nevoia consilierii psihologice. Tu ai argumentat indeajunns de bine de ce un supraveghetor se preteaza lua acest spor, pentru ca are psihologia terminata. Nu cred ca mai este nevoie sa mai vin si eu cu multe alte motive.

  Cert este faptul ca Ioan are dreptate. Trebuia inca dinaintea aparitiei omj 399 sa se transeze in mod concret, poate chiar mai aprofundat, legatura dintre atributiile fisei postului in raport cu necesitatea unor cunostinte cumulate intr-o anumita institutie de invatamant.

  Propunerea insa ca sumele afectate pentru 25% sa fie atribuite altor lucruri nu cred ca ar fi putut fi realizabil cat timp acei bani aveau o directie bine definita intr-o solicitare de buget spre exemplu.

 31. ?
  Tot ne certam pentru sporul de studii. Parerea mea este ca acest spor trebuie dat numai daca in fisa postului sunt prevazute studii superioare. La MAPN sunt un numar limitat, de cel mult , 10-15 functii de subofiter care primesc sporul pentru studii superioare. Cu ceva timp in urma am propus conducerii ANP-ului ca sa sisteze plata sporului de 50% care se acorda pentru misiuni deosebite, la cel mult 5% din numarul angajatilor, deoarece erau niste bani dati pe criterii de nepotism si cumetrii . In propunerea facuta ANP-ului, la care nimeni nu m-a sustinut, ceream ca banii dati pentru „sporul de 50% ” sa fie opriti la ANP, sa fie virati intr-un cont separat, pentru ajutorarea celor care sunt situatii deosebite. Nu vi se pare penibil ca in unitati sa soseasca n adrese de la ANP , semnate de DG, prin care suntem rugati sa ajutam pa x, y, pentru cazuri grave ? De ce nu dispune ANP-ul de niste sume de bani pentru ajutorarea celor aflati in situatii deosebite ?

 32. Mai Alecule, ma faci sa zambesc mai mult decat ma asteptam. Logica ta este atat de alambicata…

  Hai sa te „iau” pe rand : Da ! Nu sunt de acord sa se taie acest spor de studii superioare. Si ma bazez pe un considerent simplu, anume acela ca trebuiesc respectate reglementarile in vigoare privitoare la normele de salarizare. Ce zici ? Esti de acord sa respecti legea ori ba ? Mai mult, sunt de acord ca acest spor sa fie acordat in aceleasi conditii ca si fidelitatea pentru care SNLP a declansat o adevarata tornada la momentul rspectiv, si spre surprinderea ta, spre marea ta uimire, acest lucru s-a reusit.

  Dupa atatea comparatii ce mi le-ai facut, Alecule, ajungand la concluzia ca sunt educat si bine crescut, este intr -adevar o mare realizare pentru tine tinand cont de cate frustrari te macina.

  Subtil dar ineficient incerci sa pierzi din vedere intrebarile pe care ti le adresez. Nu de alta, dar prin comentariile ai pretentia sa fii ascultat. Cum ai putea sa ceri fara sa dai in schimb nimic ? Si revin la teoria mea din ultimul comentariu in care iti repetam ca in viata mai trebuie sa si muncesti pentru a obtine ceva. Si are legatura si cu ce ti-am transmis prin comentariile pe care nu ai avut rabdare sa le citesti. Inca un semn ca emiti procese de intentie fara ca macar sa te informezi, fara ca macar sa ajngi la o concluzie sanatoasa. Te inteleg ca iti face mare placere sa scrii pe aici. Dupa cum observi, desi ai jignit foarte mult, Stefan te-a tolerat. Dumitrascu in schimb te- a expulzat ca pe o masea stricata. Sa spui saru’ mana conasule ca ti se permite sa debitezi ineptii si teorii total neargumentate cateodata.

  Apropos: si pentru a da dovada ca tigla e toata pe casa si ai pretentia de a se intelege ceva din ce scrii, foloseste macar paragrafe. Cand insiri zeci de idei fara ca macar sa aprofundezi una singura, atunci devii haotic. La fel si punctele tale de vedere….

 33. Șakalul nu mi-a răspuns întrebării mele deși sunt sigur că a citit comentariul meu,mai aștept…Mulțumesc finu Alecu, nu sunt sigur că ceea ce ați zis este sau nu în sprijinul afirmațiilor mele dar eu vreau să cred că da.În altă ordine de idei eu nu sunt pe principul să nu se mai dea sporul absolvenților de psihologie din SDRP,binențeles că un supraveghetor are nevoie de cunoștințe din psihologie pentru a fi eficient,vigilent,pentru a cunoaște starea de spirit în rândul p.p.l.-ilor de pe secția supravegheată și tot ceea ce îi cere fișa postului.Asta nu exclude faptul că și asistenții medicali au cel puțin la fel de mult nevoie de aceste cunoștințe,mulțumesc pentru „avansare”finule dar nu sunt medic ci asistent medical, nici măcar licențiat (cum se intitulează pompos absolvenții de colegiu),nu cred că trebuie mers pe principiul excluderii : ori -ori, ci trebuie să ne gândim unde aceste abilități sunt mai mult sau mai puțin obligatorii (abilități de comunicare, de înțelegere a limbajului nonverbal,de a negocia cu un p.p.l. „aprins”, ca să folosesc jargonul de serviciu).Îmi pare rău dacă colegii noștri din alte sectoare ne văd pe noi asistenții medicali DOAR ca un fel de braț al medicului care execută ordinele medicului, să știți că rolul asistentului medical este mult mai mult decât atât ,mai ales într-un penitenciar.

 34. Sakalule,luptatorule ptr glorie si dreptate,slava tie ca existi!Tu magnificule,purtator de dreptate prin slove si fapte,eternule ,verticalule ca virful Omul,legendar ca Sfinxul si mai plin de povete ca Babele..ai dreptate!Unde ma incadrezi prea luminatule ,ce intreci geniul eminescian,cel ce ma luminezi mai ceva ca Soarele ,Pamintul sau Luna?Tu astrul luminos mai ceva ca Luceafarul noaptea, ce-mi luminezi mintea prin vorbele tale cu pilde irefutabile si ma calauzesti mai ceva ca Steaua Polara ce-i ghida pe marinii rataciti pe albastrul oceanelor?tu care porti nume de animal salbatic si feroce,esti in realitate un baiat bine educat,la 35 ani ,m-am obisnuit cu tine!

 35. Nu retin momentan,ce ti-am scris despre sporul tbc? Sa inteleg ca matale nu esti de acord sa se taie sporul de studii superioare?Pune si matale o intrebare ptr adulti ca mine!

 36. Mai Alecule , nu erai tu ala care ma apostrofa cand spuneam de jaful din bugetul statului referitor la sporul TBC ? Nu ai si o linie pe care mergi ? Sau functie de interes este la tine mai Alecule !

  Inca nu mi-ai raspuns la intrebarea cu 50%. Daca de maine ti se acorda acest spor te mai vad comentand pe aici ? Stiu ca e frustrant sa fii pe ultimul oc intotdeauna dar in viata trebuie sa constientizezi ca si lupti nu numai sa astepti de la altii.

  Alecule, fii cu capul pe umeri ! Hotarasta-te cand e jaf in buget si cand fnu. Bineinteles ca atunci cand intersele tale sunt la mijloc parca uiti de jaful asta 😆

 37. Dom’ Vasile
  Sint extrem de bucuros ca si eu gindesc ca matale.Cred ca prioritatile sint altele si nu spolierea bugetului statului roman.Sper sa se puna punct aici acestui subiect care arata ca romanul viseaza noaptea sporuri(sau cu spor) si ziua vrea bani.Sa n-auzim numai de sporuri..nemeritate!Uite asa fratele meu sint profesionisti la toate: la consiliere ,la paza ,la escortare ,la supraveghere..si la medicina!

 38. Domnule Nitu Vasile,
  Ai folosit in comentariu o abordare profunda bazadu-te pe niste exemple negative, aratand cu degetul mai exact catre unii care beneficiaza de acest spor intr-un mod fraudulos spui tu catalogandu-i in acelasi timp si paraziti.

  La fel ca si putinele alte drepturi ce ne-au mai ramas, daca faci o analiza pe fond personalizand-o la nivel de individ, vei constata ca , in fapt, nu ar mai trebui sa beneficiem de nimic. Intotdeauna se vor gasi exemple negative in raport cu orice spor acordat.

  Sinceritatea ta de a exprima cu nume si prenume este de apreciat insa nu pot fi de acord cu faptul ca te folosesti (desi spui ca nu) de principiul tot amintit „sa moara si capra vecinului” . Din pacate, te regasesc in descrierea tipologiei gen: „daca eu nu am reusit ce altul a facut-o deja cu aceleasi intrumente de care amandoi am beneficiat, se datoreaza incapacitatii mele si voi face tot posibilul sa-l elimin pe cel care a reusit.”
  Domnule Vasile, nu degeaba insist cu o astfel de argumentatie vis-a-vis de comportamentul unora. Nu ti se pare halucinanta o astfel de postura ?

  Pe de alta parte, cand afirmi ca nu ai dispus de „materie prima” pentru a termina o facultate, nu inseamna ca cei care au dispus si au reusit asa cum au putut vor trebui eliminati sau catalogati ca proscrisi.

  Si sa fiu un pic de acord cu tine, intr-adevar trebuia analizat la timpul potrivit impactul cunostintelor acumulate intr-o facultate la locul de munca. Si tot intre noi fie vorba, cand un detinut te pune la incercare cu intrebari asupra infractiunilor de drept comun, ce raspunzi ? Sau cu privire la unele aspecte ale situatiei sale juridice, sau…etc… Nu cred a ai putea suporta ideea ca un detinut este mai documentat si mai precoce ca matale. Sau…cine stie…

 39. Salut Vasile. Deci acum suntem vreo 3 care postam cu numele real. Bineinteles ca am citit. Exact inainte de 1 ian 2010, cand legea unitara a preluat tot, aveam in dezbatere la nivel ANP/sindicate un proiect de modificare a acestui articol din OMJ 399. O incadrare mai precisa pe legislatia aplicabila in invatamant, precum si o corelare cu fisele posturilor si cu nevoile institutiei.

  Sunt de acord cu tine ca simpla dobandire a unei licente in drept la o facultate privata obscura, de catre un sofer, nu reflecta o acordare de drepturi suplimentare in raport cu nevoile unitatii si dorinta de pregatire a salariatului. Pe acest subiect dezbaterile au fost ample in trecut.

  Insa dura lex sed lex (desi nu prea se potriveste aici), prevederea aceasta nu mai poate fi modificata ci doar aplicata ultraactiv. Nu este foarte corect sa aplicam o prevedere in mod extremist plecand de la cazurile negative, sau prezumand reaua intentie.

 40. dupa cum vedeti , domnule Teoroc , am scris numele real si locatia . asta pt ca vreau sa aflati si parerea mea . ca sa fiu clar de la inceput spun ca nu sunt beneficiar al legii si nici macar viitor beneficiar pt ca nu am de gand sa ma inscriu la facultate .

  eu cred ca aceasta lege incurajeaza parazitii si lenesii ce vor sa stea in locuri calde si sa primeasca bani . pe ce ma bazez cand afirm acest lucru ….
  simplu …in serviciul nostru suntem restrictionati de consemne si fisa postului . in penitenciarul braila cunosc majoritatea consemnelor de agenti si nu stiu daca vreunul specifica faptul , sau face referire la speta de fata .
  onor pt cel ce termina o facultate , dar trebuie sa-si puna in valoare cunostintele ca sa primeasca bani . pt ca altfel ajungem in situatia, care exista deja , ca un nou angajat in sistem sa stea bine mersi pe gard desi este licentiat si sa primeasca bani cat unul care face sectie de 15 ani dar care poate nu are bani sa faca o facultate .
  avem f multe probleme nerezolvate gen ore suplimentare , lipsa personal etc , dar daca dv considerati o prioritate aceasta problema , atunci haideti sa o facem cum trebuie .
  agentii nu consiliaza , nu acorda asistenta juridica etc , deci ce face in plus un coleg licentiat fata de mine . nu vreau sa moara capra nimanui , vreau doar sa cred ca avem prioritati reale si ca nu incurajam parazitii . multumesc daca ati citit pana la capat .

 41. Stimate d-le doctor Asclepios
  Sper sa nu fiti dintre cei care-i incadreaza pe altii ,alaturi de „sakalul” zilelor noastre,acest contemporan care nu spune nimic despre competenta,autoritatea si necesitatea domniei sale de a-i „incadra „pe altii.Dar daca totusi o veti face,stiu ca m-a „incadrat”un profesionist.Spuneti undeva ce”psihologia ajuta oricarei profesii”Si medicina ajuta oricarei profesii,numai si numai ptr a fi capabil sa acorzi primul ajutor unuia aflat in soc anafilactic,hipovolemic,cu fractura sau traumatism de coloana vertebrala cervicala(avind in vedere riscul de deces prin sectionarea centrilor respiratori),sa stii sa dezobstruezi caile respiratorii..etc Mai ales daca lucrezi la operativ si RSLD ..te cam obliga.Si stiintele juridice te mai ajuta in viata,numai si numai sa stii ce e ala un drept ,o obligatie,cind insulti sau calomniezi pe altul,cind esti neglijent in serviciu sau cind savirsesti un abuz,sa stii multe..Si logica (juridica,matematica) este necesara s-o cunosti..sa stii daca poti sau nu sa ajungi la un adevar,daca faci sau nu faci un lucru..etc.Si economia e necesara in viata sa stii ce e ala un buget,daca aplici sau nu un spor..etc Si literatura si istoria si filozofia sint necesare in viata sa poti discuta sau da un interviu.Si matematica e necesara in zilele noastre numai si numai sa poti numara banii si ppl-ii.Si paraspihologia sau astrologia sint necesare in viata sa stii ce-ti rezerva Jupiter sau Saturn la serviciu.CE NU E NECESAR IN VIATA?Poate erosul..poate prea multa stiinta sau prea putina?Domnule doctor..nu mai scriu nimic de confesiunea…
  Cu stima!

 42. Vom avea o discutie cu ANP/MJ pe subiect si in functie de decizie, se poate pune un proces pe rol.

 43. si de ce nu se face ceva in privinta asta, ca suntem o gramada in situatia aceasta 🙁

 44. Domnule Presedinte
  Asa cum am mentionat anterior,nu „familia „din care facem parte e devina,ci noi,”copilul” acestei familii.Acest copil rebel,cu legi proprii ,de major, uita ca e..minor(itar).Poate n-am sa insist pe legile copilului major,dar,e clar ca nici nu e dorit.Uitam ca nu avem o strategie clara a carierei,ca experienta si gradele profesionale nu inseamna mai nimic dar.. vrem sa fim politisti..Dar dupa ce legi! Uitam ca avem o identitate in criza sau o criza de identitate.
  Dorim sporuri multe si grase,toti la gramada,fara numar.Oare la restul familiei tot asa este?Scria cineva despre neputinta bugetului de a mai duce in circa unele sporuri si ca se incearca o usurare.Dar acest spor de studii superioare ce este?Daca cu bacilul lui Koch te mai iei la trinta,mai faci -nu faci „turbeculoza”,mai vii nu mai vii in contact cu ppl-ul,la ce-l ajuta pe bietul contribuabil ca Gigi Gasrdianul a absolvit 2-3 facultati? Sa-i duca in spate sarmanul contribuabil invatatura lui Gigi Gardianul?Pai.. cu ce-a gresit romanul nostru ca Gigi Gardianul face scoli peste scoli ,numai sa aiba hirtie de pus in rama!Daca locul tau de munca nu cere atita carte,mai Gigi,Gardianule..de ce sa ti-o platesc eu,roman modest,fara carte ,dar cu chef de munca pe doi bani? O fi proverbul ala..”ai carte ,ai parte”.. dar mai asteapta sa se scoata cartea la concurs!..Pina atunci e alt proverb:ai carte ,n-ai parte!
  Ps Ca tot vorbi finu de criza de identitate…Aveti idee ce crede romanul despre munca unui gardian?Cica nu-ti trebuie carte sa inchizi si sa deschizi usile.Cica acum vreo 20 de ani(si otira)gardianul avea 4sau cel mult 7 clase ..si tot aia facea.
  S-auzim… numai de sporuri.. ca de bine ..nu mai cred!

 45. [quote name=”Sakalul”]Pentru Asclepios:

  La faza cu psihologia pentru SDRP consider ca lucrurile sunt in regula. In multe cazuri, e o sectie de detinere esti mai psiholog decat oricare altul din sistem care intocmeste fise de lucru si de evauare atat a cadrelor cat si a detinutilor. In schimb, asistentul spre exemplu are un rol „fix” vis-a-vis de detinuti. Cam asa vad eu lucrurile.

  Si daca am merge pe ideea ca ar trebui a OMJ 399 sa regementeze mai in amanunt aceste lucruri, atunci da-mi voie sa consider ca nu ar fi oportun deloc, cel putin in imediata apropiere…parerea mea[/quote]
  Ce înțelegeți dumneavoastră prin „asistentul spre exemplu are un rol fix față de deținuți”?!Eu cred că unui asistent îi sunt cel puțin la fel de folositoare cunoștințele de psihologie cât unui supraveghetor.Dacă doriți să înțelegeți cam cum văd eu lucrurile m-a impresionat în numărul din mai 2012 al revistei PSYCHOLOGIES România o confesiune a unei colege din sistem intitulată „Sunt asistentă în penitenciar”:Dar de multe ori stau de vorbă cu ei și îi ascult,atunci când au nevoie de asta.Deci, fac un fel de consiliere,care uneori rezolvă problemele mai bine decât niște pastile.Este nevoie să te porți cu ei precum cu nițte copii:să fii drept,corect,constant în atitudine și pretenții,să fii ferm ,dar nu execesiv de dur…Este doar un pasj din confesiunea colegei.Mărturisesc că eu consider că psihologia ajută oricărei profesii care implică lucrul cu omul și că în curicule de formare profesională a tututror profesiilor care implică asta ar trebui să existe foarte multă psihologie.

 46. Buna seara,
  Sakalule..e prea lung..nu am rabdare sa-l citesc!Eu evit sa te jignesc. Sper sa putem coabita,chiar daca matale vrei sa ma incadrezi….undeva.Cred ca nu vrei sa vezi si alte teorii,pe considerent ca numai a dumitale e buna.Explica-mi succint ce-ai scris,ca sa vezi ca ma intereseaza parerea dumitale , ca sint tolerant….s-apoi om vedea! Te salut!

 47. Domnule Teoroc
  Desigur ca mai importanta este AGENDA lucrurilor implinite sub si cu participarea dumitale..restul ca ti-ai reamintit c-ai fost un mare sef..de sectie sau de regim, e….. CANCAN.Asculta si un om ofuscat,frustrat,cum vrei sa spui,nu ma deranjeaza!Stiu cazuri in care unii au luat ani la rind salarii de merit sau 50%,..Distribuirea acelor stimulente era in multe cazuri o recompensa ptr alte „merite”.Criza sau altcineva,(poate ursita) au lucrat corect cu stimulentele mentionate.
  Sint de acord cu faptul ca e o mare diferenta intre coef ofiterilor si ai agentilor.Daca ieie foc,chem pompierii sa te stinga..sau stinge-te cu bere(Timisoreana).
  Eu nu pot sa ma supar pe tine….esti mare Stefane!
  Cu stima!

 48. Pentru Alecu:

  Iti recomand, daca nu ai citit deja, comentariul meu din 14.11.2012 ora 20.04 pentru a reflecta un pic asupra conditiei psihologice sau mai degraba psihiatrice …. Sa stii ca teoria este sustinuta de un gigant al manipularii si e cu predilectie catre societatea romaneasca in ansamblul ei. Oare chiar vrei sa adeverim cu totii ca te-ai incadra intr-o astfel de tipologie ?

 49. Stefan gresesti cand crezi ca finu alecu in lumea reala e la fel de percutant.
  Il cunosc bine la serviciu nu-i auzi gura, e o fetita cuminte spune mereu : „am inteles sefu”.
  Aici are curajul sa vorbeasca, are si el nevoie de putina rabufnire, atat poate, atat face.

 50. 😆
  Pari mai mult ofuscat decat activ.
  Ieri eram pe sectii in Jilava, azi la Consiliul Economic si Social, apoi la o negociere cu BCR
  Agenda mea este destul de transparenta
  Daca o doresti actualizata integral ti-o pot trimite zilnic pe mail
  Tip newsletter
  😆

  Sa stii ca lumea mea virtuala se limiteaza la aceste discutii pe site. Nu esti obligat sa faci parte din ea si nici eu sa te primesc, totusi, iata, coexistam cumva. Ar trebui sa ne si respectam.

  In ceea ce te priveste imi doresc sa cred ca in lumea reala esti la fel de percutant ca in cea virtuala, altfel mai putin conteaza in care dintre ele iti place sa crezi ca traiesti mai mult.

 51. Domnule Teoroc
  Eu nu traiesc intr-o lume ideala sau virtuala!Chiar nu poti sa intelegi nimic?Imi pare rau de osteneala matale! Eu vin din teritoriu,sint activ..matale unde esti?

 52. Finul Alecu:
  Teoria cu „mai bine sa nu ia nimeni decat sa nu iau si eu” este ceva ce nici macar nu ar trebui sa ma obosesc sa comentez.

  In sistemul nostru, tot ceea ce inseamna sau a reprezentat drept de natura salariala acordat diferentiat, unui anumit procent din personal, a suscitat reactii de acest gen din partea celor care nu au primit nimic. Daca luna asta n-am primit, am carcotit, daca luna urmatoare am luat, a fost bine. Daca n-am luat de loc, sa nu mai ia nimeni. Simplu 🙂

  Sigur ca putem suspecta subiectivitatea dar trebuie sa o si combatem, nu ar trebui sa reprezinte un principiu de care ne impiedicam si pentru care renuntam cu usurinta la drepturi.

  Dar nici nu este smart sa aliniezi tot personalul din sistem la aceleasi plusuri sau minusuri, incepand cu sporul de pericol, concediul suplimentar si altele.

  Strategia asta va genera traumatisme in viitor cand legea unitara se va aplica si indiferent de plusuri, toate sporurile la un loc nu vor putea depasi 30%.

  Iar cu marea atructura care ne-a adus numai avantaje sa ma ierti sau mai degraba sa ma lasi. Mi-e ca incendiez atmosfera daca intru in detalii. Jocurile se fac intre cativa generali, incap intr-o camaruta. Iar ai nostri nu-s pe acolo.

  Vezi putin diferentele de coeficienti dintre ofiterii de conducere si agenti, in legea cadru de salarizare si fa niste calcule sa vezi ce inseamna aplicarea lor, apoi arunca un ochi si prin proiectul legii pensiilor si vezi pe cine favorizeaza si ma opresc pentru moment aici.

  Cu greu am reusit sa ridicam coeficientul agentilor cu 0,10, atat, pe cand inca se negocia pe legea unitara. Acum ce sa mai ridicam, cat timp anexa VII din lege reglementeaza drepturile pt tot personalul din marea structura. Impactul unei cresteri de coeficienti de doar 0,05% ar fi urias.

  Si uite cum am inghetat pe loc impreuna cu mare structura care de fapt a reprezentat marea tinta incepand cu 2009 cand a fost lansata public campania bugetarilor de lux. Dar deja astea sunt fineturi, iar Alecul este prea ocupat cu plesnelile ironice, ca sa le prinda, desi este… un fin.

 53. Ioan:
  Te contrazic in ce spui de Radu. Daca m-as ocupa numai de Galati, astfel incat sa se justifice afirmatia ca Radu asteapta totul de la mine, ar sta in loc multe alte lucruri.

  Nici pozitia sa nu poate fi caracterizata tocmai ca obedienta daca este sa ma gandesc ca nu au trecut decat cateva zile de la ultima sa divergenta cu administratia, soldata cu o parasire furtunoasa a consiliului de conducere, in urma unei ironii de prost gust din partea unui ofiter, situatie gestionata poate defectuos de director luat si el prin surprindere de reactia prompta a lui Radu.

  Ironia a tintit lipsa de „discretie” a liderului sindical in probleme care nu favorizeaza imaginea managementului.

  Radu este o persoana activa care se afla in foarte stransa relatie cu oamenii, fiind de enorm folos colectivului, desi niciodata nu vor putea fi impacati toti.

 54. Anto:
  OMJ 399 a fost emis dupa intrarea ta in sistem. Nici nu te-a dat nimeni afara dar nici spor n-ai primit neincadrandu-te in criteriile stabilite de ordin, incepand cu data emiterii acestuia. Acestea sunt conditii pentru a primi un spor nu pentru a lucra in sistem, desi situatia ar sugera o obligatie de corelare cu studiile de specialitate din fisele posturilor si totodata cu o anumita fisa post cadru care nu ar permite diferente mari de la o unitate la alta, aspecte care s-au mai indreptat in timp dar tot mai e loc de treaba 🙂

 55. PTR.IOAN
  Daca considerati ca sunt lup moralist,stau pe un soclu,am adoptat o pozitie de statuie si am asteptat ca Stefan sa ne rezolve problemele,am rugamintea sa purtam o discutie fata in fata si daca aveti dreptate intr-un procentaj cit de mic ,va garantez ca va cedez locul foarte rapid.
  Legat de nepotism si bisericute,sunt aspecte caracteristice tuturor institutiilor din Romania,drept urmare nici noi nu facem exceptie.
  Aveti dreptate,sunt sluga directorului,nu am facut nimic ptr. agenti,cu alte cuvinte nu am ce cauta in rindurile voastre.
  Repet-veniti va cedez locul fara sa va jignesc cu absolut nimic si cu asta am terminat in mod elegant orice discutie legata de activitatea mea.
  Este posibil ca eu sa fiu unul din puturosii sistemului,care am fost protejat,fiind un slugoi al directorului.
  Va respect opinia si va doresc multa sanatate,lucru de care avem toti nevoie.

  CU RESPECT –RADU

 56. Pentru Asclepios:

  La faza cu psihologia pentru SDRP consider ca lucrurile sunt in regula. In multe cazuri, e o sectie de detinere esti mai psiholog decat oricare altul din sistem care intocmeste fise de lucru si de evauare atat a cadrelor cat si a detinutilor. In schimb, asistentul spre exemplu are un rol „fix” vis-a-vis de detinuti. Cam asa vad eu lucrurile.

  Si daca am merge pe ideea ca ar trebui a OMJ 399 sa regementeze mai in amanunt aceste lucruri, atunci da-mi voie sa consider ca nu ar fi oportun deloc, cel putin in imediata apropiere…parerea mea

 57. Cred că revenirea la acordarea acestui drept celor care au luat diploma de licență după 1 ian. 2010 trebuie să fie DOAR primul pas al sindicatului.După obținerea acestui drept trebuie lucrat la modificare și completarea acestui celebru deja OMJ 399/C/2007 întrucât în domeniul medical,de exemplu,unde lucrez au apărut asistenții medicali licențiați ,absolvenți de colegiu cu o durată de 4 ani.În plus nu cred că undeva un absolvent de medicină lucrează ca subofițer ci DOAR ca medic=ofițer,poate farmacist cu facultate care lucrează ca asistent de farmacie mai sunt.La capitolul chimist trebuie ca precizările să fie mai clare pentru că la noi avem un coleg asistent medical licențiat cu mult înainte de 2010 care nu a primit acești 25% pentru că a terminat o ramură de chimie alimentară?!Laborant ce studii trebuie să aibă pentru a beneficia de acest spor?!Cred că ar fi oportun să se completeze aici la medical și cu psihologia ,nu văd de ce un absolvent de psihologie să poată beneficia de acești 25% dacă lucrează la siguranța deținerii și dacă lucrează la medical nu sau dacă lucrează la prevenirea criminalității da iar la medical nu sau dacă lucrează la inspecție penitenciară da și la medical nu?!

 58. Domnule Teoroc,

  Daca in anul 2006 am fost incadrat prin concurs, din sursa externa, in domeniul reintegrare sociala iar specializarea mea nu se regaseste in acel articol 30.3 din OMJ 399/C/2007 ( pe care nu il gasesc pe net:), nu e o contradictie?Nu am beneficiat niciodata de acest spor de studii superioare.Si lucrez in domeniul studiilor absolvite.

 59. Radule, mie mi se pare ca esti ca lupul moralist. De ce ?Pentru ca la tine in unitate nu merg treburile in directia buna, te-ai asezat pe un soclu si ai adoptat pozitia de statuie. Cand ai de gand sa faci si tu ceva pentru amaratii din penitenciar ? Cand se termina si la voi cu nasurile carne de ofiteri ?, cand este respectat si la voi agentul?, cand terminati cu bisericutile, cu nepotismul ? Incearca sa te implici si tu in problemele oamenilor, nu astepta totul de la Stefan. Cum mama dracului sa te bage in comisia de disciplina pentru faptul ca ai opinie diferita fata de cei puternici ? Te-ai uitat in spate sa vezi ce forta este un sindicat, ma rog , o grupa sindicala, unita si cu sute de membri ? Radule, sunteti oameni si nu slugi pe plantatia directorului!!!!

 60. Domnilor colegi, domnule Alecu…

  Dintr-o analiza foarte bine aprofundata a teoriei manipularii de catre unii interesati de subiect, au reiesit niste jocuri cu legatura directa asupra indivizilor si a societatii in general. Unul dintre aceste jocuri a fost denumit „sa moara si capra vecinului”. Elementele ale acestui joc, in aceeasi analiza , constau in urmatoarele:

  – Persecutorul activ (in cazul nostru sunt multi care se incadreaza acestui gen) care se complace in contemplarea necazurilor altuia si face in acelasi timp tot posibilul ca respectivul sa nu reuseasca nimic din ce-si propune. Si aici este adusa in discutie Rusia postcomunista unde cei care incepeau afaceri cu strainii si prosperau li se incendiau casele de catre vecinii invidiosi.

  Poate ca noi nu jucam chiar acest rol in cadrul subiectului „sporul de studii” si alte venituri ce ne-au fost taiate insa daca se pune problema sub forma „sa moara si capra vecinului” atunci ma tem ca exista o disfunctie psihiatrica, zic unii, manifestata printr-o interpretare a realtatii in felul urmator: „daca eu nu am reusit, in aceleasi conditii, ce tu ai reusit, este dovada clara a incapacitatii mele si de aceea fac tot posibilul sa te opresc sau sa te elimin definitiv”.

  Alecu, oare chiar crezi ca asta este jocul practicat de catre o structura sindicala ? Oare chiar crezi ca eliminand niste drepturi fundamentale pe considerentul ca unul sau altii se folosesc de aceste drepturi prin intermediul unor manevre neortodoxe, ar putea folosi cuiva ?

  Si inca o intrebare scurta Alecule: Daca maine se va da 50% si vei fi beneficiarul acestui spor, ce probleme ai mai ridica vis-a-vis de subiect ? Ai renunta la 50% dintr-o ratiune morala extrema ?

 61. Alecule chiar esti (editat).In loc sa militam pentru castigarea unor drepturi ,tu te bucuri ca nu se mai dau (pe principiul ,,capra vecinului).Singura problema la tine este tot cu capra ,dar nu a vecinului ci a pozitiei care o ai in fata sefilor.

 62. ca sa dea bine unii DG,DEA si altii de prin ANP vremelnici sau nu,nu mai stiu cum sa taie si de unde,in realitate trece valul ii ia iar pietrele ca noi raman,atitudinea de „slugoi” e caracteristica mai marilor nostrii care s-au perimblat pe la conducerea ANP in functiile cheie,dar noi putem sa-i trezim la realitate printr-un miting organizat in fata MJ de exemplu sau ANP (daca se poate) unde sa vina doar cei ca mine care nu au beneficiat de sporul de studii si ceilalti colegi din solidaritate,sa tinem vreo trei zile acum ianinte de alegeri si sa solicitam inclusiv demisia guvernului,a minsitrului si a dlui Dobrica si altora de prin ANP,sa vedem ce iasa,eu atunci as multumii SNLP de 10 ori nu de ori cum o fac acum,indiferent de rezultat.ALTFEL NU SE MAI POATE!!!!! 😳 😳 😳 😳 😳 😳

 63. Este nedrept ca cei care au terminat studiile pana in 2009 sa beneficieze de sporul de 25%, iar cei care au terminat dupa 2009 sa nu beneficieze. Atributiile de seviciu sunt acelesi conform fisei postului pentru toti care ocupa acele posturi. Atata tipm cat nu s-a aplicat Legea salarizarii unice care face o diferentiere intre agentii cu studii medii si superioare , mi se pare corect ca acest spor sa se aplice tuturor. Este o discriminare, iar tineretul se poate reorienta in alte domenii dac[ nu se face nimic in acest sens.

 64. Domnule Presedinte
  Atita timp cit sistemul penitenciar,in multe privinte face exceptie de le regulile OPSNAP, ce vrei mai mult? Zi merci.. ca celelalte sisteme te-au primit in clubul lor! Sper ca n-ai uitat exceptiile! Asa ca nu mai fi suparat pe marea structura! O sa-ti treaca! Poate nu stii dar lumea e multumita ca nu se mai dau acele sporuri..de merit, de studii „foarte superioare,premiul de 50%.E buna si criza la ceva! Stiu oameni abonati care si-au luat masini scumpe cu banii aia! Erau aproape cit salariul..intr-o familie! Stai potolit!

 65. Cu siguranta actualii guvernanti,isi bat joc de sistemul penitenciar romanesc,vazind pasivitatea de care dam dovada si faptul ca in sistem suntem un nr mic de salariati,care nu pun probleme ca si efectiv raportat la MAI.
  Suntem putini,incalcam zilnic consemnele generale si particulare ale postului,fise ale postului,se emit tot felul de anexe la fisa postului,iar treaba merge din inertie.
  Este clar ca ne este teama,s-a tot incercat calea dialogului in mod civilizat,dar actualii ramin imuni la problemele sistemului.
  In opinia mea ne batem gura de pomana,ptr. ca practic joaca ping-pong cu noi,sah sau ce jocuri mai pot ei inventa in preajma alegerilor.
  Daca nu rectionam in perioada imediat urmatoare,inseamna ca ne meritam soarta,nu suntem uniti,postam de teama sub protectia anonimatului.
  Cum ai o opinie diferita de a celor puternici,esti trimis la comisia de disciplina,esti sfatuit sa ai gura mai mica ca altfel…….te trezesti pe la parchet,cercetat ptr. ca spui ce te doare.
  Ramine sa ne puna botnita ca in DESCULT a lui ZAHARIA STANCU si tacimul este complet.
  Este bine ca dormim din picioare si ne balacrim si ne jignim intre noi.
  Degeaba tot duc un dialog cele doua sindicate de mai mult timp,daca reactia tuturor nu este una radicala,bataia de joc va continua.
  Au nevoie de alte structuri si nu de noi,bieti lucratori cum ne cred ei.
  Repet,teama a pus stapinire pe noi,iar problemele nu se pot rezolva in capitala tarii,provincia trebuie sa reactioneze cu totul altfel,ce daca vin alegerile trebuie sa ne ia pita de la gura.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)