www.snlp.ro Web analytics

Legea nr. 145/2019 – Statutul politistilor de penitenciare

UPDATE 30 Iulie 2019: In Monitorul Oficial nr. 631/30.09.2019 a fost publicată Legea nr. 145/2019 privind Statutul polițiștilor de penitenciare Legea nr. 145/2019 privind Statutul polițiștilor de penitenciare. Mai jos versiuni descarcabile:

Aflam din fisa proiectului Legii privind statutul politistilor de penitenciare, publicata pe pagina Camerei deputatilor, faptul ca noul nostru statut a devenit deja Legea nr. 145/2019, denumire cu care va trebui sa ne obisnuim in locul Legii nr. 293/2004. Actul normativ nu este inca vizibil in Monitorul Oficial dar va fi publicat dintr-un moment intr-altul. Pana atunci legea este disponibila in formatul transmis catre Presedintele Romaniei (promulgata prin Decretul nr. 619/2019). Presedintele SNLP a luat legatura cu secretariatul Comisiei juridice din Camera deputatilor care a informat ca nu este prima data cand publicarea se realizeaza dupa ce legea primeste numar care se comunica catre Parlament. Sa nu uitam ca este o lege cu 210 articole si multe anexe.

Practic publicarea se va realiza in scurt timp, din acel moment fiind dat startul oficial, ca sa spunem asa, la elaborarea si publicarea legislatiei secundare (o hotarare de guvern si 40 de ordine de ministru), avand, asa cum am mentionat, prioritatile vizand plata ratelor ipotecare si reluarea concursurilor. Revenim cu legea in formatul publicat, precum si cu detalii privind normele care urmeaza a fi elaborate in termenul maximal de 6 luni de la publicarea statutului.

44 COMMENTS

  1. B.Categoria agenţilor de poliţie penitenciară:
    a) agent şef de poliţie penitenciară 4 ani;
    b) agent şef adjunct de poliţie penitenciară 4 ani;
    c) agent principal de poliţie penitenciară 4 ani;
    d) agent de poliţie penitenciară 4 ani.

    Atat?….gata?….gradul de agent șef principal nu mai este?…sau s-a omis?

    • tot apare intrebarea asta / nu mai cititi intoxicari
      extras din L145/2019 (gasiti si pe net)
      B. Categoria agenţilor de poliţie penitenciară:
      a) agent şef principal de poliţie penitenciară;
      b) agent şef de poliţie penitenciară;
      c) agent şef adjunct de poliţie penitenciară;
      d) agent principal de poliţie penitenciară;
      e) agent de poliţie penitenciară.

      • Agent șef de penitenciare nu există la termene de grad deoarece odată ce-l deții, ești fără …. termen, până la pensie 😀

  2. Deranjez cu o intrebare. In contextul in care a intrat in vigoare Statutul politistilor de penitenciare se modifica si legislatia privind mutarea ? Sesiunea de mutare din toamna se poate realiza in baza legislatiei Legii 293 sau este necesar sa intre in vigoare un OMJ/HG privind mutarea in baza noului statut ?

    • pana la publicarea noilor ordine cele vechi sunt valabile / treaba merge inainte

  3. Dle Teoroc vin in atentia d-voastra cu urmatoarea problema. In ce conditii, mi se pot pune piedici in a beneficia pe viitor de art. 111 din statutul politistului de penitenciare, in situatia in care detin prin mostenire dupa decesul unuia dintre parinti mei a unei cote parti de aproximativ 17 mp. Va spun pentru ca conform legii 114/2006 din legea locuintei, exigentele minimale ca o suprafata sa fie incadrata ca locuinta trebuie sa aiba cel putin 37 de mp, sa cuprinda camera de zi, bucatarie, grup sanitar etc. Va intreb pentru ca mai am oarecum cativa ani de activat in sistemul peniteciar si pe viitor as vrea sa imi achizitionez o locuinta in care sa ma pot bucura alaturi de familie iar „specialisti” din sistem imi pot zice ca cota parte pe care o detin este „locuinta”. Va multumesc si astept un raspuns de la d-voastra.

    • sunt si astfel de spete / legea nu distinge masura sau procentul in care trebuie sa fii proprietar / esti practic proprietar pe 17 mp dintr o locuinta / gandeste-te ca o conditie de pierdere a dreptului este de asemenea aceea ca un copil aflat in intretinere sa aiba o proprietate / sigur ca se pot pune piedici / nici nu poti pretinde ca nu ai calitate de proprietar / scuza ar fi ca acei 17 mp nu sunt chiar o locuinta / este o speta pe care trebuie sa se pronunte institutia cu aviz juridic / sigur ca se poate face si proces la o adica / pe ideea ta, daca locuinta are 50 mp dar tu ai 17 mp in proprietate, nu esti chiar proprietar / dar daca detii 49 mp de ce ai fi? Adica doar daca detii 100% din suprafata trebuie sa fii in situatia descrisa in lege?

      • Eu am mers pe legea locuintei 114/1996 actualizata in care prevede clar cat trebuie sa cuprinda suprafetele minimale ale unei locuinte. In lege specifica sa nu detina locuinta proprietate personala, proprietate este in schimb locuinta nu cred ca poate fi numita, exista anumiti mp cum si detinutii in penitenciare au dreptul si prin care stim cu totii ca au castigat multe procese in instanta.

        • (editat)
          daca are o cota parte nu este proprietar , este coproprietar.
          Dreptul de proprietate este, conform Codului civil, dreptul unei persoane de a se bucura și dispune de un lucru în mod exclusiv și absolut.
          Codul civil vorbeste de urmatoarele drepturi reale: dreptul de proprietate si dezmembramintele acetuia. dreptul de coproprietate nu este mentionat… deci nu este un drept real de sine statator.
          Dreptul de coproprietate nu este de sine statator in masura in care unele din atributele sale nu se pot exercita fara concursul tuturor coproprietarilor

  4. Sa făcut rectificarea ieri?.Vom primi ceva retroactiv(NH și bani de haine).Ce știți?

    • nu s-a facut rectificarea / este necesara o lege care trebuie adoptata

  5. Doamna Birchall ne vede in continuare fpss:refuza sa ne treaca alaturi de jandarmi,politisti vis-a-vis de innasprirea pedepsei de ultraj?!?!De ce ne numim politisti,de fatada???Detinutii vor avea in continuare tupeu in fata politistilor de penitenciare,cu toata denumirea pompoasa de ”politist”!

  6. Dl. presedinte concursurile suspendate se vor relua din pnct. de unde au ramas ? sau se vor anula si lua de la inceput cum cititim pe alte bloguri pline de fake news ? multumesc

    • sunt dezbateri la nivel de MJ / totul trebuie stabilit prin actul normativ care se va adopta / pana la acest moment se opteaza pe reluare din punctul ramas cu atat mai mult cu cat nu exista cazuri care ar fi influentate de noul statut la o eventuala reluare de la inceput (este vorba de selectie dosare) / sunt inca dezbateri cu analize pe situatii

    • Doar denumire nu te face profesionist si nici nu-ti mareste respectul in ochii detinutilor .

    • Pentru a fi alături de magistrați, jandarmi și polițiști la sporul special de ultraj trebuie modificat Codul penal. Birchall nu poate să facă asta, Codul penal, conform rezultatelor Referendumului, poate fi modificat doar prin lege, in Parlament.

  7. Buna ziua! Cei care isi vor cumpara locuinta in urmatoarele saptamani vor beneficia de decontarea ratelor?

      • Bine a punctat- colegul ,care detine ca proprietar doar 16mp dintr o locuinta.Se poate intampla oricui– in urma unei dezbateri succesorale, sa detina cativa mp dintr o locuinta.In acest caz nu mai beneficiaza de niciun drept.Asta in timp ce profesorii, politistii, militarii, magistratii…beneficiaza de acest drept – fara nicio conditie impovaratoare.Asa harababura ca in tara asta..nu mai exista.

    • Bine punctat raspunsul dvoastra totodata in omj (daca este varianta finala) vad ca este prevazut la art. 1 (3 ) .. ORDIN
      CAPITOLUL I – COMPENSAREA LUNARĂ A ORDIN
      CAPITOLUL I – COMPENSAREA LUNARĂ A CHIRIEI

      ART. 1
      (1) Poliţiştii de penitenciare au dreptul la atribuirea unei locuinţe de serviciu, dacă în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea, ei, soţul/soţia sau copiii aflaţi în întreţinere nu deţin o locuinţă în proprietate ori nu li s-a atribuit locuinţă de către autorităţile administraţiei publice locale.
      (2) Poliţiştii de penitenciare cărora li s-a atribuit o locuinţă de serviciu potrivit alin. (1), pot solicita schimbarea acesteia şi atribuirea unei alte locuinţe disponibile în fondul locativ al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau al unităţii penitenciare în cauză, care să corespundă nevoilor locative ale poliţistului de penitenciare, soţului/soţiei acestuia şi copiilor aflaţi în întreţinere.
      (3) În înțelesul prezentului ordin locuința reprezintă acea construcție alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii, potrivit Legii locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

  8. Acest statut întra în vigoare la data publicării în MO, sau la o data ulterioara?

  9. Domnule Teoroc , prevederile art.208 din noul statut , nu permite dupa publicarea in M.O. a legii, a avansarilor in grad, in functie si acordarea semnului onorific , fara a mai astepta finalizarea evaluarii profesionale pe anul 2018 ? ”art.208-In situatia in care, prin acte normative, calificativele obtinute la evaluarile anuale reprezinta o conditie, iar perioada luata in calcul include anul 2018, aceasta conditie se considera indeplinita.”
    Daca da , atunci DMRU ar trebui sa solicite unitatilor dupa publicarea legii in M.O., ca acestea sa faca urgent demersurile necesare pentru ca angajatii care indeplinesc conditiile de la 01.01.2019, sa fie avansati in grad si functie si sa fie transmise si propunerile pentru semnul onorific.Angajatii au pierdut destui bani pentru ca nu au beneficiat de avansari la timp, pentru ca nu a fost efectuata evaluarea profesionala pe anul 2018.

    • urmeaza instructiuni pe subiect / pe 2 aug intra legea in vigoare

  10. Va salut . Domnule Președinte Noul Statut aduce modificări de ordin salarial la salariul de grad .Ex : ag sef princ actual 287 creste la 410 ?

      • Buna dimineata .Domnule Președinte , cu ce data produce efecte OMJ 2588/C/2019 , privind plata 75% ore suplim si SDL

    • personal cred ca prin OUG este unica solutie sa se rezolve anul acesta si pe asta vom insista

  11. Domnule președinte, va rog, faceți demersuri pentru a grăbi elaborarea/publicarea omj prin care chiriile se pot transforma in rate, trebuie doar copiat de la MAI, sa ne lase anp-ul cu “altele mai importante”, dacă nu va fi presiune de la Dvs ei nu o vor face,
    Mulțumesc

      • Va exista posibilitatea decontarii a ratei la banca sau unei fractiuni din rata si in cazul locuintelor care nu sunt in localitatea unde este penitenciarul? Ma refer la localitati limitrofe( 5, 10 km).

        • nu sunt restrictii pe pozitia locuintei cu credit ipotecar ci pentru chirie / urmariti dreptul principal / urmeaza si un ordin de ministru in acest sens, care insa nu poate veni cu restrictii peste lege

        • In tabelul cu stagiul minim in vederea acordarii urmatorului grad profesional, la corpul subofiterilor lipseste un grad: Agent sef principal.

    • Se termină luna iulie dedicată rectificarii … Polițistul de penitenciare de azi are aceleași doleante cu fpss-ul din luna iunie, luna protestelor si a promisiunilor neonorate. Un termen, o speranță domnule Președinte?

      • ieri discutii la guvern / stim ca ministrul justitiei a presat pentru fondurile promise

  12. Va salut! Spuneti mi si mie domnule presedinte, trebuia sa iau urmatorul grad la termen de mai mult timp. Din momentul intrarii in Monitorul Oficial, vom primi si noi gradele cei care am fost amanati cateva luni pana la publicarea statutului?

    • vom avea temeiul statutar pentru evaluari / acestea au tinut pe loc avansarile / tot o decizie CCR, stim deja / se vor debloca si avansarile

    • Domnule presedinte cum interpretati art 111 alin 2 daca am o propietate in raza a 70 km pierd chiria?????

      • da, este un risc / intentionam eliminarea acelei restrictii insa nu va fi simplu

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)