www.snlp.ro Web analytics

40 de ordine de emis in 6 luni. Statut promulgat. Urmeaza publicarea

Astazi Presedintele Romaniei a emis decretul de promulgare a Legii privind Statutul politistilor de penitenciare. Inca nu am devenit oficial politisti de penitenciare pana cand noul statut special nu este publicat in Monitorul Oficial al Romaniei. Ce urmeaza dupa publicare? Intrebari de tipul „cresc salariile?”, „se schimba uniformele?’, „se deblocheaza concursurile?” incep a fi lansate in spatiul public, confirmand interesul, sperantele, asteptarile pe care noua lege le genereaza in randul personalului.

Politistul de penitenciare, ca modificare a denumirii ocupatiei noastre, a intrat in faza embrionara in anul 2010 pe mandatul lui Catalin Predoiu, a avut o stagnare in evolutie in scurtul mandat al lui Titus Corlateanu, a fost cat pe aci sa fie lansat in la fel de scurta epoca Mona Pivniceru, a fost dezbatut fara vreun rezultat cu Robert Cazanciuc, ulterior aproape a sucombat cu tehnocrata Raluca Pruna care ne dorea afara din structura de aparare,  pentru a fi resuscitat fara finalizare de  Tudorel Toader si in sfarsit impins spre adoptare de Ana Birchall. Deci… un parcurs cu 9 ministri daca este sa-i mentionam si pe Victor Ponta si Florin Iordache care au stat prea putin la MJ pentru a emite pareri pe subiect.

Totusi, sa fim realisti, noul statut nu modifica legea-cadru privind salarizarea bugetarilor. Fara sa mai spunem ca legea-cadru se aplica integral abia in anul 2022. Nu acesta este scopul statutului. De fapt, totul a plecat de la necesitatea schimbarii denumirii ocupatiei. Apoi a fost dezvoltata partea de cariera dar s-a umblat evident si la drepturi. Apoi au aparut decizii ale Curtii Constitutionale (procedura disciplinara, evaluare profesionala etc)… Si asa s-a ajuns la 210 articole si 7 anexe. Daca vor mai aparea si alte decizii CCR care vor impune ca anumite metodologii sa fie preluate direct de statut (si nu de ordine de ministru), vom avea un statut ceva mai complex decat Codul fiscal.

Imediat dupa publicarea Statutului politistilor de penitenciare, Legea nr. 293/2004 va deveni la propriu istorie, dupa 15 ani, impreuna cu acea ocupatie cu denumire imposibila –  „functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare” – tradusa de presa ca „gardian”. La fel va deveni istorie si pachetul de acte normative emis in temeiul fostului statut. Insa, sa nu ne grabim prea tare, pentru ca avem un proces complex de gestionat in continuare.

Incepand cu anul 2004, un set consistent de norme subsecvente legii 293/2004 a fost lucrat si aprobat, majoritatea hotararilor si ordinelor fiind adoptate chiar in anul 2004. Oricare dintre aceste ordine este atacabil din punct de vedere al constitutionalitatii pe considerentul „normei in alb” criticate de CCR; este vorba de trimiterile din statutul special catre ordine de ministru prin care trebuie reglementata metodologia de acordare a unor drepturi sau de aplicare a unor dispozitii.

Cu precizarea ca multe materii nu mai necesita metodologii, fiind detaliate chiar in statut (procedura disciplinara, evaluarea si raspunderea patrimoniala), iar ordinul privind concursurile nu va disparea ci trebuie doar actualizat dar numai dupa emiterea unui noi legi sau ordonante, trebuie precizat din start ca si noul statut include o serie lunga de trimiteri catre legislatie secundara/tertiara, marea majoritate a acestor norme fiind de nivelul ordinelor de ministru. DCEAN ANP a centralizat o lista cu nu mai putin de 41 de acte necesare, dintre care o singura hotarare de guvern si restul – ordine.

Deci la acest moment avem in vigoare un pachet de ordine datand in majoritate din anul 2004 si un alt pachet de 40 de ordine care trebuie emise urgent. Intrebarea care se pune este ce se va intampla imediat dupa publicarea noului statut? Totul de va bloca pana la emiterea noilor ordine? Ne lamureste chiar… politistul de penitenciare:

Art. 206
(1) În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi se aprobă, se adoptă sau, după caz, se modifică ori se completează actele normative subsecvente care nu sunt în acord cu prezenta lege.
(2) Actele normative subsecvente prevăzute de prezenta lege rămân în vigoare în măsura în care nu contravin prezentei legi.

Avem astfel la dispozitie 6 luni in care trebuie sa prioritizam strict modificarile impuse de noua lege pentru a obtine semnarea urgenta a acestora. Mai jos – lista celor 41 de acte normative avute in vizor:

In perioada imediat urmatoare, pe langa grija rectificarii bugetare asumate de Guvern dar inca neconfirmate, avem rezolvata problema statutului special al politistului de penitenciare (desi deja apar criticile si mai ales uitarea; parca era prioritatea zero acum doua luni) si totodata avem o noua lista de prioritati in fruntea careia sunt plasate, evident, cele doua mari tinte: concursurile si plata ratelor pentru locuinte!

Despre concursuri nu vom vorbi acum, am explicat deja optiunile. Nici despre modificarile importante produse de noul statut in planul ocuparii posturilor (agenti/ofiter, executie/conducere). Este timp pentru toate, nu are niciun rost sa le amestecam. Alegem sa punctam cateva aspecte din statutul pe care unii deja se inghesuie sa-l critice cu mentiunea ca nu este un statut promovat de sindicate ci ajustat pe cat posibil de acestea, dupa ce a fost presarat cu multiple divergente de-a lungul elaborarii sau legiferarii sale.

Mai intai, amintim in treacat si fara sa atragem prea tare atentia ca dreptul la greva a fost reactivat. Numai noi stim cum, dar mai ales de ce. Totodata mai amintim ca am reusit (pe ultima suta de metri) sa mentinem in statut vechiul drept la sprijin cumparare/construire locuinta, care a disparut din toata structura de aparare, fiind inlocuit de plata ratelor (noi le avem pe ambele). Daca intr-un moment prielnic vom reusi sa obtinem si o HG pentru punerea in aplicare a dreptului, atunci vom avea un real motiv de a sarbatori. Calea este deschisa. Intr-un alt articol vom vorbi despre aceste mult asteptate rate pentru achitarea unor credite ipotecare, precum si despre diferentele fata de politisti si ceilalti colegi de structura (in bine, nu in rau).

47 COMMENTS

  1. Ce se intampla daca imediat dupa intrarea in vigoare a statutului iti inchiriezi un apartament? Chiar daca indeplinesti conditiile din statut/lege se va aproba cererea in lipsa unui OMJ cu normele de aplicare?

    • Fara OMJ, nu exista un temei concret pentru plata ratelor cat timp chiar statutul impune OMJ

      • Va salut! Intrebare:in conditiile intrarii in vigoare a noului statut se mai respecta calendarul acela de mutari si schimbari din functie? Adica vom mai avea sesiune schimbari din functii in septembrie? Sau inca nu exista procedura? Multumesc anticipat

        • normele actuale raman in vigoare pana la o eventuala modificare in termenul maximal de 6 luni / nimic nu se blocheaza cu excepta deja blocatelor concursuri

        • Sa intelegem ca dreptul la decontarea chiriei este inaplicabil pana la aparitia OMJ cu noile norme de aplicare? Asta era intrebarea (fara a aminti plata ratelor).

          • contractele actuale se mentin valabile / exista prevedere tranzitorie / insa pentru viitor este necesar ordin

  2. Domnule Teoroc aveti cumva idee care este termenul in care trebuie sa fie publicat in MO statutul nostru?

    • nu exista termen / legea se va publica rapid / a primit deja numar

    • Dom.Teoroc, ve-ti avea mari surprize dupa publicarea lui,acest statut nu aduce niciun castig ,iar daca pana acum mai venea lumea in uniforma la serviciu.Dupa ce va aparea pe tinuta sintagma: politie penitenciara….NIMENI, nu va mai purta uniforma in afara unitatii( multi nici in unitate).Ne ati vandut ieftin, pe 30arginti-conducerii(directorilor), politistilor -deplini,procurorilor,judecatorlor.

      • dar ce anume ar trebui sa apara pe tinuta? brigada antitero? cum te ai simti bine cu ocupatia pe care o ai? cum vorm reusi sa conferim demnitate acestei profesii? despre vandut nu povestim ca acolo unde se termina logica nu are rost sa dezbatem

  3. Buna ziua. Cat mai durează până când se publica in Monitorul oficial? Multumesc

  4. credeti ca reusim in 6 luni sa atingem toate punctele sensibile ? sau macar unele din ele ? si ce se intampla daca depasim aceste 6 luni ? cand credeti ca urmeaza efectiv sa lucram la comisiile de lucru la anp pentru rezolvarea lor? multumesc

  5. Comisia de disciplină era neconstituțională pe legea veche, acum dispare acest ”inconvenient” și iată-ne la discreția șefilor, posibilitatea de a ajunge în comisie fiind o armă redutabilă pentru reducerea la tăcere a celor care comentează și nu țin privirea-n jos.

    • nu putem fi singura entitate din tara fara o procedura disciplinara / la politisti se aplica sanctiuni directe de ofiterul cu disciplina cum aveam acum 20 ani / la noi sanctiunile aproape au disparut / in comisii sunt sindicatele / nu se poate lovi in oameni cu usurinta / insa nicio extrema nu este buna

      • De ce fara sanse cand acest drept la ajutor era stipulat si in vechiul statut si i-a durut la basca pe toti?

      • D-le Teoroc,

        În momentul de față beneficiez de dreptul la transport, dacă mă hotărăsc să cumpăr o locuință în localitatea în care îmi desfășor activitatea beneficiez de dreptul de compensare a ratelor pentru locuință conform legii sau trebuie să stau în chirie o lună după care să-mi cumpăr locuință și să cer acest drept?
        Menționez că am acest drept de a beneficia de compensație chiriei ,dar momentan eu fac naveta.

        Cu stimă ,
        Polițist de penitenciar!

        • Tot raspund la asta / nu exista dreptul la plata ratelor / poti doar utiliza banii pentru CHIRIE pentru plata ratelor

  6. Dacă îmi cumpăr acum locuinta beneficiez de plata ratelor? ….bine acum însemnînd după publicarea în monitor sau trebuie sa astept HG.?

    • Așteaptă publicarea și atenție la dreptul de chirie. Acela este principal. Tot repet

      • Ok multumesc frumos domnule Teoroc ptr. răspuns…în momentul de față beneficiez deja de chirie deci este ok astept publicarea si dupa fuga la banca sa caut cea mai mică dobîndă. O zi buna.

  7. credeti ca reusim in 6 luni sa atingem toate punctele sensibile ? sau macar unele din ele ? si ce se intampla daca depasim aceste 6 luni ? cand credeti ca urmeaza efectiv sa lucram la comisiile de lucru la anp pentru rezolvarea lor? multumesc

  8. Cred ca a fost omisa din lista o alta HG de modificare a HG nr. 1996/2004 (data in baza Legii nr. 293/2004) privind dreptul la asistenta medicala gratuita al angajatilor,

  9. De ce trebuie o HG.pentru punerea in aplicare a dreptului de a cumpara/construi o locuinta cand legea este clara in aceasta privinta….adica legiuitorul ne da acest drept dar noi ne dam singuri cu stangul in dreptul mergand sa ii rugam sa dea si o ordonanta de guvern.(noaptea mintii).

    • este atat de clara legea incat chiar legea trimite la hg 🙂
      noua nu ne ar fi trebuit

    • In formă finala știam că agenții pot participa la concursuri până la funcția de șef serviciu sau echivalent, doar nu a schimbat Klaus totul. Ca tot internetul e plin de prevederea ca numai ofițerii pot participa la concursuri si nu numai atât, doar cei care la prima numire au fost ofițeri. Lamuriri?

      • pot 🙂
        nu chiar tot netul e plin de fakenews
        citeste SNLP si te vei lamuri

    • nu radical dar se va schimba in bine ca si compozitie / informam in scurt timp / si in special la insemne

  10. Cum rămâne cu cei care au cumpărat locuinta? În cazul meu acum 1 luna… Noi nu primim nici un fel de sprijin?

    • ati stiut contextul / daca nu mai exista dr de chirie nu mai exista nici de rata

    • Bună ziua, domnule Teoroc, dacă sunt agent administrativ și vreau sa ma mut la o alta unitate pe funcție de agent operativ, susțin probele sportive la unitatea unde doresc transferul? Și cand se susțin, înainte sa bag cererea de transfer sau după? Întreb pentru sesiunea a 2 a de mutări. Va mulțumesc anticipat!

      • clar probele le vei sustine dupa ce iti expimi dorinta prin solicitare / in mod normal probele ar trebui organizate de unitatea care ocupa postul

  11. Daca am absolvit Snpap si ulterior Academia de politie, isi va produce efecte articolul din lege cu privire la ocuparea unei functii de conducere?

    • Însă dacă X locuiește în București și lucrează la Pnt Ploiesti poate primi chirie.
      X a cumpărat acum 3 ani un apartament în București, poate transforma chiria in rata? Mai trebuie o HG?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)