www.snlp.ro Web analytics

Lanț, bilanț, trilanț

Catena compositAn dupa an, se facura 11 de cand am iesit din armata dar bilantul ramane anual si indispensabil. Un fel de incununare a rezultatelor marcante obtinute intr-un sistem covarsit de lipsuri evidente, care scartaie pe toate partile, bilantul este un moment pe cat de sobru pe atat de rigid, prezentand aspecte cronice de inutilitate.

Nu-mi doresc decat sa ma ajutati sa-mi schimb parerea daca gresesc. Dati-mi dragi colegi motive pentru care cheltuielile facute cu deplasarile si organizarea bilanturilor ar putea fi considerate justificate! Spuneti-mi cu ce impresie ati ramas si cum s-au schimbat perceptiile despre trecut sau perspectivele!

In proportie de 99% din cazuri, ne strangem in sali de pregatire sau cluburi inghetate (doar e ianuarie in fiecare an, de bilant) si ascultam respectuosi cum dom’ director citeste un material de 135 de pagini incluzand cifre si scheme, deseori insotit de o prezentare grafica, material pe care toti cei din sala il pot obtine sau deja il au sub ochi.  

Il urmarim pe director cat putem de atent, pentru ca dupa o ora de citit monoton sa incepem lupta cu somnul avand in vedere ca rolul de ascultator nu este unul incitant. Dom’ director nu se lasa inca. Mai are. Sunt atatea compartimente care trebuie amintite. Numaram detinuti, cereri, materiale de igiena.

Nimeni nu-si noteaza, presa nu are acces, asteptam cuminti finalul si speram ca liderul sindical sa dea glas la cat mai multe probleme care evident ca nu se vor rezolva in sedinta de bilant dar macar dom’ director mai merita si el cate un pardaf pentru conditiile rudimentare in care lucram. 

Bilanturi in toate unitatile, bilanturi in regiuni si bilant pe sistem. Un adevarat trilanț de sedinte. ANP trimite reprezentanti peste tot. Mai mult sau mai putin in tema cu problemele de interes general, mai mult sau mai putin experti in toata plaja de domenii din sistemul nostru. Totusi ca anul asta, mai rar. Cata relevanta poate prezenta din punct de vedere al reprezentarii si competentei, participarea la bilantul dintr-o unitate cu sute de salariati, a unui salariat de executie din aparatul central?

Normal ca este un fel de lant al slabiciunilor. Daca vrem sa facem bilanturi apoi trebuie sa facem peste tot si asta ne obliga sa trimitem oameni din ANP iar cei care pot fi considerati relevanti pentru a receptiona corect un mesaj si a transmite pozitia unitatii centrale nu sunt atat de multi incat sa poata fi prezenti peste tot in timp scurt si de aceea apelam la compromisuri. Trimitem ca sa trimitem.  

Ce am vrea noi, SNLP? Nu zice nimeni ca nu este bine sa ne intalnim anual intr-un cadru formal si analitic, dar macar sa o facem cu folos. Macar sa invatam sa comunicam si sa o facem fara teama. Fara teama sefilor ca vor fi pusi la zid si nu vor avea raspunsuri, fara teama subordonatilor ca vor fi persecutati pentru ca au avut taria sa spuna clar ce-i doare. Sa incurajam dezbaterea si sa ne dezvoltam capacitatea de sinteza si de identificare a prioritatilor.

Sa fim deschisi si transparenti, sa ne recunoastem greselile, sa ne eliberam de teama de a scoate gunoiul de sub pres (recunoasteti marca inregistrata SNLP – de la INTERACT 2014). Informatiile care se citesc in bilant pot fi puse la dispozitia tuturor salariatilor anterior sedintei si se pot stabili luari de cuvant pe teme si pe compartimente. Se pot seta de comun acord paneluri de discutii plecand de la probleme constatate. Nu ne ajuta sa enumeram succesurile! Important este sa evoluam si daca ne credem deja buni, nu avem sanse! Nu este foarte greu insa este drept ca nici nu sta in firea noastra. Dar putem incepe de undeva. Candva.

Documente trimise de ANP privitor la bilanturi:

 1. Bilanturi unitati
 2. Bilanturi regiuni
 3. Bilanturi regiuni (corectura solicitata de SNLP)

26 COMMENTS

 1. S-a incercat astazi o comisie dar s-a decis amanarea. Nu este nicio invarteala. Doar ceva bulversare la varf. Se schimba putin polii de putere si se intampla chiar zilele astea.

 2. Credeti ca acea comisie cu mutarile la Craiova, are vreo legatura cu schimbarile la varf inalt,nu cumva sunt alte invarteli?Dati odata anuntul concret,este f.mult de asteptat.

 3. [quote name=”pt #11 dorel 2016-01-12 14:58″]Colegule, nu prea stii in ce consta munca de agent tehnic de la reeducare; trebuie sa ai un pic mai multe abilitati decat sa stii sa pui lacate pe usi si sa inumeri din 5 in 5….
  Sa aruncam cu noroi unii in altii…ne cam meritam soarta…[/quote]
  ………………………………………

  Auzi, Domn Dorel, una este sa nu-ti functioneze ”dioda” iar alta este sa te taie hotul.Asa ca, ramai calm si nu te mai infoia atat.Normal si firesc era ca toti lucratorii ANP sa ia aceeasi marire dar… . Nu ne vb. dumneata de raspundere ca noi nu avem vreme de baut cafea sau de iesit la tigari!No offence!

 4. Pt.Ag.tehnic.De ce nu te ceri prin DZU sa vi șa lucrezi vreo 6 luni pe Maxima Siguranta atunci sa te vad cum o sa numeri din 5 in 5 si o sa pui lacate pe usi.Daca ai singe in instalatie fa atunci acest lucru si mai vorbim de abilitatile de care ai nevoie sa fi Ag.tehnic.Spor la treaba ca ai multe de facut.

 5. Asteptam semnalul sa venim la miting sa-i facem si noi praf fiindca au devenit dea dreptul nesimtiti .

 6. Colegule, nu prea stii in ce consta munca de agent tehnic de la reeducare; trebuie sa ai un pic mai multe abilitati decat sa stii sa pui lacate pe usi si sa inumeri din 5 in 5….
  Sa aruncam cu noroi unii in altii…ne cam meritam soarta…

 7. Legea 223/2015
  Art. 17
  (1)Au dreptul la pensie de serviciu anticipată militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ condiţiile de vechime prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. b), au împlinit vârsta standard de pensionare [u][b]pentru limită de vârstă diminuată cu 5 ani[/b][/u] şi se află în una dintre următoarele situaţii:
  a)sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale;
  b)sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
  (2)La acordarea pensiei de serviciu anticipate, diminuarea vârstei standard de pensionare cu 5 ani prevăzută la alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.
  Art. 18
  (1)Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parţială militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puţin 10 ani vechime în serviciu, şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
  a)sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale;
  b)sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.

  ANEXĂ: VÂRSTA STANDARD de pensionare pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale
  (data nasterii / luna pensionarii la limita de varsta / varsta pensionare – ani/luni)
  Ianuarie 1969
  Iulie 2028
  [b]59 ani[/b]/[b]6 luni[/b]
  Februarie 1969
  August 2028
  59/6
  Martie 1969
  Octombrie 2028
  59/7
  Aprilie 1969
  Noiembrie 2028
  59/7
  Mai 1969
  Ianuarie 2029
  59/8
  Iunie 1969
  Februarie 2029
  59/8
  Iulie 1969
  Aprilie 2029
  59/9
  August 1969
  Mai 2029
  59/9
  Septembrie 1969
  Iulie 2029
  59/10
  Octombrie 1969
  August 2029
  59/10
  Noiembrie 1969
  Octombrie 2029
  59/11
  Decembrie 1969
  Noiembrie 2029
  59/11
  Ianuarie 1970
  Ianuarie 2030
  60/0

 8. Buna seara Domnule Stefan Teoroc, i-mi puteti spune daca un agent cu varsta de 46 ani si 21 ani lucrati in sistem poate beneficia de pensie anticipata conform noo legi a pensiilor. Multumesc si scuze ca m-am abatut de la subiect.

 9. Nu suntem priviti cu interes de presa decat cand protestam. Tocmai ne-am organizat. Anuntam in scurt timp

 10. Pe toate posturile TV, radio, suntem catalogati corupti. Comisiile din penitenciare sunt facute praf, fpss sunt tratati ca infractori, corupti. Ar trebui cineva sa ia atitudine?

 11. mocirla – buna observatia
  rock – ce te asteptai, sa ne laude? ce e drept a fost traumatizat rau la puscarie; numai intr-o bataie a fost tinut 🙂 ca ne face Becali criminali e ultima noastra grija

 12. Suntem facuti praf in direct de catre gIgi bEcali. Suntem numiti criminali care nu aplica legea. Denigrare in masa… tara lui Papura Voda..

 13. Nu s a stabilit inca daca următoarei comisii pentru aprobare mutări. Am mai spus ca Anp este in „reașezare”. Avem un stand by pe toate demersurile importante. Din câte se pare nu mai durează mult.

  Vom lua banii pe majorari. Este prevazut clar in lege. Se vor aproba si ordinele fie pe cale pașnica fie altfel.

 14. dl teoroc ne puteti spune daca mai luam bani de simbete si duminici de luna viitoare circula un zvon ca nu vom mai lua va rugam sa nespuneti multumim asteptam raspuns

 15. Am trait sa vedem si acest lucru.Un agent tehnic de la reeducare sa aiba un salariu mai mare ca a unui supraveghetor dupa 15 ani de supraveghere pe sectie.O zi buna tuturor.

 16. Domnule Teoroc o sa aiba sau nu loc comisia pentru mutari la unitatile din CRAIOVA saptamana asta????asa fusesem informati de domnul Stoica,ca s-ar intentiona sa aiba loc saptamana asta.in schimb auzim alte zvonuri cum ca doar statele de la pelendava ar fi aprobate,celelalte nu le-ar fi aprobat ministru??? este adevarat?????va rog sa-mi raspundeti!!!dumneavoastra sunteti sunteti singura cale dde comunicare intre noi si anp.

 17. Ce ne puteți spune despre norma de echipare? Dacă nu s-a mărit și nu se dă lunar când au de gând să o „ofere”?

 18. Foarte tare articolul! 😆 m-a binedispus pe ziua de azi. (…) Caragiale n-a murit! That’s the spirit!

 19. Bilanț ar însemna TOT ce se întâmplă într-o unitate: multe activități nu apar în Bilanț deși au fost implicați mulți colegi în proiecte diverse. Exemplu POSDRU : majoritatea agenților implicați cu activități = plată 0 lei : unii muncesc, alții iau banii, alții pleacă în delegații … și apoi nu aplică NIMIC . Motivarea de viitor să facă ceva CA SĂ IA BANI e tot a celor ce au luat bani. Gustul acru : tot al celor care lucrează pe degeaba acele activități suplimentare pentru POSDRU. Alte activități din unitate : asociațiile sportive sau IPA … nu există în bilanț. Oare chiar există în realitate ? Nu participă la acele activități tot ACELAȘI personal al unității ? Nu face parte asta din VIAȚA angajaților unității ? Atunci ne mirăm că ședința de bilanț este anostă și durează mult pe degeaba …. și ar fi bine și fără că oricum unii sunt aduși de ACASĂ pentru PREZENȚĂ ? În fața cui să stea sau să vorbească reprezentanții ANP ? Regionalizăm .. .dar nu uităm să RECENTRALIZĂM în folosul cui ?

 20. Nu trebuie sa ne mire mostenirea!Uite asa mai schimba si ei o vorba, se imprietenesc mai bine si pun la cale strategii,ca intre amici,evident…..la o cana cu vin fiert. Si sistemul merge,ba nu, se rostogoleste.Cum adica, nu stiu ei ,strategii,genialii,indispensabilii ce trebuie facut?Ei sunt calauzitorii luminii Soarelui spre sistem!Sa fim respectuosi cu ei ,sa-i adulam si sa nu lovim in cultul personalitatii.Bine ca existati voi,ca altfel nu eram noi!

 21. Cam asa veti auzi:Am facut-Vom face.Niste aberatii care le auzim de atatia ani,nu s-a schimbat nimic si nu se va mai schimba niciodata.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)