www.snlp.ro Web analytics

Informare privind sedinta care a avut loc pe tema proiectului legii salarizarii unice

Astazi, 01 septembrie 2009, de la ora 9 pana la ora 20 am participat impreuna cu Presedintele BNS – Doru Costin, la sediul guvernului, la sedinta care a avut loc pe tema proiectului legii salarizarii unice. In prima parte a intalnirii care a durat pana la ora 11, au participat reprezentantii celor cinci confederatii sindicale, iar din partea guvernului: Primul-ministru Emil Boc, vicepremierul Dan Nica, ministrul Finantelor Publice Gheorghe Pogea, ministrul Justitiei Catalin Predoiu si ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale Marian Sarbu precum si secretari de stat.

La inceputul sedintei premierul a precizat ca in proiectul prezentat azi a tinut cont si de propunerea sindicatelor de a reduce ierarhizarea de la 1/15 la 1/12. Deasemenea, a mentionat faptul ca se respecta principiul potrivit caruia cei cu salarii mici vor avea in perioada 2010 – 2015 o crestere accelerata: in sanatate o crestere de 78%, in invatamantul preuniversitar de 90%, pentru functionarii publici 68%, pe o medie de 57%.

Fac precizarea ca aceste cresteri salariale sunt calculate plecand de la salariul minim preconizat pt. anul 2015 – 1100 lei – si sunt o medie ponderata pe fiecare minister.

Totodata, pe parcursul discutiilor, am primit asigurari ca salariul brut la 31.12.2009 se va mentine si la 01.01.2010 pentru cei care au un salariu mai mare decat cel care rezulta din inmultirea coeficientului din grila cu 705 lei, adica nivelul salariului minim in anul urmator.

Pentru ca discutiile deveneau tehnice, s-a propus sa aiba loc intalniri separate pe ministere, astfel la ora 12 – Ministerul Sanatatii, 14 – Ministerul Educatiei si 16 – Ministerul Justitiei.

La aceste intalniri au participat si colegii nostri de confederatie care se aflau pe grilele acestor ministere, respectiv Ambulanta, Probatiune, Manageri Publici, Politie.

Se pare ca proiectul va fi depus la parlament luni si pana atunci se mai poate interveni.

Pe parcursul celor 12 ore cat a durat intalnirea de azi am discutat de mai multe ori cu ministru Justitiei – Catalin Predoiu si ministrul MAI – Dan Nica (dupa plecarea d-lui Boc, acesta a condus sedinta) despre problemele pe care la creaza aceasta forma a legii celor din penitenciare si politie.

Am discutat despre:

I. Diferentele existente la coeficientii agentilor si am reusit sa-i conving de necesitatea modificarii acestora in sensul alinierii cel putin la nivelul celor din MApN. Astfel coeficientii pentru agenti vor fi:

  1. agent debutant: 1,75
  2. agent – agent sef principal: 1,75 – 2,45
  3. agent – agent sef principal (sef formatie): 2,35 – 2,55

II. Necesitatea pastrarii sporurilor pt. conditii de munca si a unor sporuri specifice. Din partea celor doi ministrii am gasit sustinere dar mai raman celelalte categorii de bugetari, care chiar si azi au comentat despre aceste drepturi (invatamant si chiar reprezentantii magistratilor). Vom vedea la o intalnire viitoare ce sporuri putem pastra si in ce cuantum.

III. Personalul contractual si necesitatea acordarii acestora a primei de vacanta (tichete de vacanta) si a sporului de fidelitate. Ministrii nu s-au impotrivit, dar am intampinat opozitie din partea functionarilor publici. Speram ca totusi aceasta prevedere sa o putem include, mai ales ca alte categorii de bugetari o au (invatamant si sanatate).

Mihaela Neacsu – Vicepresedinte SNLP, PUBLISIND

 

Documente atasate:

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)