Federatia PUBLISIND publica primele documente despre salarizarea unitara 2016/2017
Pe masura ce ceața pune din ce in ce mai mult stapanire pe una dintre prioritatile Guvernului Ciolos si anume legea-cadru privind salarizarea unitara a bugetarilor, convingerea noastra ca acest obiectiv nu va fi atins nici in 2016 se accentueaza. Pentru a mai reduce din incertitudine si implicit din speculatii suntem in masura sa va punem la dispozitie singurele documente care au fost redactate pana in prezent in urma intalnirilor de la sediul Ministerului Muncii desfasurate in ultima perioada pe baza unui program aprobat prin memorandum. Materialele referitoare la salarizarea unitara sunt calde si nu au fost gandite pentru circuitul public insa suntem de parere ca cetatenii acestei tari sunt perfect indreptatiti sa fie informati si nu credem ca documentele vor fi transparentizate de catre cei care le-au elaborat.
Federatia PUBLISIND isi asuma corectitudinea informatiilor din materialele atasate si atat PUBLISIND cat si SNLP isi exprima convingerea ca informatiile din documentele mentionate contin suficiente date cat sa ne asigure de faptul ca impactul unei legi-cadru privind salarizarea este greu de suportat de Romania indiferent daca este vorba despre varianta 1 a aplicarii Legii 284/2010, despre varianta 2 a Rovanei Plumb din 2015 sau varianta 3 a Anei Costea din 2016. Cu tot respectul pentru un ministru al muncii cu dialogul sindical in sange (ne-am fi dorit si la justitie macar un mic procent din orientarile spre parteneriat social de la MM) dar bagam mana in foc ca nici doamna Costea nu va reusi sa garanteze decat o simpla livrare. Cititi mai mult pe aceasta tema in opinia deja publicata pe pagina Federatiei PUBLISIND.
Click pe imagini pentru acces in premiera la date si informatii despre salarizarea unitara 2016/2017
12 COMMENTS
Comments are closed.
Pina la urma se mai acorda anul acesta 50% pt.celebrele lucrari de exceptie .etc.Sau va fi ca anul trecut cind numai cei cu pile vor primi
[quote name=”Niku”]Pt cei trei beblusi decedati Dumnezeu sa-i aiba in grija,tinerii frumosi nu au iesit in strada nici macar sa ceara demisia minsitrului sanatatii sau a guvernului…aaa nu au mai intervenit serviciile cu infiltrati si agitatori…,[/quote]
Fratele meu ,e-adevarat ca este o tragedie- in primul rand pentru parintii bebelusilor,dar de aici pana la a schimba un guvern e cale lunga!!!
Nu sunt fan „tehnocrati”,dimpotriva! Da` sa fim realisti totusi…
Parerea mea este ca ar trebui schimbati si sanctionati(nu stiu daca doar administrativ sau si penal) incompetentii din Ministerul Sanatatii implicati in cazul copiilor din Arges.
e totala nebunie
Pt cei trei beblusi decedati Dumnezeu sa-i aiba in grija,tinerii frumosi nu au iesit in strada nici macar sa ceara demisia minsitrului sanatatii sau a guvernului…aaa nu au mai intervenit serviciile cu infiltrati si agitatori…,
Cea mai proasta lege,tehnocratii intre ghilimele nu pot si nu au dreptul sa faca o lege a salarizarii pt bugetari,mai au 9 luni si pleaca la locurile lor caldute…
Florin,
Legea unitara nu apare datorita impactului bugetar enorm iar Romania nu-l poate suporta la momentul asta. Nici nu cred ca va veni acel moment in care Romania sa poata suporta vreodata impactul oricarei variante de lege. Pe de alta parte, de mai bine de 6 ani tot pe tranzitorii ne luam salariile. Probabil o alta abordare ne va scoate la lumina. Dar iar ma tem ca nimeni nu-si asuma asta…
Florin sa înțeleg ca sindicatele sunt până la urmă vinovate de ce se întâmplă? Sindicatele înseamnă oameni , iar oameni nu mai sunt solidari ! Oare ce se întâmpla cu liderul de sindicat care nu era de acord cu măririle din sănătate și refuza aceasta marire pana când tuturor ni se acorda mărirea de 25% ???cred ca acum era lider la el acasă !
Nu știm sa fim uniți, toți avem interese personale ,ne doare doar de propria persoană!
La mitinguri toți au probleme ,nu pot participa din diverse motive ! Haideti sa fim uniți sa nu ne lăsăm prostiți de fiecare guvern ,de fiecare conducere a ANP și nu în ultimul rand de fiecare conducere a unități din care facem parte ! P Problema Stefan e ca pansamente se iau dar cicatricele rămân !
Când nu aveam sindicat mergeam la munca 250 de ore , fără libere ,nu ne întreba nimeni nimic ,acum ca le avem sunt de vina pentru tot răul din sistem !
Oare Cum o fi mai bine ???? 😐
din nimic s-a creat….Universul. si noi nu putem sa o punem de o anexa la o salarizare care se vrea unitara? sau sa ne lase cu unitara, ca nici pensia nu mai e…unitara.
sindicatele din politie si din sistemul penitenciar pot sa impinga la unison un „nimic” care sa devina ceva! numai sa se vrea! nu sa mergem pe proiecte plumbuite ale unui ministru (pe) care nici mediul nu l-a facut mai curat! …pe ministru!
Majorarile din 2015-2016 sunt niste compromisuri politice aruncate la plesneala fara nicio fundamentare. Nu a aplaudat nimeni nimic. Poate cei din sanatate si ceva educatia. Dar sunt pansamente fragile la rani prea profunde. Anexa separata la ce, draga Florin? La ceva ce nu exista?
din pacate, sindicatele „au aplaudat” nimicnicia si „bunavointa” guvernantilor de a majora salariile in functie de….specializarile din interiorul categoriei profesionale cu consecintele care au rezultat. personalul medical si din reeducare au acum, o data cu majorarea functiei, ori coeficientul ori valoarea sectoriala mai mare.
acum, merg la negocieri salariale cu materialul clientului…pardon, a guvernului. e drept ca armata nu are sindicat si nu va negocia ci i se va impune. sau negociaza stabarimea care va primi coeficienti cu de 3-4 ori mai mari decat….pedestrimea. are dreptate Cristian! asa ar trebui pusa problema. sau, daca se marseaza pe o lege unica, ar trebui sa avem o anexa separata, dimpreuna doar cu politia. suntem altceva si ne dorim ca munca si drepturile sa ne reprezinte.
Din păcate fiecare guvern ne livrează proiecte și atât fără nici o finalitate !!bugetari sunt de vina ca nu sunt uniți sa iasă în strada sa ceara o lege corecta . O cauza ar fi distrugerea solidarității intre bugetari datorita și unor majorări salariale diferențiate din diverse motive ! Cum e la noi la o parte din personal mărire de 25% la o parte 10% mărire ! Noi în loc sa cerem pentru toți ne certam intre noi !! Cineva spunea ” invrajbeste-i ca sa îi poți conduce ”!!
Din păcate noi am pus botul cum se spune în pușcărie! !! 🙁
Era evident ca nu se poate aplica salarizarea unitara. Cred ca ar trebui abordata problematica din alt unghi si anume, acela ca [b]fiecare structura bugetara in parte sa-si consolideze un sistem de salarizare sanatos,[/b] bazat pe drepturi principii aplicabile astfel incat sa se poata elimina din start posibilitatea de a fi interpretat in tot felul de moduri.
Din punctul meu de vedere, legea salarizarii unitare ar trebui sa preevada doar principii, reguli generale, in genul celor prevazute de Codul Muncii iar particularitatile fiecarei structuri bugetare sa fie prevazute de pri n legislatie specifica, fara a excede principiile prevazute legea unitara. In felul asta nu ar trebui sa mai gasim elemente comune cu alte categorii de personal din alte structuri pentru a justifica nivelul de salarizare.
Adoptand un sistem bine structurat in privinta salarizarii, ne putem gandi si la principiul carierei unui salariat din penitenciare. Stabilindu-ne propriile repere putem derigidiza plata pe anumite functii in sensul ca am putea adopta plata egala pentru raspundere egala, fiind bie cunoscut faptul ca sunt agenti care-si asuma functii de comanda fara a beneficia de indemnizatie.