www.snlp.ro Web analytics

Directori anti-personal sau cum facem pierduti banii pe ore suplimentare

Fie din rautate, fie din prostie (alta varianta nu exista), unii manageri din sistemul penitenciar cauta solutii sa nu plateasca munca suplimentara, in timp ce noi ne zbatem sa asiguram un cadru clar si suficient pentru plata integrala. Inca de cand a aparut noua prevedere in Legea nr. 79/2018 si s-a configurat perspectiva platii muncii suplimentare prestate incepand cu luna aprilie 2018, au aparut si ideile. Unele mai crețe ca altele.

In mod normal ceea ce ar trebuie sa se intample din luna iulie 2018 este deosebit de simplu. Cat timp exista ore suplimentare necompensate cu timp liber, acumulate pana in luna aprilie 2018, acestea vor fi compensate cu timp liber pana la eliminarea integrala a restantelor, iar orele prestate dupa aprilie se duc catre plata peste 60 de zile astfel incat sa nu mai apara alte acumulari. In niciun caz nu compensam cu timp liber munca prestata in plus incepand cu aprilie 2018 si lasam necompensate restantele mai vechi. Este nu numai un nonsens ci un act contra logicii, contra propriilor salariati si in esenta, contrar legii.

Avand restante mai vechi, nu avem nicio scuza sa nu le compensam cu timp intrucat plata acestora nu este permisa si este clar ca nu vom reusi sa descrestem volumul restantelor decat prin plata. Pe scurt – timp liber pentru restante mai vechi si plata pentru munca suplimentara incepand cu aprilie. Insa acei directori la care ne referim, impun ca demers compensarea cu timp liber, in mod „prioritar”, tocmai a orelor in plus prestate din aprilie si tocmai pentru a nu plati nimic. Caci legea pentru asa ceva a fost data, pentru a nu fi pusa in practica. Ceea ce incearca ei sa faca este definitia pura a eludarii legii, in dezavantajul propriilor salariati.

Ca sindicat o vom spune simplu. Vom fi fara mila cu aceste specimene. Este ultimul articol in care nu dam nume de unitati sau directori. Pe viitor vom posta „seria rusinii” in care directorii anti-personal vor fi facuti celebri si nu ne vom multumi doar cu atat. Pentru ca am prevazut acest mod pervers de a gandi managerial, ordinul de ministru care se va semna saptamana urmatoare probabil, include o prevedere care interzice aceasta modalitate absurda de compensare invers cronologica, prevedere pe care toti directorii ar fi trebuit sa o cunoasca chiar daca ordinul este doar in faza de proiect:

Art. 12 – Ordonatorii de credite au obligația de a dispune măsuri, cu celeritate, pentru compensarea cu timp liber corespunzător, în condițiile legii, a orelor prestate peste programul normal de lucru acumulate de personal până la data de 1 aprilie 2018.

Daca un director vrea sa evite plata orelor suplimentare compensand exclusiv cu timp liber orele mai recente, acel director arata ca este decis sa mentina constant volumul de restante, in loc sa incerce sa elimine tot ce este de compensat atat timp cat avem o astfel de prevedere care permite plata. Practic avem la dispozitie 6 luni sa scadem acel pachet de ore care creste constant, intrucat la anul nu stim ce va fi. Dar cativa ganditori sunt decisi sa tina sistemul acesta pe loc, imuni la orice efort de reintrare in normalitate sau chiar enervati de aceste eforturi!

2 COMMENTS

  1. Asta am spus intr un articol anterior. Eu nu imi pot lua concediu pentru ca prioritate este acordarea liberelor.intr un schimb cu 35 de agenți se merge numai cu 2 concedii și restul libere.daca ar face toată lumea ore suplimentare sa vezi cum se schimba foaia.

  2. Dar de ce sa nu dati nume ? De ce atata protectie daca sunt niste magari?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)