www.snlp.ro Web analytics

Politistul de penitenciare iese din Guvern

Cum-necum, Tudorel Toader a trecut prin Guvern proiectul de statut special al politistului de penitenciare. Chiar daca informatia nu este postata pe pagina executivului sau macar a Secretariatului General al Guvernului, stim sigur ca proiectul este in incinta, urmand sa fie depus la Parlament in procesul legislativ de adoptare. A zis el ministrul Toader ca dupa ce trage linie, lucrurile vor merge la urgenta dar acum parca ne surprinde putin modul in care se deplaseaza statutul nostru.

Ministrul s-a suparat pe avizul negativ al CES si a vrut sa dea de pamant cu proiectul dar pana la urma a inteles ca daca lucrurile sunt pripite si surprind, nu este timp de constructie ci doar de reactie si a decis sa mearga totusi inainte cu noua lege (reamintim ca nu mai este vorba despre o simpla modificare a Leegii nr. 293/2004!) asteptata prea multi ani de personalul din penitenciare. Aflam deci ca „politistul de penitenciare” a dat o tura prin guvern (asta implica existenta tuturor avizelor necesare si discutarea in sedinta de guvern) si se-ndreapta spre iesirea dinspre Parlament unde va da piept cu bicameralismul.

Proiectul nu a fost inca depus la Senat (prima camera sesizata) dar pana la depunerea oficiala, putem pune la dispozitie varianta finala de statut special care a plecat din MJ. Mai sunt lucruri de corectat iar unul dintre acestea este ceea ce au stricat cateva minti luminate care s-au gandit sa blocheze accesul agentilor pe functii de ofiteri dar au dereglat inclusiv parcursul carierei ofiterilor.

Extras din proiect

Art. 21

Ofiţerii se numesc în funcţiile prevăzute în statele de organizare cu grade profesionale egale sau mai mari cu cel mult două grade faţă de cele pe care le au.

Art. 95

(1) Trecerea agenţilor în categoria ofiţerilor de poliție penitenciară se realizează prin concurs organizat anual, în limita posturilor prevăzute în statele de organizare ale unităţilor de penitenciare, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în prezenta lege. (…)

(3) Agenţilor prevăzuţi la alin. (1) li se acordă gradul profesional de inspector de poliție penitenciară.

Art. 96

(1) Funcţiile de conducere vacante din poliția penitenciară se pot ocupa prin concurs, dintre ofiţerii şi agenţii de poliție penitenciară în activitate. Agenţii de poliție penitenciară pot ocupa prin concurs funcţii de conducere vacante până la nivelul de şef serviciu sau echivalent.

Vedeti in sublinierile de mai sus cum se limiteaza numirea in functii la maxim doua grade. Nici cu aprobarea ministrului nu merge mai mult (asa cum procedam de un deceniu). Ce facem cu cei care acum ocupa functii cu minim 3 grade diferenta? Le vacantam sau modificam functiile dand in jos gradul prevazut pentru acestea.

In proiect, ca urmare a unor propuneri „inteligent” si persuasiv sustinute, s-a prevazut maxim gradul de inspector pentru agentii care trec in corpul ofiterilor, iar functiile de sef serviciu sunt de comisar sef. Iata ca s-a blocat accesul agentilor pe functii de conducere. Un scop cu adevarat nobil. Cine sa vada mai departe de atat? Interese de grup mic, experienta de…loc. Tintesti „dusmanul” si-ti tragi un glont in picior singur.

Deci cum spuneam, mai este ceva de lucru pe statut, insa modalitatea care mai ramane este cea a amendamentelor depuse in Parlament. Daca se va reusi ca acestea sa aiba si sustinere MJ, cu atat mai bine. Dar parca ne-am mai descurcat si fara.

15 COMMENTS

  1. Nu exista masuri de protectie in caz de, „doamne fereste”, inchideri, reorganizari de unitati. Chiar dv. ati sesizat ca numarul de ppl. scade vertiginos datorita masurilor adoptate de guvern si care asteapta sa fie adoptate.
    Cred ca ar fi mai important sa primesti o suma de bani ca sa o poti lua de la capat, decat sa primesti un 50% sau un decont de chirie.

  2. Le stătea în gât multora treaba asta cu agenții care pot ajunge prin examen și pe baza meritelor ofițeri. Nu afectează multă lume în mod direct, dar ne afectează pe toți prin efectele ce le-ar putea genera. Ce părți bune ar avea noul statut? Cu ce ne ajută el? În afară de denumirea inutilă de polițist, altă obsesie a unora dintre colegi.

    • E deajuns ca agentii sa-si aroge doar responsabilitatile ce le revin si se va demonstra in prima faza care este impactul asupra activitatii intr-un penitenciar. Exista o propunere de implementare a unor instructiuni privind DZU in care se solicita ca agentilor sa nu li se mai acorde sarcini specifice ofiterilor. Ce credeti? A fost vreun director de penitenciar care sa nu faca propuneri de mentinere a unor situatii zic ei, exceptionale, in care sa poata folosi agenti? Practica ne demonstreaza ca agentii inca sunt folositi pe acele functii. Un raspuns ferm la acea bucurie meschina a unora de limitarea accesului agentilor de a ocupa functii pana la un anumit nivel si de nerecunoastere a vechimii pentru acordarea gradului profesional corespunzator, ar fi acela ca din prima zi in care isi face efectul aceasta lege, toti agentii sa refuze in masa atributii date prin DZU, cele care tin de exercitarea lor in calitate de ofiter.

    • Sunt convins ca acest nou statut si limitarile lui sunt singurele lucruri care stau intre tine si o cariera de ofiter.
      In rest le stii pe toate!!!
      Dupa parerea ta colegii nostrii care cum spui tu au o obsesie cu titulatura;ar trebuii trimisi la un control…….Asa-i????
      Numai nebuni;;;;; Dumneata esti singurul normal.
      Chiar nu ne dam seama ce cautati printre noi …..

      • Nu ai înțeles nimic. Statutul va aduce doar modificări în defavoarea noastră, bine mascate de denumirea de ”polițist”. Nu e vorba de o persoană anume dar, ca idee, nu aș mai da la facultate la anii mei pentru a ajunge, poate, ofițer, în niciun caz, nu mai reduceți totul la exemple personale.

        • Nu e chiar asa / au aparut cateva soparle pe parcurs, pe care le putem corecta, dar per total legea face lumina in multe aspecte care tin de cariera si care sunt amestecate rau in actualul statut

      • Foarte corect, dl. Tudorache, dar sigur se găsește un ahtiat după 50% care să nu se alăture protestuliui, unul-doi care să nu reziste rugăminților directorilor…știți cum e. 🙂

  3. Agentul sa treaca pe functie de executie pentru ca asa este corect. Apoi sa dea concurs pentru functii de conducere. Maine, poimaine, vom avea din sursa externa DASDRP si sefi de serviciu.

  4. Felicitari domnule Teoroc!
    In sfarsit un pas concret si extrem de important in traseul spre aprobare al statutului nostru.
    Un traseu lung si anevoios ce-i drept.
    Sa speram ca nu ne mai inpotmolim iarasi in hatisul legislativ.
    Tineti aproape ca sa fie bine.
    Va saluta cu respect un coleg de arme sindicalist.

    • Dumneata privesti situatia doar dintr-un punct de vedere, si acela limitat. Mergand pe logica dvs agentii ar trebui sa incadreze functii de executie, inainte de a fi numiti pe functie de conducere. Dar acestia, ce functii ocupa acum in statul penitenciarelor? Este mai cu mot munca unui ofiter de executie din socio, sa zicem, fata de a unui supraveghetor de pe o sectie cu 100 de ppl? Asa diferenta majora sa fie intre aptitudinile ofiterului de la socio si a supraveghetorului, ca agentul sa nu merite sa ocupe o functie de conducere daca indeplineste criteriile si castiga concursul? Dar de practica imputernicirilor la ofiteri ce parere aveti? E normala? Nu ar fi mai normal ca orice post dintr-un penitenciar sa fie ocupat printr-un concurs organizat ca la carte?
      Continuand logica dvs, daca la un concurs pentru un post de conducere concureaza un amarat de agent si un ofiter instructor, etc, agentul nu ar trebui sa castige niciodata acel concurs deoarece ofiterul ar trebui sa fie mai bine pregatit, doar e ofiter, si in plus ar avea si anumite cunostiinte datorita execitarii functiei de executie de ofiter. Deci, unde e problema? Ar avea vreo sansa agentul in aceste conditii enumerate mai sus? Dar realitatea e alta, si nu toti ofiterii sunt mai buni ca toti agentii. Lucrurile sunt amestecate. Si daca e asa, nu a-ti prefera ca un om competent sa ocupe functia de conducere, fie el ofiter sau agent, decat un om mediocru, fie el ofiter sau agent?
      Va rog sa-mi raspundeti la acest comentariu intrucat doresc sa cunosc opinia dvs in legatura cu ideile enumerate mai sus!

      • Poate ca cel mai corect sistem de promovare ar fi cel pe care se bazeaza sistemul norvegian in sensul ca toti sunt incadrati intr-un singur corp profesional, neexistand notiunea de agent si ofiter. Chestiunea asta cu care e mai destept sau mai profesionist, in sistemul penitenciar romanesc, e relativa.
        In esenta, adevarata problema a sistemului penitenciar romanesc privind avansarea prin concurs o constituie concrusul in sine. Cu un interviu la care intrebarile se repeta zile la rand pentru acelasi item incat unii candidati vin cu raspunsurile gata pregatite si cu un examen scris limitat la a scrie ad-literam din lege, de unde deducem ca unul este mai profesionist decat altul? Cel putin la unul dintre concursuri, presedintele unei comisii a replicat vis-a-vis de proba scrisa ca nu doresc a fi contestabili daca adopta „sptele” la proba scrisa. Cu lejeritate i-am replicat ca in felul asta as putea-o convoca pe bunica-mea sa corecteze lucrarile scrise in locul „specialistilor” din paza.
        In fine, ce este cu adevarat frustrant, e ca se limiteaza reptul unor oameni de a-si incerca sansele pentru orice functie din sistem si se pleaca din pozitii diferite, prezuand aspecte discriminatorii fata de agenti.

  5. Cred ca nu intamplator nu s-au mai afisat programari la testarea psihologica pentru saptamana viitoare la concursul de ocupare din sursă internă a 52 posturi de conducere din domeniul economico-administrativ. Presimt ca se va suspenda concursul pana la aparitia noului statut!

  6. Si totusi nimic nou despre sprijinul pt cumpararea unei locuite. Apare ce-i drept o institutie de credit. Sa mai avem speranta pentru acest drept acum?

  7. Cat timp va”sta” la Camere?ne apuca toamna iar???

  8. Si practic, in forma actuala …cam pe ce functii mai poate accede un agent? Multumesc

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)