www.snlp.ro Web analytics

Congresul Extraordinar al Federatiei Sindicatelor din Administratia Publica – PUBLISIND

Pe 29 martie a avut loc Congresul extraordinar al F.S.A.P. PUBLISIND.

Pentru transmiterea eficienta a mesajului federatiei, evenimentul a fost organizat intr-o zi de duminica, la Palatul Parlamentului, iar sedinta a fost total deschisa presei.

La eveniment au fost invitate o serie de personalitati cum ar fi presedintele tarii, premierul, membri ai Executivului dar si ai Casei Regale a Romaniei, reprezentanti ai unor partide si ai Parlamentului Romaniei. O mare parte dintre acestia au onorat invitatia, cei mai importanti fiind dl. Traian Basescu – Presedinele Romaniei, dl. Marian Sarbu – Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei. Au mai participat secretari de stat si consilieri din Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, reprezentanti din agentii si administratii, deputati si senatori, lideri sindicali. Au trimis scrisori oficiale si mesaje o parte dintre cei care nu au putut fi prezenti.

Criteriile in functie de care s-au trimis invitatiile au urmarit eliminarea suspiciunilor privind o anumita orientare a PUBLISIND precum si asigurarea prezentei unui numar cat mai mare din factorii de decizie implicati in ramura de activitate. Stim ca prezenta Presedintelui Romaniei la Congresul unei federatii recent constituita surprinde, o astfel de prezenta fiind rara chiar la nivel de confederatii si aproape fara precedent la nivel federativ. Prezenta d-lui Traian Basescu a urmarit prinre altele si legitimarea PUBLISIND ca organizatie reprezentativa pentru administratia publica, ca partener real in planul dialogului social, acum, cand contextul economic si social este deosebit de complex.

Congresul extraordinar s-a desfasurat sub deviza „RESPECT PROFESIONAL”, inspirata de necesitatea de reabilitare a imaginii functionarului public puternic degradata de o campanie mediatizata prelungit care risca sa redefineasca salariatii din administratie ca „bugetari de lux” incapabili de performanta. Aceasta tema va fi sustinuta si in continuare de federatie in actiunile sale.

Tot in cadrul Congresului extraordinar a fost dezbatuta si votata Strategia PUBLISIND pentru perioada 2009-2010 incluzand obiective pe termen scurt si mediu, obiective identificate din dorinta de a implica activ organizatia in procesul de modernizare a administratiei publice, proces care nu mai trebuie amanat.

Au fost discutate proiectele de acte normative aflate in prezent in dezbatere la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si a fost mandatat Biroul executiv al federatiei sa stabileasca actiunile care se vor initia in cazul in care negocierile Legii unitare privind salarizarea personalului bugetar vor esua.

Ulterior Congresului, prezenta Presedintelui Romaniei si discursul sau cu referire directa la disfunctionalitatile din administratia publica au provocat comentarii care sugerau un pact politic facut de PUBLISIND. Pozitionarea federatiei in urmatoarea perioada va infirma de la sine aceasta ipoteza. PUBLISIND nu are nicio culoare politica. Culorile PUBLISIND sunt cele din sigla federatiei.

La Congres, dl. Traian Basescu nu a facut decat sa reia in mod deschis aceleasi subiecte pe care le-a dezbatut in prezenta liderilor confederatiilor sindicale din Romania cu ocazia intalnirii organizate la Palatul Cotroceni in data de 25 martie, intalnire la care a participat si presedintele PUBLISIND.

Congresul PUBLISIND a fost momentul ales de presedintele tarii pentru a dezvalui perspectivele reale din urmatoarea perioada. Subiectele pe care le-a atins in cursul discursului au fost preluate de mass-media si asezate in topul agendei publice servind si ca subiect pentru emisiuni speciale cum ar fi cea la care au participat domnii Emil Hurezeanu si Emil Boc, televizata de postul RealitateaTV chiar in seara zilei de 29 martie.

Stiri privind Congresul PUBLISIND si mesajul Presedintelui pentru functionarii publici au fost oferite de toate canalele de televiziune.

Daca pe 25 martie seful statului a recomandat liderilor sindicali multa prudenta in declaratiile de presa, acum a hotarat sa vorbesca deschis despre riscul disponibilizarilor si despre intentiile de limitare a sporurilor la maxim 30% din salariul de baza.

Sunt si lucruri care au fost spuse doar la intalnirea de la Cotroceni cum ar fi afirmatia ca nivelul tragerilor de sume din imprumutul acordat de FMI este corelat cu evolutia negocierile dintre Guvern si sindicate. Cu cat Guvernul cedeaza mai mult la negocierile legate de drepturi salariale, cu atat suma imprumutata de la FMI va fi mai mare, avand in vedere nivelul din ce in ce mai mic al incasarilor la bugetul de stat. Acest aspect pune mai mare presiune pe negociatori si creeaza premise pentru rezultate neasteptate ale acestora.

Presedintele a recunoscut totodata, cu ocazia Congresului PUBLISIND, ca functionarii publici reprezinta singura sansa a Romaniei si le-a cerut, prin intermediul participantilor la eveniment, sa-si asume cu adevarat atributiile de administrare a tarii fiind mare nevoie de acest lucru.

In replica, mesajul functionarilor catre presedinte a fost ca sunt de acord sa-si asume aceste sarcini dar doresc sa-si recapete respectul profesional si sa inceteze aceasta campanie concertata de discreditare a functiei publice doar in scopul reducerii unor cheltuieli prin eliminarea unor sporuri.

Ministrul Muncii a rostit, de asemenea, un discurs consistent adresat mai mult sindicatelor decat vreunei categorii de salariati, incercand sa transmita ideea ca in aceasta perioada este nevoie de multa intelegere din partea partenerilor sociali si ca actiunile radicale nu vor aduce rezolvarea situatiei de criza.

Principele Radu al Romaniei a adresat un mesaj de suflet sindicalistilor punctand cateva aspecte esentiale pentru reusita deblocarii situatiei socio-economice si aratand disponibilitatea Casei Regale a Romaniei pentru parteneriate cu organizatiile sindicale. O astfel de relatie este deja initiata cu PUBLISIND, fiind in derulare o etapa in care cele doua entitati identifica mijloace prin care acest parteneriat sa fie materializat cu beneficii pentru salariati si cu efecte pozitive pentru activitatea din ramura.

Plasarea pe agenda publica a unor probleme considerate importante de catre sindicatele afiliate la PUBLISIND, este un obiectiv care nu se poate realiza decat de pe o pozitie suficient de puternica si vizibila menita sa asigure si eficienta actiunilor.

 

Materiale atasate:

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)