www.snlp.ro Web analytics

Internele atacă nenăscuta Poliție penitenciară

Pentru schimbarea denumirii din sistem al administratiei penitenciare in politie penitenciara, ne-am incordat muschii in relatia cu propriul minister si am primit un neve la ficat de la… ministerul de interne. Este ceva mai recent. In cadrul unor intalniri fara participare sindicala din sistemul nostru, aflam ca din randul colegilor de structura au fost voci contra acestei shimbari de denumire.

Nu intelegem cu ce-i deranjeaza pe cei de la interne politia penitenciara. Pentru ca la schimbarea din gardieni publici in politisti locali nu am vazut opozitie. Mai ales ca noi nu ne intersectăm in atributii sau locuri de munca cu politistii.  Mai mult de atat, suntem singurele doua categorii de functionari publici cu statut special din structura de aparare nationala. Restul celor 250.000 de salariati sunt civili sau militari.

Se pare ca ne vor gardieni pe veci, suna bine. Caci altceva nu avem, oricum. Daca am avea, am utiliza. O sa o rugam pe Carmen Dan sa spuna repede, pe nerasuflate functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare. Si sa spuna asta de cateva zeci sau sute de ori pe zi, in acelasi fel in care utilizeaza denumirea de politist in comunicarea zilnica. Nu avem vreo certitudine ca insusi ministrul a carcotit, dar provocarea pentru dna Dan se mentine.

Vom documenta informatia si in functie de detaliile pe care le confirmam, sigur ca vor fi facute publice persoanele si pozitiile acestora exprimate si sustinute in contra noastra. Noi ne vedem de drum, nu ne impotmolim in carcoteli, dar nu ne uitam „prietenii”. Vine o vreme pentru toti.

17 COMMENTS

  1. Buna ziua!
    Văzând câte orgolii se manifesta pe subiectul articolului, simt nevoia de a interveni, cu precizarea ca sunt ofițer pensionar si nu am fost angajat ANP, dar dispun de un nivel ridicat de cunoaștere si expertiza asupra sistemului penitenciar.
    In acest context pot afirma cu tărie ca activitatea de deținere in penitenciar, presupune in principal masuri de asigurare a ordinii si siguranței persoanelor deținute, conform unui set de legi si acte normative care reglementează acest domeniu al statului de drept, ori asta înseamnă ca angajații sistemului fac POLIȚIE PENITENCIARĂ!
    In susținerea acestei afirmații exemplific prin faptul ca, extrapolând, forțele aeriene veghează la respectarea legislației si regulilor impuse de Codul Aerian etc, se cheamă ca face Poliție Aeriana!
    De asemenea, activitatea inspectorilor fitosanitari din cadrul Ministerului Agriculturii, care veghează la respectarea legilor si actelor normative in domeniul prevenirii molimelor plantelor si florei autohtone, este activitate de Poliție Fitosanitara, exact asa scrie si pe legitimațiile celor îndrituiți cu astfel de activități.
    Nu in ultimul rând, Polițiile Locale, sunt structurile create pentru a conferi primarilor localităților instrumentul de control si impunere al normativelor emise de administrațiile locale si a acelor parti din legislația naționala a căror aplicare este in sarcina si responsabilitatea primarului, care le delega responsabilități. Asa ca nu cred ca reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au ceva de comentat vis a vis de faptul ca exista servicii de poliție si in alte domenii ale vieții economico-sociale decât pentru ordine publica, paza si controlul frontierei.
    In concluzie, este foarte potrivit si chiar este de dorit ca, tot ce înseamnă COMPONENTA OPERATIVA DIN CADRUL ANP SA FIE DENUMITA POLIȚIE PENITENCIARĂ!

    I

  2. Acum nu demult, a fost iures mare, referitor la acest subiect, pe o pagina de facebook, probabil facuta de niste politisti tineri, fara viziune, si neinformati! Colegii nostri, agenti si ofiteri de penitenciare, au dat dovada de inteligenta si au argumentat extrem de bine de ce „politist de penitenciare”! Cei cativa politisti care aveau ceva impotriva… au ramas fara glas! La-am spus si eu ceva, si mi-am luat block! 🙂

    „Stiati ca…?
    A.N.P. scolarizeaza in institutii de invatamant ale sistemului de ordine publica siguranta nationala si aparare:
    1. Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti (gardieni la Academie? E o gluma! 😀)
    ;2. Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” Bucureşti (hai… deja se exagereaza, ce dracu’ mai cauta si la S.R.I.? 😂);
    3. Institutul Medico-Militar Bucureşti (ia te uita… gardieni doctori… 😂);
    4. Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu (hopa… au invadat si armata… 😮);
    5. Academia Tehnică Militară Bucureşti (deja gluma se ingroasa… 🤔);
    6. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (ups… esti nebun?! Facultatea de Comandă şi Stat Major?!!! 😳);
    7. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti (au invadat tot… vai!!! 😒)
    8. Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna (mai au si scoala de agenti… ei, si? Noi avem doua la Campina si Cluj, ba nu… trei daca socotim si „talpasii” de la Oradea! 😵).
    (Hmmm… parca nu sunt chiar fraieri! La urma urmei pe vremuri mancam impreuna, o paine amara, pe la Campina si Slatina, ca si acum…! Poate ar trebui sa fim prieteni! 🤗)

    Va saluta cu drag, si va ureaza „servicii fara evenimente!”,
    agent sef principal de… penitenciare Florian DAN.”
    P.S.: Politistilor care ne vor „gardieni”, aratati-le aceasta fotografie, facuta cu ocazia absolvirii Academiei Tehnice Militare, si intrebati-i care este diferenta!!! 🙂 https://www.facebook.com/AcademiaTehnicaMilitara/photos/a.456527807833829.1073741828.452409758245634/651311568355451/?type=3&theater

  3. Lucrez printre acești oameni de aproape opt ani. Sunt agenți de supraveghere, nu ”gardieni”, și nici ”paznici”. Au o denumire, aceea de agenți. Nu sunt paznici, pentru ca nu sunt paznici de noapte. Și, pentru cei care nu cunosc organizarea unui loc de deținere, dar urmaresc și comenteaza cu mare interes știrile legate de viața din pușcarii, sa știe ca exista viața și în afara detenției, ca acești ”gardieni” au alta misiune decât cea pe care cred ei ca o au, adica de a sta rasturnati pe doua picioare de scaun, cu cheile la brâu, ținându-și bocancii pe birou, mâncând gogoși cu gaura, ca în închisorile din vestul salbatic, pazind deținutul de pieile roșii care îi voiau scalpul. Au raspunderi legate de paza, de securitate, de supraveghere și de multa hârțogaraie, pentru ca, nu-i așa, clientul nostru, stapânul nostru….Deci, cei care citiți știri despre revendicarile personalului, lasați afara orice prejudecata.

  4. Cred ca ar fi bine ca cei din MI.sa asi vada de ce este in gradina lor ca nu s toate roze.si sa nu asi dea cu parerea asa aiurea .daca invidia lor este pe Locala ca le a imprumutat intotalitate identitatea nu s are rostul cu MJ.ul…tinand cont ca acum sunt unitati separate care nu au nici o treaba una cu alta

  5. eu chiar nu inteleg de ce se insista cu denumirea de politist. Nu suntem politisti si sincer nu ma deranjeaza ca sunt numita gardian. Chiar daca ne schimbam denumirea in politist tot gardieni o sa ne zica lumea, presa, rudele. Mama ne zice gardieni pt ca asa stia ea de pe vremuri ca se numesc cei care lucreaza in inchisori (de cate ori ii explic in gluma, ca e penitenciar nu inchisoare si ca suntem fpss și degeaba). Nu ma deranjeaza sa mi se zica gardian atata timp cat imi castig painea cinstit. Cred ca daca ne numeam gardieni nu mai avea lumea ce comenta si dezbina. Nu imi place denumirea de fpss si nici de politist pt ca nu ma consider nici functionar nici politist. Tot timpul cautam sa fim coada cuiva, sa imitam pe cineva, nu inteleg de ce nu ne cream propria identitate.

    • aspectul s-a dezbatut intens in trecut / nu suntem gardieni – acesta este un termen de jargon cu conotatii peiorative / din punct de vedere al denumirii ocupatiei am scris in articol ce suntem / daca ar exita o alternativa la politist de penitenciare – o adoptam / acum este tardiva discutia

      • domnu” polițai … de ce nu te-ai angajat la politie daca ai vrut sa fii politist? Nu prea cred ca vom fi politisti de penitenciare daca nu suntem in subordinea MAI, din pacate pt. unii … si da sunt de acord ca trebuia sa gasim o denumire specifica noua, nu neaparat gardian, dar sa nu mai fim luati la misto de cei din media

        • Stai linisit(a) nu am fost si nu ma consider politist ,dar nici gardian sint ,,AGENT DE PENITENCIARE,,Daca tie iti convine sa fi gardian aia esti!!!!!!!!!!!!

      • of doamne câtă răutate … cred că dacă dl.TT ar fi venit cu propunerea de a se schimba denumirea în gardian în schimbul majorării salariilor cu 50 %, cei care dați cu pietre ați fi cei mai vajnici apărători ai denumirii. Ne-ar merge mai bine dacă ne-am găsi identitatea și dacă am fi uniți, ceea ce nu se va întâmpla niciodată, din păcate.

  6. Academia de poliție scolarizeaza viitorii lucrători din sistemul ANP nu din Poliția locală. Deci care sunt mai îndreptățiți sa poarte aceasta denumire ?

  7. Am onoare sa va salut domnilor!
    Asa cum spune si domnul Teoroc in articolul de mai sus si chiar mai mult de atat,as dorii sa aflu din gura cuiva de la MAI daca il deranjeaza ca unii colegi de-ai dansilor de la Politia Locala sunt fosti detinuti in penitenciarele din Romania incadrati dupa ce a trecut termenul legal de reabilitare.Este realitate.
    Pare-se ca acesti colegi cu denumirea de Politist nu-i deranjeaza!
    Spun colegi deoarece se numesc tot politisti si cei de la locala,nu?
    Acesta este un exemplu clar de motiv pentru care lucrurile nu functioneaza in aceasta tara.
    In loc sa ne vedem fiecare de treburile noastre,ne interesam ce face vecinul.
    Domnii de la Politie ar trebuii sa citeasca mai bine in DEX ce inseamna gardian pentru ca la fel de bine cum explica,ca fiind pazitor al unei institutii spune si de pazitor al unui oras.
    Deci asa cum spun dansii ca aceasta denumire este cea care o meritam,eu zic ca o merita si ei.
    -Nu pazesc dansii orasele?
    Asa cum sistemul nostru are serviciul de siguranta care include si paza asa il au si dansii.
    Cu totii pazim cate ceva dar nu facem numai asta.
    Asa ca domnilor politisti pazitori ai oraselor,;cum facem cu denumirea?
    O luam noi pe cea de Politist sau cu totii pe cea de Gardian???
    Va saluta cu respect un coleg de arme sindicalist

  8. Eu imi doresc să ne numim Tortionari!E mai elegant decat să fim asimilati pedofililor!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)