www.snlp.ro Web analytics

Doi pleaca, unu intra! Perspective concursuri

Mult interes in continuare, pentru concursurile din sistemul nostru. In derulare nu mai sunt multe proceduri iar memorandumul transmis MJ pentru ocuparea a inca aproximativ 450 de posturi vacante, ne-a fost trantit inapoi, direct in cap, din motive bugetare, chiar de catre ministerul coordonator. Ne cunoasteam limitele bugetare dar speram ca MJ sa sustina memorandumul cel putin in perspectiva unei rectificari bugetare avand in vedere lipsa de personal si situatia orelor suplimentare necompensate/neplatite din sistemul nostru.

Pentru a intelege exact contextul in care ne miscam in 2018, sa citim prevederile legale citate mai jos. Toate regulile privind ocuparea posturilor vacante sunt comprimate in trei alineate deosebit de restrictive. Retinem ca inclusiv posturile solicitate prin memorandum trebuie sa aiba acoperire bugetara. Mai mult de atat, chiar si dintre posturile finantate in prezent, care se vacanteaza in 2018, nu se pot ocupa decat jumatate!

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 90 din 5 decembrie 2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene
Art. 14
(1) Începând cu 1 ianuarie 2018, până la 31 decembrie 2018, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi pentru cele a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), ordonatorii de credite pot aproba ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data de 1 ianuarie 2018, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget.
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2), în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice prevăzute la alin. (1), cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget.

Ca regula generala, bugetul anual acopera strict posturile ocupate (nu prevazute!) precum si pe cele aflate in procedura de concurs (estimate ca vor fi ocupate). In functie de dinamica efectivelor, la rectificarile bugetare se pot taia sume asa cum am patit in 2017, pentru ca nu am reusit sa incadram in ritmul pe care l-am estimat cand am cerut buget. Mai rar bugetele primesc sume in plus pentru concursuri, pe parcursul anului.

Ar mai fi de retinut un lucru foarte interesant din perspectiva noastra si anume acela ca desi am prevazut ca dupa 15 septembrie 2017 exodul prin pensii va incetata, se pare ca nici vorba de asa ceva. Pe principiul „ce-i in amana nu-i minciuna” chiar daca pensiile sunt plafonate la valoarea salariului net (fara norma de hrana) pentru multi dintre colegii nostri aflati la limita vechimii pare de preferat o pensie calculata conform algoritmului actual, chiar si plafonata la salariul net, decat perspectiva nesigura a cresterii salariilor care poate veni la pachet cu alte modificari in planul pensiilor speciale sau militare. Si, asa cum am vazut, intotdeauna se poate si mai rau.

Deci, la acest moment, exista un anumit pachet de posturi care ar putea face obiectul unui memorandum conform normelor citate mai sus, insa acesta nu este foarte consistent. Noi spunem ca pe aceasta linie MJ trebuie sa faca doua lucruri. In primul rand, sa solicite buget pentru un numar mai mare de posturi care sa fie ocupate, peste limita finantarii din 2018, avand in vedere situatia speciala din sistemul nostru. Si in paralel, sa sustina energic emiterea ordonantei de urgenta privind plata orelor suplimentare care sunt doar plimbate dintr-o luna in alta fara nicio perspectiva clara de diminuare.

Despre ordonanta privind plata orelor suplimentare am informat anterior, iar cu privire la noul memorandum care se va elabora si transmite, vom informa in scurt timp. Inca un ultim lucru mai trebuie avut in vedere in 2018 si anume marirea statului de functii cu inca 1000 de posturi prevazute, in plus fata de cele 1000 primite in schema anul trecut. Acest lucru ar ajuta mult la ameliorarea diferentelor dintre unitati din punct de vedere al statelor, respectiv al posibilitatilor de incadrare (absolventi scoli, concursuri).

7 COMMENTS

  1. Daca vrei sa participi la concurs si nu indeplinesti „criteriile” poti ocupa postul 🙂

    Interesant in data de 01.11.2017 pe site anp este postat un document Rezultatele verificarii dosarelor candidatilor inscrisi la concursul de ocupare a 8 posturi vacante de director de unitate penitenciara – http://anp.gov.ro/wp-content/uploads/2017/08/selectare-dosare-8-directori.pdf nr.45138/DMRU/01.11.2017 prin care Dl. (editat) inscris la concursul de ocupare a postului de Director Penitenciar Gherla este declarat RESPINS – se specifca in clar NU INDEPLINESTE CUMULATIV CONDITIILE DE PARTICIPARE LA CONCURS fiind declarat RESPINS.
    Si mai interesant pe acelasi site anp.gov.ro in sectiunea Penitenciar Gherla, DIrector este chiar Dl. Comisar sef de penitenciare (editat) http://anp.gov.ro/penitenciarul-gherla/structura-organizatorica/director/ .
    Oare nu este acelasi (editat), care nu este compatibil cu aceasta functie, dar daca nu este compatibil o ocupa, foarte interesant.
    Dl.Director general dvs. cand semnati actele de numire in functii de conducere nu cititi actele, cand le inaintati la semnat la ministru nci dl. ministru nu le citeste.
    Ce putem intelege ca un om care nu poate ocupa o functie ca spre exemplu nu are studiile necesare, totusi poate fi numit in aceasta functie…. deci de ce mai sunt organizate concursurile…. sau de ce mai masluim concursurile cand putem sa aranjam direct in hartii aceste….anomalii la cerere, din pacate doar unii au acest drept, permisiunea sa acceada acolo unde nu pot ajunge, sunt convins undeva in lege exista o mica „,” ce permite acest lucru, dar totusi parca ANP apartine de JUSTITIE, iar justitia e oarba.
    Sa nu uitam acest BARD de la Gherla, BARD de la ANP RUFP, este omul care datorita managementului defectuos de resurse umane a reusit sa aduca acest sistem aproape de colaps datorita lipsei acute de personal, datorita taraganarii procedeelor de concurs, a regulilor idioate stabilite, a manariilor care se fac de ani buni, fara ca nimeni sa ia attudine. Halal sistem , ne meritam soarta, mocirla in care acceptam sa ne calce in picioare.
    As mai fi scris dar scarba ma face sa ma opresc, e bine asa , tot inainte spre dezastru.

  2. Buna ziua. Candidez pentru un post de ofițer la penitenciarul Slobozia. Pe data de 7.09.2017 am dat testarea psihologică, care are o valabilitate de 6 luni. Pe site-ul penitenciarului Slobozia, este afișata informația ca se va susține examenul in cursul lunii Martie. Va rog sa îmi comunicați ce se întâmpla dacă se susțin probele de concurs dupa data de 6martie , data la care testarea psihologică expira

    • daca cele 6 luni expira inainte de data stabilitata pentru noua testare, o poti da pe cea noua

  3. Oare cât mai trebuie sa așteptăm acele angajări. Eu zicred sa le dam un termen de o luna pana la deblocarea posturilor și începerea concursurilor de angajare.În caz contrar refuzul de ore suplimentare și ieșirea în strada Cum am mai făcuto și atunci sigur se va rezolva problemele .Vă mulțumesc.

    • asa este dar nu exita plafon la nivelul salariului net / facem precizarea cu norma de hrana pentru a se intelege exact impactul / sunt angajati tineri multi in sistem si unora le scapa acest aspect

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)