www.snlp.ro Web analytics

Modificari la pensii

Foarte multe intrebari privind perspectivele in planul pensiilor militare arata preocupare dar mai ales ingrijorare, intrucat nimic bun pentru noi nu s-a intamplat in ultimul timp. In plus sunt stiute pozitiile politicienilor aflati in permanenta cautare de surse de bani, pozitii care exprima ostilitate in directia pensiilor militare de stat, introduse la gramada, deloc intamplator, in deranjantul peisaj al pensiilor speciale.

Nu avem inca date certe care indica modificari relevante in acest plan, cu exceptia recent adoptatei OUG 103/2017 prin care s-a eliminat posibilitatea cumularii pensiilor:

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 103 din 14 decembrie 2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul asigurărilor sociale

56. La articolul 51, după alineatul (1) se introduc patru noi alineate, alineatele (2)-(5), cu următorul cuprins:

„(2) Persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea mai multor categorii de pensii dintre cele prevăzute la alin. (1) optează pentru obţinerea uneia dintre acestea.

(3) Persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea mai multor pensii de serviciu/indemnizaţie pentru limită de vârstă, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru obţinerea uneia dintre acestea.

(4) Pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu o pensie de serviciu/indemnizaţie pentru limită de vârstă reglementate de legi cu caracter special.

(5) Prevederile alin. (4) nu se aplică situaţiei în care persoana îndeplineşte atât condiţiile pentru acordarea pensiei din sistemul public de pensii, cât şi cele pentru acordarea unei pensii dintr-un sistem propriu de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii.”

In plus fata de modificarea susmentionata, MApN mai are in etapa de transparenta decizionala un proiect de lege care focuseaza pe eliminarea discriminarilor privind pensia de urmas, clarificand cu privire la posibilitatea de a opta pentru o pensie militara de stat:

Expunere de motive (click pe imagine)

 

Proiect de lege (click pe imagine)

 

 

10 COMMENTS

  1. Pe această temă, a pensiilor militare, ar fi multe de spus. Pensia anticipată parțială (avantaje și dezavantaje, calculul pensiei cu procente, plafonarea pensiei etc.), pensia anticipată, pensia pentru limita de vârstă. Sunt foarte mulți colegi care nu știu ce să facă, să mai rămână în sistem?!…, să plece în pensie…, un subiect pe această temă ar fi foarte util tuturor.

  2. Evenimentele ne o iau înaintea agendei astfel încât am dedicat ceva atenție problemelor cu noile modificari preconizate in plan execuțional penal / postam si despre tema cealalta

  3. [quote name=”Ștefan Teoroc”]stim ceea ce facem / depunem si sustinem amendamente / informatii maine[/quote]
    ?

  4. Probabil vrei sa intrebi daca se vor plati / nu stim / stim doar ca facem tot posibilul pentru asta

  5. Eu cred ca fpss se supun dispozitiilor art.51, alin 5, intrucat pensia militara se acorda dintr-un sistem propriu de asigurari sociale neintegrat sistemului public de pensii. Asa cum reiese si din preambul, alin 2, pensiile militare de stat nu sunt integrate sistemului public de pensii (lege 223/2015).
    Art.51, alin.2 se refera la categoriile de pensii ( limita de varsta, anticipata, anticipata partiala, de invaliditate, de urmas).

  6. Pentru faptul ca mai am aproximativ 10 ani pana la implinirea varstei de pensie, nu m-a interesat acest subiect, dar acum s-a aprins un beculet.
    In cazul meu, militar si cu un alt loc de munca, platit prin contract, pentru care platesc taxe si impozite, sa inteleg ca nu pot beneficia de banii de pensie care s-ar aduna la al doilea job?
    Daca da atunci oare vor lasa posibilitatea sa fac cerere de acum sa nu mai imi opreasca contributia la pensie pentru cel de-al doilea serviciu, mai ales ca este sigur ca nu voi cere pensie in baza unui salariu de 600 de lei.

  7. Aceasta interdictie de cumulare a pensiilor imi aminteste de anii comunismului, bunicul meu nascut in 1918 a fost taran agricultor, a lucrat la CAP (Cooperativa Agricola de Productie) in anii comunismului dar a avut si o autorizatie de mic meserias, confectiona maturi din sorg (o cereala al carui spic este folosit la confectionarea maturilor clasice) pentru care platea si cotizatie la o casa de pensii special destinata micilor meseriasi care puteau lucra cu autorizatie de munca in acei ani.In mod obisnuit confectiona in timpul iernii maturi pe care le comercializa prin piete si targuri in tot timpul anului iar de primavara pana toamna lucra mai mult in agricultura.La varsta pensionarii i s-a pus in vedere ca pentru anii in care se suprapunea munca la CAP cu autorizatia de mic meserias sa aleaga una dintre pensii?! De parca nu tot el ar fi muncit si cu sapa la CAP si maturile in micul atelier de acasa!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)