www.snlp.ro Web analytics

Vidarea glandelor penale. 6000, afara, la prima strigare! Apoi si restul

Idataliberaton.pngn completarea articolului anterior referitor la proiectul de lege care poate goli unele unitati din sistemul penitenciar, revenim cu cateva date exacte. Focusand strict pe executarea la domiciliu a pedepselor cu inchisoarea pana in 3 ani, sau a pedepselor de peste 3 ani executate de condamnati cu varste peste 60 de ani sau bolnavi grav ori incurabil, avem un prim pachet posibil de liberari.

La acest moment avem in sistemul penitenciar 4961 de condamnati la pedepse de pana la 3 ani sau chiar de 3 ani. Totodata, mai avem 828 de condamnati cu varsta peste 60 de ani. Cat despre cei cu boli grave sau incurabile, aici intram intr-o zona de relativitate. Nu stim cine va incadra aceste situatii si dupa ce criterii. Insa sigur ca se vor mai gasi cateva sute si de astfel de condamnati buni de liberat.

Deci avem o prima serie de 6000 de condamnati din totalul de 23.500 de detinuti, care ar trebui pusi de indata in libertate in eventualitatea ca aceasta lege chiar se va produce. La acest prim pachet se va mai adauga o serie inca necalculata, constituita din cei condamnati pentru fapte care acum sunt incriminate mai aspru, dar care prin noua lege ar fi pedepsiti cu… maxim 3 ani.

Ce inseamna exact „pedeapsa la domiciliu”, poate doar dl Mitraliera sa stie. Si daca nu vor vrea sa stea la domiciliu, ce? Ii fugareste politia? Ca si asa avem efective de politisti de nu mai stim ce sa facem cu ele, nu? Sau ii vaneaza probatiunea? Ca nu le ajung cei 71.000 de condamnati la pedepse neprivative de libertate aflati in grija catorva sute de consilieri? Iar bratarile cu detectare prin GPS nu prezinta prea mult interes.

Deci in cateva serii succesive, luand in calcul si procentul de 70% de propuneri de liberare care trec de instante, pentru detentia non-europeana in mai putin de 4 metri patrati, dar si proiectul cu pedepsele alternative care inca mai leviteaza prin parlament in asteptarea unui alt moment propice, parca intrezarim un peisaj macabru. Cat de grotesc ar arata o astfel de stire in Romania anului 2020, de exemplu:

„Romania a decis declansarea procedurilor pentru inchiderea a patru unitati penitenciare avand in vedere descresterea numarului persoanelor private de libertate. In prezent sistemul penitenciar custodiaza 11.235 de detinuti la o capacitate legala de 19.430 de locuri de cazare. In mod corespunzator numarul de posturi prevazute pentru sistemul penitenciar se va reduce de la 16.041 la 9.430, urmand disponibilizari.”

Parca este o distanta enorma de la supraaglomerarea si conditiile infernale din penitenciare, care faceau titlurile media acum un an. Mai intai ne-au infierat pe noi cei din penitenciare ca tortionari, descriind atrocitatile din sistemul penitenciar si sobolanii uriasi care devoreaza tot ce prind, pregatind terenul pentru liberari sub orice forma. Apoi ne-a luat in vizor cei de la CEDO despre care nu credem ca s-au gandit vreo clipa ca vor reusi printr-o simpla amenintare cu amenda sa reduca brusc infractionalitatea din Romania cu 60%.

In realitate nu se reduce nimic, ci doar se scoate afara. Cu orice risc, cu orice pret. Nu legam masurile intre ele, nu concepem o strategie clara care sa-i aiba in vedere pe cei scosi din penitenciare, aruncati in societate, cu cazier, fara acte de identitate si fara posibilitati de angajare. Si care vor fi nevoiti sa dea in cap ca sa traiasca. Nu mai vorbim de miile de „rugati frumos sa stea acasa” cu condamnari la domiciliu, numai bine sa continue cu pornografia pe Internet sau alte pasiuni de care stateau departe in penitenciare. Vorbim doar de extractii!

20 COMMENTS

  1. Stai linistit colegu,noi vom afla cand va fi prea tarziu ai majorarea vârstei va fi lege in vigoare,in sistemul asta toți sunt Învățați sa își țină gura pana vom fi puși in fata faptului împlinit.

  2. La multi ani tuturor!
    Domnule Teoroc ce ne puteti spune despre intentia ministrului de interne privind majorarea varstei de pensionare in sistemul de aparare?
    http://stirileaz.com/veste-proasta-pentru-politisti-aceasta-schimbare-ii-va-viza-pe-toti-politistii-nu-vor-mai/
    As vrea sa stiu ce sa fac deoarece sunt tanar angajat in sistem si daca se va anula castigul grupei de munca si se va majora varsta la care putem iesii la pensie, as vrea sa plec din sistem acum cat am oferta de un loc de munca in conditii financiare mult mai avantajoase.In aceea situatie nu mai are rost sa te expui riscurilor,stresului imens,sutelor de ore suplimentare neplatite si nerecuperate.Am mai multi colegi tineri care in aceea situatie vor pleca din sistem.Astept raspunsul dumneavoastra!Va multumesc!

  3. Nu cred ca detine probe dl noni,sigur,nu, iar faptele s-au prescris. Dle noni,am citit metri liniari sau patrati ori cubi de vrajeala,adica de presupuneri si bune intentii!

  4. [quote name=”noni”]La celalalt (editat) se face o campanie furibunda impotriva concursurilor (…)[/quote]
    Stimate coleg, un sfat îmi permit să vă dau: tratați ”ca pe un pamflet” celălalt (hai că editez eu, oricum știm cu toții…).
    Este un fel de tabloid acolo amestecat cu un blog. După părerea mea nu au ce căuta frustrări personale, ironii de prost-gust și partizanat politic pe siteul unui sindicat.
    Încă un motiv de-a fi mândri de faptul că suntem membri aici, fără a ofensa cu nimic majoritatea colegilor de ”dincolo” care-s oameni de calitate.

  5. # noni – responsabilitatea publicarii unui astfel de comentariu atrage dupa sine si obligatia noastra de a-ti cere sa prezinti probe care sa-ti demonstreze spusele. Si, evident, daca detii astfel de probe, sa te prezinti deindata la organele abilitate.

  6. La celalalt (editat) se face o campanie furibunda impotriva concursurilor . Am incerccat doua zile la rand sa postez urmatorul comentariu insa nu a fost acceptat. Oare de ce !!!!
    In 2oo6-2007 erau concursuri in totalitate trucate ((editat), etc), Atunci cei vinovati si-au dat demisia sau au fost demisi din anumite functii. Isi mai aminteste cineva cine erau acele persoane? Acum poate mai sunt cateva si este bine sa fim vigilenti pentru a nu se mai produce acest fenomen, dar am impresia ca vinovatii de atunci striga cel mai tare acum pentru a discredita actualul sistem corect de promovare si accedere in ANP. Oare de ce? Poate pentru a se institui vechiul sistem sau a se creea un altul care sa favorizeze reluarea vechilor indeletniciri ale acestora (spagi, relatii, cumetrii…). Sa fim atenti la ce se cere si cine sunt cei care cer schimbari majore in actualul sistem de derulare a concursurilor.

  7. Trebuie urmărit proiectul de lege și modul în care (sper eu) va eșua lamentabil. Proiectul de lege privind Poliția Penitenciară, serios, gândit, inițiat în colaborare cu oameni care știu despre ce e vorba, așteaptă de ani de zile. Ciudat ar fi ca o caricatură de ”lege” ca asta să treacă de ambele camere și să ajungă în M.O., fiind în mod evident neconstituțională și redactată la un nivel de școală ajutătoare.
    https://www.agerpres.ro/justitie/2016/12/05/deputatul-catalin-marian-radulescu-a-fost-condamnat-definitiv-la-un-an-si-sase-luni-inchisoare-cu-suspendare-14-55-54
    Cineva își face lege:))))

  8. Nu toți din IT au problema respectiva ci programatorii și nu avem in sistem astfel de cazuri. Alocarea de bani pentru ei este necesară pentru ca in cazul lor mutarea contribuțiilor care se amortizează prin majorări salariale și reduceri de impozit nu s ar amortiza suficient și ar înregistra pierderi salariale. Se știe ca dacă la acest moment salariul in plata este deja la nivelul din noua grila, nu mai poți primi nici majorări peste acest nivel.

  9. Guvernul aloca 300 mil lei pt ca salariile celor din I.T. sa nu scada deoarece ei nu platesc impozit! Pt altii se poate, pt noi nu! Cresteri salariale nu, plata orelor suplimentare nu, statut nu, bataie de joc!

  10. Un astfel de proiect de lege nici nu ar fi trebuit să existe…! Dar, din păcate, în România poate deveni realitate. Să-i ia deputatul ăsta smintit acasă… Abia aștept sa vad cum o sa reacționeze dacă vreunul de 60 de ani ii va macelari familia și, cf propunerii lui, criminalul va sta acasă…!
    P.S. Cred ca va trebui să începem să ne antrenam toți. Tir, Kik box, ninjitsu șamd…

  11. [quote name=”Andy”]Ipotetic vorbind, s-ar ajunge la situatia din 1977 cand sau desfiintat unitati de detentie pentru a fi reinfiintate ulterior in 1980, mai multe si mai spatioase. E vorba de timp.
    Vorba d-lui Teoroc, nu scade infractionalitatea cu 60% ci se scoate afara. Nu scade nici cu 30% nici cu 10% ba dimpotriva!

    Ma gandesc la categoria celor ”bolnavi incurabil sau cu afectiuni medicale grave” care ar putea beneficia de arestul la domiciliu. Cu totii vedeti in unitati cati se grabesc sa ”se imbolnaveasca” inca de la intrarea in penitenciar. Dintr-o data nu sunt apti sa suporte detentia. Interlopi, mari evazionisti, politicieni, administratori de firme, primari, ministri, romi, etc.
    Au dreptul la consultatii in sistemul medical civil, vin cu documente iar medicul din penitenciar se conformeaza diagnosticului, chiar daca vizibil situatia este cu totul alta. Va inflori o ramura a sistemului medical greu de contestat.
    Amintiti-va de acestia in perioada cazului Gorbunov, cand instantele nu au mai dispus prelungiri ale intreruperilor de pedeapsa pe motive medicale si i-au strans pe toti la puscarie.

    Acum, cateva mii de guri in minus de hranit conteaza pentru sistemul nostru insa nu-i atat de comod sa stii ca vecinul de bloc, colegul de banca al copilului tau, cetateanul de langa tine din autobuz, sunt infractori dovediti aflati in libertate iar tu te chinui sa compostezi un bilet de calatorie pentru a nu incalca legea.[/quote]
    Colegule gresesti putin aici daca in 1977 desfintarea a condus la reinfiintari masive in anii 1980 acest lucru nu se va mai intampla din mai multe motive acum. Existenta pedepselor alternative libera circulatie a persoanelor(gica criminalul va recidiva in italia franta germania spania si va executa pedeapsa acolo nu la noi) evolutia tehnologica care va inlocui anumite posturi..s ar putea in viitorul apropiat o parte din noi sa faca o reconversie profesionala.

  12. nu înțeleg, avem instituții de drept penal ca renunțarea la pedeapsă, amânarea aplicării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, măsuri care se pot aplica în cazul unor infractori trecuți de 60 de ani, cu boli incurabile sau grave, în condițiile respectivelor texte de lege. Instituțiile astea de drept penal se aplică. Ce vrea să dovedească acest domn? Este o suprareglementare legislativă. Dar oare el o fi citit ce-a propus? O fi înțeles el ce-a propus? Că mie mi se pare ori desființăm penitenciarele cu RSD și RD, ori să se dea pedepse de regim închis și maximă siguranță, pentru că nu o să mai avem penitenciare cu regimuri blânde. În forma propusă, nu se aplică măsurilor educative care nu sunt pedepse. Este aberant, este o fantezie legislativă.

  13. Parca pe 4 martie 1977 a fost Marele Cutremur!Le-o fi dat drumul sa nu se darame inchisorile pe ei! Umanism,vere!

  14. Ipotetic vorbind, s-ar ajunge la situatia din 1977 cand sau desfiintat unitati de detentie pentru a fi reinfiintate ulterior in 1980, mai multe si mai spatioase. E vorba de timp.
    Vorba d-lui Teoroc, nu scade infractionalitatea cu 60% ci se scoate afara. Nu scade nici cu 30% nici cu 10% ba dimpotriva!

    Ma gandesc la categoria celor ”bolnavi incurabil sau cu afectiuni medicale grave” care ar putea beneficia de arestul la domiciliu. Cu totii vedeti in unitati cati se grabesc sa ”se imbolnaveasca” inca de la intrarea in penitenciar. Dintr-o data nu sunt apti sa suporte detentia. Interlopi, mari evazionisti, politicieni, administratori de firme, primari, ministri, romi, etc.
    Au dreptul la consultatii in sistemul medical civil, vin cu documente iar medicul din penitenciar se conformeaza diagnosticului, chiar daca vizibil situatia este cu totul alta. Va inflori o ramura a sistemului medical greu de contestat.
    Amintiti-va de acestia in perioada cazului Gorbunov, cand instantele nu au mai dispus prelungiri ale intreruperilor de pedeapsa pe motive medicale si i-au strans pe toti la puscarie.

    Acum, cateva mii de guri in minus de hranit conteaza pentru sistemul nostru insa nu-i atat de comod sa stii ca vecinul de bloc, colegul de banca al copilului tau, cetateanul de langa tine din autobuz, sunt infractori dovediti aflati in libertate iar tu te chinui sa compostezi un bilet de calatorie pentru a nu incalca legea.

  15. Deci daca ai peste 60 de ani poti face orice infractiune si stai acasa.Daca esti bolnav poti viola,talhări ,faci ce vrei ca stai acasa

  16. justitiarul – la asa ceva reactia trebuie sa fie sociala nu strict sindicala / ca sindicat noi nu putem protesta pentru mentinerea detinutilor in puscarii…

    o colega – am indicat in articol cu cifre / puneti totul la un loc si vedeti singuri un impact / nu stim daca se va ajunge la inchiderea unor unitati – este o extrema de neconceput asa cum am descris si in articol / dar deja incepem sa nu ne mai miram de nimic

  17. Domnule Teoroc,va rog sa ne spuneti concret la ce ne-am putea astepta daca o astfel de aberanta masura ar deveni realitate.S-ar inchide unitati penitenciare,centre educative,etc?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)