www.snlp.ro Web analytics

Timpul a expirat domnule ministru! Ziua 1

clepsidra.jpg

de Aida Ciobanu 

Marti-trei ceasuri rele, a expirat timpul acordat prin lege semnarii OMJ privind spatiile necorespunzatoare din penitenciare. Ne aflam in situatia in care motoarele sectorului evidenta sunt turate la rosu, dar n-avem combustibil! Domnul ministru Toader, s-a luat cu treaba (recursul in interesul legii privind liberarea conditionata) si a uitat de noi, cei din partea cealalta a baricadei. Noi, lucratorii din penitenciare, cei din sectorul evidenta, care asteptam semnatura domniei sale pe ordinul ce ne va servi drept instrument pentru aplicarea Legii 169/2017.

Art. IV (7) din Legea 167/2017 prevede ca “situația centralizată a clădirilor care sunt necorespunzătoare din punctul de vedere al condițiilor de detenție va fi aprobată prin ordin al ministrului justiției, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.” Termenul de 60 de zile a expirat marti, 19 septembrie 2017. Timpul a inceput sa curga invers pentru noi, si vrem sa fiti informat! Pentru noi timpul curge altfel acum, cand termenul de aplicare expira in 19 octombrie 2017.

Vrem urgent semnatura dumneavoastra pe acest ordin, dle ministru! La fel cum cerem lamurirea unor chestiuni de drept privind modalitatea de punere in libertate (pe cale administrativa sau promovarea contestatiei la executare) precum si daca zilele compensatorii se scad doar din pedeapsa totala sau si din fractia obligatorie.

Administratia Nationala a Penitenciarelor a solicitat, prin unitatile subordonate, punct de vedere Curtilor de Apel pe raza carora se afla. Parerile sunt atat de impartite, incat se impune interventia dumneavoastra domnule ministru, si hotarile CSM si ICCJ. Nu uitati ca suntem contra cronometru, si timpul nu se dilata precum in Matrix pentru noi, cei care avem de pus in executare aceasta lege. Deadline ramane tot 19 octombrie 2017. Daca nu cumva executivul va avea vreo revelatie si va modifica termenul.

 

5 COMMENTS

  1. Păi, și ce să facem, să-i castrăm, ca ultimă soluție finală dacă nu putem să le reducem agresivitatea?Evident, nu-i putem ”converti” pe toți. Este adevărat că deținutul se va integra numai dacă va dori. Dar nu este adevărat că este strict treaba lui pt.că e viața lui, este vorba și de viața noastră. În societate, va viețui alături de noi, oameni cu copii, cu bunuri dobândite de-a lungul timpului. Nu știu dacă programele pt.reducerea agresivității sunt personalizate sau terapie de grup.

  2. [quote name=”simona”]cred că, în lumina celor postate de colegi aici, trebuie revizuită filosofia deţinerii. Trebuie restructurat sistemul executării pedepselor privative de libertate astfel încât termenii de „reintegrare, reinserţie socială” să nu fie o formă fără fond, să nu fie niște cuvinte pe care le folosim doar pt.că ne place cum sună, să însemne exact ce arată: integarea din nou în societate, nu reintegrarea unor oameni care n-au fost niciodată integraţi în societate[/quote]
    Reintegrarea ar trebui sa fie strict treaba ppl pt ca e viata lui, nu a noastra. Personalul calificat ofera instrumente care il vor ajuta sa revina in societate. Asta e ideea in Anflia, de exemplu, si mi se pare f corect. Daca eu fac program cu ppl agresiv, iar el nu adera la idee, cum poti forta schimbarea?

  3. cred că, în lumina celor postate de colegi aici, trebuie revizuită filosofia deţinerii. Trebuie restructurat sistemul executării pedepselor privative de libertate astfel încât termenii de „reintegrare, reinserţie socială” să nu fie o formă fără fond, să nu fie niște cuvinte pe care le folosim doar pt.că ne place cum sună, să însemne exact ce arată: integarea din nou în societate, nu reintegrarea unor oameni care n-au fost niciodată integraţi în societate

  4. La ce compensatii te referi? Decizii CEDO?
    Daca a avut o astfel de decizie favorabila, ulterior a fost „cazat la 4mp” si depinde de ordinul de ministru care va centraliza „cladirile”. Ne uitam in ordin si pe sitautia detinutului si vedem daca a fost cazat sau nu in conditii necoresp

  5. În situaţia în care un deţinut a primit compensaţii pentru perioada în care a stat în condiţii rele, dacă execută pedeapsa în continuare în aceleași condiţii, mai poate obţine reducerea pedepsei conform Legii 169?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)