www.snlp.ro Web analytics

Telefonul…fix in camera!

Un sistem eficient in prevenirea evenimentelor negative care afecteaza securitatea si desfasurarea unor activitati specifice in interioul unui penitenciar este legat ombilical de decizii manageriale in acest sens. Desi ar parea ca de la nivel ANP s-ar astepta astfel de decizii, trebuie sa recunoastem ca nu ANP sesizeaza anumite particularitati ale fiecarei unitati. Managementul local trebuie sa-si asume si sa sustina initiative de schimbare a unor reguli pentru eficientizarea sigurantei.

Cu totii citim informari din care constatam ca un factor determinant al evenimentelor negative, inclusiv ultrajul, il constituie motivul iesirii din camerele de detinere pentru sustinerea de convorbiri telefonice de la telefonul fix amplasat pe holul sectiilor de detinere. A nu se intelege ca dreptul de a efectua convorbiri telefonice il consideram micorbul evenimentelor negative. Ci faptul ca, aceste convorbiri sunt efectuate de pe holul sectiilor si sub pretextul acordarii acestui drept, in multe dintre cazuri, detinutii isi rezolva probleme personale sau gasesc un motiv de a ultragia supraveghetorii.

Personalul este insuficient iar detinutii simt ca devenim vulnerabili, ca in eventualitatea in care si-ar dori sa reactioneze in orice mod, nu ar intampina piedici prea mari de la un singur supraveghetor pe holul sectiei. Cel mult o incercare de negociere, o incercare de deturnare a atentiei. De aceea, gasim de cuviinta ca o initiativa de introducere a telefoanelor fixe in camerele de detinere ar fi plauzibila, mai ales in conditiile in care detinutul nu ar fi conditionat de respectarea unui program in cadrul sectiei de detinere, acesta putand efectua convorbiri fara a exista posibilitatea compromiterii programelor zilnice din cadrul sectiei, abateri dealtfel clasificate ca fiind foarte grave.

Din noianul de probleme care tin de conditiile de munca si implicit de detentie, suntem convinsi ca problematica acestor telefoane poate fi o picatura dintr-un ocean. Trebuie sa incepem sa constientizam probleme marunte care, dupa cum ne demonstreaza practica, creaza in multe randuri fondul unor probleme sistemice. De aceea, vom intampina ANP si vom incerca sa punem in miscare angrenajul managementului unitatilor pentru a intra in posesia propunerilor si observatiilor pe acest subiect.

 

11 COMMENTS

  1. La Slobozia a dat detinutul in judecata ca nu a fost scos la telefon . A trecut si de paza si de Judecator si a ajuns detinutul in Instanta unde a si castigat (o suma de bani ) , De ce ?
    Pt. ca nu a fost scos la telefon cand a vrut (editat) lui .
    Si asa vom fi dati in judecata si vom pierde pt. ca ei sunt detinuti hoti .
    Nu mai zic de bataile care au loc in cabinele telefonice , de injuraturi si amenintari impotriva agentilor .
    Are hotu nevoie de tigari cafea ,striga la x…pe fereastra se vorbesc , bat in usa si se intalnesc la cabina tel. si gata combinatia , si cate si mai cate .De aceea sunt de parere ca telefoanele fixe truiesc bagate in camerele de detinere .Sunt atate Penitenciare care au telefoanele in camere .

  2. Din propria experienta va spun ca este imlosibil sa impaci ambele tabere , ori cat de multi suprav ai pe sectie tot nu e bine pt ca o sa iasa o invalmaseala maxima si nici cu tel fix in camera nu e bine pt ca „nepotu” no sa mai poata niciodata sa sune acasa din cauza celorlalti si o sa iasa urat cu incidente grave in camere . Singura solutie dp meu de vedere este sa fie un singur suprav la maxim 50 de detinuti maxim 10 camere , in felul acesta va avea suprav un control total si va sti cum sa se organizeze pt toate activit zilnice . Eu am lucrat in si cu 200 fiind 2 suprav si cu 50 singur si sincer va spun ca degeaba eram 2 iar in al doilea caz era super lejer singur ….totul era conform programului si nu am avut incidente de nici un fel . Va salut !

  3. E bine că li s-a bagat telefon în cameră în unele unități, au și posibilitatea să sune la biroul supraveghetorului ca să nu mai bată ca apucații în vizete. Au rămas și cele de pe hol. Limitarea timpului și orei la care se dă telefon se poate face de către tehnicienii paytel, scăpăm de interminabilele discuții cu ”vreau să dau un telefon urgent că am o problemă în familie” când în program erau alte activități. Acum se mai plâng doar de prețul convorbirilor. 😀

  4. Ideea e buna, dar tot asa cum ați zis și voi, sunt particularități ale camerelor care duc la imposibilitatea instalării telefoanelor în camere, tocmai datorita lipsei confidențialității convorbirilor. Nu de multe ori chiar în cadrul aceleiași unitati. Cum ii explici sau cum îl faci sa inteleaga, în acest caz, unui deținut ca la camera y este telefon în camera iar la camera x nu este? Poate chiar pe aceeași secție.

    Într-o unitate trebuie foarte bine analizate aceste situații înainte de a fi luata o decizie. O decizie care ar ajuta foarte mult, ce-i drept, în special unitatile de RI și RMS.

  5. Pe o secție cu 200 ppl RI , cu un singur supraveghetor la 20 de camere , nu se poate domnilor ,A acorda convorbiri telefonice pe hol.in 20 de ani așa a fost un singur supraveghetor. Se va schimba acum? Nici gând. Dar telefoanele se pot baga in camere .

  6. In general,orice scoatere a detinutilor din camere „ingreuneaza programul zilnic'”.Ce sa inteleg,ca ar fi bine sa nu-i mai scoatem din camere?!

    • Nu gradul de miscare al detinutilor este pus in discutie ci pretextul unor iesiri care pot vulnerabiliza activitatea zilnica in cadrul sectiei. Daca s-ar vorbi din camera la telefon si nu de pe holul sectiei, in felul asta ai preveni producerea de evenimente negative cand in acelasi timp scoti la diferite programe, curti plimbare, etc… In multe penitenciare, programul de efectuat convorbiri se identifica ca intervale de timp si cu alte programe pentru ca altfel nu poti acoperi activitatile zilnice privind acordarea unor drepturi detinutilor. Nu cred ca trebuie desenat faptul ca orice masura care poate diminua probabilitatea producerii de evenimente negative este bine venita.

  7. Si cu confidentialitatea convorbirilor cum facem? Sau ca” fraierul” nu mai apuca sa vorbeasca decat….singur?Eu,unul,zic dle Enache,sa umblam la „schema”,adica sa fie cel putin doi supraveghetori pe orice sectie,si nu cel putin unul, ca pana acum.Nu de alta,dar daca unul moare,ramane viu celalalt. Nu stiu de ce,dar mereu ciresc despre „termeni” care vulnerabilizeaza-prevenire, continuu…etc

    • Numarul agentilor supraveghetori pe o sectie de detinere, functie de profilul si nr. detinutilor, este un cu totul alt subiect. Abordarea asta a chestiunilor vulnerabile este corecta. Indiferen de nr. agentilor supraveghetori pe sectie, scoaterea detinutilor pe holul sectiei ingreuneaza in multe randuriprogramul zilnic.

    • Da,dle Tudorache,acest” pretext „al iesirii din camera este unul legal.Ei bine,vorbitul la telefon in conditii de confidentialitate si siguranta ca orice detinut poate beneficia de acest drept,al efectuarii convorbirilor telefonice,trebuie sa fie garantate si au temei legal. Sunt prea multe incertitudini,expuneri la risc sau prea multe riscuri. Daca vrea sa te faca hotul,te face la orice scoatere din camera,inclusiv la baie,plimbare,cabinet…etcDe aia nu trebuie sa-mi desenezi,ptr ca riscul ar fi mai mic daca am avea cel putin doi supraveghetori pe sectie si nu este un subiect ‘de viitor”

      • Puisor de ce te bagi tu ca musca în lapte ?(editat) pe secție o tura doua și pe urma exprimați opinia vizavi de confidențialitatea convorbiri .

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)