www.snlp.ro Web analytics

Tehnocratii predau stafeta. Intram in 2017 mai gauriti decat eram. Dezastrul prinde contur

disaster 008Gata cu linistea! Pentru inceput, ne-am gandit sa nu lasam nemarcata trecerea deprimanta a institutiei noastre, dintr-un 2016 naucitor intr-un 2017 care ne sperie. Lasam bilanturile pozitive in sarcina ANP care a anuntat deja ca isi doreste niste sedinte de analiza a activitatii pe anul 2016 cat mai discrete, fara participarea salariatilor si doar cu vocatia relativa de participare a sindicatelor reprezentative. Ulterior, la reactii sindicale, s-a revenit la adresa si inca de doua ori in stilul buimac care este deja marca inregistrata ANP. Despre bajbaielile anepiste inclusiv in planul inertialelor lanturi, bilanturi si trilanturi vom povesti putin in articolul urmator.

Pana atunci sa focusam pe cateva elemente. In stilul cu care v-am obisnuit incercam sa facem analize cat mai pertinente astfel incat sa nu ne scape amanunte esentiale si sa ne putem stabili, impreuna cu voi, strategia. Sau macar sa putem afirma ca cel putin noi avem o viziune (nu o vizuina), ca cel putin noi vedem si urmam o cale. Desi regimul tehnocrat a durat doar un an din care doar 6 luni am simtiti atentia Ralucai Pruna indreptata de cele multe ori gresit asupra sistemului nostru, sunt atatea momente de marcat incat avem o mare problema in a selecta, daca nu cumva vrem sa facem un serial in 10 episoade doar pe subiectul asta.

Sa spunem ca Raluca Pruna a preluat un sistem penitenciar intr-o stare pe care o cunoastem toti dar cu un buget mostenit de la Robert Cazanciuc, cum nu am visat vreodata. Atat de mare, incat sumele necheltuite date de Marius Vulpe inapoi la buget, pe finalul anului trecut, au socat Ministerul Finantelor Publice. Raluca Pruna ne-a mostenit si pe noi dar si pe Bejan, la pachet. De noi s-a saturat inainte sa ne cunoasca (si ne-a descoperit dupa jumatate de mandat, moment pana la care nu a semnat nimic) iar de Bejan nu a reusit sa scape pana nu s-a pensionat. Bejan, nu Raluca Pruna.

Pentru ca Bejan nu s-a lasat dus mai repede, Raluca Pruna a facut o tinta din intregul personal si ne-a stigmatizat, punandu-ne in cap si presa si alte institutii ale statutului. Insa in problema cu mass-media nu o vom credita pe fosta ministra cu toata vina caci mai avem prin zona si alte specii care ne vor binele cum ar fi mogulii puscariosi sau alte vipuri doritoare de conditii de detentie luxoase, cum nu s-au ingrijit sa asigure pe vremurile cand au detinut puterea vremelnica. Si cum altfel sa apropii o amnistie daca nu calificand personalul putin din penitenciare drept gardieni tortionari. Penibil…

Dupa ce ne-am umplut de sange in lupte cu MJ-ul si cu presa, Bejan a plecat linistit la o pensioara consistenta de chestor impreuna cu alt recent si foarte discret chestor – Marian Stancovici, iar provocarea urmatorului mandat a fost acceptata cumva pe cale naturala de Marius Vulpe care si-a mai adus alaturi doi directori din sistem (Dobrica si Stroe), pe al treilea primindu-l cadou de la Pruna (Halchin) pe post de incalzitor de scaun, caci altfel nu reusim sa-l descriem dupa ce luni de zile ne-a fost livrat ca fiind urmasul lui Bejan si ne-a tinut prin sedinte transparente dar fara niciun rezultat, cat sa treaca timpul, pentru ca in final sa treaca nu doar timpul ci si Halchin, in ultimul birou de la etajul 1.

Insa timpul a trecut prost doar pentru noi. Pentru ca ei si-au asigurat nu numai spatele ci si viitorul. Pensioara de bugetar-militar luxos este garantata, posturile de directori sunt conservate, singurul care nu ocupa un post de director de unitate la momentul imputernicirii de top, fiind Halchin. De aceea probabil ca Halchin s-a si remarcat cu cea mai agresiva strategie personal-profesionala dintre toti. Inca nu abordam acest subiect detaliat dar poate ca va veni vremea. Amintim doar obscura decizie ANP 703/2016 prin care s-a practicat fara consultare sindicala o profilare care printre altele curata Aradul de vreo doua categorii dificile de detinuti aruncate in Oradea – unitate aflata deja aproape de blocaj. Astfel incat noul director de la Arad sa aiba o misiune mai facila…

Nu ne este jena nici cu ceilalti din echipa de top care s-au preocupat mai mult de propriile posturi si interese decat de bugetul ANP si de resursele umane atat de necesare cel putin pentru a mai limita cat de cat numarul urias de ore suplimentare si pentru a mai acorda din concediile restante. Poate ca opinia exprimata de noi pare brusc prea acida insa am acumulat suficient cat sa ne decidem ca daca nu dam drumul la presiune in acest mod o vom face in alte modalitati mai brutale. Intrucat este greu de suportat zambetul candid-ironic al lui Marius Vulpe care intrebat fiind cu privire la modificarile in organigrama ANP ne-a spus in Consiliul de conducere ANP: „asa e, nu v-am consultat, imi cer scuze”. Si nu este vorba despre nimic altceva decat despre o rocada deciziva fara de care Catalin Stroe nu ar fi putut fi imputernicit DGA.

Postul de DGA vizat era ocupat prin concurs de Gabriel Ilie care a suferit un accident grav cu masina institutiei (poate era mai bine sa fii lasat Jilavei Dusterul achizitionat cu greu din venituri proprii dar confiscat cu tupeu de ANP pana sa apuce sa simta mirosul benzinei; Dusterul nu ANP), accident care nu se regaseste in raportarile ANP, raportari care de obicei nu omit sa faca de rusine niciun salariat care a traversat strada neregulamentar. Dar Gabriel Ilie a decis sa nu renunte usor la post desi a fost rugat ferm. A cerut ceva la schimb. Si a primit. Serviciul Inspectie Penitenciara a devenit peste noapte Directia Inspectie Penitenciara iar dl Ilie a fost imputernicit director. 

Astfel postul de DGA a fost eliberat pe cale amiabila iar Catalin Stroe a putut sa-si vada visul cu ochii. In mare masura, pe buna dreptate, daca este sa ne raportam la performantele Jilavei si la experienta profesionala in general. Dar alta este problema acum. Iata cum ANP poate sa emita astfel de ordine (cu semnatura MJ evident) peste noapte dar nu poate face absolut nimic in problema statelor de functii ale unitatilor care efectiv nu mai pot functiona, desi are tot mecanismul furnizat de SNLP la cheie (standardele de sistem finalizate pe unitati, cumulate cu solutia redobandirii celor 500 de posturi desfiintate in 2012). Nu-l uitam pe Marian Dobrica insa nici nu avem mare lucru de spus. Pe cand a detinut functia de DG a aratat ca poate, insa acum a aratat ca poate… fi discret, aproape insesizabil. Probabil ca stie el ce stie.

Revenind la centrul puterii, fie ca-i place, fie ca nu, Marius Vulpe si-a asumat rolul si a preluat functia pe cand noi ne pregateam de proteste pentru salariul de merit. Ca DG a inceput frumos si pentru moment am sperat. Dar imediat a schimbat registrul si am inteles. Din pacate Marius Vulpe nu a inteles nimic. Pentru ca altfel nu ar fi parut atat de catranit la finalul mitingului din fata ANP cand s-a strigat „Vulpe si cu Pruna / Sunt cazuti din luna”. In stilul sau ironic ne-a recitat din memorie lozinci si ne-a spus ca pentru prima data ii pare rau ca a acceptat postul. 

Atat de mult l-au suparat lozincile incat imediat dupa proteste a inceput sa aplice o strategie de ermetizare decizionala total opusa celei cu care si-a inceput cariera de DG. Ne poate suspecta de ce vrea el dar nu de retard, speram. Nu putem contesta profesionalismul lui Marius Vulpe ca director de unitate. Insa ceea ce se potriveste sau se accepta la un nivel poate deranja la altul. Am sperat la mai mult. Insa deja se aduna cazurile in care ANP trebuie sa explice de ce nu consulta sindicatele. Si vom aborda cazurile acestea pe rand. Noi spunem ca le vom si rezolva. Dar viitorul ramane sa depuna marturie.

Pana atunci incheiem cu cateva incertitudini clare. Am intrat in anul 2017 fara sa stim exact cati salariati avem in sistem. Noi spunem ca sub 12.000 si nu am primit alte cifre. Desi ar fi trebuit sa avem minim 13.500. Am terminat anul 2016 fara sa aflam cate ore suplimentare s-au acumulat la nivel de sistem si cate ar mai fi exact de compensat. Noi spunem ca se aduna 1,5 milioane de ore suplimentare efectuate intr-un an si ramase necompensate din anul anterior. Insa nu am terminat anul 2016 fara sa dam inapoi la bugetul de stat un munte de bani (vom publica cifrele exacte) si fara ca MJ sa incerce sa pacaleasca CEDO cu niste amarate de remedii compensatorii, reducand pedepsele detinutilor pentru ca nu a putut sa inceapa macar constructia unei puscarii noi desi asta s-a promis la Strasbourg.  Macar Raluca Pruna a fost sincera si a recunoscut ca a mintit. Insa asta nu schimba nimic din dezastrul care prinde contur!

 

6 COMMENTS

  1. S-a creat un post de director de directie sa nu se supere unul… totul peste noapte

  2. Sefi iresponsabili,infatuati care au o singura grija si anumr da se lipeasca de scaunele lor pentru a obtine diferita avantaje.
    Functionam efectiv din inertie.

  3. nici o paguba agent ,nici noi nu am primit banii pentru cumpararea unei locuinte ,unii sporul de studii

  4. Si unii din noi la salariul din luna decembrie nu am primit banii de chirie pe motiv ca s-au terminat banii si ANP-ul nu le-a mai dat bani…frumos….

  5. Da Any, vom schimba registrul si vom sanctiona public tot ceea ce noi vom considera ca iese din normalitate. Cu argumente

  6. O analiza foarte faina. Si as îndrăzni sa mergem mai departe: la șefii de direcții! Si la nivelul asta sunt multe bube. Si cam vechi…

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)