www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

ANP renunta la intentia de introducere a sanctionarii directe

Dupa cum aveti deja cunostinta, SNLP a intampinat anterior, printr-o petitie catre ministrul justitiei, proiectul de modificare a Legii nr 293/2004 care includea posibilitatea sanctionarii directe a functionarilor publici cu statut special.

In urma pozitiei organizatiilor sindicale, pe acest subiect, a fost definita practic o divergenta in cadrul procesului de elaborare a proiectului, divergenta care urma sa fie dezbatuta intr-o intalnire a Comisiei mixte constituita la nivel MJ, astfel cum reiesea si din raspunsul inaintat de catre MJ in urma petitiei SNLP.

Sedinta Comisiei mixte a avut loc astazi incepand cu ora 10,00 si a durat 5 minute. ANP a anuntat ca isi reconsidera pozitia si retrage din proiect propunerea de modificare a procedurii disciplinare in sensul celor expuse mai sus. Prin urmare sedinta a fost suspendata, divergenta fiind solutionata, iar proiectul convenit anterior va fi inaintat spre avizare si sustinere de catre emitent (MJ).

Document atasat:

 

 

Acest articol a fost arhivat. Din acest motiv, nu puteți posta comentarii noi.

Comentarii

0 #65 Ștefan Teoroc 24-09-2011 14:18
In urma unei spete similare de la Galati, am intiat o corespondenta cu DMRU ANP corespondenta care s-afinalizat cu concluzia evidenta ca atentionarile nu pot fi indosariate. Am trimis corespondenta in tot sistemul.

Atentionarea se afla undeva intre a nu pedepsi si a pedepsi. Nu se merge pana la comisie dar nici nu se poate omite fapta, sa spunem. Uneori poate fi considerata acceptabila atat timp cat nu produce efecte juridice sau de alta natura.

Am discutat cu sefi de directii sau compartimente care spun ca uneori este preferabil sa dai atentionari si sa pastrezi materialele, nu neaparat la dosarul de resurse umane, pentru ca la final de an, cand se acorda un calificativ mai mic, sa existe argumentatia scrisa. Multi dintre subordonati prefera sa ia o atentionare si multi dintre sefi prefera sa acorde pe loc ceva ce nici macar sanctiune nu se poate denumi dar este la indemana decat sa astepte propunerea comisiei de disciplina peste o luna, propunere care poate fi de nepedepsire, daca fapta este minora si elementele probatorii subrede.

O sa repun subiectul pe tapet daca sustii ca exista unitati in care atentionarile se claseaza la dosar.
0 #64 Tepes 24-09-2011 12:28
Citez pe Stefan Teoroc:
Un exemplu concret / se poate si pe mail personal / stefan.teoroc@yahoo.com

Am mai avut astfel de spete si inclin sa cred ca s-a transat anterior

Bircea Mare/Slobozia/D r.Tr.Severin/ s.a. verificati si o sa aveti o surpriza..sunt evidentiate ,indosariate..d aca nu cum poate sti directorul ca a mai primit o astfele de atentionare si anul trecut pt. cam aceiasi speta. :o
0 #63 Ștefan Teoroc 24-09-2011 00:11
Un exemplu concret / se poate si pe mail personal / stefan.teoroc@yahoo.com

Am mai avut astfel de spete si inclin sa cred ca s-a transat anterior
0 #62 Tepes 23-09-2011 23:29
Citez pe Stefan Teoroc:
Si ia gandeste-te visatorule ca in loc de simplele atentionari (care daca tinem cont de faptul ca nu sunt prevazute legal sunt echivalente cu sa spunem 5 flotari) ar fi fost introdusa sanctionarea directa cu mustrare, care atrage dupa ea niscai efecte neplacute

ATENTIONARILE NU SE CLASEAZA LA DOSARUL DE PERSONAL PENTRU CA NU SE REGASESC IN LISTA DE DOCUMENTE CARE SE „OPISEAZA”(SUMARIZEAZA) ASA CUM SE DICUTA IN TERMENI DE RESURSE


imi apre rau sa va anunt dar cu toate ca nu sunt prevazute totusi se claseaza la dosar in multe unitati daca nu in toate..astfel de unde stie directorul ca ai mai fost atentionat...et c. :o :o :o :o
0 #61 Tepes 23-09-2011 23:27
Stiu ca ati inteles problema si ca nu e una foarte simpla dar in concret, asa cum spuneti: supraveghetorul are acelasi salariu si iese la pensie la aceeasi varsta cu un responsabil de achizitii de la logistiga sau un contabil. Vi se pare corect? Nu credeti ca exista nici o diferenta intre munca celor doi? Ce se poate face ca cei care lucreaza cu adevarat in conditii deosebite sa beneficieze de un stimulent suplimentar?

Si cam ce vrei sa-i scoatem pe achizitori la 70 de ani la pensie..(editat admin).multi din paza la o anumita varsta se mai trag spre administrativ.. asta e..calitatea romanului sa moara si capra vecinului...?? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
0 #60 ochiul 23-09-2011 23:25
Despre creșterea salariilor nici nu poate fi vorba.
L-ai auzit pe președinte:
In 2012 trebuie să se mai dea afară din sectorul bugetar 200.000 de oameni pt a se ajunge la nivelul salariilor din 2009.

Dacă se adâncește criza mondială suntem în pericol chiar să mai pierdem din puterea de cumpărare.
Nu e bine să stai contra vântului.

Să trecem cu bine de 2012, să nu avem scăderi de salarii căci oricum legea nouă nu se va aplica probabil decât în 2015.

Nu mai lua în seamă toate bălăriile fsanp-iste.
Ăstia nici valoarea coeficienților actuali nu-i știu, darmite pe cei viitori.
0 #59 ochiul 23-09-2011 22:56
Andrei,daca citești prin alte părți tot felul de prostii ( vezi fsanp)nu trebuie să și crezi.
Unii trăiesc doar să dezinformeze și să manipuleze.
După vechea lege de salarizare, coef. maxim la administrativ era 2,85 iar la operativ 2,90.
Deci, sunt egali?
Operativul mai are 5% spor de supraveghere și norma 12B iar cei din administrativ nu au aceste drepturi.

Pe de altă parte, documentele pe care lucrează cei din administrativ, au ca timp de păstrare și arhivare între 5 și 50 de ani, adică oamenii ăia răspund de ceia ce fac acum la serviciu și când vor fii la pensie, cei din operativ dacă nu sunt probleme în timpul serviciului se duc liniștiți acasă și nu îi mai întreabă nimeni peste o săptămână, un an sau 5 ani nimic despre ce au făcut la serviciu.

Fiecare activitate este importantă și nu este bine să ne uităm în curtea vecinului și să dăm cu pietre.

Lucrez într-o unitate unde este lipsă de personal la financiar.
Au încercat să aducă agenți din operativ care aveau studii corespunzătoare.
Nu a rezistat decât un băiat și ala după multe rugăminți. Volumul mare de muncă, răspunderea pe care o implica acea muncă a făcut să nu poată fii ocupate funcțiile.
Pe cei din DEA îi controlează nu doar ANP-ul ci și Curtea de Conturi și Auditul.

Și gunoierii fac o muncă grea și utilă societății, ridică tomberoanele, inhalează mirosuri, sunt în pericol de îmbolnăvire.
Consideri că trebuie să primească mai mult decât tine sau un contabil?
0 #58 Ștefan Teoroc 23-09-2011 22:33
Daca fixam problema strict pe raportul dificultatea muncii/nivel remuneratie, putem avea intr-adevar o discutie concreta.

Incep prin a afirma ca ai absoluta dreptate in ceea ce priveste necesitatea unei analize, a identificarii unor criterii clare si eventual a unei grile salariale care sa urmareasca o remunerare corecta.

Departajarea operativ/admini strativ se face in primul rand din sporuri, asa cum spuneam. Este adevarat ca diferentele nu sunt neaparat semnificative mai ales in urma egalizarii de catre MJ a sporului de pericol care a devenit unitar (30%) in urma cu cativa ani. Initial el era de 25% pt admtiv si 30% pt operativ. Mai avem sporurile specifice (paza/escortare /supraveghere, noapte, TBC/HIV unde este cazul, etc)

Plecand de la premisa ca nu exista decat 2 posibilitati de departajare (coeficient si sporuri) putem observa cu usurinta dificultatea situatiei.

Cat timp stim ca nu avem coeficienti doar pentru penitenciare, legea unitara avand o grila pentru tot sistemul de aparare, singura metoda la indemana pentru departajare este diminuarea nivelului de sporuri (prevazute intre limite min-max) in admtiv fara a avea nicio perspectiva concreta de crestere in operativ.

Daca de maine s-a aplica legea unitara de salarizare, pierderile la procentul de sporuri ar fi imense dar s-ar compensa in mare masura cu cresterea bazei la care se aplica coeficientii de ierarhizare, de la 190 de lei (valoarea de referinta sectoriala-VRS) la 700 (salariul minim) / pun cifre rotunde pentru ca e mai simplu de calculat.

Concluzia este ca atat timp cat avem o legislatie salariala tranzitorie, instabila si nesigura iar aplicarea legislatiei salariale unitare nu ofera perspective imbucuratoare, este riscant sa propui initiative de departajare intre categorii in plan salarial.

Se poate discuta despre o rescriere a raportului dificultatea muncii/nivel remuneratie pe un fond clar si sub imperiul unei legi aplicabile si nu a unor acte tranzitorii
0 #57 Ștefan Teoroc 23-09-2011 22:01
Verifica daca s-a introdus la dosar atentionarea.
0 #56 Terente 23-09-2011 21:35
Andrei,
Munca in operativ si cea in administrativ trebuie facuta de niste oameni. Acesti oameni facand parte din acelasi sistem, trebuie sa li se asigure aceleasi drepturi cu diferentele legate de sporuri intre acestia.

Am adus in discutie acel scenariu tocmai pentru faptul ca poate exista un moment in viata unui lucrator de penitenciar in care nu mai poate asigura un gen de munca si va trebui orientat catre altceva. Ce sa-i facem acelui individ ? Sa-l punem in postura in care s-ar simti renegat si dat la o parte in ce priveste niste drepturi doar pentru faptul ca s-a imbolnavit si nu mai poate munci in operativ ? E o chestiune de finete pe care nu multi o constientizeaza.

Spui ca, tacit, au existat si vor exista probleme intre sectoarele de activitate. Personal, nu as dori sa urmez o astfel de cale impusa de niste conjuncturi, as merge mai degraba pe individualizare a muncii si compararea mediului in care muncesc eu cu retributia pe care o primesc pentru munca prestata fara a sta sa ma compar cu alte categorii de personal. In felul acesta si eficientizarea muncii pe care o prestam poate crea satisfactie.
0 #55 aaaaaaaaaaaaa 23-09-2011 21:28
si atunci de ce sunt date prin biroul resurse umane?
0 #54 Andrei 23-09-2011 19:58
Problema este reala. Nimeni nu se indreapta impotriva colegilor de la administrativ iar propunerile sunt de stimulare si crestere a salariilor celor din operativ. Nu cred ca cineva din administrativ nu e constient de asta. Tensiunile sunt mai vechi si faptul ca unii tac nu inseamna ca problemele nu exista sau ca pot fi negate.
0 #53 Terente 23-09-2011 18:31
Andrei,
Am un scenariu pentru tine.
Lucrezi supraveghetor timp de mai multi ani si intr-o zi constati ca ai niste probleme de sanatate care nu-ti mai permite sa lucrezi ca si supraveghetor.

In acelasi timp, educatia ta se bazeaza si pe o universitate de profil economic absolvita cu diploma de licenta si ulterior facand si un master. Luan in calcul acest aspect ti se ofera un post in administrativ, tocmai pentru a-ti proteja sanatatea. Ce faci in situatia asta ? Refuzi ? Vei sustine ca doresti sa castigi mai putin ? Este foarte usor sa judeci munca unui coleg, mai ales si in situatia in care n-ai facut vreodata munca acelui coleg.

Mergand pe un rationament simplu cum ca o structura sindicala TREBUIE sa protejeze interesele tuturor membrilor sai , o astfel de comparatie privind veniturile si drepturile unora sau altora nu-si are sensul Atat timp cat nu se comite o ilegalitate, cat nu se beneficiaza de niste bani intr-un mod abuziv, totul este corect. Mentinand o stare de ranchiuna intre sectoarele de activitate nu aduce nimic bun nimanui, mai ales integritatii unei structuri sindicale. Bineinteles cine se doreste a fi o structura solida. fsanp-ul se pare ca nu-si doreste asta din moment ce trateaza diferentiat categoriile de personal si, nu cred ca ti-ar conveni sa convietuiesti intr-o astfel de structura.
0 #52 Andrei 23-09-2011 18:03
Citez pe Stefan Teoroc:
Ok, Andrei, inteleg, insa as prefera sa ridici pur si simplu o probleme concreta, iar eu voi accepta cu draga inima dezbaterea, fara sa ma trimiti spre o pagina web pe care marturisesc ca nu am plasat-o in favorite.
:-)

Stiu ca ati inteles problema si ca nu e una foarte simpla dar in concret, asa cum spuneti: supraveghetorul are acelasi salariu si iese la pensie la aceeasi varsta cu un responsabil de achizitii de la logistiga sau un contabil. Vi se pare corect? Nu credeti ca exista nici o diferenta intre munca celor doi? Ce se poate face ca cei care lucreaza cu adevarat in conditii deosebite sa beneficieze de un stimulent suplimentar?
0 #51 Ștefan Teoroc 23-09-2011 17:38
Ok, Andrei, inteleg, insa as prefera sa ridici pur si simplu o probleme concreta, iar eu voi accepta cu draga inima dezbaterea, fara sa ma trimiti spre o pagina web pe care marturisesc ca nu am plasat-o in favorite.
:-)
0 #50 Terente 23-09-2011 16:13
Orice tip de comentariu s-ar emite pe tema sanctionarii directe, cel mai important aspect il rerezinta faptul ca aceasta a fost eliminata din proiect, victoria sindicatului fiind una pe masura efortului depus si cel mai important, in interesul tuturor angajatilor acestui sistem, fie ei sefi sau subalterni.

Felicitari SNLP !
0 #49 Andrei 23-09-2011 15:26
Domnule Teoroc intrebarea mea nu a avut nici un alt substrat si imi pare rau daca s-a inteles altceva. Doar am amintit ca cei de la fsanp au ridicat o problema veche de vreo cativa ani buni. Pentru mine ca simplu membru de sindicat lupta intre sindicate nu-mi aduce nici un avantaj, dimpotriva. Articolul se pare ca e scris de altcineva insa faptul ca l-au publicat arata ca sunt preocupati de chestiune si ca sunt deschisi pentru dezbateri si discutii. Intr-adevar exista mai multe categorii de personal care au contact cu detinutii dar este una sa mergi sa-i inveti sa cante de exemplu sau tot felul de programe in care detinutii sunt direct interesati, atat pt recompense cat si pt comisia de liberare si alta este sa-i aplici constrangerile legii(regulamen tului). Plus ca exista si alte categorii care nu cunosc frigul foisoarelor, uzura de la punctele de lucru, pericolul escortarii si beneficiaza de aceleasi conditii de salarizare si pensionare. Ca sa nu mai amintim ca articolul cu pricina vorbeste si de profesionalizar e. Cunosc si impedimentele legale, coeficientii de care amintiti sau ca noua lege a salarizarii prevede maxim 30% sporuri salariale. Ori avand in vedere cele scrise as dori sa cunosc si eu pozitia sindicatului din care fac parte si ce va face el pentru inlaturarea unor evidente nedreptati.
0 #48 Ștefan Teoroc 23-09-2011 10:07
Si ia gandeste-te visatorule ca in loc de simplele atentionari (care daca tinem cont de faptul ca nu sunt prevazute legal sunt echivalente cu sa spunem 5 flotari) ar fi fost introdusa sanctionarea directa cu mustrare, care atrage dupa ea niscai efecte neplacute

ATENTIONARILE NU SE CLASEAZA LA DOSARUL DE PERSONAL PENTRU CA NU SE REGASESC IN LISTA DE DOCUMENTE CARE SE „OPISEAZA”(SUMA RIZEAZA) ASA CUM SE DICUTA IN TERMENI DE RESURSE
0 #47 Ștefan Teoroc 23-09-2011 09:46
Andrei, SNLP este format in proportie de 90% din agenti si cam 70% din operativ.

Marea majoritate a problemelor cu care ne confruntam si pe care le solutionam sunt din operativ.

Diferentele de salarizare dintre categorii de salariati din acelasi sistem reprezinta o pista dar as spune ca nu nu cea prioritara. Pe banda asta se ajunge atunci cand perspectivele s-au inchis total si ajungem sa ne aratam cu degetul in stil „cine munceste mai mult si mai greu”.

Problema este profunda si are legatura cu managementul, organizarea activitatilor, legislatia salariala, si altele. Diferentele intre coeficienti nu realizeaza o departajare intre compartimente dar la capitolul sporuri avem diferente.

Este evident ca munca in prima linie (contactul direct) expune cel mai mult la riscuri dar in prima linie nu avem numai operativ ci si medici, educatori, psihologi, colegi cu care cei din operativ impart riscurile. La fel de mult are dreptul sa se planga un educator ca nu ia spor de supraveghere cu toate ca sta singur cu detinutii in club sau o asistenta de la sectia exterioara Cluj a Penit Gherla - ca escorteaza detinuti fara sa primeasca spor si fara sa fie obligata de fisa postului sa faca asta. Si sunt probleme cu care ne confruntam mereu, pe care oamenii le ridica la sedintele de sindicat

Nu sunt sigur daca problema asta ai intentionat sa o atingi prin comentariu dar pare a suna cumva ca FSANP se implica si sunt interesati de cei din operativ iar noi dormim, ceea ce este putin deplasat. Nu avem niciun fel de concurs cu colegii de miscare sindicala si este laudabilaa orice initiativa promovata in interesul oamenilor

Daca vrei un mini raport de activitate pe zona de operativ putem sa-l facem si pe asta - reprezinta majoritatea agendei noastre
+1 #46 Visatorul 22-09-2011 23:44
Domnule au inebunit directorii de unitati cu aceste atentionari,tre buie facut ceva cu ele,contestatii fratilor nu se mai poate acesti mici despoti se cred dumnezei,daca e abatere la comisia de disciplina daca nu lasati-ne fratilor... comunisti...
+1 #45 Tepes 22-09-2011 23:36
" In acest fe, identificandu-n e si noi cu o denumire clara si nu la categorie "la si altii..." Eu cred ca nu are importanta tresarirea de orgoliu a ta,totusi statutul special ne confera inca niste drepturi importante,ma intereseaza mai putin categoria sau denumirea daca pot iesi la pensie justificat cu cel putin 5 ani mai devreme decat f.p.E mai bine sa o lasam asa. ;-)
0 #44 andrei 22-09-2011 20:49
Domnule Teoroc, fsanp a atras atentia public (articol - "Q: A fi sau a nu fi salarizat") si a sesizat o realitate si o nedreptate a celor care lucreaza in sectorul operativ. Acest sector este salarizat ca si cel administrativ. Diferentele sunt nesemnificative . Ei macar au adus in discutie niste idei, dvs ce faceti pentru sprijinirea celor din operativ, mai ales ca puteti intelege problema.
0 #43 Vargas 22-09-2011 14:19
Statutul special ne mai confera putine drepturi...De ce l-am mai accepta sub L293 daca multe dintre prevederile ce ne vizeaza activitatea se regasesc in L188/1999 ?

Admit ca e cam seaca intrebarea dar o nuanta in acest sens se poate desprinde vis-a-vis de pozitia noastra ca fpss.

Urmare a multor neclaritati privind statutul special, pe viitor ne-am putea plasa ori intr-un sistem militarizat, lucru neacceptabil in conditiile in care dorim eficientizarea activitatii, ori intr-un sistem ca simpli functionari publici...

Sau...ar mai fi o varianta si anume aceea de a nu ne mai regasi doar ca "alte servicii publice stabilite prin lege" (lit. g, art5), identificarea noastra stipulandu-se clar ca autoritate penitenciara la aceasta litera g a art.5. In acest fe, identificandu-n e si noi cu o denumire clara si nu la categorie "la si altii..."
0 #42 Ștefan Teoroc 22-09-2011 13:55
In sistem dar si prin minister tendinta este de a traduce sintagma legislatia muncii strict prin codul muncii.

Pe pagina web a MMFPS este un buton "legislatia muncii" (scriu de pe telefon si mi-e greu sa dau link) care enumera un set de acte normative, insa un buton de pe site nu poate echivala cu o definitie

In principiu este destul de neclara traducerea iar lucrurile se cam complica in cazul nostru avand in vedere ca nu avem contract de munca ci raport de serviciu, iar reglementarile cele mai apropiate si aplicabile se pot regasi in L 188/99 decat in alte prevederi care se refera la alt tip de raport de munca decat al nostru
0 #41 Ștefan Teoroc 22-09-2011 13:55
In sistem dar si prin minister tendinta este de a traduce sintagma legislatia muncii strict prin codul muncii.

Pe pagina web a MMFPS este un buton "legislatia muncii" (scriu de pe telefon si mi-e greu sa dau link) care enumera un set de acte normative, insa un buton de pe site nu poate echivala cu o definitie

In principiu este destul de neclara traducerea iar lucrurile se cam complica in cazul nostru avand in vedere ca nu avem contract de munca ci raport de serviciu, iar reglementarile cele mai apropiate si aplicabile se pot regasi mai degraba in L 188/99 decat in alte prevederi care se refera la alt tip de raport de munca decat al nostru

Google Translate

Cauta in site

 • E4 12.12.2017 08:25
  La noi o sa fie contre ca anp-ul lucreaza la privat si au bonus pentru ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 07:19
  In opionia mea, si am mai spus-o, este o norma care se poate acorda ...

  Read more...

   
 • Agent 12.12.2017 06:39
  La un program atitpic, de luni pana vineri,o zi 8 ore,urmatoarea zi ...

  Read more...

   
 • nick 12.12.2017 06:03
  Cu vreo18 ani in urma aceasta norma de hrana era specifica doar ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 11.12.2017 23:22
  modifica L153/2017 dar nu include ceva relevant in ceea ce ne priveste

  Read more...

Google AdS