www.snlp.ro Web analytics

Soc si groaza! Planul de guvernare PNL include cinci pagini despre penitenciare

tnr 800x800 18682 predoiu5In actualul plan de guvernare (2013-2016) gasim termenul penitenciare o singura data, la pag. 91, in obiectivul „reorganizarea penitenciarelor pentru asigurarea unor condiţii de deţinere conforme normelor internaţionale” de la capitolul Justitie, care nu numai ca nu a fost atins dar s-a reusit opusul sau. Mai precis, se pare ca actualul guvern a interpretat normele internationale in termeni romanesti si a redus in 2013 numarul de posturi vacante. Ca prin minune si cu mari eforturi au fost salvate multe dintre acestea dar tot s-au pierdut cateva sute. In rest – nimic. Sa nu cumva sa vedem cele 2000 de locuri de detinere castigate prin masuri de austeritate si de economisire a bugetului absolut liniar din ultimii ani, ca rezultat al vreunui demers guvernamental.

Spre deosebire de planul actual, in Planul de guvernare PNL – 2015 recent facut public, avem surpriza totala sa gasim o analiza destul de reala a sistemului penitenciar si o serie de obiective care ne-ar taia respiratia daca am mai fi atat de creduli ca la inceputul crizei econimice. Cu toate retinerile puternic alimentate de ADN-ul nostru modificat in ultimii ani de pierderi pe toate planurile, este destul de revigorator sa citesti la paginile 102-106, sub forma unor obiective asumate de partidul care a generat presedintele tarii si in urma fuziunii va oferi si premierul, texte precum:

 • Partidul Naţional Liberal îşi asumă obiectivul modernizării sistemului penitenciar. Standarde de detenţie la nivelul Uniunii Europene, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale angajaţilor din sistem, respectarea drepturilor fundamentale ale omului şi crearea şanselor de reintegrare socială a foştilor deţinuţi constituie elementele fundamentale ale acestui obiectiv.
 • În toată această perioadă sistemul a fost puternic subfinanţat, cu consecinţe nefaste atât asupra condiţiilor de viaţă 103 ale deţinuţilor cât şi asupra condiţiilor de muncă ale angajaţilor.
 • Starea sistemului penitenciar afectează nu numai viaţa cotidiană a deţinuţilor, ci şi activitatea şi drepturile angajaţilor din sistem. Condiţiile de muncă ale angajaţilor din închisorile româneşti sunt, deasemenea, în contrast cu standardele europene.

 • Suprapopularea, frigul, umezeala, condiţiile de igienă precare etc., marchează şi cariera profesională a personalului penitenciar. Acesta nu dispune de minime facilităţi, banale în sistemele occidentale (condiţii decente de servire a mesei, vestiare, duşuri, cameră de repaos etc.).
 • Incidenţa ridicată a bolilor profesionale, uzura fizică şi psihică accelerate sunt consecinţe ale caracteristicilor acestui mediu profesional.
 • Angajaţii sistemului, îndeosebi cei care intră în contact direct cu deţinuţii sunt, în acest moment, excedaţi de volumul de muncă. În condiţiile în care completarea schemei de personal este în continuare blocată, personalul este suprasolicitat, compensarea muncii suplimentare cu timp liber corespunzător este aproape imposibil de pus în practică iar plata orelor suplimentare este încă subiect de dezbatere.
 • Condiţiile de muncă ale angajaţilor sistemului penitenciar constituie, deasemenea, un obiectiv asumat de către Partidul Naţional Liberal. Angajaţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor exercită un rol extrem de important în asigurarea ordinii publice şi siguranţei cetăţenilor. Ei sunt parte a administrării justiţiei, atât sub aspectul organizării executării măsurilor privative de libertate cât şi al recuperării morale şi reintegrării sociale a foştilor deţinuţi. Munca lor trebuie apreciată şi recompensată corespunzător.
 • Dincolo de aspectele care ţin de condiţiile de muncă, statutul şi recompensarea angajaţilor din sistemul penitenciar trebuie aşezate la nivelul celorlalte stucturi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Calitatea vieţii angajaţilor din penitenciare, cariera profesională, filtrele de selecţie, promovările în sistem, stabilitatea pe funcţie sunt aspecte care necesită reglementări similare.

Desi mentiunile din Planul de guvernare PNL par a fi redactate in sistemul penitenciar, se pare totusi ca sursa este externa. Care sa fie legatura intre aceste obiective si domnul Catalin Predoiu fostul nostru ministru nu stim, insa avem tot dreptul sa meditam. Pozitionarea intre obiective a imbunatatirii conditiilor de munca ale angajatilor, inaintea drepturilor si reintegrarii detinutilor este ceva absolut nou. Stim sigur doar un lucru: nu vom scapa o secunda din vedere obiectivele asumate in ce priveste sistemul penitenciar si vom pretinde indeplinirea lor punctuala!

11 COMMENTS

 1. Nu. Cele 2 ordine care erau motivul principal de protest au fost semnate si se afla la publicat

 2. Ce se mai aude de miting mergem la bucale sau nu ca vad ca nimeni nu mai zice nimic.

 3. Adept: este o ironie 🙂
  Socul este pozitiv iar groaza ne este de perspectiva neimplinirii 😳

 4. Punem un mare pariu ca in momentul in care ajung la putere si liberalii in frunte cu Predoiu uita acest program?
  Sa le fie rusine.
  se apropie alegerile si vor sa-i votam?

 5. De ce sunteti socat, doar dl. Predoiu cunoaste f. bine sistemul penitenciar! Nu inteleg socul si groaza_!

 6. Trebuie sa fii foarte naiv sa crezi ce se scrie in articolul respectiv.

 7. Curios cum domnul Predoiu pretinde astfel de lucruri in planul sau de guvernare.
  Si mai curios este de ce o face acum si nu a facut-o cand era ministru al justitiei. Raspunsul la aceste intrebari pare sa fie predictibil:
  1. La momentul la care era minisrul justitiei, activitatea justitiei era zero barat fiind incorsetata de regimul antistat „Basescu”;

  2. Atat elemente politice cat si de alta natura nu s-au intersectat cu mediul penitenciar pentru a-si creiona o imagine clara despre ce inseamna conditii de munca si de detentie;

  3. la momente grele pentru „fratii” sai politici, ministrul Predoiu reflecta in mod obiectiv asupra starii lor fizice si psihice ca un adevarat „frate”. Acum cand „verisoarei” i se ia sutienul pentru ca asa spune regulamenul, cand i se prezinta spatiul destinat contemlplarii vis-a-vis de cum va gestiona milioanele de euro sifonate pentru a scoate capul din vagauna arestului preventiv, s.a.m.d., „fratiorii ei actioneaza pentru binele comun;

  Stefan spune ca sursa este externa in ce priveste redactarea acestui plan. Eu spun ca noi suntem autorii tocmai prin notele de protest in care le-am deslusit tainele problemelor cu care ne confruntam ca sistem.

  Dar o intrebare ne macina pe toti: „De ce tocmai acum?”
  Cand ne vaitam pe la usile lui Nuti si ale guvernului antistat, eram considerati niste nenorociti imbuibati din banul public. Acum suntem de compatimit ? Cat de retarzi ne cred manipulatorii astia de doi bani ?

 8. 🙂 Speranta moare ultima, macar sa speram.
  WE BELIEVE IN CHANGE !!!

 9. Fotografie de la Penitenciarul Botosani … poate ne mai baga si pe noi cineva in seama …

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)