www.snlp.ro Web analytics

SNLP – un deceniu de activitate

Canyon-10-Ani-Astazi se implinesc 10 ani de la data la care SNLP a dobandit personalitatea juridica devenind organizatie sindicala cu acoperire nationala in cadrul sistemului administratiei penitenciare. Sentinta civila nr. 10 din data de  14 octombrie 2004, a fost emisa de Judecatoria sectorului 5 din Bucuresti dupa aproximativ trei luni de la demilitarizarea penitenciarelor. Nu intentionam sa sarbatorim in mod special evenimentul dar mentionam totusi aniversarea care va fi oficial evidentiata in cadrul urmatoarelor doua intalniri importante organizate de SNLP in lunile octombrie si noiembrie 2014.

Demilitarizarea unei parti din structura de aparare nationala, a avut la baza doua acte normative (legi organice) prin care au fost aprobate statutele speciale pentru politisti (anul 2002) si pentru categoria noastra profesionala (anul 2004) care din lipsa de inspiratie a fost denumita… functionari publici cu statut special din sistemul administratii penitenciare denumire imposibil de reprodus in spatiul public. Din acest motiv suntem identificati in continuare (urmand modificarea acestei denumiri) ca si gardieni de puscarie chiar daca in realitate exercitam prerogativele functiei publice cu statut special in structura de aparare nationala. 

Un sistem pana atunci cazon si marcat de disciplina militara sau obedienta, mult mai acut decat politia, a capatat nuante civile conferite de lege dar intampinate cu inertie si rezistenta de fostii comandanti, iar salariatii au invatat sa vorbeasca sau ceea ce este mai important, sa spuna nu fara teama. Nu abuzurilor, nu tratamentului discriminator, nu netransparentei si lipsei de dialog.

Asocierea sindicala diversificata in sistemul nostru a generat si situatii conflictuale dar si performante in planul dialogului social. Incepand cu anul 2007, SNLP s-a reconfigurat atat ca de denumire cat si ca strategie, demarand pentru prima data in domeniul nostru negocieri colective. Acestea au durat un an de zile, interval de timp in care s-au aflat in exercitiu patru diectori generali ANP, instabilitatea politica cu efecte clare in sistemul nostru, obligandu-ne sa reluam de mai multe ori demersul, de la zero.

Nu intentionam sa elaboram un raport de activitate cu aceasta ocazie si nici sa ne arogam merite. Constatam, evaluam, schimbam ce trebuie si avansam. Inainte de finalul anului 2014, dupa un deceniu de functionare, SNLP si-a propus o noua serie de schimbari majore in primul rand strategice dar si in planul imaginii. In timp ce se lucreaza la o noua pagina de Internet pe care intentionam sa o perfectionam impreuna cu utilizatorii nostri dupa ce vom propune o prima varianta de proba, SNLP elaboreaza in cadrul Proiectului Itinerariul Dialog ID implementat cu finantare norvegiana, o strategie pe care o vom propune ANP.

Strategia care urmeaza sa fi sustinuta de SNLP vizeaza recunoasterea problemelor cu care se confrunta sistemul penitenciar romanesc contrar tendintei din ultimii ani de a ascunde gunoiul sub pres fortand resursele existente, in cadrul unui plan care urmareste clasificarea unitatilor din sistem si identificarea necesarului real de personal raportat la prevederile legii (capacitate legala de detinere, suprafete, efective, norme, misiuni, etc) precum si la un indicator pe care noi il numim limita minima de siguranta a personalului. Adica acea limita peste care nu trebuie trecut indiferent de obiectivul prioritar in viziunea multor manageri, respectiv obtinerea de venituri proprii.

Ulterior stabilirii necesarului real de personal trebuie identificate prioritatile si finantate de urgenta un numar de posturi vacante care sa fie ocupate prin concurs din sursa externa pentru a diminua numarul orelor suplimentare care se acumuleaza ingrijorator. In acest scop vom cere reorganizarea sistemului insa pe criterii clare convenite cu toti managerii din sistem si vizand in special posturile vacante pentru a evita afectarea personalului existent. Multe detalii pe acest palier vor fi oferite in perioada imediat ulterioara.

Urmarim sa ne atingem cat de repede obiectivele propuse desi deosebit de complexe avand in minte un scop simplu, ca prioritate si anume binele personalului convinsi fiind ca acest deziderat odata indeplinit ar atrage si cresterea performantei. In perioada 16-19 noiembrie 2014 SNLP va organiza o intalnire unica, propusa finantatorului norvegian si acceptata de Norway Grant, respectiv asezarea la aceeasi masa si nu neaparat in pozitii ostile a tuturor managerilor de top din sistem si a tuturor liderilor de sindicat, care vor dezbate probleme de interes maxim si se vor pronunta pe Strategia susmentionata, urmarind un rezultat agreat de toate partile.

 

36 COMMENTS

 1. ultima aparitie a fost in urma cu ani. cand am vorbit de ,,soferu de la tirgsor marele director marele crai care-a prostit-o pe (editat). Acum discutam despre ,,MAREA DO CTORA care este sotia croitorasului ,cel viteaz devenit ,,,MARE AVOCAT ,,,care taie, rupe ,imputerniciri avocatiale la jud MORENI .DAR SA VORBIM DESPRE MAGARIILE PE CARE LE FACE DR. (editat) . Trimite la UPU TARGOVISTE ,,urgente,,de 3,4 zile cu dopuri in ureche SI NU VEDE UNUL CARE ARE HEPATITA SI ESTE GALBEN CA LAMIIA CU CIROZA HEPATICA SI CARE NU SE STIE CATE ZILE MAI ARE DE TRAIT .DE CE NU ESTE TRANSFERAT LA UN SPITAL PENITENCIAR ///////////////// CA SA NU DEA CU SUBSEMNATUL/. ANALIZATI SI DUMNEAVOASTRA (editat)

 2. Din cate stiu Ceausescu avea par mai mult. Si mult mai mult creier decât cel care ne terorizează cu prezenta lui chelioasa. Sunt praf si pulbere. Când vom vrea mai mult vom scoate mâinile din san si ne vom ridica la lupta cea mare. Ne-am plafonat in hârtii. Ne-am plafonat in nestiinta. Neputinta noastră de acum 10 ani când am acceptat orice rahat se răsfrânge azi peste portile închisorilor. Scolarizam pe banda rulanta dar plecările din sistem sunt duble. Cei care vin stiu nici teoria nu o stiu,dar meseria trebuie nitel furata…cu profesori care stiu puscaria din filme nu prea iese apelul de seara. Iar timpul nu asteapta. Cusca cu lei asteapta flamanda tineret mândria tarii sa o sfasie. Cred ca strategia întregului sistem trebuie regandita. Un sistem care nu te lasa nici sa mori dar nici sa traiesti nu piti.

 3. In fapt, este vorba despre L293 si este pe masa negocierii finale cu MJ. Probabil inca o sedinta va fi suficienta pentru a se lansa proiectul in procesul de avizare si apoi in proces legislativ.

 4. Pentru Jilava :
  Colegu, lasa-mi o adresa de mail la rgrapes2013@gmail.com unde te pot contacta pentru a-ti pune la dispozitie un model de cum ar trebui contabiliate orele suplimentare de toate sectoarele din unitate.
  Daca l-ai adopta iti vei da seama ca ANP-ului nu i-ar mai trebui saptamani la rand sa contabilizeze orele in tot sistemul nu numai la nivel de unitate. In fiecare zi, la orice ora din zi sau noapte se pot centraliza orele. E atat de simplu ! Mai mult, iti pot spune la orice ora in mai putin de 1 minut care este situataia oricarui salariat la orice data anterioara (sfarsit sau inceput de luna).

 5. La Galati nici acum nu se respecta decizia 569……codul muncii…..pontatorii….sefii de tura ponteaza tura de zi 12ore si tura de noapte 13 ore si nu timpul efectiv lucrat…..pt k exista sefi de tura care nu vor sa/si bata capul cu minutele…….sau poate nustiu…..gasim agenti care sunt capabila sa tina evidenta orelor ssuplimentare. ….
  Toate se intapla cu acordul DASDRP……care vrea sa para k stie tot dar omul e limitata e fratele lui Ceausescu……dute la Braila si lasa/ne k esti varza…..
  Pe cand un articol si despre rubedeniile de la Galati………ca ls Tg Jiu….

 6. Acum 20 de ani ,cand erati sef sectie,tot o lipsa acuta de personal,la operativ,era!Nici dupa 20 de ani nu s-a rezolvat !De ce trebuie sa faca unii milionul de ore suplimentare ,sa traiasca altii bine? Cine le da inapoi orele de viata confiscate? De ce s-au permis treceri de la operativ la alte sectoare cand aici deficitul era mai mare?
  Codul deontologic zice el ceva de conditiile de munca,de presiunea phica, de amenintari…Se compara cu alte sectoare?
  Cam asta ar fi in mare norma de munca!!! Ce sa cuantifici-stresul,amenintarile,km de sectie batuti,bataile in usi,solicitarile aiurite ale ppl-ilor,nemultumirile lor pe care trebuie sa le suporti tu,un gardian?

 7. D-le Presedinte
  Eu chiar despre operativ vroiam sa vorbesc.De unde ideea ca trebuie cel putin un gardian noaptea? Pai,omul ala e singur impotriva tuturor! De unde un martor? Ma rog de ppl sa se puna martor sau sa -l fac garda de corp? De ce un agent supraveghetor la 100-150 de ppl-i si nu la 20-30 sau 30-40?
  De ce cel putin doi agenti pe o sectie de RMS? De aici de deduce norma de munca si siguranta( a LD a personalului,a condamnatilor…etc)
  Daca vreti norma de munca ptr un anumit domeniu,eu va prezint invatamantul- de ce o clasa sa aiba 30 de elevi si nu 100 ca un amfiteatru la studenti? De ce un doctor la un salon de pacienti si nu la 3 saloane?De ce sa zidesc 30 mp de zid si nu 100mp?
  De ce trei dir adj la o ocna si nu unul singur? Nu vb de administrativ….azi tac..si maine voi tace…si poimaine!
  S-auzim de o norma de munca buna!

 8. Toate propunerile sunt bune insa majoritatea se axeaza pe venituri iar imbunatatiri in acest plan sunt posibile prin lege de salarizare. Dincolo de venituri, ceva imi atrage atentia dintre propuneri, respectiv norma de munca. Alecule, fara sa cautam prin teorii poti sa-mi dai un exemplu de norma de munca pentru un anumit domeniu? Putem evita operativul pentru a fi mai simplu.

 9. Deci, prima directie in care trebuie „mers” ptr atingerea „Binelui Personalului” este prosperitatea,iar aici vorbim de salarizare! „Unde ban nu e ,nimic nu e!”
  A doua directie ,este legata de imbunatatirea conditiilor de munca,cu urmatoarele obiective:
  1) stabilirea unei norme de munca reale,in functie de specificul muncii;
  2)personal suficient ptr realizarea sarcinilor;
  3) eliminarea privilegiilor si realizarea unei statistici corecte
  4)acordarea unor sporuri specifice in functie de activitatea depusa;

 10. Alecu,
  Intr-adeevar lovelele fac totul si rezolva multe dintre probleme insa pana la lovele binele personalului in imediata perioada consta in :
  – deblocarea fondurilor pentru o sesiune de incadrare directa;
  – refacerea statelor de functii si aranjarea oamenilor pentru indeplinirea in conditii minime de legalitate si siguranta a misiunilor;
  – eliminarea elementelor manageriale care abuzeaza personalul cu deciziile si atitudinea acestora;
  – stabilirea unor priritati clare in privinta investitiilor in conditii de munca;
  – stabilirea de prioritati visi-a-vis de siguranta personalului in raport cu detinutul. Se cunoaste prea bine faptul ca agentul a devenit carpa de sters pe jos a detinutlui. Si asta datorita atentiei exagerate care i se acorda detinutului de catre sistem in raport cu atentia acordata cadrului. Parerea mea e ca totul se datoreaza unui sistem slab si neprofesionist

 11. Doamne ajuta sa se indeplineasca dezideratul primordial „binele personalului”! Dar…. aveti in vedere ca binele nu e la fel de mare ptr toti? Adica la unii e mai scurt …iar la altii e mai lung si se transforma in excelent de bine sau mega megabine!?
  Hai sa vedem ce inseamna asta:
  1) Aveti in vedere si cresteri salariale sau coeficientii de ierahizare noi vor determina o crestere sau o inghetare a salariului?
  2)Aveti in vedere ca acesti coeficienti sa fie la fel ptr cei din operativ,la fel ca si la administrativ?
  In esenta binele e dat de prosperitate(dupa sanatate) iar ea depinde de lovele!
  3) Care este perioada de referinta la care va raportati cand vorbim de bine ,mai bine sau …mai rau?
  Astept o dezbatere simpla.
  Nu va spun „sa traiti bine!” ca e rasuflata,ci, sa fie macar la fel de bine pana va fi mai bine!
  Bine ca nu e mai rau,iar de la finul Alecu, s-auzim numai de bine!

 12. La multi ani! SNLP. Domnule Teoroc, la multi ani si dumneavoastra infunctia de presedinte SNLP.

 13. Daca nu era SNLP era vai mamam noastra cu asemenea specimene de sefi. 😳 😳 😳 Negrii pe plantatie erau minciuna.

 14. daca tot ati mentionat de ,,denumirea neinspirata de functionar public cu statut….,, cand vom avea o denumire noua? De altfel, La multi ani SNLP!

 15. Mai vin si eu sau nu? Cand mai auzim de ecuatie,ca vreau sa mai apuc s-o vad pusa si in practica!

 16. „In razboi: hotarare. In infrangere: sfidare. In victorie: marinimie. In pace: bunavointa.”
  Winston Churchill
  LA MULTI ANI SNLP!!!

 17. La mulți ani ! SNLP , a conturat mai mult ca oricând , un dialog construit pe respect, profesionalism, şi rațiune pentru înţelegerea corectă a responsabilităţilor care ne revin în calitate de membri în marea familie a sindicalismului românesc .

 18. Multumim tuturor pentru urari.

  Alecule, ecuatia este la loc de cinste intre ideile noastre. Se va mai auzi de ea.

 19. La multi ani si multa sanatate celor fideli snlp-ului si nu in ultimul rind celor care se ocupa de conducerea organizatiei fara a face doar zgomot pentru nimic.
  Rezultatele vor aparea in timp/nimic nu se poate realiza cit ai bate din palma.

 20. Ce repede a trecut timpul,uite asa imbatranim.La mulți ani și succes în continuare. 😆

 21. Dom Presedinte,pot sa vin si eu? Sa mai vorbim de ecuatia fara constante,ce are numai „necunoscute” si fara limite….Astept un raspuns sigur.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)