www.snlp.ro Web analytics

SNLP obliga ANP sa procedeze legal privind cercetarea disciplinara

click pe imagine pentru sesizarea completa

Captura de ecran din 2015.07.20 la 18.42.57Conform ordinului ministrului justitiei comisiile de disciplina din sistemul penitenciar se compun din doi membri titulari si doi supleanti desemnati de director si inca doi titulari plus doi supleanti desemnati de sindicate, la care se adauga presedintii (titular/supleant) numiti de director. Inlocuirea titularilor cu supleanti nu este permisa de ordin decat in situatii speciale, expres mentionate. In practica, insa, se deroga de la aceste reguli avand in vedere dinamica raspandirilor si in general ne-am obisnuit sa acceptam aceste usoare patinaje pe langa reguli. Insa nu putem trece peste nonsalanta cu care in cadrul comisiei de disciplina din aparatul central, ANP considera paritatea componentei comisiei (administratie/sindicate) doar un criteriu la constituire nu si o conditie de functionare.

Au fost constatate multiple situatii in care comisia a fost intrunita doar cu membrii titulari sau supleanti desemnati de administratie, fara prezenta niciunuia dintre membrii titulari sau supleanti desemnati de sindicate. Situatia fiind incadrata de sindicate ca abuziva a fost sanctionata prin retragerea reprezentantilor sindicali, comisia devenind in opinia noastra inoperabila din acel moment. in paralel am solicitat ANP o intalnire pentru stabilirea clara a principiilor si regulilor pe baza carora acest organism institutional ar trebui sa functioneze democratic. ANP a ignorat sesizarile sindicale bucurandu-se mai degraba de relaxarea creata prin iesirea sindicatelor din comisia constituita la nivel central si a continuat sa functioneze cu aceasta comisia numita integral la ordinul directorului general, fara sa se realizeze nicio intalnire asa cum a cerut SNLP.

Avand in vedere lipsa de reactie a ANP precum si perpetuarea unei situatii nepermise, SNLP a decis blocarea totala a comisiei inregistrand pe data de 16 iulie 2015 doua sesizari pe numele presedintilor comisiei (titular si supleant). Conform OMJ 2856/C/2004 sesizarea depusa impotriva unui membru al comisiei genereaza automat suspendarea acestuia, astfel incat in prezent pentru a face din nou functionala comisia ANP ar trebui ca aceasta sa fie completata cu alti presedinti (titular/supleant), cu avizul sindicatelor, situatie care nu ar rezolva nimic avand in vedere faptul ca SNLP va depune de indata sesizari si pe numele acestora in cazul in care si noii (viitori) presedinti ar convoca comisia ilegal. 

SNLP nu promoveaza blocajele dar nici nu va tolera abuzul si relaxarea cu care administratia apreciaza ca personalul trebuie doar pedepsit cand greseste nu si recompensat cand face bine sau in plus. Nu ne dorim decat ca aceasta procedura disciplinara sa se deruleze legal iar sanctiunile sa fie aplicate democratic, fara a fi susceptibile de nulitate relativa, singurul lucur pe care cei sanctionati ar trebui sa-l faca pentru a anula astfel de sanctiuni fiind sesizarea instantelor de judecata, sentinta fiind doar o formalitate cum o indica si situatiile centralizate la acest moment.

 

 

10 COMMENTS

  1. @anonim
    Crede-mă că toți cei care ți-au citit comentariul au înțeles că dorești segregarea pe criterii de apartenență la corpuri (apropo, pe civili de ce nu-i pomenești).
    Abordarea obiectivă pe care o dorești probabil ai gândit-o, că din postări nu reiese.
    În ceea ce privește competențele sunt suficient de bine stabilite atât cea materială cât și cea teritorială.
    E de discutat eventual la trimiterea celor cu funcții de conducere în comisia din ANP, dar nu e neapărat nu capăt de țară.
    Sper că nu vrei ca o sesizare din Craiova să ajungă la comisia din Iași.
    În ceea ce privește activitatea în sine a comisiilor, trecând prin toate ”fazele procesuale”, din experiență îți spun că până acum nu am auzit agent să întrebe ”dar șefu ce o vrea/o zice”; ofițeri în schimb ….
    Tot din experiența personală: după o clasare a sesizării din lipsă de probe, în urma unui telefon de la ANP, se retrimite sesizarea, se pune pe rol și sunt sancționat (reține, cu absolut aceleași dovezi/probe sau cum vrei să le spui).
    Iar o discuție serioasă începe în mod normal cu prezentarea: pe mine chiar mă cheamă negru. Pe tine te cheamă anonim ????

  2. Finule, comisia din anp e cam cea mai ocupata din sistem sa stii. Chiar are de treaba. Iar ca si competenta, acopera toate functiile de conducere din sistem. Da, toate sanctiunile aplicate de o comisie constituita gresit sunt lovite de nulitate relativa. Instanta poate constata asta dar doar daca se depune actiune.

  3. Da’ ce e aia competenta materiala sau teritoriala ca doar Comisia de la P Alba nu judeca fapta de la S Mare? Sau poate judeca infractiuni?Mi-e neclara treaba de competenta….

  4. Ce nu inteleg eu,de ce sunteti suparat pe Comisie ,ca si-asa nu prea are ce judeca? Ar trebui sa fie suparati ..aia judecati!Deci,daca este asa precum spuneti,actele Comisiei ar trebui sa fie lovite de nulitate absoluta (sau relativa).

  5. Anonim, spui ca abordarea noastra este gresita. Adica nu ar fi trebuit sa blocam comisia. Am incercat. Ne-am desemnat membrii legal si am participat cand am fost convocati. Cand s-a gresit am sesizat fara rezultat. Am urcat prima treapta in conflict si ne-am retras membri. Tot fara rezultat. Comisia a fost convocata in continuarea. Am sesizat in consiliul de conducere ANP ca este ilegal. Ni s-a promis o intalnire pentru a stabili reguli. Nu s-a produs. Au trecut luni de zile. Ce trebuia sa facem, ca sa avem o abordare corecta? Am respectat legea si am sesizat comisia pentru o abatere evidenta. Comisia este nefunctionala. Din vina noastra, a sindicatului? Daca suntem echilibrati in strategie suntem descrisi ca pasivi, daca plesnim legal suntem agresivi. CUm trebuie sa fim. Acum veti vedea ca se rezolva toate. Urmeaza intalnire si reguli. Se pare ca numai asa merge.

  6. Pentru negru. Incearca sa judeci obiectiv si lasa mistocarela. Nu era vorba de echidistanta sau de a fi judecati de ofiteri sau agenti. Problema privea competenta materiala si teritoriala Doream o abordare obiectiva (de ce Dumnezeu am parte de tot felul de ciudati). Succes.

  7. @anonim
    Ordinul e prost fără nici o îndoială, dar atitudinea ta e ușor bizară. Nu contează cine numește membrii comisiei, nu contează apartenența sindicală, dar să fie ofițeri în cazul în care este ”judecat” un ofițer.
    Păi ori suntem echidistanți ori nu mai suntem.
    Am făcut parte din comisia de disciplină și din partea conducerii și din partea sindicatului, am fost și discutat în comisia de disciplină, așa că îți spun din experiența personală că aș prefera oricând să fiu analizat de o comisie de disciplină formată numai din agenți.
    Sunt mai corecți decât ofițerii, mai ales decât ofițerii din ANP, care judecă numai și numai după cum li se spune.

  8. Eu cred ca aceasta comisie nu trebuie numita de nimeni,ci, posturile trebuie castigate prin concurs,avand in vedere ca membrii sai sunt salarizati.Ea trebuie sa fie in primul rand impartiala,obiectiva si sa nu se transforme in organ de cercetare,ci,organ de judecata,care sa judece conform dreptului comun faptele aduse in fata ei.De asemenea,sa existe posibilitatea ca membrii Comisiei sa poatea fi recuzati,in caz ca sunt probe de prietenii,imixtiuni…..etc.Traiasca Romania si justitia din penitenciare!Mai vorbim in timp!

  9. O nesimțire crasă! Directorul plăteşte polițe cui îl supără prin comisia de disciplină…

  10. Ordinul 2856/C/2004 are suficient de multe lacune. Ordinul ar trebui sa fie revizuit si cred ca ar trebui sa fie implicati oameni cu experienta in domeniu. Cred ca abordarea dumneavoastra este gresita. Nu are importanta cine numeste componenta comisiei, comisia nu judeca in numele directorului sau al sindicatului (ce faceti cu oamenii care nu sunt membrii de sindicat sau care nu sunt in gratiile directorului – sper ca nu-i condamnati la moarte. Legiitorul asta a avut in veder )Mai mult, cred ca este important sa se lucreze si la competenta materiala si teritoriala. Nu cred ca este benefic ca un ofiter sa fie judecat de o comisie format, in mare parte, din agenti. Mult succes.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)