www.snlp.ro Web analytics

Sindicatele solicita semnarea Actului aditional de prelungire a Acordului colectiv

Catre
Ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti
Domnul Catalin PREDOIU

Spre stiinta
D-lui comisar sef de penitenciare Bala Ioan – Director General al A.N.P.

 

Stimate d-le ministru

In temeiul Legii nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca, art. 12, lit. c) va solicitam semnarea Actului aditional de prelungire a Acordului colectiv privind raporturile de serviciu ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare care a expirat la data de 12 iunie 2009.

Conform art. 5 din Acordul colectiv, cu cel putin 60 de zile inainte de expirare, partile convin cu privire la prelungirea sau negocierea clauzelor actului colectiv.

In termenul prevazut, F.S.A.P. PUBLISIND si F.S.A.N.P., ca parti semnatare ale Acordului si-au exprimat in scris optiunea pentru prelungirea acestuia, in timp ce a treia parte – angajatorul, definit ca M.J.L.C./A.N.P. in calitate de ordonator principal respectiv secundar de credit, nu si-au exprimat intentia de renegociere.

Dupa expirarea termenului, pe data de 5 iunie 2009, A.N.P. a organizat o intalnire la care au fost invitate cele doua organizatii sindicale, intalnire la care, in absenta reprezentantilor M.J.L.C. au fost clarificate aspectele juridice ale prevederilor din Acordul aflat inca in activitate.

S-a convenit prelungirea Acordului prin semnarea unui Act aditional care a fost redactat imediat dupa finalizarea intalnirii, apoi a fost semnat si stampilat de reprezentantii legali ai organizatiilor sindicale urmand sa fie semnat ulterior de Ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, respectiv de Directorul General al A.N.P.

Avand in vedere faptul ca pana la data prezentei actul aditional nu a fost semnat de angajator va sesizam cu privire la existenta conditiilor declansarii conflictului de munca si va solicitam un raspuns in termenul legal prevazut de Legea nr. 168/1999.

Precizam in completare:

  • in perioada de activitate a unui act colectiv negociat si semnat conform legii, prevederile acestuia nu pot fi modificate decat cu acordul partilor;
  • nicio alta parte nu poate fi adaugata in cuprinsul Actului aditional de prelungire, avand in vedere referirile stricte ale Acordului la parti semnatare;
  • partile semnatare ale Acordului colectiv nu au convenit in termen cu privire la renegociere, prin urmare aceasta nu mai este posibila;
  • partile sindicale au solicitat in termen prelungirea Acordului;
  • negocierea unui nou Acord colectiv va fi posibila doar in cazul in care modul de solutionare a conflictului de munca va atrage nulitatea clauzelor vechiului Acord;
  • chiar si in cazul in care va fi negociat un nou Acord colectiv, nu pot detine calitatea de parti semnatare doua federatii afiliate la aceeasi confederatie (Legea nr. 130/1996, art.19: „La nivelul ramurilor de activitate ale economiei nationale, fiecare organizatie sindicala de tip confederativ, (…), care sunt reprezentative la nivel national, vor desemna o singura organizatie sindicala, (…) reprezentativa, sa participe la negocierea si la incheierea contractelor colective de munca.”); referitor la desemnarea Confederatiei Sindicale Cartel Alfa pentru grupul de unitati A.N.P., aceasta este stabilita pentru F.S.A.N.P.

Nu in ultimul rand, D-le Ministru, tergiversarea semnarii Acordului colectiv face un cadou nemeritat personalului din penitenciare care astepta cu speranta, in absensa primelor suspendate sau a drepturilor diminuate, o zi libera platita asa cum prevedea art. 29, alin 7) din actul a carui valabilitate a fost in mod nedrept intrerupta.

 

Stefan Teoroc
Presedinte F.S.A.P. PUBLISIND

Sorin Dumitrascu
Presedinte F.S.A.N.P.

 

Documente utile:

 

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)