www.snlp.ro Web analytics

Serviciile de probatiune din Norvegia

probatiuneServiciile de probatiune din Norvegia
„We need less punishment”

 

Gazda: director adjunct Njal Grimstad

Website oficial: http://www.kriminalomsorgen.no/

Despre serviciile de probatiune din Norvegia

Serviciul de probatiune a avut bazele in 1980, fiind constituit ca un serviciu independent in cadrul Ministerului Justitiei. La 4 ani, a fost introdusa munca neremunerata in folosul comunitatii, ca un nou tip de pedeapsa in locul detentiei, infractorul platind astfel pentru faptele savarsite prin munca neplatita in comunitatea in care traieste, insa fara a pierde alte drepturi (contactul cu exteriorul, studiile, activitatile etc.).

Motto-ul pe care se bazeaza este: „We need less punishment”.

ETAPE

1996 – programul pentru “conducerea in stare de ebrietate”
2002 – sentinta comunitara (All in one / sanctiune comunitara / detentie acasa)
2006 – programul de tratament a dependentei de droguri sub egida Instantei de Judecata
2008 – monitorizarea electronica 

Serviciile de probatiune sunt responsabile de pregatirea rapoartelor presententiale, la cererea procurorului sau a instantelor de judecata. Are in vederea executarea sentintelor, care pot implica munca neremunerata, conversatii individuale, tratament, diverse programe sau mediere.

Ingrijirea nu este inclusa in responsabilitatile lucratorilor de probatiune, insa persoanele care au nevoie de ingrijire ulterioara, sunt in grija agentiilor serviciilor sociale, cu care serviciile de probatiune colaboreaza de la inceputul executarii sentintei.

Imbunatatiri / dezvoltare continua

Programul pentru „conducerea in stare de ebrietate” este bazat pe sistemul de pedepse conditionale in supravegherea serviciilor de probatiune si implica instruire in grupe, conversatii individuale, control, analiza si evaluare psihologica. Programul vizeaza dezobisnuirea infractorului de a nu mai conducere cand este in stare de ebrietate.

Sentinta comunitara cuprinde pana la aproximativ 400 ore si poate fi aplicata neconditionat pentru cel mult un an din termenul de detentie ramas neexecutat, termenul fiind stabilit de instanta de judecata. 

Acest tip de sentinta implica: munca neremunerata, evaluare, mediere, tratament, conversatii individuale, diverse programe etc.. Tipurile de sentinta comunitara pot fi aplicate individual sau concomitent. In situatia in care executantii sentintei au nevoie de ingrijiri, serviciile de probatiune colaboreaza cu agentiile serviciilor sociale.

Programul pentru tratamentul dependentei de droguri, a fost implementat in Oslo si Bergen, fiind un program adresat in intregime dependentilor de droguri.

Monitorizarea electronica a fost implementata in ideea de a reduce costurile per detinut si de a imbunatati metodele deja existente. Serviciile corectionale pot transforma o sentinta de pana la 4 luni de detentie neconditionata in monitorizarea electronica, doar la solicitarea infractorului. De asemenea, se pot aproba si cereri pentru schimbarea ultimelor 4 luni ale unei sentinte mai lungi, in monitorizare electronica. In situatia in care infractorul isi scoate bratara electronica, se considera evadare. Pilotul este implementat in 6 regiuni din 19 si se lucreaza continuu. 

Monitorizarea electronica este bazata pe frecventa radio, neavand nicio legatura cu echipamente GPS. Infractorul trebuie sa fie acasa intre anumite ore, iar pe parcursul zilei trebuie sa fie activ, la munca, la scoala etc.. Daca este necesar, Serviciile Corectionale pot contribui la oferirea unor oportunitati pentru asigurarea activitatii continue a infractorului. Serviciile de probatiune sunt responsabile pentru acest tip de sanctiune, insa se afla in stransa legatura cu penitenciarele. Se urmareste dezvoltarea pilotului la nivel national, fiind realizate evaluari intermediare a sistemul in urma carora s-a constat o rata foarte scazuta de nerespectare a sistemului.

In 2012 s-au primit 2589 aplicatii, dintre care 1400 cu sentinte foarte scurte si 81 lungi. 

Comparativ, cheltuielile (estimativ) pe un infractor sunt:
220 euro Penitenciar 
150 euro Servicii probatiune

Comparativ, numarul de personal necesar la numarul de infractori:
• In penitenciar
Condamnati: 3500
Personal: 3500

• In serviciile de probatiune
Condamnati: 1400
Personal: 500

Scopul principal al serviciilor de probatiune din Norvegia este acela de a indeplini si respecta deciziile Curtii „intr-un mod prin care infractorul devine mai capabil sa se integreze in societate”.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)