www.snlp.ro Web analytics

Academia personalului din Serviciile Corectionale KRUS

krusAcademia personalului din Serviciile Corectionale din Norvegia – KRUS

 

Gazda: senior officer Dag Sandham

Website oficial: http://www.krus.no/en/

 

Incepand cu luna martie 2013, academia KRUS s-a reorganizat cu urmatoarele departamente:
Departamentul de studii – implementarea si dezvoltarea de cercetare si educatie de calitate bazate pe experienta pentru a satisface nevoile agentiei. Exista o stransa legatura intre KRUS si inchisorile de formare
Departamentul de formare continua si suplimentara – implementarea si dezvoltarea educatiei continue de inalta calitate, dezvoltand o baza pentru initiativele de dezvoltare a competentelor in cadrul agentiei.
Departamentul de cercetare – contributia la cercetarea si educatia bazata pe cunoastere, practica si luare a deciziilor in sectorul Serviciilor Corectionale.

Departamentul de administrare – recrutarea si asigurarea ca noii stagiari sunt potriviti pentru profesarea ulterioara. Se ofera informatii suplimentare, asistenta si alte servicii participantilor la cursuri.
In cadrul academiei exista 5 administratii locale.
25% din personalul care activeaza in cadrul departamentului de cercetare sunt implicati si in activitatile din departamentul de studii, insa au propus si au implementat separarea celor doua, tocmai pentru posibilitatea de a se specializa pe fiecare in parte.
Fiecare cursant urmeaza 2 ani de training, formare si practica dupa cum urmeaza:

• Primul an
Studii teoretice
Practica pe o perioda de 6 saptamani in timpul verii
Studii teoretice si practica

• Al doilea an
Studii teoretice
Practica pe o perioda de 6 saptamani in timpul verii
Studii teoretice si practica

• Al treilea an
Plasarea obligatorie la munca

Referitor la cel de-al treilea an, cand are loc plasarea obligatorie la munca, se face precizarea ca studentii pot aplica unde vor doar dupa finalizarea perioadei de munca. Cele 6 saptamani pe timpul verii sunt practice, alese tocmai pe baza faptului ca personalul se afla in concedii. Imediat dupa terminrea practicii, din septembrie pana in ianuarie se pune accentul mai degraba pe teorie, prin platforma e-learning, in cadrul careia cursantii primesc foarte multe feedback-uri referitoare la activitatea intreprinsa. De asemenea, dupa terminarea orelor de munca in cadrul penitenciarului pe perioada verii, academia solicita si primeste pareri de la unitatile la care au fost repartizati, privind modul de relationare, atat cu detinutii cat si cu personalul, atitudinea si modul de abordare al activitatilor etc. (punctualitate, organizare, receptivitate etc.).

Semestrial, feedback-ul de la penitenciare si de la academie este transmis studentilor, pentru imbunatatirea capacitatilor si competentelor acestora.

Formarea de baza consta in aprofundarea urmatoarelor subiecte:
• Criminologie si politici criminale
• Proceduri penale si legislative
• Etica si profesionalism
• Securitate
• Terapie de munca

Salarii si alte aspecte financiare

Venitul mediu al unui cursant in cadrul academiei este de aproximtiv 250.000 NOK pe an (echivalentul a aproximativ 2.900 euro pe luna) pe perioada formarii. Un ofiter de inchisoare castiga rareori mai putin de 310.000 NOK pe an, in functie de vechimea totala in munca si orele de lucru. Orele suplimentare nu sunt incluse. 

Absolventii celor doi ani de studii sunt obligati la munca intr-unul sau mai multe penitenciare din tara, iar cei care renunta inainte de un an, vor suferi costuri suplimentare. Cei care sunt plasati departe de familie, pot fi sprijiniti la anumite cheltuieli, insa tinand cont de faptul ca oricum sunt salarizati, acest lucru se intampla in situatiile deosebite. Fiecare cursant are totusi posibilitatea sa intocmeasca o lista cu preferinta penitenciarelor in care ar dori sa activeze, iar selectiile pot fi luate in considerare in functie de anumite aspecte sociale:

• Cursantul este necasatorit, dar are alta persoana in intretinere
• Cursantul locuieste in concubinaj sau este casatorit
• Cursantul locuieste in concubinaj sau este casatorit, dar nu are copii in intretinere
• Cursantul este necasatorit si locuieste singur

Academia poate sublinia insa si alte considerente de distributie.
Se face o comparatie cu sistemul romanesc, in care absolventul trebuie sa stea in sistem timp de 9 ani, altfel trebuie sa suporte cheltuielile pe perioada educatiei.

In 2012, academia a primit 1800 de aplicati, s-au prezentat la interviu 500 de persoane si au fost admise doar 175. 

Media varstei celor admisi in anii anteriori este de 28 de ani, iar in 2013 de 25 de ani. Nu exista o limita superioada de varsta pentru a aplica in cadrul academiei. Singura cerinta referitoare la varsta, este minimul de 21 de ani in momentul trimiterii aplicatiei. Experienta arata insa ca sansa de a fi invitat la interviu, scade odata cu apropierea de varsta de 40 de ani.

Conditiile minime de admitere in cadrul academiei

• Studii medii finalizate (liceul – important ca aplicantul sa cunoasca limba norvegiana, engleza si notiuni generale de stiintele sociale)
• Minim 21 de ani
• Trimiterea aplicatiei
• Trecerea testului de aptitudini fizice (alergat, putere etc.)
• Trecerea interviului (care dureaza aproximativ 20,30 de minute)
• Permis de conducere

Proba privind testarea aptitudinilor fizice dureaza aproximativ 10 minute si consta in alegarea a 23 de ture, alergatul fiind intrerupt periodic de asezarea orizontala a candidatului cu fata in jos sau in sus, ridicare, reluare alergare etc.. In Romania, candidatul trebuie sa alerge 1000 m in maxim 3.5 minute.

Baietii si fetele participa deopotriva la simularile de auto-aparare, accentul fiind pus pe capacitatea studentului de a se elibera de detinutul care ataca, de a tipa si a apasa butonul de urgenta de pe telecomanda detinuta de personalul din penitenciare.

Oportunitatea sigurantei unui loc de munca este garantata: penitenciarele din Norvegia au o foarte mare nevoie de personal bine instruit, astfel incat riscul de a nu obtine un loc de munca la un penitenciar, dupa finalizarea studiilor in cadrul academiei, este minim.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)