www.snlp.ro Web analytics

Penitenciarul de detentie si securitate Ila

ilaPenitenciarul de detentie si securitate Ila

 

Gazde: director adjunct Ellen C Bjercke
reprezentant sindical local Odd Arne Brynjulfsen

Website oficial: http://www.ilafengsel.no/

Penitenciarul de detentie si securitate Ila este un penitenciar situat in municipiul Baerum, Akershus, in afara capitalei. Aici se afla cei mai periculosi detinuti din Norvegia.

La nivelul penitenciarului activeaza doua sindicate care colaboreaza foarte bine.

Aspecte generale – dialogul social

Dupa cum este definit dialogul social in Norvegia, de asemenea si la nivel de penitenciar acesta include toate tipurile de negociere, consultare si informare. 

Atat Norvegia cat si Romania sunt membre ale Organizatiei Internationale a Muncii, organizatie ale carei principii sunt fundamentate de importanta cooperarii intre guverne, patronate si angajati, urmarind promovarea progresului social si economic. 

OIM are drept scop sa asigure un dialog social in actiune, in care lucratorii si angajatorii impreuna cu guvernele au o voce egala in deliberarile acestuia. Se respecta reflectarea perspectivelor partenerilor sociali in politicile, standardele si programele OIM.
Organizatia Internationala a Muncii promoveaza tripartismul in randul statelor membre, prin promovarea unui dialog social intre sindicate si angajatori prin formularea si, dupa caz, implementarea politicii nationale in aspecte sociale si economice.
Norvegia este singura tara, membra in Organizatia Natiunilor Unite, care reuneste guvernul, angajatorul si angajatii.

 

Despre penitenciarul de detentie si securitate Ila

Penitenciarul dispune de 124 de locuri separate in 12 departamente, la 200 de cadre. Penitenciarul a fost initial construit ca o inchisoare pentru femei, fiind folosit ca inchisoare pentru 5000 de persoane in timpul razboiului.

Penitenciarul detine propriul atelier de croitorie, de tamplarie si mecanica. La nivelul penitenciarului exista o scoala, o sala de sport, o biblioteca si o sala de muzica, frecvent utilizate. In fiecare duminica, detinutii vin la capela. De asemenea, detinutii au propriu lor magazin, de unde pot cumpara produse folosind cardurile individuale alocate fiecarui prizonier. Serviciul de sanatate este format din asistente medicale, medici, fizioterapeuti si stomatologi.

La un numar de 12 detinuti, exista schimburi de 2 cadre, media perioadei de munca pe tura fiind de 8 ore, 35 de ore pe saptamana. Cele doua ture din weekend sunt ilegale – sindicatul prefera ca o tura sa aibe 10 ore, conducerea 8 ore. In conformitate cu codul muncii, nu se poate lucra mai mult de 10 ore. Munca suplimentara este platita pe ore, diferentiat noaptea si zilele libere, fiind adaugate 15 minute la fiecare ora suplimentara.

Angajatii au posibilitatea sa stea in chirie in locuinte special destinate acestora, in imediata apropiere a penitenciarului. Preturile sunt foarte mici, iar prin prisma faptului ca salariul unui lucrator de penitenciare este ridicat, angajatii nu beneficiaza de decontari pentru transport sau chirii.

Dialogul social la nivelul penitenciarului

Dialogul social este cel mai bun instrument de imbunatatire a conditiilor de munca, viata dar si dreptate sociala, fiind foarte promovat la nivelul penitenciarului.

Din punctul de vedere al sindicatului, se urmareste echilibrarea vietii personale cu cea profesionale a membrilor. Este eficient pentru ca ofera posibilitatea conducerii sa detina o viziune ascendenta, pornind de la partea operationala.

Negocierile la nivel national sunt guvernate de un set complex de reguli, fiecare parte avand rolul sau predefinit, iar guvernul are rolul de a crea aceste reguli, fiind practice garantul negocierilor.

Deciziile politice nu sunt negociate de sindicate, sunt decizii dezbatute astfel:

• Politicienii – CE ESTE DE FACUT
• Sindicatele – CUM TREBUIE FACUT

Anders Breivik, cel care a ucis 77 de oameni in anul 2011, majoritatea adolescenti, dintre care opt ucisi intr-un atentat cu bomba comis impotriva sediului Guvernului din Oslo si 69 in timpul atacului armat de pe insula Utoya, unde se desfasura o tabara de vara a tinerilor laburisti, a fost inchis prin impunere catre conducere, la penitenciarul Ila. Au fost numeroase discutii pe aceasta tema, intrucat foarte multi membri au avut rude in incident, astfel incat intre conducere si reprezentantii sindicali au avut loc negocieri prin care se dorea ca un membru sa poata refuza ingrijirea detinutului.

La nivelul penitenciarului, exista o persoana, ofiter de penitenciare, care are puterea de a lua decizii majore in situatiile in care conducerea incalca legislatia. Comparativ cu Romania, este o persoana specializata pe protectia muncii, dar cu alte competente. In cazul de pericol de accidentare sau boala, are dreptul de a dispune inchiderea penitenciarului.

 

Statutul sindicatului prevede urmatoarele conditii, obligatii si scopuri:

• Organizatiile sindicale sunt independente
• Deciziile sunt in concordanta cu vointa politica
• Respectarea drepturilor fundamentale
• Sprijinul institutional corespunzator
• Negocierea colectiva si libertatea de asociere

In procesul dialogului social, partile sunt egale.

In conformitate cu acordul de baza pentru functionarii publici, se urmaresc urmatoarele:

• Respectarea dreptului angajatilor de a fi consultati in deciziile luate
• Constientizarea faptului ca reprezentantii sindicali vorbesc in numele angajatilor, aducand expertiza
• Luarea in considerare a argumentelor organizatiilor sindicale, indiferent ca conducerea are ultimul cuvant 

Penitenciarul Ila are un dialog social bine implementat, directorul incurajand constant angajatii sa pastreze si sa-si imbunatateasca relatia cu sindicatul.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)